Veidosim saturu kopā!
  • Jūsu novadā gaidāmas vai jau aizvadītas copmaņus saistošas aktivitātes?
  • Jums ir viedoklis par copmanim aktuālu tematu?
  • Esat izbaudījis aizraujošu copes piedzīvojumu?

Rakstiet mums! Pievienojiet attēlus (vai uzticiet tos piemeklēt CL redaktoram) un mēs nodosim Jūsu vēstījumu visai Latvijas copmaņu saimei!

Jaunākie komentāri

Seko līdzi

RSS barotne
Seko līdzi jaunākajiem CopesLietas.lv biedru rakstiem sev ērtā veidā izmantojot RSS barotni.
CopesLietas.lv | 12.jūlijs 2016, 17:03 | 20 komentāri | 12063 skatījumi

Burtnieks: Svētais Grāls vai pustukša bļoda?

Maijā uz 3 dienām devos ekspedīcijā uz Burtnieku, kur iepriekš būts vien pāris reizes. Mērķis šoreiz ne tikai piedalīties čomu mačos, bet arī iepazīt ezeru no citu – pieredzējušāku un zivju lietās izglītotāku vīru – skatupunkta. Sanāca labas sarunas gan ar zinātnieku, gan makšķernieku, gan zvejnieku, kā arī uzsist klaču ar vīru, kas pēc Latvijas neatkarības atgūšanas Burtniekā reiz pirmais sācis braukāt ar iekšdedzes dzinēju. Stāsta kopsavilkums par plēsoņu mednieku iekāroto ezeru gan nāca visai smagnēji. Galvenokārt dēļ tā, ka par Burtnieku var rakstīt gan kā par zivīm ļoti bagātu un dāsnu ezeru, gan kā par novalkātu un uz visām pusēm plēstu segu. Arī pašu pieredzētais uz ūdens ļāva stāstu pavērst gan sajūsmas pilnā, gan depresīvā gultnē. Nekas neatliek, kā saukt palīgā zinātni, lai nelietu ūdeni uz stereotipu dzirnavām. Lai kliedētu dažus stereotipus un izietu ārpus mūžīgā strīda “Tu vainīgs!” pret “A Tu pats vispār??”, šajā rakstā bez paša novērotā un citu stāstītā minēšu dažus, manuprāt, interesantākos pierādītos faktus, kas vienu otru stereotipu apēd bez sāls.

Burtnieks ciparos un vēstures grāmatās.

Sirmais ir ceturtais lielākais ezers Latvijā. Saskaņā ar pēdējos gados veikto pētījumu, tā platība ir 4000ha, vidējais dziļums – 2m, dziļāka vieta – 3m, sateces baseins – 2250km2. Tā garums – 13,5km, platākā vieta – 5,5km. Ezerā ietek 23 upes, un tas ir viens no lielākajiem sateces baseiniem Latvijā. Ezera apkārtnē ir veikti vērienīgi arheoloģiskie izrakumi. Konstatēts, ka pirmās apmetnes Burtnieka krastā bijušas vismaz pirms 7 000 gadu pie Zvejnieku mājām Rūjas ietekas rajonā, kā arī Riņņu kalnā pie Salacas iztekas.

Savu nosaukumu Burtnieks ieguvis no latgaļu ciltīm, un pirmo reizi vēstures rakstos ezera nosaukums minēts 1336. gadā. Vārds “Burtnieki”, iespējams, cēlies no sena dravnieku un biškopju apzīmējuma, jo šie “burtnieki” iegrieza bišu kokos pazīšanas jeb sava īpašuma zīmes.

Ezers caur zinātnes lupu

Ūdeņu pētnieks Matīss Žagars, kura ikdiena paiet Vides Risinājumu institūtā (VRI), Burtnieku sauc par makšķernieku Svēto Grālu, jo ap ezeru ne bez pamata gadiem ilgi ir teju mītisks oreols, ka Sirmajā var visai droši tikt pie trofejām. Tas, protams, vistiešāk attiecas uz plēsīgajām zivīm – līdaku un zandartu. Lai arī lielais vairums rekordizmēru te tiek noķertas uz velci, tomēr netrūkst skaistu lomu arī tiem, kas spiningo. Taču trofeju skaits un arī plēsoņu izmērs kopumā pēdējos gados ievērojami krities. Dominējošais līdaku izmērs ir 25-50cm, bet zandartiem – ap 40cm. Kā viens no uzskatāmākajiem pierādījumiem, ka ar ezera ekosistēmu nav viss kārtībā, ir ūdens ziedēšana vasarās. Ūdens Burtniekā ir kļuvis duļķaināks. Līdakai tas nepatīk, bet zandartam gan pret to iebildumu nav. Iemesls ūdens ziedēšanai ir zilaļģu biomasas pieaugums. Šo, savukārt, izraisa tas, ka baltās zivis, kas masveidā savairojušās, izēd mikroskopiskos vēzīšus, kuru uzdevums būtu baroties ar aļģēm, kas izraisa šo ūdens ziedēšanu. Vēl viens vaininieks zilaļģu ziedēšanai ir breksis, kurš, barojoties uzrok grunti un tādējādi iemaisa atpakaļ ūdenī pagātnē izgulsnējušās barības vielas.

Ezera kopējā biomasā dominē plaudis, zandarts, asaris un rauda. Plauža dominance, pirmkārt, skaidrojama ar lielu makšķernieku un zvejnieku spiedienu uz plēsējiem, kuri barojas ar plaužiem, otrkārt, ar mazu makšķernieku un zvejnieku spiedienu uz pašu plaudi, treškārt, ar labiem barošanās apstākļiem.

Ūdens kvalitāti Burtniekā būtiski ietekmē ne tikai zivju populācijas proporciju izmaiņas, bet arī apkārtējo lauku apstrādes notekūdeņi un barības vielu pārpilnība no ietekošajām upēm, palu ūdeņiem.

Balto zivju populācijas īpatsvaru ezerā ierobežotu proporcionāli lielāks to dabīgo ienaidnieku skaits. Kā to panākt? Speciālistu ieteikumos figurē aicinājums izzvejot baltās zivis, mazināt makšķernieku un zvejnieku spiedienu uz plēsoņām, samazināt lomā paturamo zivju skaitu un izmēru. Kurš no risinājumiem ir pareizākais, lai paliek speciālistu un zinātnieku kompetencē, nevis atsevišķu ezera resursu tīkotāju rokās.

Kā ezerā klājas plēsoņām?

Ja neskaita cilvēku radīto spiedienu, tad līdakai ezerā ir lieliski dzīvošanas apstākļi. Aptuveni 20% no ezera sedz ūdens augi, pietiekamā daudzumā ir gan slēpņu vietas, gan nārsta vietas, gan arī barības dažādība plēsoņu lutina pietiekami. Līdaka Burtniekā savā ēdienkartē visbiežāk iekļauj plaužus, raudas, ķīšus, asarus, līņus un karūsas.

VRI pētījums rāda, ka Burtniekā dominē 25-50cm līdakas, bet vidējais zandarta izmērs ir ap 40cm. Šāda populācijas struktūra tiek uzskatīta par neveselīgu, un tā norāda uz pārāk lielu spiedienu uz lielajiem eksemplāriem. Tas negatīvi ietekmē visu ezera ekosistēmu kopumā, tiek samazināts nepieciešamais spiediens uz karpvedīgo zivju izēšanu, kā arī noved pie zemas nārsta ekfektivitātes. Ja rēķinām kg uz ha, tad līdaka ir piektā biežāk sastopamā zivs Burtniekā. Nospiedošā pārsvarā ir plauži, tiem seko zandarti, asari un raudas. Kopā ezerā laika posmā no 2013.-2015. gadam pētījuma ietvaros konstatētas 19 zivju sugas. Plēsīgās zivis veidoja 16% no kopējās zivju biomasas. Salīdzinājumam – veselīgā ūdens ekosistēmā plēsīgo zivju skaits var veidot līdz pat 60% no visas ihtiofaunas. Zandarts un līdaka ir galvenie Burtnieku ezera plēsēji, tomēr kopējā šo zivju zvejas mirstība ir visai augsta – 50-60 % no līdaku un zandartu produkcijas tiek nozvejotas un nomakšķerētas. Pilnīgi precīzus datus iegūt ir teju neiespējami, jo makšķerēšanas licences tiek aizpildītas nepilnīgi vai vispār netiek nodotas un arī nozvejas pierakstu žurnāli ne vienmēr ir skrupulozi aizpildīti.

Lai labāk saprastu makšķernieku un zvejnieku izdarītā spiediena sekas, lūk, piemērs: 2015. gada rudenī veikts neliels VRI pētījums par to, cik daudz plēsīgo zivju vienā brīvdienā no ezera izved makšķernieki. Izvietojot kontrolcilvēkus visās laivu bāzēs, dienas beigās nozvejoto līdaku svars bija 460kg, zandarti – 19kg, asari – 3,2kg. Jā, vienā dienā. Vidējais noķerto līdaku svars – 1,3kg, zandartam – 1,1kg. Turklāt 18 līdakas bija mazākas par 50cm. Pati mazākā – 42cm. Zvejnieki 2014. gadā kopā nozvejoja aptuveni 3 tonnas līdaku. Nevēlos te dramatizēt attiecības starp makšķerniekiem un zvejniekiem, taču skaidrs, ka bļodas dibena caururbšanā ne tikai šajā ezerā bet arī citur piedalāmies mēs visi, un ar pirksta rādīšanu uz pretējo pusi nekas līdzēts nebūs. Jāmainās pašiem, jāmainās arī noteikumiem. Ja visiem gribas pasmelties, tad visiem arī jārūpējas par caurā dibena lāpīšanu.

Kā atjaunot veselīgu ekosistēmu?

Vai Jums, piemēram, ienāktu prātā, ka vasarā ezers zied, jo patiesībā pie vainas ir milzīgais balto zivju īpatsvars ezerā? Protams, ka nē, jo bez padziļinātas pētīšanas un specifiskām zināšanām mēs līdz kam tādam nevaram aizdomāties. Vēl viens piemērs, kas norāda uz ciešu barības ķēdes attiecību mijiedarbību – lielais skaits raudu mazuļu apēd daudz zooplanktonu, ierobežojot zandartu mazuļiem pieejamā zooplanktona daudzumu, kas nepieciešams, lai tie varētu pieaugt ķermeņa izmēros un pārslēgties uz barošanos ar citām zivīm, kas būtiski paātrina to augšanas tempu. Uz izpratnes trūkumu sarunā norāda arī M.Žagars, atgādinot, ka gan makšķernieki, gan zvejnieki pieraduši jautājumus skatīt vienā plakanā un izkropļotā plaknē, nesaredzot kopsakarības daudz plašākā mērogā. Tā, piemēram, Vides Risinājumu institūts savā redzējumā par ezera ekosistēmas sakārtošanu iesaka samazināt plaužu populāciju pat par 79%. Izpētīts, ka tas neatstātu nozīmīgu negatīvu ietekmi uz pārējo barības ķēdi. Papildus būtu jāpalielina arī līdaku īpatsvars ezerā. Tas izdarāms, piemēram, ierobežojot lomā paturamo zivju skaitu un izmēru, ierobežojot arī makšķerēšanas rīkus un veidus, kā arī iespējams samazinot komerciālās zvejas apjomu vai to pārtraucot pilnībā.

Ezers makšķernieka acīm.

Tam, ka ar ezera resursiem pēdējos gados notiek ne pārāk iepriecinošas lietas, apliecina arī makšķernieks Valdis Zariņš, kurš pie Burtnieka ar makšķeri redzams jau vairākus gadu desmitus. Kad apjautājos, kāds ir makšķernieka šā brīža skats uz Sirmo, Valdis atbild lakoniski: “Bēdīgs.” Vēl pirms gadiem 5-10 ar ezeru viss bijis kārtībā. Ķēruši visi, lomi bijuši labi. Šobrīd plēsoņu skaits un izmērs ir jūtami samazinājies, un tas ietekmē visu ezera dzīvi. Burtnieks, protams, nav tukšs un joprojām var trāpīt vietās, kur plēsoņu koncentrācija ir visai liela, arī trofejas šad un tad gadās, bet tas nav salīdzināms ar to, kā bija agrāk. Ja pirms gadiem pieciem ziemas makšķerēšanas sacensībās varēja vilkt skaistas plaukstas izmēra raudas, no kurām vismaz katra desmitā bija sakosta, tad pēdējos gados lielā skaitā ārā nāk tikai sīka izmēra zivis. No pēdējās ziemas sacensībās noķertajiem 7kg zivju neviena nav bijusi plēsoņas sakosta. Tas norāda, ka līdaku un zandartu skaits ezerā ir krasi samazinājies, nav barības konkurence. Makšķernieku un zvejnieku spiediens, ko nereti vaino resursu patukšošanā, pēc viņa vārdiem nav pārāk būtiski mainījies pēdējos desmit gadus. Turklāt salīdzinoši vājo lomu dēļ makšķernieku skaits pat samazinās. Toties zivju skaits gan ļoti ievērojami krities. Pēc iemesla Valdim, kura lielākā Burtniekā noķertā līdaka svēra 9,800kg, bet zandarts – 10,240kg, nav tālu kabatā jāmeklē – pie vainas esot resursu neatjaunošana. Ja kādreiz plēsoņu mazuļi ezerā laisti pietiekamā apjomā, tad pēdējos gados ezera apsaimniekotājs pavisam neesot uzdevuma augstumos. Valdis piebilst, ka kādreiz arī zvejniekiem bijis pienākums dot savu artavu šajā procesā, bet tagad par zivju resursiem pienākums atbildēt ir tikai ezera apsaimniekotājam – Burtnieku novadam.

Zvejnieka skats uz ezeru.

Jānis Bērziņš ir piedzimis un uzaudzis pie ūdeņiem. Pēc ārstu ieteikumiem deviņdesmito gadu sākumā viņam nācies meklēt darbu, kas būtu tuvāk pie dabas. Tā nu 1994. gadā nonācis Burtnieka krastā, iedzīvojies pie Salacas un uzsācis zvejnieka gaitas Sirmajā, kuras turpina joprojām. Jānis ir arī makšķernieks, tādēļ spēj uz ezera resursiem paskatīties ar četrām acīm – gan kā zvejnieks, gan kā makšķernieks. Pēc viņa vārdiem zvejnieku svarīgākais loms ir zandarts. Pērnā vasara bijusi visai švaka, jo vēl gadu iepriekš zandarti ezerā izmiruši dēļ kādas slimības. Tas, savukārt, veicinājis līdaku nozveju, jo tās negaidīti parādījušās arī ezera vidū, kur parasti neuzturas, jo ar zandartu tām nav pārāk draudzīgas attiecības. Vaicāts par ezera resursiem un nākotnes vīziju, jūtams, ka Jānim arī ir pilna sirds ar sakāmo. Ezers šobrīd mežonīgi aizaug un vasarās ūdens pamatīgi zied. Kā vienu no galvenajiem iemesliem viņš min apkārtējo lauku apstrādes blakusproduktu nonākšanu ezerā un tā pietekās un avotiņos. Katru gadu uz tuvējiem laukiem izgāž simtiem tonnu minerālmēslu, kas ar lietus ūdeņiem nonāk ezerā. Tāpat ezera ekosistēmu negatīvi ietekmē milzīgais balto zivju īpatsvars. Kā vienu no risinājumiem to populācijas mazināšanai Jānis iesaka ziemas periodā veikt nozveju ar trali, uzreiz laižot vaļā visas plēsīgās zivis, kas arī trāpījušas tīklā. Ja to darīs vasarā, tad tas var izvērsties par traģēdiju ezeram. Vēl pie lietām, kas jāmaina, lauku puika, kā Jānis pats sevi dēvē, iesaka aizliegt trollingu tik seklā ezerā kā Burtnieks. Ne velti nekad neviens nerīko sacensības šim makšķerēšanas veidam, jo ar to ļoti bieži tiek traumētas zivis. Tās tiek nevis noķertas, bet aizķertas. Lielie zandarti ļoti bieži tiek manīti ar āķu saplēstiem sāniem. Jānis min arī gadījumu, kad ezerā noķerti trollinga meistari, kas zivis mērķtiecīgi cemmerējuši ar milzīgiem āķiem. Īpaši velcēšana būtu aizliedzama maijā, kad pēcnārsta līdakas aktīvi barojas. Šādos apstākļos motors aizbiedējot prom baltās zivis un tas, savukārt, izprovocē līdaku mesties virsū vienīgajam, kas palicis – velcētāja piedāvātajai ēsmai. Arī lielos motorus Jānis iesaka izskaust. Pa ezeru tie dragā jau no maija sākuma. Šogad, piemēram, lielās līdakas nārstojušas tikai pašā maija sākumā, ap 15. maiju nārsto pliči, bet ap 30. – zandarti. Visu šo laiku pa ezeru braukā liels skaits motorizētu laivu, nevajadzīgi tramdot zivis nārsta laikā. Tā kā Burtniekā notiek arī Latvijas čempionāts spiningošanā, tad maija pirmās nedēļas Burtnieks bieži vien ir kā ātrgaitas šoseja. Nevaru viņam arī nepaprasīt par lielākajiem plēsoņu eksemplāriem, kas redzēti tīklos. No līdakām lielākā svērusi 16kg, bet zandarts – 13kg. Jānim ir daudz ko stāstīt, tādēļ vienojamies, ka kādā no ezera apmeklēšanas reizēm pie viņa paciemošos un nogaršošu paša kūpinātās zivis.

Burtnieka resursu sargi nesnauž.

Kā mums gāja copē?

Šoreiz vesels stāsts sanāktu no tā vien, kā es cīnījos ar tehniku. Vai arī viņa cīnījās ar mani. Tā dēļ šoreiz izpalika arī plānotā kopīgā cope ar kādu no vietējiem matadoriem. Ķibeles ar trīs dažādiem motoriem izčakarēja pusi no pirmo divu dienu copes, bet arī no tā var mācīties. Piemēram – ja motoram radusies pat šķietami mazsvarīga problēma, bet tu nekad neesi pat tuvumā bijis pie šo mehānismu vaļā un ciet taisīšanas, nu nevajag skrūvēt laivā to visu vaļā. Nevajag. Bet nu labāk parunāsim par copi.

Pirmās dienas divniece, kuru izmānīju no zālēm.

Pirmajā ezera apmeklēšanas dienā satiekos ar senu manas bijušās sporta komandas līdzjutēju Hariju Zvejnieku, kas pirms gadiem četriem aicināja uz kopīgu copi pie sevis Burtniekā. Viņš laipni mani izvadā ekskursijā gan pa savu dzimto novadu, gan izstāsta īso ievadkursu par Sirmā segas raustīšanu uz visām pusēm, kā arī uzņem pie sevis mājās kā savējo. Ja copmaņu kompānija bez augstām komforta prasībām meklē sev vietu, kur apmesties, ieiet pirtī, izīrēt laivu un motoru, izkūpināt zivis un sajusties kā vietējiem, tad droši var meklēt Hari rokās – 29230060, Zvejas. Izprašņāju viņu par aptuvenajām līdaku vietām un vakarpusē pēc visām tehniskajām peripetijām ar motoriem dodos airos pa Briedes upi uz ezeru līdaku medībās. Lai arī pats Haris pēdējos gados copē ļoti reti, norādītais virziens izrādās rezultatīvs. Pirmajā līcīti jau otrajā metienā manu oranžo gumiju zālēs iekāro zaļsvārce, tomēr neuzsēžas. Vēl pēc īsa brīža laivā ieceļu ļoti sparīgu eksemplāru, kas dodas atpakaļ paaugties. Paairēju uz palielā līča otras puses zāļaino malu, un metu pretzāļu gumiju meldru virzienā, ieslidinot to dziļi iekšā zālēs pa ūdens virsmu. Pāris sekundes ļauju zivtiņai līgani grimt un jau pie pirmajiem spoles apgriezieniem kārtīgs kodiens ofseta āķī. Pēc īsas un sparīgas cīņas laivā ieceļu skaistu divnieci. Ar to arī vakars lēnām beidzas, sēžos airos un krāsaina saulrieta pavadīts, airēju uz māju pusi. Jāizvelk iestrēgušais auto no dubļiem, jāatskaitās copes čomiem, kas rīt pievienosies, jāsagatavojas pirmsmaču treniņam.

Piektdienas rītā pamostos no saimnieka suņa ņurdoņas, kurš, rūpējoties par svešā ciemiņa drošību un labsajūtu, visu nakti pavadījis manā istabā un sildījis manu zemē nomesto džemperi. Nez suņa smaka piesaistīs līdaku uzmanību? Jāpārbauda. Iedzeru kafiju, kas no rītiem garšo īpaši labi, sagaidu bračku, Jāni un Daini, lai dotos Burtnieka plašumos pēc jauniem stāstiem. Vakarā bāzē, kur jau sabraukuši visi maču dalībnieki, atgriežamies ar stipri atšķirīgiem dienas vērtējumiem. Mums ar brāli vēl viens nokauts motors, tomēr dienas vidū tikām pie uzticamā rumaka, kas mūs stumdīja pa ezeru gan šo, gan arī sacensību dienu. Arī par motora ātru salabošanu paldies Zveju saimniekam! Ar zivīm šodien gan īpaši nevarējām palielīties. Tukšā nepalikām, copes bija daudz, arī pa kādam mēram gadījās, un treniņdienas vakarā pat atradām visai lielu līdaku koncentrācijas vietu seklā un zāļainā vietā pie Briedes upes iztekas, kur viņas seklumā ik pa brīdim nodeva savu atrašanās vietu. Dažas dabūjām, taču pārsvarā viņas uz mānekļiem reaģēja kūtri un rezervēti. Pat vīzdegunīgi un augstprātīgi. Šķita, ka diena pavadīta visai labi, tomēr pēc tam, kad Janka sāka iepazīstināt ar saviem rezultātiem, mēs pārstājām runāt un tikai klausījāmies un pārdomājām, ko esam darījuši nepareizi. Viņam 16 līdakas pus dienas laikā! Visas mēra. Neviens zemmērs. Visas uz salīdzinoši vieglu šūpiņu – Viktora Tilčika aptuveni 10 gramus smago sudraba krāsas bungu šķīvja šūpiņu. Visas kodušas nikni un ar pārliecību. Gan uz zāļu un klajuma robežas, gan arī vairākus desmitus nostāk no krasta.

Tilčika bungu šķīvis – universāls un uzticams. Šoreiz izšāva Burtniekā. Maču dienā gan vairs tik spoži negāja, tā kā nekāds brīnumlīdzeklis visiem apstākļiem arī nav.

Sacensību dienā pēc starta līnijas ieturēšanas Burtnieka plašumos devāmies jau 15 vīru sastāvā. Mūsu ekipāžai pāris ievērības cienīgi mazstāsti. Pirmais: dienas vidū pēc divpadsmitiem, kad nebijām vēl dabūjuši nevienu mēra līdaku, bračkam saku, ka pie velna ar sacensībām – varētu dabūt vienu skaistu zivi un izbaudīt dienu. Pēc aptuveni 10 minūtēm pietuvojāmies zāļu malai. Pievilku nedaudz ciešāk spoles bremzes ar domu, lai līdaka pēc uzsēšanās neierauj zālēs. Savu uzticamo zelta krāsas J.Sīpola šūpiņu, ko pērn biju atstājis novārtā, iemetu metrus 10-15 paralēli zāļu sienai un sāku vienmērīgi ietīt ar īsām pauzēm. Garas nevarēja taisīt, jo nedaudz zem ūdens rēgojās pērnā gada stiebri, kur ik pa laikam ieķērās āķi. Vienā brīdī šūpiņš aizķērās. Instinktīvi piecirtu un iepauzēju, lai pārbaudīt, vai ir aizķēries, vai arī zivs galā kustas. Nekustējās. Brālis vēl pārprasa, vai ir? -Nē, zaceps… Vēl sekundi tā noturēju un tad pēkšņi aukla sāka griezt ūdeni uz zāļu sienas pusi. Lielā!!!!! Līdz šim esmu vilcis dažas līdakas ap 4kg. Šī bija citā līgā. Nekontrolējama. Tā kā dziļums nebija liels, vienu reizi piespiedu to atrādīt sānus pie ūdens virsmas. Ar skaistu un iespaidīgu mutuli tā aizgāja atpakaļ uz grunti. Tad lēnām sāku to pumpēt uz augšu. Pievilku, pietinu, pievilku, pietinu, pievilku… un aukla atbrīvojās. Turpinājumā sekoja visiem pilngadību sasniegušajiem zināmu vārdu atkārtošana pāris minūšu garumā. Apskatot šūpiņu, redzu, ka viens no āķiem ir izstiepts. Pirms metiena pievilktā bremze… Bet nekas, esmu ticis pie dažām labām atziņām, kas noderēs nākamajā tikšanās reizē. Tāda noteikti būs.

Šādā seklumā izklaidējāmies pirmsmaču vakarā.

Otrs stāsts: pēcpusdienā mazā ietekā pie līkuma tieku pie ilgi gaidīta un agresīvas līdakas uzbrukuma no slēpņa – ieceļu laivā uz mērīšanos ieskaites zivi. Laižamies tālāk pa upi, līdz ieraugām pavisam mazu eju uz kādu seklu ezera krasta ieloku. Iebraucot labi maskētajā līcītī, atrodam seklu un mierīgu teritoriju, kurā mudž ar līdakām. Stundas laikā izmētājām visu, kas šādām vietām piemērots, lēnām, ātri, ar pauzēm, bez pauzēm, agresīvi un mierīgi, dziļos džungļos un klajumā, bet tomēr neizdevās nevienu kārtīgi uzsēdināt uz āķa. Ja šādā vietā trāpītu uz vakariņu galda, tad, iespējams, varētu pacīnīties arī ar Jāņa vakardienas ciparu. Sacensības pēcpusdienā beidzam mazliet pirms noteiktā laika, jo bračkam, saudzīgi sakot, svarīgākas lietas – sievas ziņojumi, ka laiks doties uz vietu, kur pasaulē nāk meitas un dēli. Pagājušā gada maču čempions šogad pirmajā posmā uz ūdens paliek tukšā, toties uz savas meitas piedzimšanu paspēj bez stresa – sirsnīgi sveicieni jaunajai ģimenei!

Krastā lielais vairums no dalībniekiem tikuši pie ieskaites zivīm. Kopvērtējuma vadībā izvirzījies maču rīkotājs Raivis ar 4 mēriem. Bez ieskaites zivīm palikuši vien pāris dalībnieki, bet skābju ģīmju nav – diena ir bijusi tikpat lieliska kā kompānija. Uzšmorējam vakariņās pāris līdakas, dalāmies piedzīvojumos un izbaudām arī Latvijas izlases hokeja maču. Pirms tumsas iestāšanās mums vēl sarīkota improvizēta un neplānota uguņošana – daži kempinga viesi, kūpinot zivis, mazliet pārcentušies, nokūpinot arī pašu kūpinātavu. Par laimi tuvējās priedēs un ēkās uguns nepārceļas – administrācijai ir ugunsdzēšamais aparāts, kas ierodas laikā.

Burtnieks vakarā no mums atvadās ar skaistu saulrietu. Plānotā trīs dienu cope pārvērtās par 1,5 dienām ar problēmu risināšanu un tikai 1,5 dienām – ar copi. Līdzīgai problēmu risināšanas un copes baudas proporcijai, šķiet, jābūt arī ezera apsaimniekošanā, lai Burntieks pāris gadu laikā nepārvērstos par Usmas ezeram līdzīgu bēdu stāstu. Tur dažs labs zemes īpašnieks pat plāno īpašuma pārdošanu, jo ezers pēdējos gados strauji ir kļuvis par iztukšotu bļodu. Arī tur deķi uz savu pusi rāvuši dažādi īpatņi, kuriem vai nu ir īstermiņa vai stipri egoistiskas un materiālas intereses.

Šoreiz aiz un starp rindām palika vēl daudz kas nepateikts no dzirdētā, jo ne viss ir pierādāms un varbūt arī stāstāms. Plānotā copes piedzīvojumu apraksta ietvaros sanāca iešļūkt arī teju politiskos jautājumos un uzklausīt viedokļus par korupciju, nelegālu zveju, blēdīgiem makšķerniekiem un citām ne pārāk šķīstām lietām, taču tas, šķiet, tik resursiem bagātām vietām pie mums diemžēl joprojām ir neatņemama blakne ar dažiem ļoti patīkamiem izņēmumiem. Bet, lai nobeigtu uz mažorīgākas nots – ezers man patika, piedzīvojumi bija un zivis arī bija. Un nepamet sajūta, ka mums ar Burtnieku palikuši nenokārtoti rēķini. Tas uz atgriešanos! Paldies visiem, kas palīdzēja man mazliet dziļāk ienirt puspilnajā vai pustukšajā Burtnieka bļodā. Ļoti ceru, ka ar cilvēciska saprāta palīdzību tuvākajos gados tas atgūs savu apputējušo Svētā Grāla reputāciju.

Gunārs Klēgers

Foto: Gunārs Klēģers, Raivis Rencis, Burtnieku pašvaldība.

 
 
Novērtē rakstu:
  • Vērtējums ir 5 no 5
(5 balsis) - lai vērtētu, nepieciešams reģistrēties
[20] Komentāri | dilst | aug
 
Alcans

Nu labs reklāmas raksts. Tikai apsaimniekošana un kontrole nožēlojama. Alūksnē par spīti daudzajiem līdaku ķērājiem ir bauda copēt, atšķirībā no Burtnieka, kur tīkli krustu šķērsu.

12.07.16 Atbildēt | Ziņot 1
krumujancis

Man ļoti bieži izbrīnu rada fakts, ka visnotaļ nopietni cilvēki var atļauties tik daudz muļķību sarakstīt sakarā ar resursiem Burtniekā. Bet tas jau katra paša ziņā.

Uztveru rakstu kā labu reklāmu Burtniekam, taču, manuprāt, visas nelaimes šajā ezerā sākas no nekontrolētas tīklu zvejas. Un tikai!

13.07.16 Atbildēt | Ziņot 0
klegers1

Sarunas uzturēšanai - kas tieši ir muļķības attiecībā uz resursiem? Lai nesarakstītu glupības, arī vērsos pie VRI, kas 3 gadus pētījuši ezeru. Bez tā visu pārējo viedokļus uztveru tikai un vienīgi kā "nu es domāju, ka..." Šiem spriedumiem apakšā ir tikai personiskā pieredze, kas katram ir savādāka. Un no visām sarunām, kas bija raksta tapšanas brīdī, katra bija atšķirīga, katrā bija citi iemesli, citi vainīgie, citi "pareizie un vienīgie" risinājumi, tā kā bez zinātnes te pie taisnības netikt. Un par reklāmu - domāju, ka to Burtniekam nevajag, viņš tāpat ir pilns ar copmaņiem. Viņam vajag kādu, kas to visu sagana, lai neizkāstu tuvākajos gados tukšu no līdakām.

13.07.16 Atbildēt | Ziņot 6
andzus69

Visu cieņu Valdim, bet nepiekritīšu.

Tādā ezerā kā Burtnieks zivis lieliski atjaunojas pašas, jo ir izcilas nārsta vietas un apstākļi. Pretstatā, piemēram, Alūksnei, kur nārsta vietu līdakām ir ļoti maz-tur gan liela nozīme ir resursu mākslīgai papildināšanai.

Pēdējos gados 10 ļoti strauji uz priekšu ir gājusi tehnika zivju ķeršanas ziņā, tagad katram ir laiva ar motoru, eholotes, navigācijas, utt, utjp. Makšķernieki ir nenormāli ekipēti, loģiski, ka tai zivij izaugt līdz trofejas izmēram paliek arvien grūtāk un grūtāk.

Zvejniekiem galvenā peļņas zivs ir zandarts, loģiski, neviens zvejnieks nezvejos sīkās raudas un pličus.

Velcēšanas aizliegums maijā, jūnijā, vislielākajā zivju pēcnārsta žorā, lomā paturamo zivju skaits/izmērs ilgtermiņā varētu ko mainīt.

Rūpnieciskā zveja- naudas lieta, cik maksā kg zandarta? tik viegli no tās vaļā tikt nebūs.

13.07.16 Atbildēt | Ziņot 5
jeeska

Andža beidz mūldēt. Nesalīdzini divus pilnīgi atšķirīgus ezerus. Tas ka Jūs Aluksnē ieviešat tikai dažiem izredzētajiem tikai saprotamus noteikumus ir Jūsu pašu ziņā. Ne velcēšana, ne līdaku skaita samazināšana lomos tāpat neko nemainīs.

13.07.16 Atbildēt | Ziņot -4
apmekletajs

informācija pārdomām par velcētāju lomiem: 8.07 no rīta pa ezeru velcēja 5-7 laivas. Zināmais loms 2 laivām(4.makšernieki un 8.kāti)- 2 līdaciņas un 2 zandartiņi knapmērā. 12.07 pa ezeru velcē 1(!!!!) laiva. Loms- apaļa 0!!! Velcētāji ar Burtnieka pieredzi 5-10 gadi. Bet katrā no šīm dienām saskaitītāmi 5-7 zvejnieku tīkli no 250-400m garumā+ neskaitāmi murdu karogi. Vai patiešām kāds vēl domā, ka plēsēju populāciju no Sirmā "izķeksē" velcētāji???

13.07.16 Atbildēt | Ziņot -1
krumujancis

Te kāds atkal piemin zinātni. Tikai nepaskaidro - pērkamo vai objektīvo. Tā kā pašlaik pamatā strādā princips: kas maksā tas pasūta mūziku, tad saņemt kaut cik objektīvus datus būs pagrūti.

Ja ezerā ir par daudz balto zivju un sīku, kā te viens otrs apgalvo, tad vadoties no pieredzes, tur varētu trūkt plēsīgo zivju. Kāpēc trūkst plēsīgo zivju?- tikai un vienīgi nozveja ir par lielu. Kāpēc nozveja ir par lielu? Vai domājat tāpēc, ka kādi ''veiksmīgi'' makšķernieki visas izķer, vai tomēr pie vainas nav murdi un tīkli? Un ja tas ir tā, tad, kas tad būtu jādara? Visiem it kā skaidrs - tikai ar to ir par maz, ir jārīkojas. Bet tas jau Latvijā vairs nav populāri, un ar to viss izbeidzas.

14.07.16 Atbildēt | Ziņot 0
klegers1

Ja sākat rakstīt netiešas uzrunas un seklus, nepamatotus apvainojumus, tad nekur tālāk par visa apšaubīšanu tādā sarunā tikt nevar. Mēģināšu iztulkot Jūsu mīklainās frāzes: saprotu, ka “kāds atkal piemin zinātni, tikai nepaskaidro..” attiecas uz mani; ar tēzi “pērkama vai objektīva zinātne” norādiet uz uzpirktiem zinātniekiem un viltotiem rezultātiem (?!?), bet kas slēpjas aiz “visiem it kā skaidrs”, necentīšos lobīt. Vien interesanti, kas Jūsu neatklātajā situācijas uzlabošanas redzējumā atšķiras no jau rakstā minētā VRI secinājumiem – “samazināt plaužu populāciju pat par 79%. Izpētīts, ka tas neatstātu nozīmīgu negatīvu ietekmi uz pārējo barības ķēdi. Papildus būtu jāpalielina arī līdaku īpatsvars ezerā. Tas izdarāms, piemēram, ierobežojot lomā paturamo zivju skaitu un izmēru, ierobežojot arī makšķerēšanas rīkus un veidus, kā arī iespējams samazinot komerciālās zvejas apjomu vai to pārtraucot pilnībā.”

Kāpēc nerunājiet tieši un konkrēti? Saprotu, ka atbilde atkal varētu būt “jo visiem viss ir skaidrs”. Tādēļ atvainojiet, bet ja pie tā iestrēgsim, tad sarunu neturpināšu.

15.07.16 Atbildēt | Ziņot 2
krumujancis
krumujancis > klegers1:

Atceries BIOR zušu lietu un tadas ir pietiekoši, lai apgalvojumu uzturētu.

15.07.16 Atbildēt | Ziņot 0
klegers1
klegers1 > krumujancis:

Esmu pārāk nepieredzējis kā makšķernieks, “zušu lietu” nezinu (tādēļ neaizraujos ar sava redzējuma uzspiešanu, bet gan uzsūcu info no citiem, pieredzējušākiem, arī šādu sarunu ietvaros), un vēl pietiekami naivs kā makšķernieks, lai ticētu, ka ir arī godprātīgi sava darba veicēji. Tādus cilvēkus esmu sastapis un ceru, ka šis tikums būs lipīgs.

Par BIOR pieminējumu - negribu un neuzmetīšos kādam par advokātu, jo tā jau esmu iebraucis šajā tēmā dziļāk nekā plānots, taču, manuprāt, rakstā minētajam VRI ar BIOR nav nekāda sakara, un visus mest pār vienu kārti nebūtu korekti. Ja kāds zina labāk, lai mani labo.

Bet kopumā par tēmu - šinī gadījumā uzdevu jautājumus, uzklausīju stāstus un padalījos plašāk. Nezinu, vai tas kādā raisīs “īstās” pārdomas, mainīs senus priekšstatus/stereotipus vai vienkārši liks aizdomāties arī par saviem personiskajiem paradumiem, taču ceru, ka ezeram atbildīgie cilvēki darīs labu, lai kādus risinājumus tas arī prasītu.

15.07.16 Atbildēt | Ziņot 1
krumujancis
krumujancis > klegers1:

Sapratu viedokli un arī Jūsu liktās cerības uz labiem cilvēkiem, arī pats ceru, ka tādi ir un var pieteikties, pat ieguldīt savus līdzekļus labu mērķu sasniegšanai, taču sekojot līdzi visiem tiem cirkam līdzīgajiem numuriem, kas notika ar MN pieņemšanu, dažādām peripetijām sakarā ar tīklu un murdu aizliegšanu gan Buļļupē, gan citur, personīgi mans entuziasms ir jūtami noplacis, jo melu līmenis, apspriežot viedokļus un pieņemot dažādus lēmumus, ir katastrofāli audzis, dažkārt pārsniedzot pat elementārās loģikas ietvarus.

Tāpat jau nekad nekas nenotiek, vai nu ezeram jāsabojājas tiktāl, ka tālāk vairs nevar, vai arī pie teikšanas jānāk cilvēkiem, kuri izprot situāciju, var un grib jau tagad darīt ezera sakārtošanas labā - tikai tad var sākties progress gan domāšanā, gan rīcībā. Veiksmi Jums!

16.07.16 Atbildēt | Ziņot 0
klegers1
klegers1 > krumujancis:

Arī es sākumā centos izsekot līdzi jauno MN tapšanas procesam, taču, redzot to slimumu, kas bija klāt diskusiju palagos, atmetu ar roku. Paldies par sarunu, veiksmi arī Jums!

17.07.16 Atbildēt | Ziņot 0
BrunoL

Pie Burtnieka,pareizāk ezera tuvumā jo manas dzimtas mājas atrodas 3km no ezera,dzīvoju un makšķerēju ,praktiski, 60 gadus un ne pirmajā paaudzē.Ko varu teikt par ezera ziedēšanu un citām nebūšanām.

Burtnieks ir "ziedējis" gadu simtiem un,domāju,ziedēs.

Galvenā problēma-Burtnieks katastrofāli aizaug. Sēri pārklājas ar metru,pat biezāku nedzīvu dūņu kārtu,ūdens virsmā lēpēņu klājs katru gadu palielinās par metriem 10,jo nepārdomātas saimnieciskas rīcības rezultātā,ezers zaudējis pašattīrīšanās iespējas. Pagājušā gadu simteņa septiņdesmitajos uzbēra "Silzemnieku" dambi,līci pārvērta meliorētās pļavās un uzsāka zāles miltu ražošanu. Ne velti šo līci izsenis dēvē par "Lapukaktu", jo vasaras valdošie vēji ir Dienvidu,Dienvidrietumu un Rietumu ,tā arī optika ezera pašattīrīšanās. Pirmos gadus gar dambja malu bija ekselentai pludmale.Kas tagad? Izveidojies purvs,aptuveni,kilometru gar krasta līniju.

Domāju,kamēr šo problēmu neatrisinās,var aicināt zinātniekus un pētniekus kaut no Marsa,ezers palēnām mirs.

Protams,makšķerēšana nārsta un pēcnārsta intensīvās barošanās periodā izmantojot un pielietojot jaunāko tehnoloģiju ierīces. Ne velti savulaik makšķerēt no laivas sākām ar 20.06. un tīklu zveju ar 01.07.

Balto zivju problēma? Domāju,tieši otrādi. Bagātīga barības bāze plēsoņām.

15.07.16 Atbildēt | Ziņot 1
BrunoL

P.S.

Atvainojiet,dažas pareizrakstības kļūdas.Korektors.

15.07.16 Atbildēt | Ziņot 0
BrunoL

Atļaušos vēl reizi pieminēt Silzemnieku līci,pareizāk Lapukaktu.

Pagātnē līcis un palienu pļavas,pašlaik pļavas,bija ezera galvenā līdaku un ne tikai nārsta vieta.

Vai nebūtu lietderīgāk atpirkt Silzemnieku pļavas un nojaukt dambi,atjaunojot ezera ekosistēmu? Nekas pret zinātni un tās kalpiem.Protams,Burtnieks neatkopsies pāris gados.

15.07.16 Atbildēt | Ziņot 0
klegers1

Paldies par viedokli. Tas tiesa, pāris gados var ļoti veiksmīgi sačakarēt, ne izveseļot. Ielaists tur ir visai tālu. Un arī citos LV seklajos ezeros cilvēka vēlme pakļaut dabu bieži vien beigusies ar pašattīrīšanās iespēju sabeigšanu ar visām no tā izrietošajām sekām.

15.07.16 Atbildēt | Ziņot 0
ApedZivi

Tautiesi..........

Nju tiesam cik var muldet !!!!!

Lidzigi ka Padumju laikos, ( ari noteikti vel taga ) ogo-taji, seno-taji ( laikam no Mucenieku kazarmam) masveida ar autobusiem brauca uz Sliteres zapovednjiku, jo tur likas ka tas o-gas, se-nes ir lielakas, smukakas..

Taks tieciet reizi gala ar to izbijuso Staiceles bijuso papirfabrikas vel joprojam eksistejoso AIZSPROSTU....kas reali kave...........

Salacas klusanu ka par superzivigu ( jau vesturiski ) upi, atkalsavienojot Burtnieku ar juru.

Viennozimigi radot udens dabisku plusmu, veicinas Salacas neaizaugsanu ka taga kad to vietejie ( domajams ka ne no labas dzives dzinjas ) ass ar traktoriem ravee ik gadus, to ko sauc par upE Salaca.

Nava nekads Burtnieks tur super svetais Graals, vai brinumezers...... taks bloda ka bloda.... cik zivis ielaidi, tik ari izsmel.....

Taks skiet Padumijas skola, fizika vielas nezudamibas principu macija klase 7taja ja nemaldos.

Savienota trauka princips.

P.S. Kauc kur skiet kad pat sogad, lasijas man , ka lai apsekotu ka tur ira ar to Burt-nieks ezeru tiks pieaaicinati kadi tur viedie guru, ihtiologi ass laikam no Cechijas................

Nju tautiesi, nju kur veel tupak..............!!!!!

Planot, rakstit projektus, gaidit pec 24353 gadiem mistisku Briseles atzinumu, copet neko nenokjerot, un t.t lidz bezgalibai...

15.07.16 Atbildēt | Ziņot -2
Puuks

BrunoL skatās būtībā: dambis izjauc ekosistēmas pašattīrīšanās mehānismu. Un Jums Klīger teikšu tā, ka meli rakstā acīmredzami. Pirmkārt, spiningotāju/velcētāju iemaņas pat visaugstākajā līmenī nenoslaktē tik daudz cik, piemēram, vienlaidu 200 m tīklu; makšķernieka limitu pat "profam" grūti pārpildīt (sk. Latvijas čempi spiningošanā no laivām - čuš mītam par spiningotājiem-izkāsējiem). Otrkārt, makšķerniekus vismaz kāds reizēm kontrolē (pārsvarā gan katra paša sirdsapziņa) pretēji zvejniekiem, kurus nekontrolē neviens (izņemot alkatību, sirdsapziņas šamiem nav).

Raksta autors ir tikpat gļēvs kā Oltes k-ns, kurš nevar skaļi un skaidri paust savu viedokli rūpnieciskās zvejas jautājumā, tik ar to starpību, ka, kamēr Olte noklusē, "rakstnieks" klāsta puspatiesības un melus.

Izsaimniekots ezers. Cēlonis - āzis par dārznieku. Tīklinieki ir gan cēlonis, gan sekas.

16.07.16 Atbildēt | Ziņot 0
klegers1

Izcils komentārs, Puuk, paldies. Pat pats savā tuvredzībā līdz šim nebiju pamanījis, cik gļēvs un nožēlojams tīklinieku aizstāvis un spiningotāju nīdējs ar sagrozītu uzvārdu esmu bijis. Nācās nonākt līdz safabricētam rakstam un Jūsu komentāram. Atklāšu Jums vēl vairāk – mans spinings ir aizsegs arī nelegālam prostitūcijas biznesam, pagrīdes ātro kredītu rūpalai un nelegālo bēgļu tranzīttuneļa izveidei. Bet varbūt pat pats esmu fikcija un izdomāts tēls – zvejnieku iesūtīts Trojas zirgs spiningotāju saimē. Iesaku parakt šinī virzienā. Ja kaut kas nav atrodams, tātad tas JAU ir aizdomīgi! Un pirmās intuitīvās aizdomas parasti arī ir tās īstās – turiet kursu, Puuk!

Diskusija gan mums nesanāks, jo šī ir pirmā un pēdējā reize, kad izklaidējos un baroju Jūsu anonīmās paranojas dzīto uzmanības trūkumu. Veiksmi!

17.07.16 Atbildēt | Ziņot 0
Raikins
Raikins > klegers1:

Šeit gribas teikt Daudziņa vārdiem, no izrādes "Vectēvs" - "Eu, nu šitais gan ir labs" :):):)

19.07.16 Atbildēt | Ziņot 0
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager