Veidosim saturu kopā!
  • Jūsu novadā gaidāmas vai jau aizvadītas copmaņus saistošas aktivitātes?
  • Jums ir viedoklis par copmanim aktuālu tematu?
  • Esat izbaudījis aizraujošu copes piedzīvojumu?

Rakstiet mums! Pievienojiet attēlus (vai uzticiet tos piemeklēt CL redaktoram) un mēs nodosim Jūsu vēstījumu visai Latvijas copmaņu saimei!

Jaunākie komentāri

Seko līdzi

Seko līdzi jaunākām ziņām sev ērtākā veidā izmantojot CopesLietas.lv ziņu sadaļas RSS barotni.
www.makskernieku paradize.lv | 17.maijs 2012, 14:07 | 6 komentāri | 5630 skatījumi

"Makšķernieku paradīzē" Sārtais pelikāns - Pelecanus onocrotalus

Vallē, "Makšķernieku paradīzes" karpu dīķī iespējams apvienot makšķerēšanu un atpūtas kompleksa iespēju baudīšanu ar Latvijai ļoti reta un eksotiska putna - sārtā pelikāna - vērošanu, kas šeit uzturas katru dienu jau kopš 7. maija.

Sārtais pelikāns (Pelecanus onocrotalus) ir liels ūdensputns, kas barojas ar zivīm. Šie putni ligzdo Eiropas dienvidos un austrumos, Āzijas rietumu un centrālajā daļā, kā arī Āzijas dienvidos un daudzkur Āfrikā otrpus Sahāras tuksnesim. 20. gadsimta sākumā Eiropā sārtais pelikāns bijis plašāk izplatīts, ligzdojis arī Ungārijā un Čehijā un Azovas jūras piekrastē, taču mūsdienās uz ziemeļiem tālākā (un Latvijai tuvākā) ligzdošanas vieta ir Donavas delta, kur ligzdo vairāk kā 3000 pāru sārto pelikānu (vairāk kā puse no visas Eiropas populācijas).

Latvijā pirmais sārtā pelikāna novērojums reģistrēts 1865. gadā (kā tiem laikiem pieņemts, protams, nošauts), taču kopš tā laika sastapti tikai septiņi atsevišķi putni, kuru izcelsme tiek uzskatīta par dabisku, kā arī divi putni, kuru ieceļošana no savvaļas populācijām apšaubīta (atzīti par izmukušiem no zvēru dārziem vai putnu kolekcijām).

Šajā kontekstā ļoti neparasta ir trīs sārto pelikānu pagājušā vasarā dzimušu putnu (to var noteikt pēc apspalvojuma) novērošana Latvijā 2012. gada pavasarī aptuveni vienā laikā, dažādās vietās (pierādīts, ka tie ir dažādi putni). Viens no tiem izceļojās pa Vidzemi un Latgali (pēdējo rezi novērots pie Bebrenes), otrs tika novērots Kurzemes dienvidos pie Durbes, bet trešais putns kopš 7. maija katru dienu ir satiekams Vallē, Vecumnieku novadā - atpūtas kompleksa "Makšķernieku paradīze" dīķī. Putns šeit jūtas ļoti omulīgi, tam netraucē ne makšķernieki, ne putnu vērotāji, kas regulāri to apmeklē, lai apskatītu un nofotografēto reto maldu viesi. Jācer, ka pastiprinātā interese par pelikānu kompensēs atpūtas kompleksa saimniekiem šī lielā un ēdelīgā putna patukšotos zivju krājumus!

 
 
[6] Komentāri | dilst | aug
 
zans
zans :

Vallē sākuši pelikānus audzēt? :)

17.05.12 Atbildēt | Ziņot 0
Kviesis
17.05.12 Atbildēt | Ziņot 0
marcello242

Es pats ar savām acim neticēju,bet pārus gadus atpakaļ redzēju lucav salā pašā gala.

19.05.12 Atbildēt | Ziņot 0
Spriditis

sitais keems visas zivs ir savainojis.liniem vederi sadurti,karpinas sabakstitas.ta ka jatiek no sameja vala.

20.05.12 Atbildēt | Ziņot 0
www.copesnams.lv

Vajag močīt nost, tas ir tāpat kā tev mājās pie leduskapja, kāds pielīdis un visi zaļie lai iet ieskrieties. Zaudējumus neviens nesegs.

23.05.12 Atbildēt | Ziņot 0
Dresden

Baigas pterodaktils! :)) Tai diena kad fočēja mēs copejām,likās viņam no cilvēkiem galīgi nav bail! :)

Naglijs tipiņš,diez vai pats viņš kaut-kur dosies prom,es ar no zupas katla neietu nost,turklāt nekādu konkurentu apkart! :D

Varētu jau uzšaut ar kādu kaķeni vai gumijas lodi,ja viņam sagādāt diskomfortu,iespejams aizlaidīsies.

25.05.12 Atbildēt | Ziņot 0
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager