Kūpinātavas

RaimisD [28.10.21]: abrakadabra [9m]: , ka 17 stundās var uzražot produktu, ko var glabāt gadu!Nezinu īsti stundas, bet gaļa pirtī kur arī kūpināja, karajās cauru gadu. Nezinu ko darīja mazgāšanās reizēs. Atceros, ka pie sienām nevarēja skārties. Tad viss melns.
Pa lielam melnā pirts ir tas pats, kas koka kaste ar akmeņiem apakšā....pats gan tādu pirts kūpiņu neesmu baudījis,bet šaubu nav,ka bij labs
28.oktobris 2021, 22:03 | links
 
abrakadabra [28.10.21]: , ka 17 stundās var uzražot produktu, ko var glabāt gadu!
Nezinu īsti stundas, bet gaļa pirtī kur arī kūpināja, karajās cauru gadu. Nezinu ko darīja mazgāšanās reizēs. Atceros, ka pie sienām nevarēja skārties. Tad viss melns.
28.oktobris 2021, 22:00 | links
 
abrakadabra [28.10.21]: Sanāk, ka tā nabaga itāļu tauta ir makten stulba, ne? Vītina savus šķiņķus mēnešiem speciālos apstākļos un nezin, ka 17 stundās var uzražot produktu, ko var glabāt gadu! Kur vispār skatās visa pasaules pārtikas rūpniecība?
Sorī Williy, pametu zem riteņiem, jo te apkārt kļīst viens nelietotājs, kuram ļoti svarīgi ir precizitāte visu jūzeru izteikumos. Nevarēju nenoturēties. :)
abra..
Nejauc vītinātu gaļu ar kūpinātu! Tie ir divi atšķirīgi izstrādājumi, ja nezināji! Un arī tautas un tradīcijas atšķirīgas!
Starp citu, ļoti gardu vītinātu gaļu gatavo arī leiši. Kad braucu, vienmēr nopērku gabaliņu!
28.oktobris 2021, 21:59 | links
 
abrakadabra [28.10.21]: Sanāk, ka tā nabaga itāļu tauta ir makten stulba, ne? Vītina savus šķiņķus mēnešiem speciālos apstākļos un nezin, ka 17 stundās var uzražot produktu, ko var glabāt gadu! Kur vispār skatās visa pasaules pārtikas rūpniecība?
Sorī Williy, pametu zem riteņiem, jo te apkārt kļīst viens nelietotājs, kuram ļoti svarīgi ir precizitāte visu jūzeru izteikumos. Nevarēju nenoturēties. :)
Itāļu tādu gaļu par kuru es runāju pat sapnī nav redzējuši!
28.oktobris 2021, 21:58 | links
 
RaimisD [28.10.21]: Willy [12m]: kadiķa zariņi un gaļa glabājās pakārta klētiņāJāā, tieši kadiķa, bija aktīvākā smarža un šķiet pat garša. :)))
Kulinārs hrenavs!...Mūsdienu kulināra maize sapelē pēc 3dienām!:)
28.oktobris 2021, 21:55 | links
 
Sanāk, ka tā nabaga itāļu tauta ir makten stulba, ne? Vītina savus šķiņķus mēnešiem speciālos apstākļos un nezin, ka 17 stundās var uzražot produktu, ko var glabāt gadu! Kur vispār skatās visa pasaules pārtikas rūpniecība?
Sorī Williy, pametu zem riteņiem, jo te apkārt kļīst viens nelietotājs, kuram ļoti svarīgi ir precizitāte visu jūzeru izteikumos. Nevarēju nenoturēties. :)
28.oktobris 2021, 21:51 | links
 
Willy [28.10.21]: kadiķa zariņi un gaļa glabājās pakārta klētiņā
Jāā, tieši kadiķa, bija aktīvākā smarža un šķiet pat garša. :)))
28.oktobris 2021, 21:47 | links
 
abrakadabra [28.10.21]: abrakadabra [49m]: Pēc manas saprašanas tā ilgā stāvēšana ir vienīgi saistīta ar nenormālu sāls daudzumu gaļā. Līdzīgi kā itāļu vītinātie šķiņķi - arī ļoti garšīgi, taču tas liekais sāls kvantums, ko apēd, jēzus, ir padaudz... :)Nop-tas bij kadiķa nopelns!

Willy, 28.oktobris 2021, 20:53
Man kā kulināram, diemžēl, jāiebilst sabiedrības veselības vārdā. Nevar iekonservēt gaļu uz pus gadu vienkārši ar kadiķa dūmīšiem. Vienkārši - nevar un viss. Vajag bāzi anti bakteriālai videi un tā ir sāls, dažādi fermentēšanas un nogatvaināšans procesi. :) Gan būs labi mums visiem kādreiz!
kulinārs ir kulinārs!:D...Nevis uz pus,bet uz gadu!17stundas alkšņa dūmos,beigās klāt kadiķa zariņi un gaļa glabājās pakārta klētiņā
28.oktobris 2021, 21:40 | links
 
abrakadabra [49m]: Pēc manas saprašanas tā ilgā stāvēšana ir vienīgi saistīta ar nenormālu sāls daudzumu gaļā. Līdzīgi kā itāļu vītinātie šķiņķi - arī ļoti garšīgi, taču tas liekais sāls kvantums, ko apēd, jēzus, ir padaudz... :)Nop-tas bij kadiķa nopelns!

Willy, 28.oktobris 2021, 20:53

Man kā kulināram, diemžēl, jāiebilst sabiedrības veselības vārdā. Nevar iekonservēt gaļu uz pus gadu vienkārši ar kadiķa dūmīšiem. Vienkārši - nevar un viss. Vajag bāzi anti bakteriālai videi un tā ir sāls, dažādi fermentēšanas un nogatvaināšans procesi. :) Gan būs labi mums visiem kādreiz!
28.oktobris 2021, 21:20 | links
 
BrunoL [28.10.21]: Willy, nekā laba tur nebija.
Cūku bēres sākoties salam, jo nebija iespēju svaigu gaļu saglabāt. Labākos gabalus steidza pagatavot un apēst. Vārīja auksto gaļu(galertu), aknu gaļu(pastēti.līdzīga), asins desas, tecināja taukus un pārējo sasālīja. Kūpināja pavasara pusē, kad beidzās sali. Kūpināja pirtī. Koperējās tuvākie kaimiņi, lai pirti piepildītu. Proces 3 dienu garumā. Dežūra maiņās.
Kā jau teicu, labākie gabali apēsti, palikuši treknie.
Pēc tik garas sālīšanas sāļi. Kamēr vēl karsti atkal aiziet labākie un visu vasaru ēda to kas palicis. Tā līdz nākošajām bērēm.
Vēlāk, kad parādījās un bija pieejami aukstumskapji un kameras, protams, cits stāsts.
Labi, ka tēvs bija mednieks, bet piecdesmitajos un sešdesmitajos mūspusē ar meža zvēriem bija pašvaki. Vēlāk, jā. Mani comrādi visās saiešanās vienmēr jūsmoja par mammas ceptajām gardajām kotletēm(meža cūcis+alnis) pēc ziemas copēm.
Nu gan pļāpā. Protams aukstā gaļa, pastētes. No lopa pāri nepaliek nekas, kā smejas tikai bļāviens. Un ar sāli nav nekāda sakara. Ir sālīta gaļa un ir mazsālīta un auksti kūpināta, vītināta. Varianti simts. Un bišķi veselīgāk kā tie mēsli ko var nopirkt mūsu veikalos. Nezin kādēļ jākooperējas kaimiņiem, mēs visu darījām paši. Un neviens neko nesteidza apēst visam gadam. Ēda cik gribēja.
28.oktobris 2021, 21:11 | links
 
Tos laiku ar atceros . Cūkas bēres rudenī , desas galerti aknas ui tikko kautas cūkas aknas ...
Bet galju lielāko daļu muca uz kādu mēnesi riktīgi sālijuma un tad noskaloja sāli un kūpinatavā. Pēc tam tā gaļa uz bēniņiem līdz nākamajam rudenim stāvēja. Protams ja nenoēdas. Liekas vasara beidzās. Pasāļa jau bija gan cik atceros bet toties saglabājas nebojājas. Laikam garšīgakas bija desas ja vēl kādu pusgadu pavejojas bēniņos riktīgi delikatese bija.
28.oktobris 2021, 21:06 | links
 
abrakadabra [28.10.21]: Pēc manas saprašanas tā ilgā stāvēšana ir vienīgi saistīta ar nenormālu sāls daudzumu gaļā. Līdzīgi kā itāļu vītinātie šķiņķi - arī ļoti garšīgi, taču tas liekais sāls kvantums, ko apēd, jēzus, ir padaudz... :)
Nop-tas bij kadiķa nopelns!
28.oktobris 2021, 20:53 | links
 
BrunoL [28.10.21]: Willy, nekā laba tur nebija.
Cūku bēres sākoties salam, jo nebija iespēju svaigu gaļu saglabāt. Labākos gabalus steidza pagatavot un apēst. Vārīja auksto gaļu(galertu), aknu gaļu(pastēti.līdzīga), asins desas, tecināja taukus un pārējo sasālīja. Kūpināja pavasara pusē, kad beidzās sali. Kūpināja pirtī. Koperējās tuvākie kaimiņi, lai pirti piepildītu. Proces 3 dienu garumā. Dežūra maiņās.
Kā jau teicu, labākie gabali apēsti, palikuši treknie.
Pēc tik garas sālīšanas sāļi. Kamēr vēl karsti atkal aiziet labākie un visu vasaru ēda to kas palicis. Tā līdz nākošajām bērēm.
Vēlāk, kad parādījās un bija pieejami aukstumskapji un kameras, protams, cits stāsts.
Labi, ka tēvs bija mednieks, bet piecdesmitajos un sešdesmitajos mūspusē ar meža zvēriem bija pašvaki. Vēlāk, jā. Mani comrādi visās saiešanās vienmēr jūsmoja par mammas ceptajām gardajām kotletēm(meža cūcis+alnis) pēc ziemas copēm.
Tas kā kurā saimniecībā!...kūpināja sālīto gaļu,bet pirms tam vannā mērcēja!viss bij ok..Vienmēr turēja 2 cūkas,kāva 2xgadā.Pēc bērēm jā!riktīga šmiga,akniņas utt-gaļu rija kā traki!Desas,pastētes,galerts,kāposti utt...lielu daļu grieza kā šašlika gabaliņos un uz lauku plīts apcepa,tad ar visiem taukiem burciņās,pagrabā glabājās kā svaigas!cūku tauki vienmēr bij burciņās pagrabā...
Arī mans Tēvs bija mednieks!un medījumu vienmēr nesa mājās!C&R nebij tooā!:)meža gaļa gan mani neuzrunāja,bet ar gariem zobiem ēdu!;D
28.oktobris 2021, 20:52 | links
 
abrakadabra [28.10.21]: Pēc manas saprašanas tā ilgā stāvēšana ir vienīgi saistīta ar nenormālu sāls daudzumu gaļā. Līdzīgi kā itāļu vītinātie šķiņķi - arī ļoti garšīgi, taču tas liekais sāls kvantums, ko apēd, jēzus, ir padaudz... :)
Šķiet nē . Tie šķinķi ar bišku taukumiņu, ko ēdām vēl vasarā pat nebija tik dikti sālīti. Smaržoja ,kā svaigi.
28.oktobris 2021, 20:48 | links
 
BrunoL [28.10.21]: Willy, nekā laba tur nebija.
Cūku bēres sākoties salam, jo nebija iespēju svaigu gaļu saglabāt. Labākos gabalus steidza pagatavot un apēst. Vārīja auksto gaļu(galertu), aknu gaļu(pastēti.līdzīga), asins desas, tecināja taukus un pārējo sasālīja. Kūpināja pavasara pusē, kad beidzās sali. Kūpināja pirtī. Koperējās tuvākie kaimiņi, lai pirti piepildītu. Proces 3 dienu garumā. Dežūra maiņās.
Kā jau teicu, labākie gabali apēsti, palikuši treknie.
Pēc tik garas sālīšanas sāļi. Kamēr vēl karsti atkal aiziet labākie un visu vasaru ēda to kas palicis. Tā līdz nākošajām bērēm.
Vēlāk, kad parādījās un bija pieejami aukstumskapji un kameras, protams, cits stāsts.
Labi, ka tēvs bija mednieks, bet piecdesmitajos un sešdesmitajos mūspusē ar meža zvēriem bija pašvaki. Vēlāk, jā. Mani comrādi visās saiešanās vienmēr jūsmoja par mammas ceptajām gardajām kotletēm(meža cūcis+alnis) pēc ziemas copēm.
Labs stāsts.
Atsauca atmiņā manu trimdu uz laukiem :)
Skolēnu brīvlaikā, kad biju slikti mācijies.
28.oktobris 2021, 20:45 | links
 
Pēc manas saprašanas tā ilgā stāvēšana ir vienīgi saistīta ar nenormālu sāls daudzumu gaļā. Līdzīgi kā itāļu vītinātie šķiņķi - arī ļoti garšīgi, taču tas liekais sāls kvantums, ko apēd, jēzus, ir padaudz... :)
28.oktobris 2021, 20:28 | links
 
Willy, nekā laba tur nebija.
Cūku bēres sākoties salam, jo nebija iespēju svaigu gaļu saglabāt. Labākos gabalus steidza pagatavot un apēst. Vārīja auksto gaļu(galertu), aknu gaļu(pastēti.līdzīga), asins desas, tecināja taukus un pārējo sasālīja. Kūpināja pavasara pusē, kad beidzās sali. Kūpināja pirtī. Koperējās tuvākie kaimiņi, lai pirti piepildītu. Proces 3 dienu garumā. Dežūra maiņās.
Kā jau teicu, labākie gabali apēsti, palikuši treknie.
Pēc tik garas sālīšanas sāļi. Kamēr vēl karsti atkal aiziet labākie un visu vasaru ēda to kas palicis. Tā līdz nākošajām bērēm.
Vēlāk, kad parādījās un bija pieejami aukstumskapji un kameras, protams, cits stāsts.
Labi, ka tēvs bija mednieks, bet piecdesmitajos un sešdesmitajos mūspusē ar meža zvēriem bija pašvaki. Vēlāk, jā. Mani comrādi visās saiešanās vienmēr jūsmoja par mammas ceptajām gardajām kotletēm(meža cūcis+alnis) pēc ziemas copēm.
28.oktobris 2021, 19:34 | links
 
RaimisD [28.10.21]: onkyo [15:15]: Kād plusi iznestajai kurtuvei? Tur jau sanāk aukstā kūpināšana, karstajai diez vai izdosies dabūt nepieciešamo temperatūru.Tur ar tiem trubas diametriem, garumu, lenķi malkas gabarītiem un mitrumu galvenais nesačakarēties. Savādāk var sanākt, kā man ar čomu jaunībā.
Mums vecs zveinieks uz pirkstiem apstāstīja, kā kam jābūt. Vai mēs slikti klausījāmies vai kā.
Uzkalnā uzklapējām būdu. Ierakām trubu, kādu atradām un kā pagadās. Piemudijām kurtuvi no ,, buržuikas,, Čoms gāja par dzinēju un bija dabūjis gaļas gabalu. Iekārām. Sākam kurināt. Izskatās ok, dūmi griežās kaste silst. Pēc 6 stundām paši kapitāli piekurinājušies, nosvilinājuši trīs palielas tačkas ar malku. Metām mieru. Garšojam gaļu. Ož un garšo nemērā pēc dūmiem gaļas garšu nejūt ( ja pamērītu benzopirēna rādītājus, tie lakam būtu desmtkārši virs normas ) Tajās vietās kur āda, nogriežot to vēl varēja ēst. Sadalam gaļu uz pusēm, katram kūpinātājam pa gabalam. Gaļa pa malām brūnganīgi sarkana, vidū jēla.
Rezultātā sačakarējām cūķi.
Agràk laukos(vidzemē) katrā sētā kūpināja...kas tā bij par gaļiņu!!!:)...diezvai vai mūsdienu kūpiņu(auksto) varētu saglabāt klētiņā pakārtu veselu gadu!un tas garšotu kā vakar kūpināts!
28.oktobris 2021, 19:07 | links
 
onkyo [28.10.21]: Kād plusi iznestajai kurtuvei? Tur jau sanāk aukstā kūpināšana, karstajai diez vai izdosies dabūt nepieciešamo temperatūru.
Tur ar tiem trubas diametriem, garumu, lenķi malkas gabarītiem un mitrumu galvenais nesačakarēties. Savādāk var sanākt, kā man ar čomu jaunībā.
Mums vecs zveinieks uz pirkstiem apstāstīja, kā kam jābūt. Vai mēs slikti klausījāmies vai kā.
Uzkalnā uzklapējām būdu. Ierakām trubu, kādu atradām un kā pagadās. Piemudijām kurtuvi no ,, buržuikas,, Čoms gāja par dzinēju un bija dabūjis gaļas gabalu. Iekārām. Sākam kurināt. Izskatās ok, dūmi griežās kaste silst. Pēc 6 stundām paši kapitāli piekurinājušies, nosvilinājuši trīs palielas tačkas ar malku. Metām mieru. Garšojam gaļu. Ož un garšo nemērā pēc dūmiem gaļas garšu nejūt ( ja pamērītu benzopirēna rādītājus, tie lakam būtu desmtkārši virs normas ) Tajās vietās kur āda, nogriežot to vēl varēja ēst. Sadalam gaļu uz pusēm, katram kūpinātājam pa gabalam. Gaļa pa malām brūnganīgi sarkana, vidū jēla.
Rezultātā sačakarējām cūķi.
28.oktobris 2021, 18:18 | links
 
onkyo [28.10.21]: Pašlaik man ir divas kūpinātavas, paštaisītā no mucas, tieši apakšā kurtuve no 4. rindām ķieģeļu un Abas. Vecā no mucas bija ierakta zemē, kurtuve bija ķieģeļu un sildīja vairāk zemi. Tagad uzmūrēta uz betona plāksnes un patērē mazāk malkas, visi atzīst, ka sanāk ļoti labi un garšīgi,
Abas, viss sanāk pārāk pelēks-melns, garša sliktāka noteikti, tas dūms cirkulē visu laiku iekšā un pēc izskata sanāk neglītas. Toties vajag daudz mazāk malkas. Varbūt, ka daru kaut ko nepareizi, jājautā Willy??
Abās kūpinu gan zivis, gan vistas.
Vistām ir laba marinādes recepte, ko iepriekš daudz gatavojot esmu pierakstījis un atradis par labu esam. Interneta receptēs ir copy paste un noteikti par daudz etiķa un sāls. Sastāvdaļas tagad vienmēr sveru, agrāk pēc garšas gatavoju. Vairāk kā desmit vistas gan neesmu gatavojis, parasti 4-6 pašpatēriņam.
Tas tā Hecs7 pārdomām.

Brex, 28.oktobris 2021, 13:00

Man ar Abas 200L sanāk līdzīgi, pārāk daudz dūma, pārāk tumši viss sanāk - pat tāds skābs rūgtums veidojas. Tad piešāvos celt augstāk temperatūru un vairāk cept dūmos nevis kūpināt un ir normāli, bet tas ar sausu malku-šķilām un īsu laiku. Vecā sadales kastē kur kurtuve ir atsevišķi un pa vidum skārta ventilācijas caurule rezultāts ir daudz labāks. Pa ziemu būvēšu pēc usa parauga "offset smoker" - tad redzēšu kas sanāks.

snitraM, 28.oktobris 2021, 14:43

Man ir uzbūvēta kūpinātava no sadales skapja ar apakšā izgrieztu caurumu un kurtuvi tieši zem skapja. Kād plusi iznestajai kurtuvei? Tur jau sanāk aukstā kūpināšana, karstajai diez vai izdosies dabūt nepieciešamo temperatūru.
Ja viss pariezi,var dabūt...un kā vēl!:)pluss tādai ir aukstais kūpiņš...
28.oktobris 2021, 17:33 | links
 

Pievieno savu atbildi

Nepieciešams reģistrēties, lai pievienotu atbildi!
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager