Veidosim saturu kopā!
  • Jūsu novadā gaidāmas vai jau aizvadītas copmaņus saistošas aktivitātes?
  • Jums ir viedoklis par copmanim aktuālu tematu?
  • Esat izbaudījis aizraujošu copes piedzīvojumu?

Rakstiet mums! Pievienojiet attēlus (vai uzticiet tos piemeklēt CL redaktoram) un mēs nodosim Jūsu vēstījumu visai Latvijas copmaņu saimei!

Jaunākie komentāri

Seko līdzi

Seko līdzi jaunākām ziņām sev ērtākā veidā izmantojot CopesLietas.lv ziņu sadaļas RSS barotni.
LETA | 13.aprīlis 2015, 16:37 | 37 komentāri | 8493 skatījumi

Izveido 400 zivju nārsta mākslīgās ligzdas Daugavas raudām un brekšiem

AS "Latvenergo" koncerna darbinieki ar ģimenēm sadarbībā ar biedrību "Mēs zivīm" sagatavojuši vairāk nekā 400 nārsta ligzdas, kuras biedrības pārstāvji aprīļa beigās un maijā sākumā ievietos Rīgas un Ķeguma HES ūdenskrātuvēs, informē "Latvenergo" pārstāve Ivita Bidere.

Sadarbība ar biedrību notiek jau piekto gadu, un šāda vides aktivitāte, veicinot zivju dabisko nārstu, ir "Latvenergo" papildus atbalstīta iniciatīva zivju resursu atjaunošanas programmas laikā. Tuvojoties nārsta laikam, ligzdu izgatavošana mežā ir pirmais posms, kuram seko nākamais - to ievietošana Daugavā, pirms tam ievietojot dažas kontrolligzdas, lai novērotu zivju aktivitāti.

Ligzdu gatavošanā izmanto dažādus līdz 70 centimetrus garus egļu zarus, kurus liek vienu virs otra pretējos virzienos un pēc tam pa vidu tos ar metāla stiepli sasien, augšā un apakšā veidojot cilpas. Lai ligzda stabili turētos ūdenī, cilpai zem ligzdas šņorē pievieno atsvaru, bet cilpai virs ligzdas pievieno pludiņu (tukšu plastmasas pudeli vai kannu u.tml.). Uz pludiņa uzraksta nosaukumu "zivju ligzda", lai ikvienam, kurš upē redz šo marķējumu, ir nepārprotama informācija par izvietoto priekšmetu lomu.

Kā stāstīja biedrības speciālisti, aprīlī ligzdas tiks izvietotas, lai veicinātu raudu nārstošanu, bet maijā šīs pašas ligzdas liks brekšu nārstošanai. Dabā ir novērots, ka raudu nārsta laiks ir, kad zied kļavas, bet brekši nārstošanai izvēlas ievu ziedēšanas laiku. Tāpat novērots, ka uz šīm mākslīgajām ligzdām mēdz nārstot arī līdakas un līņi.

Videi draudzīga elektroenerģijas ražošana Daugavas hidroelektrostacijās nozīmē ne vien atjaunīgo energoresursu izmantošanu un drošu elektrostaciju ekspluatāciju, bet arī rūpes par apkārtējo vidi un bioloģisko daudzveidību, veicinot zivju resursu aizsardzību un atjaunošanu, norāda Bidere.

Lai kompensētu hidroelektrostaciju darbības rezultātā zivju resursiem nodarītos zaudējumus, katru gadu zinātniski pamatotā sugu sastāvā un skaitliskā apjomā Daugavā un tās baseina ūdenstilpnēs ielaiž vismaz 600 000 Baltijas laša un taimiņa smoltu un mazuļu, 700 000 vimbas, zandarta, sīgas un līdakas mazuļu, kā arī 5 000 000 nēģa un līdakas kāpuru. Zivju resursu pavairošanu Daugavā un tās baseina ūdenstilpēs atbilstoši normatīvajiem aktiem veic zinātniskā institūta "BIOR" zivjaudzētavas "Tome" un "Dole". AS "Latvenergo" ikgadējā kompensācijas summa zivju resursu atjaunošanas programmā ir gandrīz 900 000 eiro.

 
 
[37] Komentāri | dilst | aug
 
martins_riga

kas taas par mulkjiibaam. pizdjec kautkaads!

14.04.15 Atbildēt | Ziņot 0
RenarsPlume

martins_riga kas Tev liek domāt ka tās ir kaut kādas muļķības ?

15.04.15 Atbildēt | Ziņot 0
martins_riga

labs veids kaa pa leeto atkratiities no miljonu eiro nodariitas skaades. samest upee eglju zarus... protams kur nu bez "mees ziviim" kuriem ar atlec kaads kumosins :)

15.04.15 Atbildēt | Ziņot 0
martins_riga

lasiit - miljoniem eiro skaades, nevis miljona. miljons prieks latvenergo ir kabatasnauda :)

15.04.15 Atbildēt | Ziņot 0
Malikis2011

Nedomāju ka raudas un brekši ir mazumā, lai tiem nārsta vietas taisītu.

15.04.15 Atbildēt | Ziņot 0
dakterp

Mazliet apskaidrībai.

Hesi ir uzbūvēti sen un tur vairs neko nevar darīt!

Tad kad remontu laikos nomet ūdeni, visi bļauj - slikti, zivis un ikri iet bojā. Tagad kad tomēr kaut kādi mēģina ko darīt - atkal slikti???!!!

Starp citu, zandarti ar labrāt nonārsto šajās ligzdās.

P. S. Izdariet ko paši lietas labā, un tad ķengājiet citu darbus.

15.04.15 Atbildēt | Ziņot 0
martins_riga

nee. taa nav.

kapec man buutu kautkas jaadara? es katru menesi latvenergo atljekaaju palielu naudas summu par elektriibu. toties vini ar mees ziviim atbalsta pirmam kartam uztaisa smuku PR, to viesu pagriezhot, ka viniem ljoti ruup, pa tv paradot ka beerni sien eglju zarus prieksh raudinjaam. kas patiesibaa izmaksaa neko un ir tikai tada maazhoshanaas.

shaja gadijumaa ieguveejs ir tikai latvenergo un protams uzpirktie "mees ziviim", kas ar tiem nagumauceejiem sadarbojaas.

15.04.15 Atbildēt | Ziņot 0
martins_riga

taa vietaa, lai "mees ziviim" draaztu elektribas piegaadaataaju monopolistu - zvinju resursu izniicinaataaju, vini sliicina upee zarus. ahujetj!

15.04.15 Atbildēt | Ziņot 0
dakterp

Ļoti argumentēti...

Ja nav noslēpums, ko Tu pīpē?

15.04.15 Atbildēt | Ziņot 0
martins_riga

jau 2008 gadaa mees ziviim sadarbojoties ar kokneses pashvaldiibu, ja nemaldos, veica shaadu maazhoshanos. un tas tiek atkaartots vai teju katru gadu. toreiz pagastvecis pateica ka vairs nekad shitada avantuuraa neielaidiisies, jo zivis taa arii neieintereseejaas par shiem peldoshajiem zaru kumshkiem.

tad tagad mees ziviim atradushi naakamo, ar kuru "sadarboties".

butu labi redzet cik $ no tiem 900000 EURO uz papiira ir iztereti shitai klaunaadei.

15.04.15 Atbildēt | Ziņot 0
Marix

To martins_riga

I-netā ir atrodams video par zivju nārstošanu šajās ligzdās. Paskaties to. Nedomāju ka eksperti no zila gaisa, pretēji Tev, izdomāja ka šādi var rīkoties. Un starp citu, Latvenergo kopš šā gada sākuma nav vairs monopolists. Nepatīk Latvenergo, pērc elektrību no vismaz vēl 4...5 piegādātājiem. Izvēlies pats. Bet ja pīpē, tad nelien šeit un nepiecūkā vidi ar saviem nekompetajiem komentāriem.

16.04.15 Atbildēt | Ziņot 0
urmaas

Daugavhes kaskāde tika izveidota jau pagājušajā gadsimtā, tamdēļ, lai nodrošinātu jūs/mūs ar el enerģiju. Ko nebļaujiet, ka jums piegādā "nevajadzīgo" el enerģiju? Var tak izdzīvot ari "alu laikmetā" pie skalu gaismas. :)

Ja kāds grib iestāstīt, ka tajās "slotiņās" zivis ikrus neatstāj, tad šamais smagi šaubās. To ka kāds cenšās atjaunot zivju krājumus ir tikai apsveicami. Cik lietderīgi tiek īztērēts katrs santīms no šīs summas, tas ir cits jautājums.

16.04.15 Atbildēt | Ziņot 0
martins_riga

Komentaari ljoti labi paraada cik labi darbojas latvenergo un mees ziviim kopiigi veidotais PR. :)

16.04.15 Atbildēt | Ziņot 0
Marix

To martins_riga

Nu pieņemsim ka tā. Bet ko Tu esi labu izdarījis, bez tā ka ķengājies un piesāroņo forumu ? Iesaisties "Mēs zivīm" un maini tās darbības virzienu, ja jau esi darboties gribošs. Vai tomēr kārtējais mutes bajārs ? :)

16.04.15 Atbildēt | Ziņot 0
martins_riga

pirmkaart es nekjengaajos.

es noraadu uz konkreetiem faktiem un konkreetaam lietaam.

kapec man vajadzetu iesaistiities biedriibaa, kas nodarbojas ar klaju populismu, piesedz un sadarbojas ar cilveekiem, kuri tieshaa veidaa iznicina zivju resursus?

un es jau ieprieksh rakstiju, ka man nekas nav jaadara. es daru pietiekoshi - perku makskereshanas karti, licences, godigi maksaju nodoklus.

16.04.15 Atbildēt | Ziņot 0
Naziss

Rezuktāts noteikti ir. Jautājums vai Daugavā nepietiek vietas kur nārstot? Vai ir jātērē uz to nauda, ja jau "mēs- zivīm" ir tikaktīvi kāpēc paši pa savu finansējumu neliek slotas? vispār Kur viņi liek tās ligzdas? pēc pieredzes zinu ka maluzvejnieki arī izmanto šo iespēju un bliež iekšā tīklus.

17.04.15 Atbildēt | Ziņot 0
dakterp

Nazis,

Kā jau rakstīju, dēļ ūdens svārstībām, daudz ikru aiziet bojā. Līdz ar to slotas palīdz/saglābj.

Runājot par naudu, tas ik gadu ir brīvprātīgs pasākums, norisinās no darba brīvajā laikā, nauda nekāda netiek tērēta.

Veči, esiet tak beidzot pieauguši. No sākuma izziniet visu, tad aprejat un zākājiet citus.

17.04.15 Atbildēt | Ziņot 0
martins_riga

Dakterp, nauda netiek teereeta? Nauda un kaa veel tiek teereeta! No taa budzheta, ko latvenergo novirza par dabai nodariito skaadi arii shai paris dienu izklaidei tiek ieshkjiebti vairaaki tuukstoshi!

17.04.15 Atbildēt | Ziņot 0
Naziss

Dakter, izrādīsies ka šie ligzdas tur nedrīkst ievietot :D

likumi.lv/doc.php?id=194396

20.04.15 Atbildēt | Ziņot 0
Naziss

Tā ir kad grib bāzt kur vien pagadās, nav ne pamatojuma, nav izpētīts kas par zivīm nārsto. Ka tik iemest slotas. un būs tur arī tīklinieki.

20.04.15 Atbildēt | Ziņot 0
 
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager