Kūpinātavas

Gudrīši,sarēķiniet,cik malkas sadeg un darvo,kūp,utt ? Slēgtajā ir saujiņa ābeles skaidu ! Ir jau tas cepeškrāsns variants,bet,ja notver pareizo momentu,zivtiņa ir gatava līdz kaulam,sulīga un galvenais ātri-no 40min-1h .
26.augusts 2017, 20:54 | links
 
Tunelī pēc gada kūpināšanas sakrājies tik daudz, jo tam ir liels kopējais virsmas laukums, uz kā kondensējas un sakrājas darvas ar sodrējiem u.c. sadegšanas produkti. Tāpēc tos tu vari tur labi aplūkot. Ja tunelis nav, vai ir īss, tad lielākais šo uzkrājumu daudzums kopā ar dūmu nonāk atmosfērā. Tunelis pats par sevi nefilrē un nesamazina to vielu daudzumu, kas nonāk uz produkta. To, kas nonāk un cik daudz paliek uz produkta nosaka virkne citu faktoru, kas ir saistīti ar temperatūras režīmu, izmantoto kurināmā veidu, laiku - cik ilgi produkts ievietots kūpinātavā apstrādei, kā arī ar pašu kūpinājuma materilālu.
26.augusts 2017, 20:22 | links
 
Manā kūpinātavā krāsots dūms netiek klāt,jo man ir visu lamātā slēgtā,bet arī to ar krāsotiem dēļiem nekarsēju,tāpec ka smird...Kurinu ar tīru malku,skujkoku vai lapu,vienalga...Slēgtajā kūpinātavā zivis lieku veselas,nepārgrieztas,tāpēc kaitīgums nolobās ar ādu,bet pārgrieztajām zivīm Jūs kancerogēnus apēdat,vienalga no kāda kuriņa....
25.augusts 2017, 22:42 | links
 
cops67, cik garš tik plats :)
Manuprāt garais tunelis vairāk paredzēts dūmu dzesēšanai nevis kaitīgo vielu atdalīšanai?
Jo vēsāki dūmi, jo lielākai jābūt to caurplūdei lai uzturētu vajadzīgo temperatūru...

AndrisABC, 24.augusts 2017, 12:07
Esi kādreiz pēc kāda gada kūpināšanas pameģinājis iztīrīt dūmvadu, tad redzēsi kas tur ir sakrājies un kā tu domā kur tas viss paliek.

cops67, 25.augusts 2017, 15:36


OK, piemēram paņem krāsotu malku, kā domā kas nodarīs pāri vairāk veselībai ja tajā malkā kūpināsi karstu kūpinājumu vai aukstu?
Izgarojums 4m nav pat ņēmā vērams
25.augusts 2017, 19:22 | links
 
cops67, cik garš tik plats :)
Manuprāt garais tunelis vairāk paredzēts dūmu dzesēšanai nevis kaitīgo vielu atdalīšanai?
Jo vēsāki dūmi, jo lielākai jābūt to caurplūdei lai uzturētu vajadzīgo temperatūru...

AndrisABC, 24.augusts 2017, 12:07

Esi kādreiz pēc kāda gada kūpināšanas pameģinājis iztīrīt dūmvadu, tad redzēsi kas tur ir sakrājies un kā tu domā kur tas viss paliek.
25.augusts 2017, 15:36 | links
 
Ko sakat par tādu? Tikai lūdzu godīgi un patiesi...

http://silts.lv/K%C5%ABpin%C4%81tavas/id/233

banans, 23.augusts 2017, 14:40
Nu ja godīgi, tad es uzskatu ka tā ir cepeškrāsns, nevis kūpinātava, jo ja dūmi no skaidām nāk pa taisno uz produkta tad tas nav tas labākais, tomēr ir vajadzīgs tunelis kur nosēžās vismaz daļa no kaitīgām vielām, bet tās ir tikai manas domas, es pats sev uztaisīju kūpinātavu ar tuneli 4 metri.

cops67, 23.augusts 2017, 15:47


jā nav nekāda sakara ar kaitīgām vielām, vienkārši karsti kūpināts vai auksti kūpināts. (pietam veselības ziņā veselīgāk būs ēdiens uz oglēm(grills šašliks) tad karstais kūpiņš(bez tuneļa) un tad tik aukstais.
24.augusts 2017, 21:54 | links
 
Tai pašā lapā spiedienkatls no nerūsošā tērauda,ņem un uztaisi restes,būs kūpinātava līdz mūža beigām...
24.augusts 2017, 21:25 | links
 
cops67, cik garš tik plats :)
Manuprāt garais tunelis vairāk paredzēts dūmu dzesēšanai nevis kaitīgo vielu atdalīšanai?
Jo vēsāki dūmi, jo lielākai jābūt to caurplūdei lai uzturētu vajadzīgo temperatūru...
24.augusts 2017, 12:07 | links
 
es ņemtu krāsoto un pakurinātu tur iekšā ugunskuru. krāsai vajadzētu nodegt un nolobīties.


Sveiciens! Kāds varbūt var ieteikt, kur sadabūt mucu kūpinātavas izveidošanai? Visur piedāvā cinkotas, krāsotas, kas tā kā neder šim mērķim. Piemēram:
https://www.ss.com/msg/lv/production-work/production-work-orders/storage-packaging-accounting/vessels-for-liquids-keeping/bkgxig.html

BTW..., 24.augusts 2017, 09:43
24.augusts 2017, 10:23 | links
 
Sveiciens! Kāds varbūt var ieteikt, kur sadabūt mucu kūpinātavas izveidošanai? Visur piedāvā cinkotas, krāsotas, kas tā kā neder šim mērķim. Piemēram:
https://www.ss.com/msg/lv/production-work/production-work-orders/storage-packaging-accounting/vessels-for-liquids-keeping/bkgxig.html
24.augusts 2017, 09:43 | links
 
Ko sakat par tādu? Tikai lūdzu godīgi un patiesi...

http://silts.lv/K%C5%ABpin%C4%81tavas/id/233

banans, 23.augusts 2017, 14:40

Nu ja godīgi, tad es uzskatu ka tā ir cepeškrāsns, nevis kūpinātava, jo ja dūmi no skaidām nāk pa taisno uz produkta tad tas nav tas labākais, tomēr ir vajadzīgs tunelis kur nosēžās vismaz daļa no kaitīgām vielām, bet tās ir tikai manas domas, es pats sev uztaisīju kūpinātavu ar tuneli 4 metri.
23.augusts 2017, 15:47 | links
 
Ko sakat par tādu? Tikai lūdzu godīgi un patiesi...

http://silts.lv/K%C5%ABpin%C4%81tavas/id/233
23.augusts 2017, 14:40 | links
 
Kūpinātavas lielumam arī ir nozīmeMums mājās ir par lielu,tātad vajag vairāk malkas likt,lai nodrošinātu to temperatūru,tā nu toreiz neiedomājāmies taisīt mazāku,kāda ir,tāda ir.Vēl gan nav saķerts tik daudz zivju ar makšjeri,ka varētu kūpināt,tik cik pirktās reņģiites,cūkgaļa,vistiņu stilbiņi kūpinātiBaigi gribētos savas zivis izkūpināt.
15.jūlijs 2017, 22:05 | links
 
Lūdzu padomu:
1. Vai atšķras ar ko kūpina baltalksnis vai melnalksnis?
2. Kūpinot gaļu temperatūras amplitūda no 80 C - 110 C ?
3. Kādēļ gaļas speķis sanāca tāds kā "miltains" (kad kūpināju iepriekš tā nebija)?
4. Kā garšos ja izmantos tikai ābeli?

Paldies!

80-110 gr ir daudz par daudz gaļai, manuprāt. Es kūpinu max 60-70, un sanāk dikti garda un sulīga. Pie lielākiem grādiem tauciņš iztek un gaļa paliek sausāka.

91ernis, 14.jūlijs 2017, 08:28
15.jūlijs 2017, 07:24 | links
 
Galīgi nē. Ir civilizētāki veidi kā un no kā "uzbūvēt" kūpinātavu.
15.jūlijs 2017, 04:12 | links
 
Tu par mucu? Nu nezinu, manuprāt, ar to mucu tas dioksīns toč sanāk pereborā. Labāk tomēr vectēvu metode - caurplūsma. Bet nu, katram savas metodes savas veselības čakarēšanai :D
14.jūlijs 2017, 23:29 | links
 
Ko jūs te jemās? Nedaudz izdomas, tas ja abas rokas nav kreisās, un ap ... eināriem sanāk kūpinātava, kura pat nav jāvaktē!
14.jūlijs 2017, 23:02 | links
 
Varbūt malciņš par sausu? Man kūpinātavai līdzīgi parametri, bet nav nekādu problēmu noturēt temprīču. Pirms kūpināšanas malciņu nedaudz pamērcēju, ja nav pieejama nesen gāzta....
14.jūlijs 2017, 21:37 | links
 
Paldies Janchuk par atbildi, ņemšu vērā.

Varbūt ir ideja kā noturēt tos 80 C.
Kūpinātava ir kaste no 5-cinieka dēļa kurā ienāk 2,30m truba 14cm diametrā. Mažākās darbības: peilieku malku, atveru aizveru durvis, pagales resnums/tievums u.t.t. ietekmē grādus kastē.

p.s
Vai vienkārši man trūkst pieredzes?
14.jūlijs 2017, 21:16 | links
 
91ernis [14.jūl]: Lūdzu padomu:
1. Vai atšķras ar ko kūpina baltalksnis vai melnalksnis?
2. Kūpinot gaļu temperatūras amplitūda no 80 C - 110 C ?
3. Kādēļ gaļas speķis sanāca tāds kā "miltains" (kad kūpināju iepriekš tā nebija)?
4. Kā garšos ja izmantos tikai ābeli?

Paldies!
Es no savas pieredzes. Baltalksni ir labāks, jo vairāk dūmo un liekas ka ir smekigaks. Manuprāt kāpinot 110 grādos Tu speķi cep nevis kupini. Turi konstanti ap 80gradiem un tad paskaties ka sanāca, būs tik ilgāk jakupina. Uz trešo jautājumu nemācēšu atbildēt, varbūt tas ir atkarīgs no ka cūka ir barota :) Ābelei nav ne vainas, bet labāk būtu ja pie Ba piejauktu ābeli ;) Tādas ir manas versijas. Pieredze rodas eksperimentējot un darot. Neviens par meistaru nepiedzimst... lai veicas :)
14.jūlijs 2017, 11:13 | links
 

Pievieno savu atbildi

Nepieciešams reģistrēties, lai pievienotu atbildi!
Uz augšu
 
Custom creative templates for DoubleClick for Publishers