Veidosim saturu kopā!
  • Jūsu novadā gaidāmas vai jau aizvadītas copmaņus saistošas aktivitātes?
  • Jums ir viedoklis par copmanim aktuālu tematu?
  • Esat izbaudījis aizraujošu copes piedzīvojumu?

Rakstiet mums! Pievienojiet attēlus (vai uzticiet tos piemeklēt CL redaktoram) un mēs nodosim Jūsu vēstījumu visai Latvijas copmaņu saimei!

Jaunākie komentāri

Seko līdzi

Seko līdzi jaunākām ziņām sev ērtākā veidā izmantojot CopesLietas.lv ziņu sadaļas RSS barotni.
Mušiņcope | 31.maijs 2023, 20:29 | Komentēt | 783 skatījumi

Lašu mušu izvēles nianses

Kādu mušu siet? Šāds jautājums neviļus rodas katram, kas tīko noķert lasi ar mušu, un pat pieredzējuši ķērāji ir grūtas izvēles priekšā. It īpaši dienās, kad zivju aktivitāte ir liela un ik pa laikam pilnā augumā virs ūdens izlec kāds lasis. Tas mušas izvēli padara drudžaini sasteigtu.

Pamatprincipi

Lai nedaudz atvieglotu grūto uzdevumu, ir jāzina pāris svarīgas lietas, un tad var uzsmaidīt veiksme – lasis novērtēs tavu piedāvājumu. Un šīs lietas būtu – zivs uzvedība, ūdens krāsa un dabiskais apgaismojums.

Kaut nedaudz ir jāzina laša uzvedība dažādos laika un ūdens apstākļos. Vislielākās atšķirības ir starp iznārstojušām zivīm ziemā un pavasarī un vēl neiznārstojušajām, kas tikko ienākušas no jūras.

Visu lašu mušotāju galvenais mērķis ir noķert lielu un spēcīgu pretinieci, kas tikko ienākusi upē. Šāda zivs ir aizdomu pilna, un to vada viens mērķis. Mūžu dzīvojot jūras plašumos, lasis ir pieradis, ka var iet, kur vien vēlas, un, iespējams, savā ceļā viņš nav sastapis nevienu šķērsli. Bet tagad ir ienācis upē, kur ņirb gar acīm un vēl jāpārvar neskaitāmi šķēršļi, meklējot piemērotāko vietu nārstam.

Lasis, ienākot upē uz nārstu, ēdienu neuzņem. Tad kāpēc lai viņš iekārotu mušu? Laši uzbrūk kairinātājam, instinkta vadīti – jo vairāk zivs būs pārsteigta, jo lielāka iespēja, ka māneklis tiks sagrābts. Vārds “pārsteigt”, makšķerējot lašus, prātā ir jāpatur visu laiku. Viņš, tikko ienācis upē uz nārstu, nekad neuzturēsies tuvu gultnei. Viņš labprātāk atradīsies tuvāk ūdens vidusdaļai. Šo paradumu īpaši labi varēja redzēt vienā Zviedrijas upē, uz kuru biju devies makšķerēt. No tilta varēja vērot, kā laši dodas augšup pa straumi, un, neskatoties uz iespaidīgo dziļumu tajā vietā, viņi pārvietojās ļoti tuvu ūdens virsmai. Iespējams, šāda uzvedība ir saistīta ar lašu dzīvi jūrā, kur tie jūtas drošāk un briesmu gadījumā var nozust dzelmē.

Pēc manām sajūtām un pieredzes, laši redz daudz labāk un vairāk, nekā mēs varam iedomāties. Lai zivi pārsteigtu, muša ir jānomaskē un zivij tā jāpamana pēdējā brīdī. Mušu nomaskēt ūdenī var, piemēram, izvēloties tādu, kam spārnu krāsa ir tuva ūdens tonim. Mūsu un daļai ziemeļu upju tas nedaudz atgādina tējas krāsu, tad nu arī spārnus būtu ieteicamas ņemt melnus, rūsgani oranžus, oranžus un sarkanus un to kombinācijas. Ir arī upes ar zaļganu ūdeni, un tur attiecīgi mušās dominēs zaļie toņi. Savukārt vietās ar zilganu ūdeni piemērotākā būs zilā krāsa.

Mušas piemeklēšanā pēc dabiskā apgaismojuma pieredze rāda, ka ir jāimprovizē ar spilgtumu un spārnu izmēru. No rītiem, vakaros un mākoņainās dienās ieteicami ne pārāk koši varianti. Savukārt saulainā laikā vēlamas mušas ar jestrākiem akcentiem un spārnu detaļām.

Ūdens līmeņa faktors

Makšķerēšanas sezonai sākoties, upēs līmenis vēl saglabājas diezgan augsts. Kā novērots, tad liela ūdens laikā lasis upē jūtas nedaudz drošāk un neatsakās no košākiem un lielākiem mānekļiem. Šajā laikā mušu spārni pārsvarā būs no 5 līdz 7 cm gari. Parasti mušas tiek izvēlētas tādas, kas sietas uz dažādām trubiņām, lai panāktu masīvāku formu un siluetu. Lasis nelabprāt celsies augšā pēc mušas, kas ir ātrā straumē. Šī iemesla dēļ mušas var nākties vadīt dziļākos slāņos, kur lasis jūtas komfortablāk, tādējādi nāksies izmantot smagākas imitācijas un grimstošo auklu, lai caursistu virsējo ātro slāni.

Līmenim krītoties un paaugstinoties ūdens temperatūrai, noķert lasi kļūst aizvien grūtāk. Tamdēļ mušu izmēri samazinās, un pārsvarā tiek izmantotas no 3 līdz 5 cm garas. Lai panāktu tādu kā caurspīdīguma efektu un to krāsa būtu apkārtējās vides toņos, spārnos izmanto ļoti maz materiāla. Zema līmeņa laikā un sezonas vidū mušas tiek sietas uz divžuburu vai trīsžuburu lašu āķiem vai mazām un vieglām plastmasas trubiņām, kas ļauj izveidot vieglāku un smalkāku imitāciju. Šādos apstākļos pārsvarā izmanto peldošo auklu, un, lai ieintriģētu kaprīzo zivi, mazās mušas tiek vadītas lielākā ātrumā virsējos slāņos. Dažās lašupēs veiksmīgi ķer arī ar peldošajām mušām, kas tiek vadītas pat pa ūdens virsmu un kas, skrienot šķērsām pa straumi, zīmē aiz sevis tādu kā V un tādējādi provocē zivi uz uzbrukumu.

Sezonai tuvojoties beigām, parādās aizvien vairāk lietainu dienu un ūdens līmenis upēs sāk celties, bet tā temperatūra pazemināties. Zivis upēs aktivizējas, un palielinās makšķernieka iespēja noķert lasi. Ir novērots, ka tiem spēja aktivitātes paaugstināšanās notiek ūdens temperatūrā ap 10–12 grādiem. Šajā laikā atkal mušu izmērs nedaudz jāpalielina; taču apstākļi var būt visādi, un var nākties turpināt ar mazajām. Pagājušoruden mani paziņas Lietuvā lašus veiksmīgi makšķerēja ar apmēram 2 cm lielu mušu, sietu uz 10. numura lašu āķa.

Brokastlaikam, pusdienlaikam un vakariņlaikam

Iztēlojies dienu pie upes ar mums ierasto ūdens nokrāsu labas redzamības apstākļos. Ir agrs rīts, un tev jāizvēlas imitācija, ar ko sākt. Es ņemtu mušu ar nosaukumu Phatagorva, ko visi lašu mušotāji noteikti zina kā ļoti veiksmīgu. Tai mēdz būt daudz variāciju, bet pamatā ir rūsgans spārns ar kādu spilgtu akcentu uz ķermeņa. Šī muša varētu būt taisīta uz trubiņas ar 4 cm garu ķermeni un ap 6 cm garu spārnu. Imitācija noteikti būs viegla un bez metāla galvas. Vai arī sien uz 6.–8. numura divžuburu āķa.

Tad, pavisam nemanot, paiet laiks, un saule sen ir uzlēkusi, un pienācis skaists, saulains pusdienlaiks. Var apsēsties krastā, apēst maizi un iedzert siltu tēju. Pa to laiku būtu ieteicams pameklēt kastītē imitāciju saulainai dienai.

Šādos apstākļos mani nav pievīlušas mušas ar dzeltenu vai oranžu spārna elementu un košāku ķermeni. Tāpat ir novērots, ka saulainā laikā labi strādā zelta detaļas. Mušu izmērs – 5–7 cm.

Populārākās šai gadījumā varētu būt Willie Gunn un Black and Yellow. Protams, nevar aizmirst lašu mušu klasiku Allys Shrimp. Un nesen plašākam makšķernieku lokam parādījusies ļoti efektīva saulainas dienas muša Banana Fly. Tā tiek veidota netīri dzeltenos toņos un ar zelta krāsas elementiem.

Tuvojoties vakaram, krāsas sāk izzust, un zivīm svarīgāks ir labs siluets, bet tajā pašā laikā jābūt kādam košam akcentam, kas liktu uzbrukt. Labs siluets mušai veidojas no tumšākiem toņiem. Es izvēlētos tādas, kurās ir vairāk brūnā un melnā. Tā varētu būt tā pati Phatagorva, tikai ar melnu virsspārnu. Izmērs uz vakaru ieteicams būtu nedaudz lielāks, nekā izmantots dienā.

Katrā ziņā, ķerot lašus, nav vienas konkrētas mušas, kura der visiem apstākļiem un velk zivis vienu pēc otras. Protams, katram pieredzējušam lašotājam ir izveidojusies kolekcija ar mušām, kas paredzētas dažādiem apstākļiem un kam viņš patiešām tic.

Iznārstojušiem lašiem

Runājot par pēcnārsta laiku – tad laša uzvedība ir savādāka ne vien zaudētā spēka, bet arī zemās ūdens temperatūras dēļ. Zivs kļūst lēnīgāka un uzturas vietās, kur jāpatērē mazāk spēka. Pārsvarā visas viņas ir tuvu upes gruntij, un parasti ūdens caurredzamība nav no tām labākajām.

Šādiem lašiem muša jāizvēlas pēc iepriekš minētajiem kritērijiem. Tātad imitācija būs jānovada pēc iespējas tuvāk gruntij un ne pārāk ātri. Šādas mušas būs smagas un taisītas uz dažādām plastmasas vai metāla trubiņām vai metāla serdeņiem, kas var būt aprīkoti ar metāla vai volframa konusu priekšā. Mušas parasti izvēlas košākās krāsās, vadoties pēc ūdens caurredzamības, – jo duļķaināks, jo košāka un lielāka. Šādiem apstākļiem parasti ņem imitācijas ar 7–10 cm garu spārnu. Ja ūdens tonis ir tumši brūns vai kā kafija ar pienu, spārni parasti ir oranži, sarkani. Duļķains ūdens ļoti samazina izredzes uz veiksmīgu copi, savukārt pārāk tīrs un zems lielo zivju nomedīšanai arī nav tas labākais.

Starp lašu mušotājiem pastāv divi viedokļi. Vieni saka, ka šādā copē ir svarīga nevis imitācija, bet gan tās pasniegšana un citi elementi. Otri saka, ka muša ir svarīga un tikai tad pārējais. Mans viedoklis ir tāds, ka muša ir tomēr nozīmīga daļa un tikai tad seko prezentācija un pārējie knifi – jo tā ir pirmais un vienīgais elements, ko lasis redz. Viņu neinteresē, kāda man ir spole un jaunā pavadošā aukla.

Tamdēļ sien mušas, kamēr vēl nav sākusies aktīvā lašu sezona, un galvenais – tici mušai, tad arī viss izdosies!

Citas ziņas no copes pasaules: https://www.copeslietas.lv/site/zinas/

 
 
[0] Komentāri
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager