Veidosim saturu kopā!
  • Jūsu novadā gaidāmas vai jau aizvadītas copmaņus saistošas aktivitātes?
  • Jums ir viedoklis par copmanim aktuālu tematu?
  • Esat izbaudījis aizraujošu copes piedzīvojumu?

Rakstiet mums! Pievienojiet attēlus (vai uzticiet tos piemeklēt CL redaktoram) un mēs nodosim Jūsu vēstījumu visai Latvijas copmaņu saimei!

Jaunākie komentāri

Seko līdzi

RSS barotne
Seko līdzi jaunākajiem CopesLietas.lv biedru rakstiem sev ērtā veidā izmantojot RSS barotni.
Gunārs Klēģers | 27.jūnijs 2016, 21:01 | 11 komentāri | 9514 skatījumi

Uz pannas Lubāna ezerā

Jau aptuveni mēnesi pirms Jāņiem nelielā kompānijā bijām nolēmuši doties uz Lubānu iepazīt jaunas Latvijas lielākā ezera līdaku takas un lielceļus. Tuvojoties īstajiem datumiem, sapratām, ka laiks ir izcili nepiemērots zaļo plēsoņu medībām – pāri pa 30 grādiem un pilnīga saule. Taču plāni jau sakalti, ieguldīti pamatīgi līdzekļi lobisma kampaņā, lai pārliecinātu sievas, ka šīs divas brīvdienas būs TĀS ĪSTĀS, kad var tikt pie skaistiem lomiem, tādēļ viss paliek spēkā.

Pēcjāņu dienā kopā ar Jāni un Raivi ar teltīm devāmies uz ezeru Matīsa un Mārtiņa pavadībā, kuri nesavtīgi gatavi mums izrādīt savas ezera zivīgās vietas. Izkāpuši slapjajā un aizaugušajā krastā, saprotam, ka esam trāpījuši odu karaļvalstī, bet, tā kā pūšamie savu darbu dara pietiekami labi, tad paliekam. Ar tādu odu koncentrāciju sastapos otro reizi mūžā – kad esi nopūties, odi ar garantiju dažās sekundēs atradīs to kvadrātcentimetru uz ādas, kur smidzināmais nav trāpījis.

Pirmajā vakarā, gatavojoties vakara cēlienam, pirms copes izvēršas sarunas par to, kā tieši tiks pagatavota šovakar noķertā līdaka un cik tieši garšīgi viņa varētu garšot. Pēc vakara copes uz līdzpaņemtā grila nācās cept veikalā pirkto gaļu un uz maizītēm likt līdzpaņemto pāliju filejas. Makšķernieku tradīcijas un māņticība gan māca, ka zivis kā ēdienu ņemt līdzi uz copi ir kategoriski aizliegts. Varbūt tur tā vaina, bet visi vakara setā palikām tukšā. Vien pāris copes. 2-3h vagojām zāļainas vietas pie paša krasta, kur bija skaidrs ūdens. Jo tālāk no krasta, jo lielāks duļķis. Nekas, tātad viss uzsvars jāliek uz rītu.

Vakarā pie ugunskura apmaināmies ar dažādiem copes stāstiem, pieredzi un piedzīvojumiem, jo ar Matīsu un Mārtiņu uz ūdens kopā esam pirmo reizi. Paēdam, iedzeram pa aliņam, uzceļam teltis un dodamies pie miera. Tā kā nakts ir silta un sausa, tad telts mums ir ar romantisku panorāmas skatu uz zvaigznēm, toties sajūtu līdzsvaram zem tās apakšā pa vidu ir zemē ieaudzis resns zars, kas spiež muguru. Kaut kā sagrupējamies tam pāri, lai ir puslīdz ērti, un laižamies guļā. Pēc 3h miega līdz ar gaismu 3:30 slienamies augšā un, lielu cerību pavadīti (tik lielu, ka laivā aizmirstam paņemt līdzi ēdamo), stumjamies iekšā Lubānā.

Arī šis rīts nekādu leiputriju nenes – līdakas šādā svelmē savu aktivitāti samazinājušas līdz teju nulles līmenim. Līdz pusdienlaikam tikai Matīsam kādā zāļainā līcītī ir izdevies ar trešo reizi uz gumijas zivs uzsēdināt skaistu divnieci. Mūsu laivā klusums. Dienas vidu Jānis ar Raivi velta, lai izbaudītu īsajā naktī neizmantotās miega kripatas, es tikmēr pārsēžos pie mūsu tās dienas gida Matīsa un Mārtiņa, un trijatā ar otru laivu dodamies uz vēl kādu vietu, kur plēsoņām jābūt bez variantiem. Un viņas tur arī atrodam, taču atkal neizturami slinkas un neatsaucīgas. Pa kādai jau atrādās, taču neviena tā kārtīgi mūsu piedāvātajās gumijas astēs tā arī neiekožas. Toties kļūstam par lieciniekiem krastā notiekošai kāda pārīša drāmai, kur 15 minūtēs no ūdenī iekrituša maisiņa pārītis tika līdz sašķaidītai pudelei, pļaukai un “vai es tev vispār esmu vajadzīga, Ērik?!?…”

Vakarā, kad copei palikušas pāris stundas, nolemjam izvagot vēl vienu ieteiktu stūri, kuru iecienījuši vietējie. Tas gan ir duļķains un ar lieliem klajumiem, taču Lubāna pastāvīgie spiningotāji te regulāri spējot pierunāt zivis uz uzbrukumu. Gandrīz visu dienu esmu mētājis gumijas zivis pa zāļainām vietām, kur ir skaidrs ūdens. Tā kā apstākļi te (klajums, duļķains ūdens) ir krasi atšķirīgi no tiem, kur esam sirojuši visu dienu ar pretzāļu gumijām pa lēpeņu laukiem, tad ņemu rokās savu lielgabalu, kas paredzēts mānekļiem līdz 70-80g, uzlieku grabošu un lielu Salmo Slider, kas pirms nedēļas Kaņierī kā debitants mani paspēja pāris reizes iepriecināt, un iemetu ar solījumu, ka šis būs tas, kas izglābs copes dienu. Ar salīdzinoši milzīgu plunkšķi tas iekrīt ūdenī, un sāku to ar 2-4 uzrāvieniem un pauzēm vilkt atpakaļ. 2 rāvieni, pauze, 3 rāvieni, pauze, 3 rāvieni, pauze – SITIENS! BEIDZOT! Pēc īsa brīža laivā ieceļu savu vienīgo šī copes brauciena līdaku – pieticīgi 1,6kg, taču pēc dienas, kur jācīnās ar 30+ grādu karstumu, sauli un pilnīgu necopi, arī tā šķiet kā trofeja.

Pēc brīža arī Janka tiek pie savas līdakas un smuka asara, un arī Raivis nepaliek tukšā – paprāvs asaris, ko aizvest savam kaķim kā pierādījumu par to, ka būts ar spiningu pie ūdens. Izmētājam šo stūri vēl vairākas reizes, taču vairs neviena zivs neatsaucas. Pēc deviņiem vakarā jau stūrējām krasta virzienā, jo nolēmām, ka uz svētdienas rīta cēlienu nepaliksim – arī 26. jūniju sola tik pat karstu.

Lai arī šoreiz lomi bija krietni pieticīgāki nekā pērn rudenī, toties Lubāna karte mūsu galvās iezīmēta nu jau krietni plašāka. Tāds viņš ir tas Lubāns. Atveras nevis tad, kad Tev vajag, bet gan tad, kad viņš pats grib. Atliek cerēt, ka nākamreiz būsim ar to uz viena viļņa.

P.S. Īpašs paldies Lubānas mitrāja info centram par beramās kafijas saujiņas sagādāšanu saules nogurdinātai trijotnei dienas vidū.

manalidaka.wordpress.com

 
 
Novērtē rakstu:
  • Vērtējums ir 5 no 5
(12 balsis) - lai vērtētu, nepieciešams reģistrēties
[11] Komentāri | dilst | aug
 
valnaans

Labs!

27.06.16 Atbildēt | Ziņot 0
hromoj

Jauki! Ne asakas!:)

p.s. smukas vakarbildes!

28.06.16 Atbildēt | Ziņot 0
ZivjuZaglis

forši!

28.06.16 Atbildēt | Ziņot 0
Jurcik

Lielās gumijas mēģināji??

28.06.16 Atbildēt | Ziņot 0
klegers1

Ļoti minimāli, jo pa lēpju logiem laidu tādas ap 8-10cm, tur lielākas nelīda iekšā :), bet klajumos raustīju jau pieminēto Slider un mazo džerku. Ar citiem eksperimentiem neaizrāvos, jo nebija pārliecības par zivju koncentrāciju - primāri bija viņas vispār atrast, tādēļ bliezu ar pārbaudītiem "magnētiem".

29.06.16 Atbildēt | Ziņot 0
Jurcik
Jurcik > klegers1:

Ari gribu to ezeru pamēģināt! Un gaidu kādu rakstu kur tikai ar jaunajiem rīkiem un lielajam gumijām copē ;)

29.06.16 Atbildēt | Ziņot 0
klegers1
klegers1 > Jurcik:

Pagaidām vēl lēnām ieskrienos ar lielo špini, copes laikā esmu izmantojis varbūt 10-15% no laika ar to. Pārējais aiziet ar 2iem uzticamajiem kātiem - universālu gumijām, šūpiņiem, vobleriem, rotiņiem līdz 20g un tviča kāts līdz 30g. Jāiegūst ticība mānekļiem, ar kātu un spoli viss ir skaisti. Līdz ko būs sakarīgi rezultāti, uzmetīšu kādu atskaiti blogā.

30.06.16 Atbildēt | Ziņot 0
Karlis_K

Skumji ka mūsu lielākais un kādreiz arī zivīgākais ezers nobeigts un izkāsts līdz kliņķim :( Un vēl tikai 30 gadus atpakaļ tas bija pilns, nu liekas neticami fātera stāsti par piedzīvoto vakara copi kopā ar onkuli. Pats kā nespiningotājs pie airiem, onkuls mētāja prastu padlaika spinni ar bleķi. Uz katru metienu vairākas līdakas sacenšoties skrēja pakaļ karotei, dažreiz pakampusi mazākā un to savukārt centās norīt lielākā. Neko tamlīdzīgu mans vecais mūžā nebija redzējis, lai arī dzimis upes krastā un visu bērnību, jaunību pavadījis ķerdams zivis bagātos ūdeņos.

01.07.16 Atbildēt | Ziņot 0
klegers1

Nezinu, kā bija agrāk, jo aktīvi spiningoju vien 4-5 gadus. Bet nu Lubāns ir viens no līdakām bāgātākajiem ezeriem, kurā nācies būt LV robežās, par ko pārliecinājos pērn rudenī - ja trāpa īstajā vietā un laikā, tad arī gandrīz katrā 3.-4. metienā var pārliecināties par līdakas klātbūtni. Pie tam pirms tam nebiju tur spiningojis. Ja nebūtu makšķernieku/zvejnieku spiediena, neapšaubāmi daudzos ezeros un upēs būtu krietni bagātāki lomi, taču nereti vecās leģendas man šķiet ar labu mītisku plīvuru pārklātas. Ja ūdeņus godprātīgi apsaimniekotu, noteikumus pielāgotu dabas nevis makšķernieku vajadzībām, pamainītu pašu copmaņu domāšanu un attīstītu apkārtējo iedzīvotāju iesaisti resursu sargāšanā, domāju, ka būtu krietni vairāk labas un zivīgas vietas. Un prieks, ka tādas ir arī pie mums. Turas lielā mērā uz atsevišķu cilvēku fanātismu pozitīvā nozīmē, bet turas un kalpo kā piemērs citiem.

01.07.16 Atbildēt | Ziņot 0
Karlis_K
Karlis_K > klegers1:

Man radinieks dzīvo Nagļos, pēc viņa stāstītā ar jāsecina ka no agrākās līdaku bagātības tāds nieks vien palicis.

01.07.16 Atbildēt | Ziņot 0
parcopi.lv

Forši! Ne asakas arī turpmāk!

02.07.16 Atbildēt | Ziņot 0
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager