Veidosim saturu kopā!
  • Jūsu novadā gaidāmas vai jau aizvadītas copmaņus saistošas aktivitātes?
  • Jums ir viedoklis par copmanim aktuālu tematu?
  • Esat izbaudījis aizraujošu copes piedzīvojumu?

Rakstiet mums! Pievienojiet attēlus (vai uzticiet tos piemeklēt CL redaktoram) un mēs nodosim Jūsu vēstījumu visai Latvijas copmaņu saimei!

Jaunākie komentāri

Seko līdzi

Seko līdzi jaunākām ziņām sev ērtākā veidā izmantojot CopesLietas.lv ziņu sadaļas RSS barotni.
Žurnāls Copes Lietas | 27.jūnijs 2013, 13:48 | Komentēt | 597 skatījumi

Kalnaeļļa ellīgie zuši

Tās rīta gaismas ir visskaistākās, – vaicāts, kas viņam visvairāk patīk makšķerēšanā, stāsta kinoproducents, filmu studijas Rija direktors Vilnis Kalnaellis.

Pēc Ļeņingradas Kinoinženieru institūta beigšanas 1985. gadā pievērsies animācijas kino, Kalnaellis kļuvis pazīstams vispirms ar multenītēm Kiriku un burve un Lote no Izgudrotāju ciema, kas tika pārdota vairāk nekā 40 valstīs. Tagad strādā pie sava mūža darba – starptautiskas pilnmetrāžas animācijas filmas Zelta zirgs, ko cer laist gaisā reizē ar Gaismas pils atvēršanu lasītājiem, un iecerējis jau nākamo lieldarbu – kopā ar pasaulslaveno britu režisoru Pīteru Grīneveju filmu par Sergeju Eizenšteinu. Copes Lietām šķiet, ka īpaši veiksmīga varētu būt Kalnaeļļa filma par zušu dzīvi, jo vismaz Rāznas ezerā viņš jau atklājis un sekmīgi izmanto jaunu zušu makšķerēšanas veidu...

Ko jūs naktī uz ezera ķērāt?

Patiesībā es makšķerēju zušus tā, kā reti kurš māk darīt, – ar ziemas makšķerīti. Naktī tos vairs ķert nedrīkst, pareizāk sakot, kad paliek tumšs, vairs nedrīkst atrasties uz ūdens, man liekas, ka tādi tagad ir noteikumi. Tāpēc es ķeru agri no rīta. Esmu atklājis bedrītes, un tajās ar ziemas makšķerīti velku kilogramīgus zušus. Ja vēja un vilnīšu nav nemaz, tad gan viņi neņem – protams, runa nav par naktsšņorēm.

Kuras ir jūsu zušu vietas?

Vieta ir viena – Rāznas ezers. Tur ūdens ir ļoti labs, to var izmantot arī dzeršanai bez pārāk lielas attīrīšanas. Līdz ar to Rāznas zivis ir garšīgas, nav dūņainas.

Lai izvilktu zuti, uz mazmakšķeres jābūt diezgan nopietnai auklai...

Man ir 0,2–0,3 mm monofilā... Tie, kas lasa jūsu žurnālu, jau zina, ka katrai zivij ir sava makšķere. Man arī bija gadus divdesmit krāti dažādi rīki, kāti, spoles. Tad pirms gadiem sešiem es Rāznas dabas parkā nopirku lauku māju. Pirmajā reizē aizvedu visus rīkus uz turieni un aizbraucu līdz Rēzeknei nopirkt ēdienu. Atbraucu atpakaļ no pilsētas un konstatēju, ka visas manas makšķeres aizstieptas... Vēlāk gan radās nojauta, kurš varēja būt vainīgais. Kopš tā laika faktiski darbojos ar vienu makšķeri, tikai mainu āķus.

Izlasiet visu interviju un arī Jums būs āķis lūpā!

 
 
[0] Komentāri
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager