Kūpinātavas

Paldies par atbildem!
Ceru,ka nakamreiz viss man bus labak.
5.maijs 2014, 17:29 | links
 
Man ir Abas 200 l. Vista kupinas no 3 -4 stundam. Slapju alksni lieku bez mizas un loti maz. 3-4 skalinus visa procesa laika. Kirsi 30-40 minutas pirms kupina beigam. temperatura nedaudz leka jo blakus nesezu apmeram 75-90 gradiem.
1.maijs 2014, 19:30 | links
 
Sveiki!Velos padomu rugta produkta joma.
Zinu, ka sads jautajums seit jau ir uzdots, bet viennozimigu atbildi te ta ari neesmu izlasijusi.

Vakar izmeginaju jaunopirkto Abas 100L kupinatavu, bet vistas sanaca rugtas no arpuses.

Pirms lietosanas izkurinaju kupinatavu 2h ar sausu malku ~200-250C temperatura. Kad temp.nokrita uz ~100C ieliku slapju alksni(ar visu mizu) un gradi nokrita uz kadiem 20C. Ieliku marinetas vistas, uzdzinu ar sauso alksni temp. uz 50C turpinaju kupinat. Temperatura bija konstanta un kupinaju 7h, jo pec ~4-5h vistas vel iekspuse bija ar asinainu sulu.
Ik pa laikam pieliku slapjo alksni un ari skaidas.
Kondensats ari bija redzams.

Kas isti ir pie vainas?Maza temperat., uzpilejusais kondensats,alksnis ar visu mizu vai skaidas?

Valtere, 1.maijs 2014, 13:55


Es īsti līdz galam nesapratu visa minētā cikla jēgu, priekš kam 2h dzīt augšā uz 250 pēc tam dzesēt uz 100, tad vēl ar slapju/zaļu malku nomest uz 20. Manuprāt tā ir kaut kāda specializēta tehnoloģija kondensāta iegūšanai uz strauju temperatūras potenciālu maiņas rēķina :) Es daru vienkārši un viss strādā - iekurinu, 10-15 min(izņēmums desas, ar tām bik ilgāk un rupīgāk) paturu durtiņas vaļā lai mazliet "aprauj", tad taisu ciet uz udzenu temperatūru kaut kur līdz 70 un talāk tikai sekoju lai nekristu zemāk un nelīstu īpaši pāri 100. Konstanta viendabīga temperatūra, manuprāt nāk tikai par sliktu kūpiņa garšai, temperatūras maiņas dod to pašu efektu kā gatavojot uz malkas plīts, garšo pavisam savādāk (manuprāt daudz labāk!) nekā uz +/- konstantas elektības vai gāzes.

Par rūgtumu... Pie vainas ir zaļais alksnis, to var un pat vajag, taču pavisam bišķiņ un uzmanīgi, principā mizu labāk dīrāt nost, vai likt pavisam nedaudz, savādāk sanāk skābs un rūgts. Sausu var ar mizu, tas nekaitē, bet dūmu koncentrācijas palielināšanai labāk tad mitras alkšņa skaidas bez mizas nedaudz iebērt. Vēl rūgtumu palīdz novērst augļukoku pievienošana - bumbiere, ābele, par plūmi gan neesmu pārliecināts. The best ir ķirsis, es lietoju tikai to, taču , ja nav radu Alsungas - Ēdoles pusē, tad ķirša malka ir baigais ekskluzīvs, ko dabūt praktiski neiespējami.
1.maijs 2014, 17:58 | links
 
vēl piebilde, bleķiniecē slapju alksni nelieku..
1.maijs 2014, 16:42 | links
 
piekrītu, temperatūra par mazu vai nu kaut kas ar ventilāciju, es bleķiniecē turu ao 70-80 grādiem. Zvani vien abas ražotājiem lai stāsta kur ir bēda.
1.maijs 2014, 16:41 | links
 
50C viennozīmīgi ir par maz , vajag viss maz 70C , rūgtums varētu būt no alkšņa mizas .
1.maijs 2014, 15:42 | links
 
Sveiki!Velos padomu rugta produkta joma.
Zinu, ka sads jautajums seit jau ir uzdots, bet viennozimigu atbildi te ta ari neesmu izlasijusi.

Vakar izmeginaju jaunopirkto Abas 100L kupinatavu, bet vistas sanaca rugtas no arpuses.

Pirms lietosanas izkurinaju kupinatavu 2h ar sausu malku ~200-250C temperatura. Kad temp.nokrita uz ~100C ieliku slapju alksni(ar visu mizu) un gradi nokrita uz kadiem 20C. Ieliku marinetas vistas, uzdzinu ar sauso alksni temp. uz 50C turpinaju kupinat. Temperatura bija konstanta un kupinaju 7h, jo pec ~4-5h vistas vel iekspuse bija ar asinainu sulu.
Ik pa laikam pieliku slapjo alksni un ari skaidas.
Kondensats ari bija redzams.

Kas isti ir pie vainas?Maza temperat., uzpilejusais kondensats,alksnis ar visu mizu vai skaidas?
1.maijs 2014, 13:55 | links
 
Arī bez siltināšanas nesvīst...

Pašam arī metāla kūpinatava ( var apskatīt pie bildēm ), sākumā pats arī cīnijos ar kondensātu , izcīniju:) Pirmkārt kūpinātavai nepieciešma ventilācija, otrs temperatūra. Man gan tā kūpinātava paštaisīta, domājams ka tās ko tirgo abas būs piedomājuši. Cena tik tāda paliela :(

tr222, 30.aprīlis 2014, 08:39
Lai bleķiniece "nesvīstu", tā ir jāsiltina.

urmaas, 30.aprīlis 2014, 08:43
30.aprīlis 2014, 12:06 | links
 
Laba lieta ir ja kūpinātavas augšdaļa ir pusaplis, jo ja radīsies kondensāts tas notecēs gar malām nevis uz produkta.
30.aprīlis 2014, 09:07 | links
 
Pašam arī metāla kūpinatava ( var apskatīt pie bildēm ), sākumā pats arī cīnijos ar kondensātu , izcīniju:) Pirmkārt kūpinātavai nepieciešma ventilācija, otrs temperatūra. Man gan tā kūpinātava paštaisīta, domājams ka tās ko tirgo abas būs piedomājuši. Cena tik tāda paliela :(

tr222, 30.aprīlis 2014, 08:39

Lai bleķiniece "nesvīstu", tā ir jāsiltina.
30.aprīlis 2014, 08:43 | links
 
Pašam arī metāla kūpinatava ( var apskatīt pie bildēm ), sākumā pats arī cīnijos ar kondensātu , izcīniju:) Pirmkārt kūpinātavai nepieciešma ventilācija, otrs temperatūra. Man gan tā kūpinātava paštaisīta, domājams ka tās ko tirgo abas būs piedomājuši. Cena tik tāda paliela :(
30.aprīlis 2014, 08:39 | links
 
JIG.LV
Tagad skatos tieši uz 200l abas kūpinātavu, ir doma viņu iegādāties, tik jautājums par to darvas kondesātu, cik lasiju atsauksmēs kūpinot sāk pilēt uz produktiem?

xman120, 28.aprīlis 2014, 11:13


Personīgi nekādu brutāli pilošu kondensātu neesmu manījis, varbūt pa retam kāda pile, bet principā nav... vismaz man... bet nu, kā jau rakstīju, es kūpinu diezgan karsti, ja kāds tur mēģina kaut ko izpildīt 50-60 grādos, tad varbūt arī kaut kas rodas...

Cita lieta ir tas , ka kūpinātava regulāri jātīra (nu es ir slinks, vabūt pēc katras 3 -4 kūpināšanas iztīru) jo nosēdumi/sodrēji uz sieniņām un griestiem veidojas un var sākt krist uz kūpināmā objekta, kā arī katru reizi jāmaina ir ūdens un jāatīra ūdenš šafele no taukiem. Tīrīt visvienkāršāk ar kārčeri, bet var arī ar kaut ko kapļviedīgu...
29.aprīlis 2014, 22:52 | links
 
Man gan topā ir Buma muca, i vietu maz aizņem, i transportējama, i neizmaksā praktiski neko (dārgākais ir ņeržas skurstenis), i kalpo labi, i pats galvenais ņammīte garda! Paldies Bumam par koncepciju un padomiem!
28.aprīlis 2014, 12:12 | links
 
JIG.LV
Tagad skatos tieši uz 200l abas kūpinātavu, ir doma viņu iegādāties, tik jautājums par to darvas kondesātu, cik lasiju atsauksmēs kūpinot sāk pilēt uz produktiem?
28.aprīlis 2014, 11:13 | links
 
Ļoti atkarīgs no kūpinātavas veida... Man pašam ir plaša pieredze ar metāla kūpinātavu "Abas" kurai kā uguns atsitējs kalpo šaufele ar ūdeni. Baigi laba fiška, manuprāt, viss sanāk baigi sulīgs tā kā papildus standarta kūpināšanas procesam notiek apstrāde ar tvaiku...
Esmu kūpinājis gaļu, desas, vistas, pīles, zivis - zuti, lasi, mencu, karpu, foreli, vēja zivi, mož vēl kaut ko aizmirsu...
Par temperatūrām , manuprāt nav tik smalki, sākumā pirmās minūtes 15-20 nelaist augstāk par kādiem 50-60 grādiem, tālāk turēt +/- lai neiet pāri 100...
Gaļai pēdējās 10-15 min var uzmočīt arī vairāk ar kadiķi vtml.

Laiki (vidēji, viss protams arī atkarīgs no kūpināmā biezuma)
zivs - 40min-1h
mazas desiņas - ~1.5-2
vesels putns un lilāka izmēra desas, sīki gaļas gabali - 2-2.5h
lieli gaļas gabali - 4-5h




P.S. Šī nav reklāma un ar ražotāju saistīts neesmu un kūpinātvas netirgoju, man vienkārši sētā tāda jau 2+vus gadus stāv:) Daudzi šī foruma biedri ir ēduši un slavējuši :)
25.aprīlis 2014, 21:25 | links
 
Pēc manas pieredzes karstai kūpināšanai gaļai visoptimālākā temperatūra 87C max. 90C, attiecīgi zivij 70-75C, ar auksto kūpināsanu neesmu saskāries (čakars), bet temperatūrai vajadzētu uz pusi mazāku....
25.aprīlis 2014, 20:13 | links
 
Varbūt kāds pastāstīs par temperatūrām kko ? Aukstā, karstā kūpināšana ? Vista, cūka, speķis ?
25.aprīlis 2014, 18:47 | links
 
Vai tad Bumsa muca nevienam vairs nepatīk ?Var kurināt kaut vai ar akmeņoglēm .

Frenks, 19.aprīlis 2014, 18:34

Tā der tikai karstajai kūpināšanai. Par mazāku t* varat nestāstīt. Kūpināšanā neesmu pionieris.
19.aprīlis 2014, 18:40 | links
 
Vai tad Bumsa muca nevienam vairs nepatīk ?Var kurināt kaut vai ar akmeņoglēm .
19.aprīlis 2014, 18:34 | links
 
Kūpinātājiem.Ja jūs lietojat dūmam bumbieres pagales vai skaidas,varu iedot palielu zaru,ko šodien nozāģēju.Esmu Ādažos,bet otrdien varu aizvest uz Rīgu.
19.aprīlis 2014, 13:14 | links
 

Pievieno savu atbildi

Nepieciešams reģistrēties, lai pievienotu atbildi!
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager