Atbrauc pie manis, parādīšu. Nesen no UK iepirku. Nokāvu dažas lielās foreles un tagad man jau kādu mēnesi saldētavā guļ viņas vakumpakās. Esmu arī dažas atkausējis un gatavojis. Nav ne vainas....
Aprīļa CL numura intervijas rakstā bija pieminēta pārtikas vakumēšanas iekārta-tipa ieliec speciālā kulītē ,izvelc gaisu un saldētavā iekšā. Gaļa sausa nepaliekot. Kādam ir pieredze? Un ja tā ir laba,tad kur var tādu nopirkt?
Es te esmu nolēmis beidzot sākt baigi daudz zivju ķert:)))
Janka.vēdera asakas jau izfilēt nav problēmas,bet ja biku pačakarēsies tad var arī muguras asakas ar nelielu un asu filējamo nazīti izgriezt ,to dara tā:Ar pirkstu pārbrauc pa filejas iekšējo muguras daļu,sajūt kur iziet muguras asaku gali un tad no abām pusēm izgriež tās apmēram 30 grādu leņķī. Fileja gan nebūs tik skaista,toties spļaudīties nevajadzēs...Pēčāk jau vari panēt,iemērk oliņā un cept.Ja gribās var nedaudz pasautēt krējuma mērcē.Mērci var uzfrišināt ar sieru,sinepēm vai ko citu...
Labu ēstgribu!
Es daru tā:
Vakarā, atbraucot no jūras, grunduļus salieku emaljētā katlā un kārtīgi sasālu(līdzīgi kā voblu gatavojot). No rīta, t.i. apm. pēc 12 h ņemu ārā, iztīru iekšas, kārtīgi nomazgāju (vairākos ūdeņos, vai vislabāk zem tekoša ūdens), veru caur acim uz stieples un kūpinātavā iekša. Kad acis paliek dzeltenīgas ar interesantu spīdumu, nemu laukā un pēc tam kopā ar Užavnieku, vai Valmiermuižas bairīti vienk. supper!
Jā,var arī citronu,bet man labāk etiķis-lasim,īpaši mūsējam,vecajam, reizēm ir izteikta,diezgan nepatīkama jūras zivs garša. Nu un etiķis labi tiek ar to galā.
Raih, es gan ar etiķi foreli nemaitātu.. Etiķis nosit zivs garšu, un skābe zivīm vajadzīga tāpēc, lai drusku pašķīdinātu taukus, kas lieliski sanāk, nedaudz uzšļakstot citroniņu.
Bet nu, protams, uz garšu un krāsu visi flomasteri ir dažādi :)
Atbildēšu Vinnija vietā-ideāla recepte cepeškrāsnij,ko pats ļooooti bieži izmantoju:
Folliju liek divās-trīs kārtās,pa virsu taimiņa fileju. Foolijas maliņas uzlokām tā,lai tā veido vanniņu(lai nekas netek laukā). Kaisām sāli,piparus un uzlejam 3-4 vāciņus etiķa. Tad pa virsu majonēzi,pārklājam zivi ar tomāta šķēlītēm,un pa virsu Krievijas sieru. Liekam 200 grādos cepeškrāsnī uz 40 minūtēm.
Necep folijā (tā tu viņu sautē), nepārspīlē ar "zivju garšvielām" - pilnīgi pietiks drusku apsālīt, appiparot, uzšļakstīt drusku citronu, apziest ar eļļu un cept uz karstas uguns, ātri. Ātri - savādāk izkaltīs. Ērtumam var iespiest iespiežamajā redelē. Izceptam uzber virsū svaigas dilles, pasniedz ar svaigiem zaļajiem salātiem, un neaizmirsti 50 gramus ledaina biskvīta. :)
Jautājums Vinnijam: kā garšīgi uz grila vai cepeškrāsnī pagatavot Taimiņu? Šajās brīvdienās Taimiņu mēģināju cept uz grila (folijā) ar laimu, pētersīļiem, pipariem,sāli,zivju garšvielām utt., bet iznāca draņķis :( Vai maz bez mazsālītā Taimja ir iespējama kāda garšīga recepte?