Kūpinātavas

koka žāvētavas nodeg visas, 2 gadu laikā ar garantiju, par to nav ko ij runāt, liec akmeņus vai neliec :))

par piedzērušā rūķa projektu - var taisīt vienkārši un var taisīt sarežģīti. Tu esi izvēlējies sarežģīto ceļu, pie tam ārprātā lielu - tu taisies uzreiz kūpināt veselu cūku vai 25 vistas vai 50kg zivju? :)
31.maijs 2011, 10:23 | links
 
Vakar eksperimentēju kūpinot vimbas. 20min turēju vāku pusatvērtu(ap 30cm) un 20min ar nelielu spraudziņu. Iznāca ne tik mīkstas un sutinātas kā iepriekš. Tikai temperatūra bija jātur augsta lai gruzdētu ieliktās pagales, (ap 70-80 gr.) un būtu dūmi. Kad vāks ciet sāk čurkstēt, baidos ka iznāks sautētas. Un vēl- iznāk ne īpaši brūnas, tādas pabālas un tomēr pamīkstas. Dūmiem lieku ābeli un alksni. Jūtu ka labāk ir, bet riktīgi nav.
31.maijs 2011, 10:18 | links
 
diezvai nodegs man tur kaut kaas....man bus akmeņi priekšā dumuvadaam lai liesmu nesit uz augshu vai kaads dzelz konstrukcijas kresla veida izgatavojums...nav jegas no 3metru dumuvadu...man vieta nelauj un man labaak tiik zivis karsti kupinaatas...bet nu taa ir gaumes lieta...
30.maijs 2011, 23:24 | links
 
Da nez ir jau visadi kiegeli, japerk labas kvalitates un uguns izturigie.... nejau veco laiku :d
30.maijs 2011, 22:30 | links
 
Ķiegeļus ja mūrēsi ar tiem kurtuvi tad ņem labāk lietotus ugunsdrošos, kaut pusītes. Silikāta ilgi nekalpos.
30.maijs 2011, 22:28 | links
 
Var visadi taisit,

laikam vienkarsakais , noperc kadus 100 kiegelus sadali uz 50 abas puses, samure atstajot apaksa vietu krasnij ko var nopirkt gatavu, durvis panem no maziem deljiem sasit kopa, tad no kkadam metala plaksnis kas pei rokas uzmet jumtu un kadu mazu skursteni un gatavs
30.maijs 2011, 22:28 | links
 
Dūmvads par īsu - es liktu 3 metrus. Ķieģeļu rindas kādas 4, tā lai būtu vienā līmenī ar dūmvadu augšu. Liekas ka pusmuca dūmvadam kurtuvei nederēs - par īsu, savādāk būs ceptas zivis un koka būda ar ātri nosvils. Augšā netaisi slīpu jumtu, pietiek ar no dēļiem sasistu vāku - vilkmi tad varēsi regulēt piemēram ieliekot kādu nelielu kociņu zem vāka lai ir šķirba. Zivīm taisi restes.
30.maijs 2011, 22:26 | links
 
Ko viiri saka par šadu projektu un ko varat ieteikt, jautajumi ir klaat pie bildes...

30.maijs 2011, 21:43 | links
 
Paldies, bums!
30.maijs 2011, 08:28 | links
 
Ja aiztaisīsi vāku par agru būs sutinātas ja laicigi būs kūpinātas Visās kūpinātavās zivis vispirms ir jāapkaltē .Vai nu pirms liekot zivis kuriņā tas ir jāuzkarsē jāizžāvē tad var likt vāku virsū uzreiz mitrums ko veido pati kūpinātava būs zudis un manta iznāks laba
29.maijs 2011, 22:12 | links
 
Kūpinot mucā tās zivtrlrs iznāk kūpinātas vai tādas kā izsutinātas?
29.maijs 2011, 21:58 | links
 
Reiz mani cienāja ar karūsām, kas kūpinātas tikai uz ābeļu malkas - nu tā, ēst varēja, bet tikai ar Piebaldzēnu :).
27.maijs 2011, 14:44 | links
 
Kā ir ar karūsām, ir ēdama pēc kūpināšanas, vai nav vērts pūlēties?
27.maijs 2011, 12:54 | links
 
Daddy
Paldies par padomu par ābeļu malku, diemžēl dzidrais aug, bet kāds zars atradīsies.
Vāks man ar no dēlīšiem smuki sasists, pa virsu skārds un nekas nepil. Un gaisa padevi, var teikt, nedodu un nekas nešķīst, domāju karstumu bargu nevajag uzreiz dot.
25.maijs 2011, 18:44 | links
 
V.S.O.P - pilnīgi piekrīūtu par to mūra būdu un gaisa/dūmu apmaiņu. Nu es parasti zivtiņai mitrumu pārbaudu ar pirkstu, respektīvi - uzsildītā kūpinātavā ieliek zivi, tad kurina tikai ar sauso malku un ik pa 10 min pārbauda vai zivs nav apžuvusi - nav vairs mitruma uz zivs. Kad zivs ir pietiekoši sausa, tad liek virsū dūmu malku - alksni, ābeli utt un kūpina kamēr gatavs
Ir gan cilvēki, kam garšo tās dūmos vārīti sutinātās, man kaimiņš pat liek folliju zem zivs apakšā, lai zivs sula nekur nenopil. Es gan tādu metodi neatbalstu un man garšo smuka sausa zivtiņa - tāda, ka paņemot rokā viņa uzreiz neizšķīst
25.maijs 2011, 15:20 | links
 
Zivis kūpinu sekojoši:

Kamēr tīru zivis, tikmēr uzkurinu karstu, pagales 10-12 sausas malkas, izdzenu kondensātu, lieko mitrumu un uzsildu kopumā, T ap 100 grādiem un sauss. Aizņem minūtes 40-50.

Tad noslaucītas, ar garšvielām un ķiplokiem ierīvētas zivis uz sietiem ievietoju kūpinātavā( T nokrītas) un piemetu 4-5 pagales svaigas malkas uz ogļu čupiņas/nesadegušām sausām pagalēm. Nogriežu daļēji skābekli, aizveru pieplūdi, nevis izplūdi, bet ne ļidz galam. Pēc 30 min ielieku janas 4-5 pagales alkšņa un vēl mazliet pieveru ieplūdi, sekoju lai ogles atjaunojas, bet nav vilkmes, tad T turās ap 50 grādiem un procesu var stiept garumā pēc garšu vēlmēm. Pēc pirmās stundas gaisu atņemu vispār, tikai pieleiku malku. Man sanāk malku likt ik pēc 30 min.

Cīņai pret mitrumu - Kūpinātavai nav jumta bet gan blīvi salikti apses dēlīši. Caur tiem tad arī izplūst visi dūmi un nekas nepli, bet gan uzsūcas dēļos.

Lielas zivis, piem, ~15 kg samu dūmoju 4 stundas, vimbas ~1,5h.

Ja ir pastāvīga kūpināšanas vieta, tad mūra būdai tomēr ir daudz priekšrōcību T stabilitātes ziņā. Arī gaisa/dūmu apmaiņa būdā ir laba.

[img]http://www.copeslietas.lv/site/bildes/bilde-19206.htm[img]
25.maijs 2011, 15:10 | links
 
uz vietas veikalā cep tās, ko nevar pārdot :)) nav tik traki, ja gadās ķekavas vai bauskas vistas - ļoti labi. no leišu brīnumiem gan jāuzmanās, a ja ar atlaidi, tad jāmūk :)
25.maijs 2011, 14:53 | links
 
es negriezu ne cik, piemetināju apakšā kurtuvi.
25.maijs 2011, 13:47 | links
 
Cik daudz no kurtuves mucas augšas nost jāgriež?
25.maijs 2011, 13:45 | links
 
Nu i nafig tās maksimas vistas - nesen paņēmu uz vietas veikalā ceptu, visu nakošo dienu mocījos ar vēdergraizēm. Tur vista papriekš ir saldēta, tad atkausēta, tad marinēta un tad tik cep - tā tā vista kādu gadu uz letes nostāv 4 dažādos veidos.
25.maijs 2011, 12:17 | links
 

Pievieno savu atbildi

Nepieciešams reģistrēties, lai pievienotu atbildi!
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager