Veidosim saturu kopā!
  • Jūsu novadā gaidāmas vai jau aizvadītas copmaņus saistošas aktivitātes?
  • Jums ir viedoklis par copmanim aktuālu tematu?
  • Esat izbaudījis aizraujošu copes piedzīvojumu?

Rakstiet mums! Pievienojiet attēlus (vai uzticiet tos piemeklēt CL redaktoram) un mēs nodosim Jūsu vēstījumu visai Latvijas copmaņu saimei!

Jaunākie komentāri

Seko līdzi

Seko līdzi jaunākām ziņām sev ērtākā veidā izmantojot CopesLietas.lv ziņu sadaļas RSS barotni.
Karpu lietas | 26.novembris 2025, 23:38 | Komentēt | 59 skatījumi

Smaržu āķis

Šoreiz parunāsim par tām boilu sastāvdaļām, kas, ļoti iespējams, vairāk darbojas uz pašu copmani, nevis karpu, – par aromātiem jeb smaržvielām.

Visnotaļ ierasti ir redzēt karpiniekus, kas veikalā ver vaļā un priecājas par popapu bundžiņām, kuru saturs nu jau laistās ne tikai dažādās krāsās, bet arī krāsu kombinācijās. Tomēr ne jau krāsa, bet gan smarža ir tā, kas interesē lielāko daļu karpinieku – viņi veikalā azartiski aposta katru boilu, it kā cenšoties noteikt – patiks tā karpai vai ne. Ar kādām tieši metodēm katrs to nosaka, ko tieši mēs cenšamies saostīt šajā nebeidzamajā aromātu jūklī – atbildēt nespēj neviens. Kāds meklē kaut ko patīkamu, cits tieši otrādi – jo pretīgāka smaka vēdī no paciņas, jo labāk. Taču pēc kāda laika izvēle tiek izdarīta, un kārtējā naudiņa ieripo tirgotāja kasē.

Manuprāt, tas, ko mēs cenšamies atrast šajā ostīšanas procesā, ir pārliecība – šī boila strādās! Un tas nav slikti, jo makšķerēšanā visbiežāk tā arī notiek – strādā tas, kam mēs ticam.

Taču krastā, kad ir jāizvēlas no vairākiem desmitiem dažādu popapu, ticība sāk šķīst – visas ēsmas somā nav nokļuvušas nejauši, tās tur ir iepriekš aprakstītā procesa rezultāts. Kurai ticība ir lielāka, kurai mazāka – te sākas prāta rotaļas, kam ar karpas preferencēm visbiežāk nav nekāda sakara.

Pirmā grupa

Daudzi karpinieki domā, ka aromāta funkcija ir izplatīties ūdenī un tādā veidā piesaistīt karpu no liela attāluma, – šī grupa ir vismasveidīgākā. Šeit nu fizika spēlē karpinieku labā, jo lielais vairums boilām pievienojamo aromātu šķīst ūdenī un līdz ar to labi izplatās no boilas un tālāk ūdens slānī uz visām pusēm. Tāpat ir skaidrs, ka ir aromāti, kas izplatās ātrāk, un ir tādi, kas lēnāk. Atkal jau vienkārša fizika, kuras darbību dzīvē katrs var pārbaudīt, iemetot to vai citu boilu glāzē ar ūdeni.

Ja jau nonācu pie eksperimentiem, piedāvāju to pašu boilu iemest glāzē ar aukstu ūdeni un glāzē ar siltu. Tie, kas kaut mazliet skolā ir mācījušies fiziku, zina, ka siltā šķidrumā molekulas kustas ātrāk, un rezultātā ātrāk notiek arī aromāta izplatīšanās jeb difūzija.

Taču par to, cik liela ir atšķirība, teiksim, starp 10 grādus siltu ūdeni un 15 grādus siltu, mēs ne vienmēr apjaušam. Un cik reižu ātrāk izplatās aromāts 25 grādus siltā ūdenī? Šis aspekts liek divreiz padomāt, izvēloties boilas ļoti siltam ūdenim, kā tas bija tajā pašā Pjetrafitas ezerā Itālijā pirms pāris mēnešiem mūsu izlasēm.

Starp šīs pirmās grupas pārstāvjiem klejo arī uzskats, ka karpa dzīvē nav redzējusi ne ananasu, ne zemeni, par krabjiem, eikaliptu un citām eksotiskām smaržām nemaz nerunājot. Taču tas, ko karpa izcili labi jūt, ir ūdens PH līmeņa jeb skābju/sārmu līdzsvara izmaiņas. Teiksim, ja ūdenim pašam PH ir 6.5, bet vienā vietā ir 6.6, karpa to uzreiz sajutīs, un tas raisīs interesi – visticamāk, te ir kaut kas ēdams. Jo PH līmenis ezerā nemainās pats no sevis, to maina ūdenī izšķīdušas vielas (skābes vai sārmi). Šīs vielas no kaut kurienes rodas, un karpu interesē noskaidrot, no kurienes tieši. Tādēļ tā peld virzienā, kur šīs izmaiņas ir visspilgtākās, līdz atrod avotu.

Te uzreiz ir jāsaka, ka īpaši atšķirīgs PH ir tieši aromatizatoriem, tāpēc tieši tie izraisa spēcīgākās PH līmeņa izmaiņas ūdenī. Citiem vārdiem sakot – ūdenī, no karpas viedokļa, nevis izplatās zemeņu vai ananasa aromāts, bet gan mainās PH līmenis. Respektīvi – ja divu dažādu boilu PH ir vienāds, tad ir pilnīgi vienalga, ka katra boila smaržo savādāk. Un otrādi.

Uzreiz arī jāatceras, ka dažādos ezeros ūdens PH līmenis atšķiras. Te arī skaidrojums, kāpēc vieni aromāti dažādos ezeros strādā atšķirīgi – jo atšķiras starpība starp aromāta PH un ūdens PH. Jo šī starpība mazāka, jo vājāk pamanāma karpām. Pareizāk sakot – karpas to sajutīs no mazāka attāluma. Piemēram, ja ūdens PH ir 7, bet boilas – 6.5, tad starpība ir 0.5. Savukārt, ja pašam ūdenim ir 6.5 un arī boilai ir 6.5, tad starpības nav vispār, un karpai tādu boilu atrast pēc smaržas neizdosies.

Teiksi – tad jau pietiek iegāzt boilā tīru sālsskābi, un karpas saskries no visa ezera! Nē, tā vis nenotiks. Tad notiks tieši otrādi. Tas tāpēc, ka karpu copē arī darbojas senais latviešu princips – kas par daudz, tas par skādi. Tāpēc pārāk liela PH līmeņu starpība karpu pilnīgi noteikti atbaidīs. Te nu ir īstais laiks glāzē ar boilu ielikt arī PH mērītāju (meklē dārzkopības nodaļā).

Saliekot kopā šo aspektu ar aromāta jeb PH izmaiņu izplatības ātrumu dažādās temperatūrās, pamazām jānonāk pie atklāsmes, ka no vienas puses – aromāts zivi piesaista, bet no otras – pārāk daudz aromāta atbaida. Turklāt to, ko nozīmē “pārāk daudz”, viennozīmīgi atbildēt nevar. Šis skaitlis ir atkarīgs no ļoti daudziem faktoriem – ūdens PH, ūdens temperatūra, straume, aromāta PH, aromāta koncentrācija boilā un boilu daudzums ūdenī. Vēl vairāk: ir aizdomas – jo nopresētāka ir ūdenstilpe un pieredzējušākas tajā zivis, jo lielāka iespēja ir tās nobiedēt ar pārāk lielu PH starpību.

Krista pavilkās uz ananasu aromātu. Turklāt divreiz! Tiesa, gan krista, gan arī daudzas citas uz šo popapu noķertās karpas gaidīja vairākas stundas, līdz aromāts zaudēs daļu savas jaudas – oriģinālā tas ir pārāk spēcīgs pat tad, ja ūdenī ir tikai viena boila.

Otrā grupa

Šie cilvēki domā, ka aromāts barības izvēlē vispār nav svarīgs, būtiskas ir visas pārējās sastāvdaļas. Tās uzlabo ēsmas uzturvērtību, sagremojamību, garšu un citas īpašības, ko karpa meklē, bet aromāta pievienošana papildus tikai nojauc zivij galvu. Galu galā arī katrai boilas sastāvdaļai ir sava smarža, un karpa, kuras oža ir tūkstoškārt jutīgāka nekā cilvēkam, visas šīs nianses jūt. Kāpēc gan zivju miltu vai, teiksim, GLM dabiskais aromāts būtu jāpapildina vai, visdrīzāk, jānomāc ar kaut kādu ananasu?

Manā praksē ir neskaitāmi daudz piemēru, kad lielas karpas ir paņēmušas boilu, kas nostāvējusi ūdenī diennakti un pat vairāk. Skaidra lieta – nekāda aromatizatora tur nav vispār, ja arī sākotnēji bija, – visi pievienotie aromatizatori tik ilgā laikā izšķīst un atstāj boilu kailu. Savukārt dabiskā smarža, kas piemīt pašām boilas sastāvdaļām, turpina savu darbu.

Trešā grupa

Trešā makšķernieku kategorija uzskata, ka smarža boilu iezīmē. Teiksim, karpa atrod tavas boilas, apēd un atzīst par gana labām – gan garšas, gan uzturvērtības ziņā. Ja pēc kāda laika karpai neuznāk vēdergraizes vai citas nepatīkamas sajūtas, kas varētu rasties nekvalitatīvas barības dēļ, pārliecība par tavas boilas kvalitāti viņas galvā nostiprinās.

Bet kā nākamajā dienā karpai pateikt, ka šī ir tā pati labā boila, ko tu ēdi vakar? Un ka labā ir šī, nevis tā pārdesmit metrus nostāk pie konkurenta? Te tad arī ir tā loģika – labai boilai pievieno kaut vai to pašu ananasu smaržu un tādā veidā pamazām pieradina karpu pie domas, ka ananass nozīmē labu garšu un augstu uzturvērtību.

Reiz es kādā savvaļas ezerā, kur karpas tādu apaļu vārītas mīklas bumbuli mūžā nebija redzējušas, sametu pāris kilogramus zemeņu boilu. Barības vērtības ziņā manta bija laba, par to šaubu nebija. Neviena cita boila karpām arī netika rādīta – nav ko jaukt galvu. Pēc nedēļas atbraucis uz to pašu vietu, atklāju, ka manas zemenītes karpām ir varen iegaršojušās – copes nāca viena pēc otras. Citas boilas, ko uzliku uz mata, tika ignorētas. Loģiski – turpināju piebarot ar zemenēm, un process turpinājās vēl vairākas sesijas.

Taču tad bēda – zemenes izbeidzās, un tādas pašas dabūt bija problemātiski. Citu smaržu un krāsu boilas karpas joprojām ignorēja.

Saliku kopā vienu zemeni ar vienu ne-zemeni – nostrādāja! Uzpūtu ne-zemenei zemeņu aromātu – un arī strādāja! Nākamās copes sesijas karpas šai ezerā ņēma visu, kas kaut nedaudz smaržoja pēc zemenes – pietika vien jebkurai boilai uzpūst karpām tik labi pazīstamo aromātu.

Kad beidzās arī tas un pudelīte bija tukša, beidzās arī svētki – cita ražotāja zemeņu sprejs karpas neinteresēja. Tāpat kā citas boilas. Pat citu ražotāju zemeņu boilas neinteresēja – acīmredzot ne visas zemenes ir vienādas, un karpa ļoti labi saož atšķirību. Ar laiku ezerā parādījās citi makšķernieki, citas barības, un, loģiski, viss mans zemeņu stāsts izšķīda.

Secinājums ir acīmredzams – karpa aromātus tomēr atšķir. Un ar PH līmeni te nav sakara – aromatizatoram lēnām izskalojoties laukā, tas tāpat boilā pamazām mainās.

Taču šis stāsts tāpat nevarēja turpināties mūžīgi. Karpa, kas reiz apēdusi zemeni un dabūjusi balvā fotosesiju, pa otram lāgam zemeni neņems. Kāda cita zivs varbūt nav tik gudra, secinājumus izdara lēnāk, un analoģiska sapratne līdz tai atnāks pēc divām vai trīs kļūdām – zivis tāpat kā cilvēki nav vienlīdz apķērīgas. Taču agri vai vēlu zemene pilnīgi noteikti pārstātu darboties tieši šī efekta dēļ. Tad, lai veiksmes stāsts varētu sākties pa jaunam, man būtu jāpiedāvā cita alternatīva.

Ar laiku karpas galvā izveidojas bīstamo aromātu saraksts. Turklāt pastāv teorija, ka zivis savus secinājumus par kļūdām spēj nodot citām bara loceklēm. Līdz ar to karpiniekam nopresētos ūdeņos pastāvīgi būtu jāpiedāvā kāds jauns aromāts, ko karpa vēl nav atķeksējusi kā bīstamu.

Ceturtā grupa

Iespējams, pats sarežģītākais aspekts ir dažu karpinieku un vairāku karpu barību, ēsmu un piedevu ražotāju apgalvojums, ka aromāts boilu padara pievilcīgāku pats par sevi. Tieši šāda pārliecība nolasās, pētot dažādu aromātu aprakstus populāru firmu katalogos. Tur tiek apgalvots, ka šis vai tas aromatizators ne tikai piesaistīs karpu atšķirīgā PH līmeņa dēļ, ne tikai iezīmēs boilu ar savu unikālo smaržu vai, samiksējot vairākus aromātus kopā, ar patiešām unikālu smaržu, bet arī uzlabos boilas vērtību karpas acīs. Attiecīgi gan rosinās apetīti, gan uzlabos garšu.

Aspekts par garšu ir acīmredzams – koncentrētajiem aromatizatoriem pilnīgi noteikti katram ir sava garša, bet ne katra šī garša izrādīsies patīkama karpai. Te nu tad jau minēto ūdens glāzi var arī mēģināt pagaršot, lai vismaz attāli saprastu, ko par šo domātu karpa.

Taču jautājums, vai solītais efekts, ka aromatizators rosina apetīti un mudina karpu apēst konkrēto boilu, tiešām pastāv, – tas gan lai paliek šai rakstā neatbildēts. Tā vietā ieskatīšos labi zināmā boilu sastāvdaļu piegādātāja Feed Stimulants sortimentā ar mērķi gūt iespaidu – kādi un cik dažādi aromatizatori vispār mēdz būt un kādiem aspektiem vajadzētu pievērst uzmanību to izvēlē.

Pulverveida aromatizatori

Parasti smaržīgās piedevas cilvēki iztēlojas šķidrā veidā, taču tās var būt arī pulverī. Pēdējām ir savas priekšrocības – tās ūdenī izplatās daudz ilgāk nekā šķidrās. Šis ilgspēlējošais efekts no svara ir tad, ja bez pārmešanas makšķeri ūdenī atstāj daudzas stundas. Tāpat boilās, ko izmanto iebarošanai, šāds efekts viennozīmīgi ir pozitīvs, jo šīs boilas no ūdens pēc pusstundas ārā nevelk. Cita lieta – vai zināmos apstākļos iebarotā boila ar laiku karpas acīs nekļūst pievilcīgāka par to, kas uz mata.

Tiesa, birstošie aromatizatori nozīmē arī to, ka efekts nebūs ātrs un ūdenī uzreiz nenonāks liels smaržas daudzums. Ja plānos ir ātras un biežas copes, skaidrs, ka ar šī tipa aromatizatoriem būs par īsu.

Jaucot šādas sastāvdaļas boilu gatavošanas procesā, prātīgi ir pirms pievienošanas sausajam miksam iejaukt tās šķidrajā komponentē un tikai pēc tam jaukt kopā visu mīklu.

Lūk, daži piemēri no Feed Stimulants sauso aromatizatoru sortimenta.

Milk B+ Šis aromāts plaši pazīstams karpu makšķerēšanā bija 80.–90. gados, un arī tagad Milky B ir ļoti spēcīgs, tīrs pulverveida aromatizētājs. Ļoti izteiksmīgs, salds un noturīgs aromāts ar konfekšu/scopex tipa niansēm. Tas uzlabo ēsmas garšu, stimulē barības uzņemšanu un veicina gremošanas šķidrumu izdalīšanos. Tādējādi tiek stimulēta barības vielu sagremojamība un uzsūkšanās.

Galvenās sastāvdaļas: organiskās skābes, tai skaitā butilbutirāta laktāts, etillaurāts, sviestskābe u.c.

Ieteicamā deva: uz 1 kg sausā miksa – 5–15 g. Ziemā vēlams kombinēt ar saldu aromātu un nedaudz lielāku devu saldinātāja.

SquidStim – kalmārs. Ļoti koncentrēts, intensīvi zivīgs tīrs pulverveida kalmāra pulveris, kura noturīgais aromāts ilgi saglabājas un spēcīgi pievilina karpas. Savienojams ar visiem barības izejmateriāliem, neietekmē barības plūdenumu un ir stabils augstā temperatūrā ēsmas ražošanas procesā.

Galvenās sastāvdaļas: dabīgie zivju ekstrakti, aromātiskās esences, garšvielas, antioksidanti, sviestskābe.

Ieteicamā deva: uz 1 kg sausā miksa – 3–8 g.

FishStim. Ļoti spēcīgs, tīrs pulverveida zivju aromatizators, kura noturīgais aromāts saglabājas ilgi un ir īpaši pievilcīgs karpām. Savienojams ar visiem barības izejmateriāliem, neietekmē barības plūstamību. Stabils augstā temperatūrā ēsmas ražošanas procesā.

Galvenās sastāvdaļas: dabīgie zivju ekstrakti, aromātiskās esences, aromatizētāji, antioksidanti.

Ieteicamā deva: uz 1 kg sausā miksa – 3–8 g.

LactoseStim. Tīrs pulverveida aromatizētājs ar dziļu, saldu smaržu, kas atgādina bagātīgu mātes piena un olu aromātu, apvienotu ar dabiskās saharozes garšu. Karpām ļoti patīk. Uzlabo ēsmas garšu, efektīvi stimulē barības uzņemšanu un veicina barības vielu sagremojamību un uzsūkšanos.

Galvenās sastāvdaļas: vanilīns, etillaktāts, butillaktāts.

Ieteicamā deva: uz 1 kg sausā miksa – 5–15 g. Ziemā vēlams kombinēt ar saldu aromātu un nedaudz lielāku devu saldinātāja.

Super Garlic Concentrate – ķiploks. Ļoti stiprs, tīrs pulverveida mākslīgais aromatizētājs ar izteiksmīgu un dabisku ķiploka smaržu. Šis koncentrāts izraisa spēcīgu izsalkuma efektu un stimulē karpu apetīti.

Ieteicamā deva: uz 1 kg sausā miksa – 1–5 g.

NB! Nelieto telpās, ja nevēlies laulības šķiršanas procedūru!

Swiss CheeseStim – Šveices siers. Tīrs pulverveida aromatizētājs ar ārkārtīgi asu Šveices siera smaržu un spēcīgu umami garšu. Šis unikālais produkts uzlabo ēsmas garšu, efektīvi stimulē barības uzņemšanu un veicina barības vielu sagremojamību un uzsūkšanos. Labi saskan ar MSG (nātrija glutamātu) un krustnagliņu lapu ēterisko eļļu.

Ieteicamā deva: uz 1 kg sausā miksa – 4–8 g.

Smoked BaconStim – bekons. Tīrs pulverveida aromatizētājs ar dziļu svaigi kūpināta bekona smaržu – tikai olas pietrūkst. Šis unikālais produkts uzlabo ēsmas garšu, efektīvi stimulē barības uzņemšanu un veicina barības vielu sagremojamību un uzsūkšanos. Ļoti labi kombinējams ar MSG (nātrija glutamātu).

Ieteicamā deva: uz 1 kg sausā miksa – 10–15 g.

Šķidrie aromatizatori

Bāze. Šķidrie aromatizatori karpinieku un ne tikai karpu makšķernieku vidū ir paši populārākie, un variantu te ir ārkārtīgi daudz. Kā tajos neapjukt?

Pirmais, kam būtu jāpievērš uzmanība, ir šķidrā aromatizatora bāze. Bāze ir šķidrums, kura pati nesmaržo un kurā aromāts ir izšķīdināts. Tālāk tā kalpo kā aromāta nesējs. Darbības princips – aromāts pats ūdenī neizplatās, izplatās bāze, kas nes sev līdzi smaržu. Līdz ar to divi dažādi aromāti uz vienas un tās pašas bāzes izplatīsies identiskā ātrumā, bet viens un tas pats aromāts divās dažādās bāzēs uzvedīsies atšķirīgi. Tai pašā laikā jāuzsver – bāze pati par sevi smaržu nemaina.

1. Glikols. Visbiežāk ir sastopami aromatizatori uz glikola bāzes (propilēnglikols jeb P.G.). Tie labi šķīst ūdenī, labi izplatās ap ēsmu un pievilina karpas no liela attāluma. Jo siltāks ūdens, jo ātrāk norit process, taču kopumā var teikt, ka šādi aromāti darbojas ne pārāk ātri un ne pārāk lēni. Glikols nešķīdina PVA, līdz ar to to brīvi var izmantot arī stikmiksos un bomžpaketēs.

2. Etilspirts. Otra bāze, kas joprojām ir sastopama samērā bieži, ir etilspirta bāze (etilalkohols jeb EA). Tā arī šķīst ūdenī, taču dara to daudz ātrāk. Tas nozīmē, ka aromāts no boilas izplatīsies ļoti strauji, bet samērā drīz būs jau izgaisis. Tāpēc šo bāzi lieto, kad nepieciešams tūlītējs efekts. Tāpat arī makšķerējot ļoti aukstā ūdenī, kad citas bāzes izplatās pārāk lēni. Jāņem vērā, ka spirts nav tīrs, tas ir spirta šķīdums ūdenī, attiecīgi var izšķīdināt arī PVA maisiņus un stikus.

3. Glicerīns. Ne visi aromāti tajā labi šķīst, tāpēc reizēm palīgā jāņem emulgators. Taču kopumā glicerīna bāzes aromatizatori ūdenī izplatās lēnāk nekā glikola bāzes, tāpēc tiem ir ilgāks efekts. Arī glicerīns ir draudzīgs PVA maisiņiem un stikiem.

4. Dabīgā eļļa. Te izmantotie aromāti ir eļļā šķīstoši, un izšķīduši tie uzvedas kā eļļa. Eļļa ūdenī nešķīst, bet izplatās mikropilienu jeb suspensijas veidā, kas turklāt ir vieglāka par ūdeni. Tāpēc šie aromāti izplatās vertikāli pa ūdens slāņiem jeb, tautas valodā runājot, uzpeld, un šādā veidā aicina karpas no dažāda dziļuma nolaisties uz grunts. Taču – tie vispār neizplatās uz sāniem, un to ir būtiski ņemt vērā.

Tāpat ir risks, ka pēc tam, kad uzpeldēšanas process ir beidzies, aromātiskās eļļas pleķis uz virsmas piesaistīs zivis aktīvāk nekā barība uz grunts. Tieši šī iemesla dēļ karpas virs iebarotā galda nereti lēkā, bet neķeras – tās vienkārši ir aizvilinātas prom no galda.

Tā kā dažādās bāzēs aromāts izplatās dažādi, to der ņemt vērā, gan veidojot boilas pašam, gan iegādājoties jau gatavas. Pēdējā gadījumā, lai izvairītos no nepatīkamiem pārsteigumiem, bāzi būtu svarīgi noskaidrot pirms pirkšanas.

Nutrabaits aromāti uz glicerīna bāzes
Feed Stimulants Aromāti Uz Glikola Un Eļļas Bāzes
Nutrabaits aromāti uz spirta bāzes

Feed stimulants šķidrie aromāti

Kā apgalvo ražotājs Feed Stimulants, šo grupu vieno izcilas garšas īpašības un ar tiem boilas garšu sabojāt nevar. Dzirdēt ko tādu ir lieliski, taču labāk tomēr pārbaudīt pašam.

Tāpat ir jēdzīgi, ka šķidrajiem aromātiem ir norādīts PH līmenis. Pievērs uzmanību, cik tas mēdz būt atšķirīgs!

Liquid Scopex Flavour. Koncentrēts Scopex aromatizētājs uz glikola bāzes. Īpaši iesaka kombinēt ar Milk B+ vai LactoseStim. PVA draudzīgs. PH 3.8.

Ieteicamā deva uz 1 kg sausā miksa – 6–12 ml. Ziemā vēlams izmantot saldu aromātu kopā ar nedaudz vairāk saldinātāja.

Liquid Squid & Octopus Flavour – kalmārs un astoņkājis. Koncentrēts, oranžs šķidrums ar ļoti asu kalmāra aromātu. Bāze – glikols. PH 5.9.

Ieteicamā deva uz 1 kg sausā miksa – 4–10 ml.

Liquid Mulberry Florentine Flavour – zīdkoks. Koncentrēts, dzidrs šķidrums ar saldu zīdkoka aromātu. Bāze – glikols. PH 5.0.

Ieteicamā deva uz 1 kg sausā miksa – 6–12 ml.

Liquid Monster Crab Flavour – krabis. Koncentrēts, dzidrs, tumši brūns šķidrums ar asu krabja smaržu. Bāze – glikols. PH 9.1.

Ieteicamā deva uz 1 kg sausā miksa – 6–12 ml.

Liquid Krill Flavour – krils. Koncentrēts, gaiši oranžs šķidrums ar ļoti asu krila aromātu. Bāze – glikols. PH 5.9.

Ieteicamā deva uz 1 kg sausā miksa – 4–10 ml.

Liquid Crayfish Flavour – vēzis. Koncentrēts, dzeltenīgs, dzidrs šķidrums ar spēcīgu vēžveidīgo aromātu. Bāze – dabīgā eļļa. Tā kā šis aromāts ir eļļā šķīstošs, tas izplatās vertikāli pa ūdens slāņiem un šādā veidā pievilina karpas no dažāda dziļuma. PVA draudzīgs. PH 4.4.

Ieteicamā deva uz 1 kg sausā miksa – 8–15 ml. Īpaši ieteicams kopā ar Crayfish Meal.

Liquid Tiger Nut Flavour – tīģerrieksts. Koncentrēts, dzidrs, dzeltenīgs šķidrums ar saldu tīģerriekstu aromātu. Bāze – glikols. Lielisks kopā ar Tiger Nut miltiem un šķidro ekstraktu. PH 6.4.

Ieteicamā deva uz 1 kg sausā miksa – 8–15 ml. Ziemā vēlams pievienot nedaudz vairāk saldinātāja.

Liquid Strawberry Cream Flavour – zemeņu krēms. Koncentrēts, dzidrs šķidrums ar ļoti saldu gatavu zemeņu aromātu. Bāze – glikols. Īpaši piemērots saldajos birdfood un piena proteīnu miksos. PH 5.4.

Ieteicamā deva: uz 1 kg sausā miksa – 5–10 ml. Ziemā vēlams pievienot nedaudz vairāk saldinātāja.

Liquid Shellfish Sense Appeal Flavour – gliemji. Koncentrēts šķidrums ar asu zivīgu gliemju aromātu, krāsa – no tumši brūnas līdz melnai. Bāze – glikols. PH 5.9.

Ieteicamā deva uz 1 kg sausā miksa – 4–10 ml.

Liquid Peach Melba Flavour – persiks. Koncentrēts, dzidrs, oranžs šķidrums ar saldu persiku aromātu. Bāze – glikols. PH 5.7.

Ieteicamā deva: uz 1 kg sausā miksa – 6–12 ml. Ziemā vēlams pievienot nedaudz vairāk saldinātāja.

Liquid FruitStim Flavour – augļi. Koncentrēts, dzidrs šķidrums ar ļoti saldu gatavu augļu aromātu, kurā dominē ananass. Bāze – glikols. Īpaši labs saldajos birdfood un piena proteīnu miksos. PH 5.4.

Ieteicamā deva uz 1 kg sausā miksa – 6–12 ml. Ziemā vēlams pievienot nedaudz vairāk saldinātāja.

Nutrabaits aromāti uz spirta bāzes

Uz spirta un glicerīna bāzes

Ja meklē aromātus uz spirta bāzes, lai panāktu vēl ātrāku efektu, sevišķi aukstā ūdenī, ieskaties Nutrabaits klāstā. Te ir pieejami tādi leģendāri aromāti kā Cranberry (dzērvene), Pineapple (ananass), Cream (krēms) un Strawberry Jam (zemeņu ievārījums).

Savukārt labs piemērs uz glicerīna bāzes veidotiem aromatizatoriem ir tā paša Nutrabaits klāstā esošie Nature Identical (NI) produkti, respektīvi – identiski dabiskajiem. Tur ir tādas smaržas kā banānu, kokosriekstu, Cornish saldējuma, dzērveņu, Monster Crab, ananasu, plūmju, laša, zemeņu ievārījuma, aknu un aveņu.

Ceru, ieskats plašajā aromātu pasaulē ir pamats kaut nedaudz lielākai interesei par to, kas lācītim vēderā. Nākamajā numurā varēsi lasīt jau par nopietnākiem šķidrumiem, piemēram, ēteriskajām eļļām, kas rada vēl bagātīgāku smaržu un garšu buķeti, bet darbojas pavisam savādāk.

 
 
[0] Komentāri
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager