Ekonomika un politika

Demokrātikas sabiedrības ietvaros būtu būtiski iepazīties un diskutēt par šo tēmu. Tā kā iepriekšējā politisko diskusiju tēma ir veiksmīgi nonākusi pie paredzamā finiša,gribētos to atsākt jaunā kvalitātē, bez personīgiem cieņu aizvainojošiem komentāriem un bez kādas rasu naida kurināšanas. Tā ar bišku ar vēsāku un skaidrāku prātu...
Vispār jau Zaraza visu pareizi pateica, var piekasīties pie impretācijas, bet pa lieliem rubļiem visu pareizi pateica, vienalga vai perekups, vai tirgotājs, bet ja tu maksā vietējam, tad vietējais te maksās algu kādam, pats tērēs un tā nauda paliek iekšējā tirgū un naudai patīk aprite, ja nauda ir apritē, tad visi pelna arī valsts un visi ir laimīgi, ja aizbrauc ceļojumā vai pērc tikai no ārzemēm, tu naudu aizsūti prom un tā nauda Latvijas ekonomikā vairs nav, pat daļa un tu pēc fakta īstenībā arī apzodz sevi.
Tas tā triviāli, lai ar mazkāku IQ viss būtu skaidrs.

Es piemēram dažas labas gumijas nepasūtu ārpus Latvijas, kad esmu Rīgā iebraucu un nopērku, Covid laikā Zaraza sūtīja baigi operatīvi arī ar Omniva, lai arī man te reiz piļīja smadzenes, ka no leišiem pa paris kapeikām lētāk un ja no Ukrainas suta, tad vispār par lēto tikai uz LP jābrauc. Ja nepatīk Zaraza, tad tagad ir pilns ar konkurentiem, kur var to pašu dabūt, pērc no tiem un lai nauda grozās LV.
14.aprīlis 2024, 23:37 | links
 
Tikai imports var būt apzināti un jēgpilni ierobežots, piegādes ķēdes posmu skaits apzināti palielināts, lai pēc iespējas lielāku naudas daudzumu noturētu apritē iekšzemē ilgāk.
Zarazij, atvaino, tev tiešām maģistra grāds ekonomikā?
14.aprīlis 2024, 21:17 | links
 
Tatad, viršos maizi pret benzinu nemainija, esot kkds gintaras atvedis lētāku, pircejiem po kur ražots, ka tik lētāk, nu braucu talak ar kaimiņa elektribu, tas patika, jo lētāk, tobis pa velti. Rit rakstīšu deputātiem, lai pieņem likumu, ka gintarasi te netirgos, un otru likumu ka virši nav nekadi riktigi komersanti ka grib pelnit ar sveš maizi. Tukumā bin baigs vejš un bik nosalu, jāsameklē kkas sildošs, nez kurš kaimiņš to pieprot, jaapstaigā, jo internets pieder svešiem, to daudzlietot jāizvairās.
14.aprīlis 2024, 20:59 | links
 
usis.Ainiņa uzburta jauka.Tikai ar to naudiņu būs kā būs.Visticamāk Tu mainīsi savu maizi pret zarazijas kūpināto desu.Es tev vēl varētu ķilavas piedāvāt. Bet kaut kad tas jau ir bijis.Modīgā vārda saucās - barters.Ilgi tā sistēma nenoturējās.Lai tā dzīvotu ir jāceļ augstāki žogi pa robežu.Nu tāds Ķīnas mūra ekvivalents.Un nevienu ne iekšā,ne ārā.
14.aprīlis 2024, 16:27 | links
 
Tagad sēdišos mašīnā braukšu uz Tukumu, bet statika vai viršos liet benzīnu, laikam pareizi viršos, tie mūsējie. Jāņem lidz pašceptā maize, samainīt.
usis, 14.aprīlis 2024, 12:49


Uz copi ar aizlaid, paraustīt ar lazdas kātu zarazija locīto mandulu.
14.aprīlis 2024, 13:29 | links
 
Pag draudzīgie, uzburu ainiņu, pērku tik no latvieša, dvižuhai. Ko man vajag ikdienai, apģerbu, ēdienu, benzinu, elektrību utt. Tatad atgriežamies naturālās saimniekošanas vidē, kaimiņi cukas, govis, es cepu maizi, sieva šuj bikses, re ku zarazijs netālu kupina desas, pa apli, naudas tik daudz kā nekad nav bijis, ļoti daudz naudas.

usis, 14.aprīlis 2024, 12:46


Nu tak izlasi lūdzu uzmanīgāk , ko es rakstīju... Loģiski, ka mēs esam daudzās lietās atkarīgi no importa... Tikai imports var būt apzināti un jēgpilni ierobežots, piegādes ķēdes posmu skaits apzināti palielināts, lai pēc iespējas lielāku naudas daudzumu noturētu apritē iekšzemē ilgāk. Ja Janka kā gala lietotājs pērk pa taisno preci no ķīnieša Suņ Huj Čaja vai tur pat kaimiņu leišu Gintarasa, tad tas ir viens ķēdes posms un viss, piķis prom no tirgus, ne Suņs ne Gintaras Latvijā maizi nepirks, uz krogu vai m.ukās neies, autiņu neremontēs utt. - respektīvi neizmantos LV ražotās preces un pakalpojumus. A ja importu tomēr veiks maita alkatīgais perekups Pēteris, kurš savu preci izplatīs mazākiem torgašiem Anrim ar Juri, kuri tad savstarpēji konkurējot tirgos preci Jankam, a pēc tam visi pirks Latvijā maizi, staigās pa krogiem utt., tad iekšzemes naudas aprite paātrināsies un palielināsies. Pie tam, lai gan būs relatīva inflācija un cenu kāpums, tomēr iekšzemē saglabātās naudas daudzums un aprites ātrums ar uzviju to kompenšes ar sekojošo arī algu un citu ienākumu kāpumu. Jā, sistēma ir makslīga un apzināti tiek radīti "lieki" posmi un darba vietas. Bet nu ļoti daudzas lietas , sākot jau no pašaas naudas, mūsdienu globālajā ekonomiskajā sistēmā ir tik pat uzspūsti mākslīgas. Spēlēt godīgu brīvā tirgus spēli priekš mums ir tas pats kas hļupikam sisties ar smagsvaru... Jā, tā ir "godīga" un objektīva, bet dabā godīgi un objektīvi uzvar stiprākais un lielākais... Godīgi atbildam sev vai mēs esam stiprākie un lielākie un vai ir kādi objektīvi ticami argumenti par tādiem kļūt?
Protams, visā šai "dvižuhas" vāveres ritenī neapšaubām būs arī spēcīgākie, gudrākie un trakākie, kas spēs kaut ko eksportēt, radīt kaut inovācijas ar papildus pievienoto vērtību utt. Gods un slava viņiem, cepuri nost! Bet sagaidīt ka valsts pilnībā spēs attīstīties tikai uz šo ģēniju pleciem ir tā, maigi sakot, naivi...
14.aprīlis 2024, 13:29 | links
 
Tagad sēdišos mašīnā braukšu uz Tukumu, bet statika vai viršos liet benzīnu, laikam pareizi viršos, tie mūsējie. Jāņem lidz pašceptā maize, samainīt.
14.aprīlis 2024, 12:49 | links
 
Pag draudzīgie, uzburu ainiņu, pērku tik no latvieša, dvižuhai. Ko man vajag ikdienai, apģerbu, ēdienu, benzinu, elektrību utt. Tatad atgriežamies naturālās saimniekošanas vidē, kaimiņi cukas, govis, es cepu maizi, sieva šuj bikses, re ku zarazijs netālu kupina desas, pa apli, naudas tik daudz kā nekad nav bijis, ļoti daudz naudas.
14.aprīlis 2024, 12:46 | links
 
Maltas un Kipras ekonomiskā taka latviešiem neder. Tad jābūt draudzīgākiem.Ņemot vērā latvieša kašķīgo un skaudīgo dabu tādu brīnumu nebūs. Varambūt tikai unikāli.Pat ja laimes lācis atnesīs uz Sūnu ciemu lāpstas,kāds unikāls labvēlis aizies uz VID un nostučīs,ka lācis nav nomaksājis nodokli par lāpstu īri.Tādi esam.Turpinām būt unikāli.Kas attiecas uz globālo politiku - pasaule turpina jukt prātā.Irāna uzmauca ebrejiem visu savu lidojošo arsenālu.Cik var saprast Dzelzs kupols pirmo stūmienu izturēja.ASV turpina sabotēt ieroču piegādes Ukrainai.Jo redz amīšiem nepatīk,ka droni un raķetes krīt Krievijas teritorijā.Un pie tam sacūkojot naftas bāzes.Motivācija - tas varot paaustināt naftas cenas.Hm,Tramps tak vēl nav ievēlēts.Un varbūt neievēlēs.Un vispār l'dz vēlēšanām vēl tālu.Tātad arī Baidenim jumtiņš aizbraucis.Erdogans 2022.gada krievu ultimātu Ukrainai(kurā piedāvāja ukraiņus izpipeļot,visu atņemt un padarīt par krievu vergiem un vēl krieviem naudu samaksāt) pzezentē kā svaiigāko miera plānu.Visa Eiropa laimē staro.Tas tak miera plāns.Zašibis.
14.aprīlis 2024, 11:13 | links
 
Cik saprotu mēs esam unikāli, nez kur tādi visā visumā gadījušies.

usis, 13.aprīlis 2024, 11:01


Ikdienas latvietis — latvietis ikdienā. Pelēks kā noputējuši māju jumti, kā nobružāti kāpņu pakāpieni, durvju rokturi un tramvaja sliedes. Jā, gluži kā tramjava sliedes — pelēkas, vienmuļas un nemitīgi stiepjas tālumā. Uz priekšu, uz priekšu, bet galu galā nonāk atkal tajā pašā sākuma pieturā.

Tas no iteienes...

https://www.vestnesis.lv/ta/id/46152
13.aprīlis 2024, 18:58 | links
 
zaraza [13.apr]: Un visa iekšejā naudas aprite, un dzīves filosofija, kurā maltietis praktiski nekad nepērk no ne-maltieša to ko var dabūt no cita maltieša.
To var saukt par dzīves filozofiju vai par taustāmu patriotismu. Tas pietrūkst Latvijas uzņēmēju, vai valsts struktūru darbībā.

Jā ,ES prasības, brīvais tirgus bla, bla, blā. Skriešana pēc centa ietaupījuma. Valsts iestāžu iepirkuma konkursu rīkošana bez likumīgas nepieciešamības ( niecīgas summas dēļ)

Labi, igauņi, leiši iedos par kapeiku lētāku cenu, bet rezultātā visa tā nauda aizplūst prom no valsts.

Lai arī nedaudz dārgāka cena Latvijas uzņēmējam, praktiski visa summa apgrozīsies Latvijā, rezultātā nodokļu veidā pildīs valsts kasi.

Esmu zaudējis iepirkumus dēļ niecīgām cenu starpībām.

Iepirkums uz 40k.
Mans pedāvājums bija dārgāks par pāris centiem uz vienību. Kopējais pasūtītāja ieguvums pāris simti.

Pasūtījumu atdeva igauņiem (ķīnai, igauņi ir kā starpnieki?)
13.aprīlis 2024, 11:38 | links
 
Ja tām valstīm noņem turisma dvižuhu, kkas paliek pāri?

usis, 13.aprīlis 2024, 11:10


Daudz kas paliek... Klientiem lojālas bankas, Fintech, IT, zemo nodokļu zonas, online azartspēles (ne vietējiem!). Un visa iekšejā naudas aprite, un dzīves filosofija, kurā maltietis praktiski nekad nepērk no ne-maltieša to ko var dabūt no cita maltieša.
13.aprīlis 2024, 11:18 | links
 
Ja tām valstīm noņem turisma dvižuhu, kkas paliek pāri?
13.aprīlis 2024, 11:10 | links
 
Zarazij, tev ir kāds piemērs pasaules ekonomikā, mazā valstī, kur šī dvizuha darbojas?

usis, 13.aprīlis 2024, 10:52


No EU tuvākie/līdzīgākie varētu būt Malta un Kipra. Neformāls, bet ļoti stiprs, savējo lobisms/protekcionisms, nebaidīšanās ņemt un noturēt iekšienē svešu (brīžiem arī ne pārāk tīru, tikai poh..) naudu. Īrija arī, bet tur biki savādāk.
13.aprīlis 2024, 11:04 | links
 
Cik saprotu mēs esam unikāli, nez kur tādi visā visumā gadījušies.
13.aprīlis 2024, 11:01 | links
 
J
Var jau te vēl parunāt par vairākām lietām, kuras mums dod ES likumdošana, un kuras ļoti limitēti izmantojam. Pie tam valsts neliek šķēršļus atļauju un/vai finansējuma ieguvei.

Cope321, 12.aprīlis 2024, 23:16


Ar EU naudām ir cits stāsts, kas mani reāli šokē... Lūk te visu laiku uzpeld skandāli, ka atņems finansējumu un būs jāatmaksā tas vai tas EU projekts, jo nav izpildītas formālās prasības... Nu kaut vai tas ar Valmieras un kuru tur pašvaldību, kura tur bija kaut ko uzbliezusi jau zinot konkrēti kam to izīrēs nevis uz dullo. Milzu pārkāpums, pesec kādu tagad sēdinās utt. Pie tam tur neviens neko nebija iebāzis kabatā vtml. , bet vienkārši loģiski izdarījuši to kas pašvaldībai izdevīgāk nevis ko tur EU savās fantāzijās grib. Un ne jau eirokomisārs tur pa stroikām skraidīja un ko pārbaudīja... Pāšu vien bālēliņi, kā idioti teicamnieki- pionieri ar prieku atklāja un iedva atmaskojošo informāciju... Lūk tos gan būtu jāsēdina par valsts interešu nodevību... Nevar jau it kā uzteikt par labu piemēru, bet tie paši grieķi vienā mierā visus EU projektu dokumentus ar pilnīgu varas atbalstu "zīmēja" un deva EU kā vajag, a de facto taisīja kā pašiem gribējās. Un, pa lielam, ne sūda viņiem par to nebija... I parādus norakstīja i izmest no EU nevar, nu nav tādas procedūras... Poļi, ungāri utt. arī liek vafeli uz to, kas pašiem nav izdevīgi un dara to kas ir izdevīgi, kaulējas, tirgoja, stāv uz savu...
13.aprīlis 2024, 10:58 | links
 
Pagaidām iešu pabaidīt zandartus, šiem ar tūlīt dvizuha saksies, viens ar otru, otrais ar trešo. Turās
13.aprīlis 2024, 10:55 | links
 
Zarazij, tev ir kāds piemērs pasaules ekonomikā, mazā valstī, kur šī dvizuha darbojas?
13.aprīlis 2024, 10:52 | links
 
Ar politiku viss skaidrs. Kā kungiem ar ekonomiku, jau 3, vai 9 gadu interesejos, nu nieka 3 lietas kas būtu valstiski darāmas, pa šo laiku nav bijis neviens priekšlikums, varbūt neapzinigi esmu palaidis garām, bet esmu pacietigs, draugs prasa, saka neesot daudz laika, arī arguments vērtīgs.

usis, 12.aprīlis 2024, 21:07


Uģi, es jau šad un tad uzrakstu par ekonomiku, tikai Tev parasti mans redzējums nepatīk... Vienreiz es kaut kur to nosaucu par "dvižuhu" un tu man mīli to regulāri pieminēt :DDD
Tur nebūs gluži trīs lietas, bet pats koncepts , kura panākšanai vajag valsts varas konkrētai politikai darboties ar prioritāri šajos virzienos... Niecīgā ekonomikas kapacitāte, ar esošo cilvēku skaitu, dabas resursiem, demogrāfisko vecuma utt. sastāvu vienkārši jāsaprot, ka darbojoties skaistām klasiskās ekonomiskās teorijas ar nepārtrauktu strauju izaugsmi un mega pievienotās vērtības radīšanu brīva globāla tirgus apstākļos mēs nevaram būt konkurētspējīgi nekad... Jo nav no kā, tam nav loģiska pamata ! Visas tās teorijas vienkārši ir izdomātas un paredzētas daudz lielākiem tirgus apjomiem... Nevar mopēdu remontēt ar metodēm un instrumentiem, kas paredzēti atomzemūdenēm... Atliek visus spēkus koncentrēt uz to lai maksimāli ātri nodrošinātu naudas apriti iekšzemē, savējo starpā, to minēto nievāto "dvižuhu", bremzējot naudas iziešanu uz āru un stimulējot tās ienākšanu... Nē, loģiski, ka mēs esam atkarīgi no importa un nevaram bez tā iztikt, taču nodrošināt de facto protekcionisma shēmas (pat ja de jure neļauj starptautiskā likumdošana) kas sarežģītu tiešu naudas aizplūšanu no gala lietotājiem bet vairāk radot vietējos starpposmus, kas nodrošinātu lielāku un straujāku līdzekļu apriti pa iekšzemi. Nu tas vecais stāsts par Janku kurš tirgo kaut ko Pēterim, Pēteris pērk maizi no Jura, Juris labo autiņu Vaņkam, a Vaņka griež matus Jankam... Garas un "ātras" iekšējās piegādes ķēdes... Ar investīcijām tas pats... Nāciet un investējiet, maksimāli izdevīgi noteikumi peļņas izņemšanā, bet ar ciešu atkarību no radīto darba vietu skaita, izmantoto vietējo piegādātāju un materiālu apjoma... Nu tur milzums pasākumu kopums un faktori, galvenais lai valsts politika idejiskā virzība un mērķis būtu uz šo konceptu virzīts.
13.aprīlis 2024, 10:37 | links
 
Ja runā par globālās politikas ietekmi Latvijā, tad brīnumainā kārtā Austrumos neviens nav attapies, ka ir iespējams Latgalē atvērt speciālās ekonomiskās zonas uzņēmumu un saņemt brīvostas uzņēmuma statusa atvieglojumus (https://m.likumi.lv/ta/id/282586-latgales-specialas-ekonomiskas-zonas-likums).
Vismaz līdz šim to izmanto tikai viens uzņēmums.

Var jau te vēl parunāt par vairākām lietām, kuras mums dod ES likumdošana, un kuras ļoti limitēti izmantojam. Pie tam valsts neliek šķēršļus atļauju un/vai finansējuma ieguvei. Tie, kuri ir gudri un izmanto iespējas, dzīvo labi un arī spēj parūpēties par sevi un saviem darbiniekiem. BET valsts nekad neveiks masveida informēšanas kampaņas un pašiem ir daudz jālasa un jāizglītojas.
Tie paši Francijas lauksaimnieki ceļ savas iespējas un kapitālu uz ES naudas. Gudrākie Latvijas lauksaimnieki arī ir iemācījušies pacelt savu līmeni un tie kuriem ir nauda bieži nevar vienkārši nopirkt zemi no kaimiņa (nepārdod pat par labu piedāvājumu), kurš nīkuļo un visu laiku sūdzas, ka bagātajam kaimiņam ir gali valdībā.
12.aprīlis 2024, 23:16 | links
 

Pievieno savu atbildi

Nepieciešams reģistrēties, lai pievienotu atbildi!
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager