Veidosim saturu kopā!
  • Jūsu novadā gaidāmas vai jau aizvadītas copmaņus saistošas aktivitātes?
  • Jums ir viedoklis par copmanim aktuālu tematu?
  • Esat izbaudījis aizraujošu copes piedzīvojumu?

Rakstiet mums! Pievienojiet attēlus (vai uzticiet tos piemeklēt CL redaktoram) un mēs nodosim Jūsu vēstījumu visai Latvijas copmaņu saimei!

Jaunākie komentāri

Seko līdzi

RSS barotne
Seko līdzi jaunākajiem CopesLietas.lv biedru rakstiem sev ērtā veidā izmantojot RSS barotni.
marti | 12.marts 2016, 17:24 | 25 komentāri | 16114 skatījumi

Budžeta klases eholotes ar sānu skatiem

Sveiki!

Tā kā manai eholotei (Humminbird PiranhaMax 180) jau drīz būs apaļa desmit gadu jubileja, esmu nolēmis iegādāties jaunu. Jāatzīst, ka visu savu mūžu vecā piranja nokalpojusi un kalpo vēl joprojām godam!

Un ja jau jāpērk jauna, tad kādēļ gan neķerties klāt jaunākajām tehnoloģijām, kuras paliek ar vien pieejamākas. Ar to domāju sānu skatus. Ļoti vēlos eholoti ar sānu skatiem un gps. Tas uzreiz ievērojami sašaurina lielo ehološu izvēli. Šāda tipa eholotes sākas ar 5" ekrāniem, kuri, manuprāt, šīm te sānu skatu lietām ir par mazu, tāpēc tādas niansēs pat neizskatīšu. Humminbird Helix 5 Si GPS (699 EUR) un Helix 7 Si GPS (999 EUR) atšķiras tikai ar ekrāna izmēru, cenu starpība ~300 EUR. Lowrance Elite 5 Ti Totalscan (906,29 EUR) un Elite 7 Ti Totalscan (1087,79 EUR) arī pa lielam abas vienādas, tikai ekrāna izmērs un 7" versijai papildus ir NMEA2000 tīkls ar trollinga savienojuma iespēju, bet cenu atšķirība mistiski niecīga ~181 EUR.

Šeit ir tāds vienkāršs trīs ražotāju līdzīgu modeļu parametru salīdzinājums:
http://www.fishfinders.info/lowrance-elite-7-ti-review

Tomēr iedziļinoties sīkāk viņām visām atšķirības ir diezgan būtiskas.

Kartēšana ar Lowrance.
Pozitīvi, ka var veidot kartes bez maksas ar Insight Genesis (http://www.gofreemarine.com/insight-genesis). Bet bezmaksas versijai ir ierobežojumi: 12 ieraksti ar max 2h garumu, nav veģetācijas kartes, nav grunts cietības kartes un nevari neko noslēpt no citiem - viss paliek publiski pieejams. Maksas versijā nav nekādu ierobežojumu, tā izmaksā 100$ gadā un tajā var piesaistīt četras dažādas kartēšanas eholotes, vienu datoru un vienu mobilo ierīci. Tas nozīmē, ka var četratā samesties un koplietot šo produktu.
Šajā gadījumā ļoti pozitīvi, ka šo kartēšanu var veikt no jebkādas operētājsistēmas platformas (MAC, Windows, Linux).

Kartēšana ar Humminbird.
Iespējams ar Autochart (200 EUR) un Autochart PRO (239 EUR) programmām, kuras strādā tikai un vienīgi uz Windows platformas. Iespējams, ka var palaist ar kaut kādām MAC emulatoru programmām, taču tas nav mēģināts. Kā zināms, gadās tādas Windows programmas, kuras nepalaižas ar emulatoriem no MAC. Tā kā pats esmu MAC lietotājs un ar šo slimību esmu aplaidis visus mājniekus, tad man šī lieta drusku uztrauc.
Programmai līdzi nāk specifiska SD karte (Zeroline Map Card SD 32 gigabaitu ietilpības karte 99 EUR) uz kuras tiek kopētas kartes. Cita SD karte nederēs. Ja šī SD karte sabojājas, tad var iegādāties jaunu par 99 EUR. Šīm Humminbird kartēm nav veģetācijas karšu, bet ir grunts cietības kartes.
Humminbird Helix modeļiem sākoties ar 9 versiju ir iespējama kartēšana uzreiz braucot. Nav nepieciešams izbraukāt maršrutu un tad kopēt datus, lai kaut kur apstrādātu un pēc tam kopēt atpakaļ ierīcē. Šī funkcija saucas Autochart LIVE. Starp citu, Helix 9 bez sānu skatiem maksā tikai 100 EUR vairāk nekā Helix 7 Si GPS... Ja ir vēlami arī sānskati, tad jau 1349 EUR.
Helix 9 un 10 versijās Autochart LIVE režīmā var veikt ierakstus 8 stundu garumā. Šāds ir jau ierīcē iebūvētais un atvēlētais kartēšanas laiks. Taču ja nepieciešams vairāk - jānopērk un jāievieto Zeroline Map Card SD 32 gigabaitu ietilpības karte (99 EUR). Kartes ievietošana jaunajām eholotēm ļoti ērti pieejamā vietā - priekšpusē zem vāciņa.
Šeit video par Autochart LIVE un trolling funkciju ar MinnKota i-Pilot iespējām: https://www.youtube.com/watch?v=aLfeBXBDSkE

Savietojamībā ar trolling motoriem.
Lowrance Elite7 Ti Totalscan savienojas tikai ar MotorGuide (Lētākā versija 2099 EUR).
Humminbird Helix 7 Si GPS nav paredzēts savienoties ar trollingmotoriem.
Sākot ar Helix 9 versiju tie savienojas ar MinnKota i-Pilot (ar MotorGuide nē) un tiem ir arī NMEA 2000 tīkls.

Chirp
Tas ir Lowrance izgudrojums, kas ļoti labi ir aizgājis tirgū. Patērētāji to pieprasa un tāpēc šo produktu ir nopirkuši un ievietojuši savās ierīcēs daudzi konkurenti (Garmin, Raymarine un nu jau arī dārgākie Humminbird modeļi).
Tātad Lowrance modelī tas ir, bet Humminbird Helix 7 Si GPS tā nav.
Nav man personiski tādas lielas pieredzes par chirp efektivitāti, tāpēc nekāds objektīvais spriedējs neesmu. Tieši šodien bija izdevība ielūkoties Lowrance Hook 4 eholotē testos uz ūdens. Jāatzīst, ka Bez DownScan funkcijas es diez vai tādu iegādātos. Man likās, ka DownScan zivis rādīja pat precīzāk un labāk. Taču tas noteikti, ka bija specifiski - pie attiecīgā dziļuma un iestādījumiem. Kad šaurajā un vertikāli garenajā ekrānā ielika kopā Chirp un DownScan funkcijas, tad ticamības moments, tam kas notiek lejā, bija daudz labāks.

Skārienjutīgais ekrāns ir tikai Lowrance modelim. Ļoti ērti, taču tajā pat laikā tā ir viena papildus sarežģīta funkcija, kura var sabojāties vai gļukot. Kaut gan, Lowrence eholotēm tas nav nekāds jaunums, tātad tehnoloģijai vajadzētu būt gana labi izstrādātai.

Bezvadu savietojamība ir tikai Lowrance modelim. Tas nozīmē to, ka esot uz ūdens jūs varat pieslēgties ekrānam ar planšetdatoru un visu vadīt, skatīties citā papildus ekrānā attālināti no eholotes. Kā arī nodrošinot bezvadu internetu no sava mobilā telefona jūs varat augšuplādēt un lejuplādēt apstrādātās InsightGenesis kartes artodoties uz ūdens.

Motoriem, kuri atbalsta NMEA 2000 tīklu (Tohatsu dzinējiem tas nosaukts savādāk - Tohatsu Onboard Communication System un ir sākot ar 25zs) iespēja pieslēgties pie eholotes un tā rāda visus motora sniegtos rādījumus jūsu eholotē - tāda iespēja, no šiem salīdzināmajiem, ir tikai Lowrance Elite 7 Ti modelim. Ļoti laba un noderīga funkcija sevišķi lielākas jaudas motoriem. Jo lielāka motora jauda, jo vairāk parametrus dod ārā motora dators. Šos te datus pārsvarā visiem ražotājiem dod ārā sākoties no kādiem 25 zirgspēkiem. Mazākas jaudas motoriem nekādus datus nedod un tos nav iespējams pieslēgt NMEA datu tīklos.

Spriediet nu, kura mašiņa ir labāka!
Man personīgi Lowrance Elite 7 Ti liekas interesantāka par Humminbird Helix 7 Si GPS, taču Helix 9 Si GPS ir ļoti kārdinoša.

Visi šie novērojumi ir mans subjektīvs pētījums.
Neesmu jomas speciālists, varu kaut kur kļūdīties, droši aizrādiet, labojiet un papildiniet komentāros.
Liels paldies par konsultācijām Mārtiņam no eholotes.lv
Ceram no viņa sagaidīt kādus reālus salīdzinošos testus uz ūdeņiem, ņemot talkā lielo pieredzi un novērojumus.
Tāpat gaidam video testu turpinājumus no eboat.lv džekiem.

 
 
Novērtē rakstu:
  • Vērtējums ir 4.3333333333333 no 5
(6 balsis) - lai vērtētu, nepieciešams reģistrēties
[25] Komentāri | dilst | aug
 
sigi
sigi :

Vai tad hook modeļiem ir bezvadu savienojums?

12.03.16 Atbildēt | Ziņot 0
marti

nav gan

12.03.16 Atbildēt | Ziņot 0
RinaldsV

Arī esmu šāda eholota meklējumus un arī nevaru izšķirties starp helix 7 un elite Ti7...

Paldies par viedokli.

12.03.16 Atbildēt | Ziņot 0
sigi
sigi :

Pats neesmu pētījis, kas būtu lētākā eholote ar sānu skatu, kura nodrošina wireless funkciju.. Tiem lietotājiem, kam ir planšete mājās, tiešām lētāk ir nopirkt pašu mazāko eholoti un mierīgi izmantot planšeti kā ekrānu..man ir 8.1" ūdensizturīga planšete. Nopērkot 4 collu eholoti ar wireless, varu tikt pie 8 collu ekrāna (izmantojot ārējo batereju planšetei)..

12.03.16 Atbildēt | Ziņot 0
marti

baidos, ka vienīgā lētākā versija būs tas pats Lowrance Elite 7 Ti, jo tā Elite Ti sērija ir piebāzta ar tādām funkcijām, kuras ir tikai dārgā gala rīkiem.

12.03.16 Atbildēt | Ziņot 0
sigi
sigi > marti:

Nu, tad jau, bez SI funkcijas, Raymarine Pro ir lētāks kā 7 Ti, un tas atbalsta wireless. Nezinu, kā ar Garminiem.. neesmu skatījies.. Vispār man lielākais jautājums bija, vai labāk pirkt Helix 5 Si, vai Helix 7 DI, domādams, ka tā pat nav jēgas no SI uz 5 collu ekrāna.. bet.. pagaidām esmu pārliecināts, ka tomēr labāk ar 5", bet ar SI funkciju.. :)

12.03.16 Atbildēt | Ziņot 0
marti
marti > sigi:

Man ir aizdomas, ka tam SI ir liela nozīme un efekts. Taču tas ir sāpīgs jautājums ekrāna izmēra sakarā.

12.03.16 Atbildēt | Ziņot 0
sigi
sigi > marti:

Wireless šīs sāpes varētu mazināt, bet nu.. jāpiekrīt..

12.03.16 Atbildēt | Ziņot 0
sigi
sigi :

Es tikai domāju, ka salīdzināt Elite 7 SI ar Lowrance Elite 7 Ti nav korekti, jo vienam ir SI funkcija, otram nav. Tad jau HB būtu jāsalīdzina ar 7 Ti TotalScan, kam uzreiz arī cena ir pavisam cita.. Plus, cilvēki runā, ka Lowrance ir labāks sonārs, bet HB (bez chirp funkcijas) ir daudz labāks Down Scan.. Ja Tu pieredzēji, ka copē nozīmīgāks ir Down Scan režīms, tad jau Tev būtu jānosliecas uz Humminbird pusi.

12.03.16 Atbildēt | Ziņot 0
marti

es salīdzinu tieši Elite 7 Ti Totalscan modeli. Nebiju tik pierakstījis. Izlabošu. Bez totalscan tiešām nav salīdzināmi, tur Jums 100% taisnība.

12.03.16 Atbildēt | Ziņot 0
marti

Un par to Humminbird Down Scan pret Lowrance Chirp arī fakts. Būtu baigi forši ja kāds veiktu šādu testu dabā ar abām eholotēm, taču man ir aizdomas, ka lielas atšķirības nebūtu. Protams, atšķirība varētu parādīties dažādos specifiskos apstākļos - seklā vai dziļā ūdenī un dažādu izmēru zivīm.

12.03.16 Atbildēt | Ziņot 0
sigi
sigi > marti:

Varbūt ne tā esmu sapratis.. runa ir par 2 skata režīmiem: sonar un down scan. Abus, vienu pret otru, salīdzināt nebūtu korekti.

Ja salīdzina sonārus, tad tas ir detalizētāks un vieglāk uztverams Lowrance, tieši chirp dēļ.

Savukārt, ja salīdzina Down Scan funkcijas, tad labāka tā esot HB (lietotāju atsauksmes), nav ne jausmas kādēļ tā.. pats testējis neesmu un daudz kas atkarīgs, kā aparātu noregulē.

Abas šīs funkcijas labāk par Lowrance un Humminbird attēlojas uz Raymarine.. tas laikam ekrāna tehnoloģiju dēļ, izmanto kaut kādu gēlu, kas padara skaidrākas dažādas lietas ekrānā..

Par testiem dabā pilnībā piekrītu, pat ar visu youtube pārbagātību, gribētos vairāk video, kur eholote tiek testēta reālajos ūdeņos utt..

12.03.16 Atbildēt | Ziņot 0
marti
marti > sigi:

Jā, atkal pārrakstījos, lai arī domāju tieši to pašu ko tu :) Downscan tiešām ir pavisam kas cits - vēdekļveida stars nevis konusveida. Es ar skatos visādus video un pēc redzētā izskatās, ka Humminbird parastais konusveida sonārs salīdzinot ar Chirp attēlu principā rāda tādus pat kūļus, tikai Chirp tiem kūļiem iedod arkveida formas ar konkrētiem garumiem un arkas dziļumiem, kas liecina par zivs formu.

12.03.16 Atbildēt | Ziņot 0
sigi
sigi > marti:

Jā, tā laikam ir.. Man pašam no redzētā video, tā pat kā Tev, visskaidrāk likās tieši tad, kad tiek izmantots dalītais ekrāns: sonar un DI. Tad labi var redzēt, ka reizēm zivis sonārā ir vnk krūms :) Par SI izteikties grūti, jo saprotu, ka paiet laiks, kamēr to iemācās lasīt.. Bet tiem, kam liels ekrāns, tie saka, ka lasa tikai no SI + DI

12.03.16 Atbildēt | Ziņot 0
rio.
rio. :

man skjiet leetaakaa ehalote humminbirdam ar si buus 698 ci hd si(varbuut kljudos tajos burtos:))vinjas gan vairs nerazo bet sur tur nopirkt varot:)

13.03.16 Atbildēt | Ziņot 0
sigi
sigi :

Vismaz pēc amazones cenas ir gandrīz identiskas ar helix 5 SI. Arī lietotāju atsauksmes ir dažādas, vairums tomēr laikam ir helix pusē, tieši ekrāna formas dēļ, kas SI padara badāmāku.

13.03.16 Atbildēt | Ziņot 0
schwan

Hmmm...un par Garminu Striker 7 sv.....cena jau laba ap 779 naudinas...bet par CHIRP nevar saprast ir vai nav.....

13.03.16 Atbildēt | Ziņot 0
marti

ir viņam chirp

Includes Garmin GT52 transducer with high wide CHIRP 250 W, 455/800 kHz CHIRP DownVü and CHIRP SideVü with 500 W power

te saite uz produktu ražotāja lapā:

buy.garmin.com/en-US/US/on-t...rod528825.html

Nez kāpēc pie mums tie Garmin nav izplatīti un populāri. Brends jau diezgan nopietns. Bet brenda pārstāvis mūsu galā tāds aizdomīgs: bajtel.lv/contacts/

13.03.16 Atbildēt | Ziņot 0
schwan

garmin.lv/lv/kur-nopirkt/

www.gpspro.lv/categories/lv.../2/Garmin.html

vispar jau nav tik traki...ir jau citi kas tirgo

13.03.16 Atbildēt | Ziņot 0
marti

nez kā ar servisu un kartēm?

13.03.16 Atbildēt | Ziņot 0
schwan
schwan > marti:

jābrauc rītā parunāties, kas un kā......

13.03.16 Atbildēt | Ziņot 0
eerls

esot uz ūdens 85% gadījumu lietoju SI vienu pašu , parējos ekrānu dalu 2 vai trīs daļās lietojot sonāru un karti! un ekrāna izmēram ir nozīme :)) , dabā to noteikti jūti un saproti! man 7" ekrāns, kas liekas niecīgs ja esi sedējis pie 9" un 12", un nevaru nepiekrists šai domai "Man personīgi Lowrance Elite 7 Ti liekas interesantāka par Humminbird Helix 7 Si GPS, taču Helix 9 Si GPS ir ļoti kārdinoša. " veiksmi meklējumos!

16.03.16 Atbildēt | Ziņot 2
badapiicka

Kuras tad bija tās budzeta klases eholotes no augstākminētajām? nemanīju neko mazāku par 700 ebrejiem

19.03.16 Atbildēt | Ziņot 0
marti

ja ir runa par sānu skatiem, tad tie ir budžeta varianti :) vispār jau reāli ar štuku jārēķinās, lai būtu daudz maz ok ar sānu skatiem. pats diemžēl paliku pie Helix9.

19.03.16 Atbildēt | Ziņot 0
svetoj

ja jau esi aizgājis līdz Helix 9 tad labāk ņemt 10 si. Izmēri korpusam vienādī tik ekrāns 10 collīgajam lielāks. Plus vēl devējs jau XHS 9 HDSI 180 T. no Helixa5-9 ir vienādi XNT 9 SI 180 T . tad aiziet 10 un 12 vienādi. vēl tik jāsaprot vai nevajag arī helixam10 un 12 ar laiku mainīt sensoru uz tādu kā stāv virsū onix jo tam jau ir pieejams hd uz Di. Jo cik saprotams ar Si devēju nekas labs uz Di nebūs. Tur kautkas ar tiem kristaliem saistīts kas ir devējā. Si devējam viņi novietoti uz sāniem Di variantā uz leju. ( tā vismaz raksta krievu forumos )

02.04.16 Atbildēt | Ziņot 0
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager