Ekonomika un politika

Demokrātikas sabiedrības ietvaros būtu būtiski iepazīties un diskutēt par šo tēmu. Tā kā iepriekšējā politisko diskusiju tēma ir veiksmīgi nonākusi pie paredzamā finiša,gribētos to atsākt jaunā kvalitātē, bez personīgiem cieņu aizvainojošiem komentāriem un bez kādas rasu naida kurināšanas. Tā ar bišku ar vēsāku un skaidrāku prātu...
https://lv.m.wikipedia.org/wiki/Veidne:Latvijas_iedz%C4%ABvot%C4%81ju_etniskais_sast%C4%81vs

Te var arī redzēt procentus. Tie 25ajā gadā bija zem 11 procentiem un 35ajā zem 9 procentiem.
Pie tam ap 70 000 vāciešu joprojām bija palikuši Latvijā pirmās brīvvalsts laikā.
7.aprīlis 2024, 22:48 | links
 
Okergle [7.apr]: Par krievu skaitu Latvijā piem.1925-1935g. Māte google saka ka to skaits bija +/-200000,cipars nav mazs,par padomju laikiem nerunāsim,skaits bij augsti katastrofāls.
Esot arī bijuši daudz viesstrādnieku, jo pēc brīvības cīņām darba roku nebija pārāk daudz. Daļa no tā skaita ir jāieraksta viesstrādnieku sadaļā. Tie, kuri esot palikuši uz dzīvi, lielais vairums iemācījās valodu, jo ļoti daudz latviešu neprata sazināties krievu valodā.
Tajā laikā izglītojošas grāmatas bija iPhone vērtībā, ja salīdzina ar mūsdienām. Tādēļ tikai turīgie latvieši varēja lasīt kvalitatīvas grāmatas ārpus skolas vai bibliotēkas.
7.aprīlis 2024, 22:23 | links
 
Par krievu skaitu Latvijā piem.1925-1935g. Māte google saka ka to skaits bija +/-200000,cipars nav mazs,par padomju laikiem nerunāsim,skaits bij augsti katastrofāls
7.aprīlis 2024, 22:13 | links
 
Cik glupi ir cilveki. Un raksta,raksta. A citi lasa un doma , ne nedoma.

Tomas, 7.aprīlis 2024, 08:38


Te ir tikai kādi 5 indivīdi kas ik pa laikam izceļas. Ko darīt, cilvēkiem nav ar ko prunāt. Modernisma laikmets, draugu nav, ciemos neiet, sievas nav, bērnu nav, sēž vienatnē pie datora vai aifona un meklē saziņu e-vidē ar domubiedriem.
7.aprīlis 2024, 21:19 | links
 
Fenomens ir tas, ka krievi uzspēlē savas populācijas ciparus ne tikai Latvijas teritorijā. Krievijas impērijas laikā tas reālais daudzums krievu Baltijā bija salīdzinoši mazs.Krievijas impērijas laika te saimniekoja baltvācieši (izteikti Kurzemē, Zemgalē un lielā daļā Vidzemes) un krievu valoda bija nepieciešama tikai, lai varētu iegūt atzītu augstāku izglītību. No maniem senčiem tekoši krievu valodu zināja tikai atsevišķi tie radi, kuri mācījās augstākajās mācību iestādēs tagadējā krievijas teritorijā. Kopīgās valodas ģimenēs bija latviešu un vācu valodas. Krievu valoda vairāk bija izplatīta Latgales pusē un Vidzemes daļā, kura ir tuvāk krievijas tagadējai robežai.
Tādēļ arī pirmajā brīvvalsts laikā pirmā svešvaloda Latvijā bija vācu valoda (mana omīte Ulmaņlaikā bija tā iemācījusies kā dzimto valodu). Krievu valodu mana omīte apguva tikai okupācijas laikā. Tā kā viņa nāca no ļoti bagātas ģimenes, tad nācās pielāgoties situācijai, lai sāktu dzīvi no jauna.
No otras ģimenes vecvectēvs nebija vācu valodu ieviesis ģimenē (kaut gan pats zināms perfekti) un viņi bija tīri latvieši ar lielu saimniecību. Viņi iemācījās krievu valodu tikai izsūtījumā Sibīrijā.

Tādēļ nevajag liet svinu, ka Baltija bija pilna ar krieviem krievijas impērijas laikā. Izteikti lielākā krievu invāzija notika PSRS okupācijas laikā. Daudz arī esmu lasījis grāmatas par tiem laikiem un arī nāk līdzi ģimenes pieredze. Pie tam lasītas grāmatas, kuras ir izdotas vecajā latviešu valodas drukā. Bija interesanti iemācīties lasīt arī to rakstību un tajās grāmatās ir ļoti daudz tiešās pieredzes stāstu un mazāk apcerējumu.

Ja runā par 1991.gadu, tad karte puslīdz tika atjaunota pirms otrā pasaules kara robežās. Tā tam bija jānotiek jau 1945.gadā.
To gan jāsaka, ka piedot sabiedrotajiem PSRS akceptēšanu pēc 1945.gada nevar piedot daudzi cilvēki Latvijā, kuri pārdzīvoja 2.pasaules karu. Staļins un Hitlers bija identiski sadisti un slepkavas, bet vienam tika piedots pilnīgi viss.
7.aprīlis 2024, 12:26 | links
 
Tas vispār ir kaut kāds fenomens, ka krievi viens otram stāsta izdomātu, izkropļotu vēsturi un faktus, līdz tam svēti tic un tad aizrautīgi šos melus izplata. Tā ir daļa no hibrīdkara.
7.aprīlis 2024, 11:23 | links
 
Daddy.Man prieks,ka tu šajos grūtajos laikos tā jauki mēģini ironizēt.Nu izrādās,ka latviešu makšķernieki tomēr kaut ko ir dzirdējuši.Arī par rietumslāviem.Atļaušos kautrīgi precizēt,ka serbi tomēr ir dienvidslāvi.Paldies Dievam,nav kaut kā dzirdēts,ka viņi te būtu sirojuši.Ko nevarētu teikt par rietumslāviem poļiem.Kādu laiku viņi tā smuki bija sakopojušies ar lietuviešiem.Un pat Kurzemes hercogs bija Polijas karaļa vasalis.Latvju senči arī karojuši poļu karaspēkā pat virsnieku pakāpēs.Polija karoja gan ar krieviem gan ar zviedriem.Ambīcijas bija lielas.Arī tīkoja pēc latvju zemes.Vēl padājušā gadsimta 19. -20. gados. Kamēr streļķi neiedeva pa muti.Tādi nu bija poļi. Nu par austrumslāviem vispār nav ko runāt.Tie tā kā utis ir līduši virsū.Pieminētie pētera laiki jau ir jaunlaiku vēsture.Arī Ivans bargais te ir lopojies. Vienā no atskaitēm caram karaspēka vadonis klārēja ka Cēsu apkaimē nav palicis dzīvs neviens cilvēks.Un nosvilinātas visa būdas.Par ko cars ir bijis ļoti priecīgs.Nu ko tur teikt.Labie krievi. Visu cieņu Mirtin,bet laikam jau nebūs tev taisnība par labajiem krieviem kas te izsenis mitinājušies. Atvaino.vēstures annāles ir skarbas.
7.aprīlis 2024, 11:04 | links
 
Cik glupi ir cilveki. Un raksta,raksta. A citi lasa un doma , ne nedoma.
7.aprīlis 2024, 08:38 | links
 
...vēsturnieki-ģeogrāfi nolasījušies :DDD

Par rietumslāviem (poļi, čehi, serbi, u.c.), kuri sēž no Baltijas jūras līdz Vidusjūrai, neesat dzirdējuši??

Patiesībā krievi nav nekādi slāvi, bet mongoļu-tatāru jaukteņi, 300 gadus spēkoti... ar visām izrietošajām sekām... neko labu no viņiem nevar gaidīt ...
6.aprīlis 2024, 17:42 | links
 
Karlis_K [6.apr]: Lielajam krievmīlim mirtinam derētu vēsturi pastudēt ;)
Faktu pārbaude: Latvijas teritoriju senvēsturē nekad nav apdzīvojuši slāvi
Tas ir pilnīgi bezjēdzīgi. Cilvēks gremo, gremo un gremo vienu un to pašu informāciju un likumsakarīgi viņš pats tai sāk ticēt.

Paradokss, ka šiem cilvēkiem agri vai vēlu sākas - ak Tu nesaproti, skrien populārajam viedoklim līdz , blaa blaa blaa utt. Beigās duraks paliec Tu. Dzīvs piemērs ir mūsu tārpu lielmeistars, kura raidījumus vairs neskatīsimies

Visvairāk tracina kaut kāda tupa citāta izraušana no interneta. Pateikt, ka krievi te ir iedzimitie jau no vēstures tālēm ir tupa vēstures nezināšana. Sirotāji, laupītāji, tirgotāji un okupētāji - jā, tas tā diemžēl ir. Joprojām domāju - kā krievs var būt nesaistīts ar rašku :D vai nu tu esi krievs un paliec krievs, vai nu tu dzīvo valstī, kuru sauc par savu, pieņem tas valodu, kultūru un visu pārējo. Šajā gadījumā tas ir latvietis un man pret to nav nekādu problēmu. Bet vati kuram pierē rakstīts, ka tas ir vate un viņš izturas kā vate un vatastāna ir viņa rodjina, es nekad nesaukšu par kaut kādu vietējo krievu, viņš ir vatņiks un viss, kur nu man vēl tagad būtu vajadzība vai pienākums šķirot labos vai sliktos krievus :D
6.aprīlis 2024, 17:29 | links
 
Kā tipiski žultainam eksžurnaļugam kaut ko beztēmā iepirda meklējot utis. Kāds sakars L.L. pumpām ar Latvijas vēsturi? Viņa to pārraksta vai vienkārši vērš uzmanību ka visādi progresīvie un šleser/lembergveidīgie krieviņmīļi gaudo līdzi vatņikiem un viņu izfantazētajai alternatīvajai vēsturei.
6.aprīlis 2024, 17:11 | links
 
KārlisK.Jā,tev taisnība.Nekādi fakti neliecina,ka senvēsturē slāvi būtu dīdījušies šajā teritorijā. Toties ir arhefakti,ka baltu apdzīvotā teritorija bijusi līdz Vjatkas upei.Kad es gāju skolā vismaz vēstures mācību grāmatā tā bija rakstīts.Un pat kartes uzzīmētas.Es tagad brīnos kā boļševiki šitādu informāciju atļāvuši nodrukāt.Laikam nolempējuši. Ilgus gadsimtus slāvi,piepalīdzot mongoļiem un tatāriem stūmuši baltus uz rietumiem.Viens no iemesliem varētu būt tas,ka latviešu senči bijuši slinki uz vairošanos.Tā arī nav varējuši uzcirst vajadzīgo karotāju skaitu.Te nu ir bēdīgais rezultāts.Un tagad žurnāliste un ministre turpina šo tradīciju.Tipa - vairāk ar seksu ni ni.
6.aprīlis 2024, 17:10 | links
 
Kārli, es tevi cienu ļoti labu pumpaino ķērāju un vismaz tikpat labu fotofilmu apgūšanas praktiķi. Paskaties uz savu argumentu tekstā piesaukto L.L. Un par ko viņa vēlētos kļūt
https://epv2024.cvk.lv/kandidatu-saraksti/jkp-jauna-konservativa-partija
Iemet aci Liānas Bokšas dzīvesgājumā. Nevienam taimēnam nav tik daudzu pumpu. Es jau nesaku par viņu neko ļoti sliktu. Un pilnīgi precīzi zinu mērķi, ko viņa vēlētos sasniegt. ES deputāts. Pietiek ar vienu reizi, lai tad finansiāli pietiktu Trešā Mepša un Japāņu mātes vobleru pirkšanai līdz pat kapu kalniņam. Katrs izbijušais ES deputāts saņem arī pensiju (lielu, mūsu prātiem ne īpaši saprotamu). Vēlēšanu izvēle, protams, ir mūsu atlaisto zivju astēs :)
6.aprīlis 2024, 17:00 | links
 
Visi viņi ir okupantu pēcteči, vai nu iesirojuši lielā peķkas asiņainajos karagājienos, vai ieklīduši vēlāk rusņas impērijas laikā labākas dzīves meklējumos, vai padomju okupācijas laikā, viss viens, nav viņi Latvijas pamatiedzīvotāji. Viņi ir krievi un viņu etniskā roģina ir rusņa. Lūk ja krieviņš ir tik tālu integrējies Latvijas sabiedrībā ka perfekti gan runā latviski gan pasē norāda ka ir latvietis, tad nekādu pretenziju. Un nelūr nepārtraukti rasijas matuškas mutē ko tā teiks un kā jārīkojas. Bet visi tie pribalķiskie krievi, "labie krievi", ar saviem teijāteriem, avīželēm, klubiem, alternatīvo infotelpu ir tikai fikcija kā labie krievi, visi viņi gaida impērijas atgriešanos. Kad atkal varēs pilnu krūti visur govoriķ po ruski.
6.aprīlis 2024, 14:51 | links
 
Lielajam krievmīlim mirtinam derētu vēsturi pastudēt ;)
Faktu pārbaude: Latvijas teritoriju senvēsturē nekad nav apdzīvojuši slāvi
6.aprīlis 2024, 14:50 | links
 
Jo augstāks dzīves līmenis,jo zemāka dzimstība,patīk tas vai nē,bet tas ir fakts

udens2, 6.aprīlis 2024, 10:35


nu nu... Keitai un Viljamam ir 3 bērni, nez cik tev, miljardieri? :))
6.aprīlis 2024, 13:23 | links
 
Lai kā te daži necenstos stumdīt ar degunu mākoņus ,pastāv dažas stulbas lietas.Kuras mums nepatīk,bet mainīt neko nevar.Krievija diemžēl ir liela un bagāta ar resursiem.Latvija ir maza un resursu ziņā ļoti nabadzīga.Var jau brēkāt ar piedirstām biksēm par vatēm,bet tas ir fakts. Un tas,ka latviešu skaits samazinās arī ir fakts. Demogrāfiskā situācija ir tāda,kāda ir.Zinātnieki pronozē ,ka iedzīvotāju skaits 2050.gadā būs zem 1,5 miljona.Plus Latvijā dzīvo drausmi stulba tauta. Tagad drausmīgi cepās par seksuālo uzmākšanos.Nu bet ja džeks meitenei nepiedāvās iestumt,bērnu nebūs.Džeki,baidoties no kriminālvajāšanas,labāk stums viens otram.Nu tā latvieši ātri viens pagaisīs vēstures mēslainē.

Bjorgvins, 6.aprīlis 2024, 10:10
Jo augstāks dzīves līmenis,jo zemāka dzimstība,patīk tas vai nē,bet tas ir fakts
6.aprīlis 2024, 10:35 | links
 
Lai kā te daži necenstos stumdīt ar degunu mākoņus ,pastāv dažas stulbas lietas.Kuras mums nepatīk,bet mainīt neko nevar.Krievija diemžēl ir liela un bagāta ar resursiem.Latvija ir maza un resursu ziņā ļoti nabadzīga.Var jau brēkāt ar piedirstām biksēm par vatēm,bet tas ir fakts. Un tas,ka latviešu skaits samazinās arī ir fakts. Demogrāfiskā situācija ir tāda,kāda ir.Zinātnieki pronozē ,ka iedzīvotāju skaits 2050.gadā būs zem 1,5 miljona.Plus Latvijā dzīvo drausmi stulba tauta. Tagad drausmīgi cepās par seksuālo uzmākšanos.Nu bet ja džeks meitenei nepiedāvās iestumt,bērnu nebūs.Džeki,baidoties no kriminālvajāšanas,labāk stums viens otram.Nu tā latvieši ātri viens pagaisīs vēstures mēslainē.
6.aprīlis 2024, 10:10 | links
 
 
Pirmskara Latvijā, tajā, kurā nenotika etniskā sastāva maiņa PSRS okupācijas dēļ, bija 150 - 200 000 krievu. Tie ir vietējie krievi, kuri šeit dzīvojuši gadsimtiem. Tieši tāpat kā poļi, lietuvieši, baltkrievi, ebreji. Saukt šos cilvēkus par vatņikiem, tikai tautības dēļ, ir slimi. Viņiem nav nekāda sakara ne ar krieviju, ne ar putinu, ne ar ko citu.


mirtins, 5.aprīlis 2024, 14:04


Tā nu gan nebūs, ka viņiem "nav nekāda sakara ne ar krieviju, ne ar putinu, ne ar ko citu."- krievija, grozies kā gribi, tomēr ir viņu etniskā dzimtene.
Bet daudz interesantāk ir tas, ar ko viņi identificējas- ar "lielo, vareno krieviju, kura visiem visu iedeva" vai ar "mazo, nekur pasaulē nevajadzīgo, izmirstošo Latviju"? Lūk, šis jau būtu uzskatāmāks rādītājs, cik viņiem liels ir vai nav sakars ar krieviiju &co.

p.s. Bet par vatenieku būšanu- tur gan piekrītu, vate ir starptautiska sērga.

badapiicka, 5.aprīlis 2024, 23:00[/quote]
Ja precīzāk tad tā ir diagnoze.
5.aprīlis 2024, 23:48 | links
 

Pievieno savu atbildi

Nepieciešams reģistrēties, lai pievienotu atbildi!
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager