Rakstiet mums! Pievienojiet attēlus (vai uzticiet tos piemeklēt CL redaktoram) un mēs nodosim Jūsu vēstījumu visai Latvijas copmaņu saimei!
Bieži dzirdu jautājumus un lasu komentārus par tēmu, kuras boilas izvēlēties. Uzreiz gribu teikt, ka pareizu atbilžu uz tiem nav. Karpu makšķerēšana ir daudzpusīga, un tajā nav skaidru noteikumu.
Kādi tad ir populārākie jautājumi? Lūk! Ņemt augļu vai zivīgās boilas? Vai drīkst tās miksēt savā starpā? Kādu boilu diametru izvēlēties? Vai augļu boilas drīkst papildināt ar zivīgiem šķidrumiem un otrādi? Nu tad šajā rakstā pastāstīšu savas domas par šo tēmu un mēģināšu atbildēt uz vairākiem jautājumiem.
Ar kādām boilām sākt?
Minēšu četrus klasiskos garšu variantus. Augļu, zivīgās, garšvielu (spicy) un saldās (piemēram, krēmīgās). Taču papildus šīm cilvēkam vienkārši saprotamajām garšas atšķirībām boilai ir arī citas īpašības. Pirmkārt, uzturvērtība. Jo lielāka – jo ātrāk zivis piesātinās.
Ir ārkārtīgi svarīgi zināt, no kā sastāv boilas. Te ir vairākas iespējas: no putnu barības (graudaugiem), no piena vai zivju olbaltumvielas, kā arī no 50/50 maisījuma.
Uz piena olbaltumvielām bāzētas boilas pie mums praktiski nelieto. Lieta tāda, ka, tās vārot, lielākā daļa labo vielu ātri sadalās. Tāpēc pat liela diametra gadījumā gatavošanas laiks jāsamazina līdz 30 sekundēm, bet rezultātā boilas sanāk ļoti mīkstas. Tādas nav iespējams kobrot.
Ir izmēģināts boilas stiprināt ar specifiskām sastāvdaļām, tomēr ražotāji nonāca pie secinājuma, ka vieglāk tās ir sasaldēt, nevis vārīt. Tad tās ir slavenās saldētās boilas, kam nepieciešama saldētava veikalos, ledusskapis transportēšanai un kam pēc iepakojuma atvēršanas ir ārkārtīgi īss glabāšanas laiks. Taču – tās ir ļoti barojošas un patiešām ātri piesaista zivis.
Zivīgajās boilās jeb uz zivju miltu bāzes veidotajās var būt viss, ko zivis ēd dabiskā vidē. Tās ir bagātas ar dzīvnieku olbaltumvielām, kas veicina karpu augšanu un papildina enerģiju, taču tās neiedarbojas tik ātri kā boilas ar augu olbaltumvielām. Ir vajadzīgs laiks, lai karpa nostātos punktā. Lai to panāktu, ir labi un ilgi jābaro. Ja karpa nekad nav mēģinājusi zivīgās boilas, piesaistīšana punktam var aizņemt vairāk laika. Ja karpa tādas jau ir iepazinusi, tad mazāk.
Zivīgo boilu būtība ir tāda, ka ar laiku karpas tās sāk uztvert kā dabisku barību, un boilu efektivitāte pieaug eksponenciāli. Tāpēc šis variants ir piemērotāks ilgām sesijām. Un pēc vairākām barošanas dienām vari tikt pie īstiem monstriem, par kuriem iepriekš pat neesi nojautis.
Putnu barības boilās ir daudz ogļhidrātu un tauku, un zivis uz tām reaģē daudz ātrāk. Tām ir irdena struktūra, un ūdenī tās sadalās ļoti aktīvi. Karpas tās spēj ņammāt bezgalīgi, jo šīs boilas sastāv no ātri sagremojamām sastāvdaļām. Vislabāk boilas, kuru pamatā ir putnu barība, piemērotas īsām sesijām, makšķerēšanai nepazīstamās vietās un aukstā ūdenī.
50/50 arī ir ātrās boilas, kas gatavotas no biskvīta un sojas miltiem. Daudzi makšķernieki par 50/50 dēvē mannas un sojas miltu maisījumu. Tā ir kļūda. Mannas putraimu tur nav. Patiesībā tiek izmantoti konditorejas pārpalikumi, galvenokārt cepumi. Tieši no tiem top arī birstošās saldās barības brekšiem un raudām.
Šajās boilās bieži tiek pievienots arī augļu aromāts.
50/50 boilas ir neticami blīvas, ūdenī tās nesabrūk un saglabā pievilcību ļoti ilgi. Īpaši tas attiecas uz mūsu ūdenskrātuvēm, kur ir daudz dūņu un tām ir specifiska smaka. Spilgtas, aromatizētas boilas šādos apstākļos ļoti labi saglabā savas īpašības, tāpēc mūsu platuma grādos tās ir patiesi populāras.
Es ieteiktu sākt ar augļu līnijām. Manuprāt, šīs boilas ir universālas. Tās nav tik barojošas kā zivīgās, tomēr ir visnotaļ efektīvas. Augļu boilas ķer jebkurā laikā un vietā, un tas notiek jau daudzus gadus.
Bet tas nenozīmē, ka zivīgās boilas strādās sliktāk. Arī tās ķer un noteiktās reizēs pat daudzkārt labāk. Bet vienmēr vajadzētu izvērtēt, kādos apstākļos taisies makšķerēt. Vai tās ir sacensības vai vienas dienas sesija, kur ļoti ātri jāpiesaista zivis. Varbūt šis ir trofeju ceļojums uz 5–7 dienām? Izvēlies savas boilas atbilstoši apstākļiem un eksperimentē.
Pavasarī un rudenī daudzi karpinieki ķer tikai ar augļu boilām. Tā kā zivs vielmaiņa ir lēna un tai nevajag īpaši barojošu piedāvājumu, šis tips būs ļoti laba izvēle. Aukstā ūdenī, kad smaržas neizplatās tik labi, spilgta krāsa un citrusaugļu garša ir tieši tas, kas nepieciešams. Bet tās veiksmīgi var lietot arī vasarā.
Ar kādu diametru sākt?
Es par pamatu ņemtu divus lielumus: 15–16 mm un 20 mm. Tie ir universāli. Ar 15–16 mm var izveidot barības galdu ar plašu pārklājumu. Īsāk sakot – jo sīkākas boilas, jo ilgāk karpa tās vāks (ēdīs). Arī mata ēsmai vislabāk izmantot šīs boilas.
Nekādā gadījumā nevajag dzīties pēc lielas ēsmas. Izņēmums reizēm ir trofeju cope, taču mūsu kompānija visas lielās karpas bez izņēmuma ir izvilkusi ar mazām ēsmām – ar boilām diametrā līdz 20 mm. Tāpat ar šādu diametru varēsi jebkurā diennakts laikā iedot noteiktu barības daudzumu, izmantojot kobru.
Ar kādiem šķidrumiem papildināt?
Pirmajā kategorijā es liktu universālos šķidrumus, kas noteikti nesabojās ne barību, ne ēsmu, bet uzturvērtību palielinās. Pie šādiem šķidrumiem es pieskaitu, pirmkārt, dažādus aminoskābju kompleksus. Tie ir uzturvielu šķidrumi, kas palīdz karpas organismam papildināt vitamīnu un minerālvielu rezerves. Īpaši labi tie ir pavasarī, kad zivis tikai mostas pēc ziemas miega.
Otrajā kategorijā es iekļautu tādus šķidrumus kā CSL un melase. Melase lieliski piesaista karpas un kairina to ožu.
Trešajā kategorijā ietilpst dažādas eļļas un pārtikas trigeri, kas rosina karpu apetīti.
Ir vērts piebilst, ka eļļas nav ieteicams lietot aukstā ūdenī, jo tur tās ļoti slikti šķīst.
Izmantojot šķidros atraktorus, piemēram, CSL, Robin Red Oil, barību padarīsi barojošāku. Galvenais ir ievērot devu. Parasti tā ir norādīta uz iepakojuma. Un tad eksperimentējot pats atradīsi optimālo variantu saviem makšķerēšanas apstākļiem un taktikai.
Vai drīkst miksēt zivīgās boilas ar saldajām?
Protams, drīkst. Piemēram, par pamatu ņem augļu boilas un liek tās 75% apjomā. Un 25% zivīgo. Piemēram, 3 kg augļu (zemene, plūme, ananass) un 1 kg Source vai Complex-T.
Tālāk sagatavo pašu iebarojamo. Ja plāno strādāt ar spombu, boilām var piešķirt dažādas formas – sagriežot ar tapešu nazi vai sakrušojot. Un nogādā šo miksu ūdenī.
Pēc iebarošanas jāseko līdzi karpu reakcijai. Ja copes sākas un turpinās uz zivīgo boilu, tad uzsvaru var novirzīt uz tām, turpmāk iebarošanā procentuāli palielinot to daudzumu – vienalga, izmanto spombu vai kobru. Bet pilnībā no augļu boilām neatsakies.
Kā ēsmu vari likt gan augļu, gan zivīgās boilas.
Vai augļu bāzes barību var papildināt ar zivīgajiem šķidrumiem un otrādi?
Jā, protams. Es pats bieži izmantoju šo metodi. Sasaistot ar iepriekšējo jautājumu – ja zivis vairāk atsaucas uz zivīgajām boilām, tad ir pamats miksam ne tikai piebērt zivīgās boilas, bet arī ieliet zivīgos šķidrumus. Te svarīgi atcerēties – šajā lietā tevi ierobežo tikai paša fantāzija.
Vienīgi es ieteiktu ievērot secības principu: šķidrums – aminokomplekss – eļļa. Tas ir – vispirms ņem kaut kādu ekstraktu, būsteri vai vienkārši šķidrumu, pievieno tam aminoskābju kompleksu un pēc tam pielej eļļu.
Nobeigumā gribu teikt – ir vienalga, kādas boilas izlemsi lietot – augļu, zivīgās, garšvielu (spicy), paku vai pašrullētās. Vissvarīgākais ir būt pārliecinātam, ka tās patiešām piesaista zivis. Pārliecība par savu barību un ēsmu ir panākumu atslēga jebkurā copes disciplīnā, ne tikai karpu gadījumā.
Pirms katras sesijas karpu makšķerniekam vienlaicīgi jādomā par vairākiem aspektiem – barība, copes punkti un ķeršanas taktika. Tie visi trīs ir savstarpēji saistīti, tāpēc tos nedrīkst plānot atsevišķi. Ja lieto kvalitatīvu barību, pat ja dod maz, šo aspektu uzreiz var izslēgt – problēma ir citur. Ja copju nav, pārslēdzies uz vietas un makšķerēšanas taktikas izvērtēšanu.
Un pretēji – ja strādā ar zemas kvalitātes barību vai pievieno dažādas sintētiskas piedevas (zivis tās patiešām jūt), var viegli sabojāt pat visdaudzsološāko punktu. Tad nekas cits to neglābs kā vien vietas maiņa. Un pat kvalitatīvas piedevas sliktā barībā, visticamāk, situāciju par labu nevērsīs.