Veidosim saturu kopā!
  • Jūsu novadā gaidāmas vai jau aizvadītas copmaņus saistošas aktivitātes?
  • Jums ir viedoklis par copmanim aktuālu tematu?
  • Esat izbaudījis aizraujošu copes piedzīvojumu?

Rakstiet mums! Pievienojiet attēlus (vai uzticiet tos piemeklēt CL redaktoram) un mēs nodosim Jūsu vēstījumu visai Latvijas copmaņu saimei!

Jaunākie komentāri

Seko līdzi

Seko līdzi jaunākām ziņām sev ērtākā veidā izmantojot CopesLietas.lv ziņu sadaļas RSS barotni.
L.M.S.F | 2.oktobris 2017, 20:32 | 7 komentāri | 7410 skatījumi

Latvijas Kauss spiningošanā Rīga2017

Septembra pēdējā un oktobra pirmajā dienā Pierīgas ūdeņos aktīvi siroja sporta makšķernieku laivas, savukārt šur tur bija manāmi arī zivju mednieki no krasta - notika Latvijas Kauss spiningošanā "Rīga 2017"!

Jauna lokācija, jauns formāts, jauna, papildus disciplīna, pilnībā pārstrādāts nolikums, neierobežota akvatorija, aizrautīgi līdzjutēji un līdzi sekotāji, daudz emociju, azarts un pamatīga nervu kutināšana sportistiem, bargi tiesneši, soda punkti, diskvalifiācija un viens gandrīz noslīcināts drons...

Bet par visu pēc kārtas.

Latvijas Kauss (LK) tradicionāli ir noticis rudenī kā punkts uz i pēc Latvijas Čempionāta un vienmēr bijis atvērts dalībai ikvienam, kas vēlas pamēģināt kā tas ir startēt šāda līmeņa sacensībās un pārbaudīt savas prasmes, spējas un paburzīties sportistu sabiedrībā. Arī organizatoriem un LMSF LK kalpo kā izmēģinājumu poligons noteikumu maiņai, modernu pieeju testēšanai un saprašanai "kā tas strādā" dzīvē un vai ir piemērojams ieviešanai Latvijas Čempionātā.

Šogad sportistu puses raidītie signāli prasīja, lai pārmaiņas būtu radikālas un viss tika sagriests kājām gaisā. LMSF valdes loceklis Gints Zeiļa uzņēmās uzklausīt idejas, apkopot un, izveidojot darba grupu, integrēt tās šī gada LK sacensību formātā. Lielākais jaunums - streetfishing, jeb spiningošana no krasta pilsētas vidē. Nākamais - lokācijas maiņa, proti, no Ķīšezera starts vieta tika pārcelta uz pilsētas centru, Krasta ielu 5, Laivu Centrs teritoriju. Tika atcelti visi akvatorijas ierobežojumi - brauc kur gribi, - galvenais laikā paspēt atpakaļ un nodot protokolu. Zivju lomiem piemērots 3x3x3 princips, proti, tiek ieskaitīti tikai 3 lielākie asari, 3 lielākie zandarti, 3 lielākās līdakas. Pēdējais un kā vēlāk izrādijās pats interesantākais jaunievedums - rezultāti redzami tiešsaistē uzreiz, 5 min laikā kā sportists noķer zivi. Pasākums tika saskaņots ar visām potenciāli iesaistītajām institūcijām, nevienai iebildumu nebija.

Agrā 30.09 rītā Laivu Centrā pulcējas 29 laivu ekipāžas, katra 3 cilvēku sastāvā un 14 streetfishing entuziasti, - visi enerģijas pilni un gatavi startam. Laika apstākļi rudenim atbilstoši, nedaudz apmācies, bet nelīst. Galveno tiesnešu komanda operatīvi vada reģistrāciju, izsniedzot katram dalībniekam nepieciešamās norādes, informāciju par ātruma ierobežojumiem, protokolus un LK atbalstītāju sarūpētus maisiņus ar noderīgām lietām, mānekļiem auklām un zivju mērlentām. Tiesnešu sapulce, izloze, streetfihisng dalībnieki sadalīti pa pāriem - vēl pēdējās norādes un visi dodas uz startu. Strīteri soļo uz saviem iecerētajiem copes punktiem piekrastē, laivas kārtojās ierindā, lai, sekojot tiesnešu laivai, dotos parādē uz starta vietu, kas pirmajai dienai bija izraudzīta starp Akmens un Vanšu tiltiem. 10:00 gaisā uzšaujoties signālraķetei Daugavas ūdens tiek sakults putās 29 laivām steidzoties nokļūt savās ieplānotajās copes vietās un ātrāk sākt makšķerēt.

Darbs sākas arī tiesnešiem, jo strīteri jau sūta pirmos lomus, kas nekavējoties jāreģistrē tiešsaistes protokolu formās. Pirmā diena paiet zibenīgi - sportistiem lasot tik ļoti nepieciešamos punktus, tiesnešiem pārbaudot saņemtās bildes un datus reģistrējot online formās. Dienas sākumā vadībā izvirzās Armands Ēglis un Kaspars Holms no EFT, kam uz pēdām seko Kristiāns Godiņš un Mārtiņš Balodis, Jānis Briedis, Konstantins Kravčenko un citi. Asaru tabula pildās ļoti ātri, līdakas un zandarti gausāk, tomēr kopumā pirmajā dienā laivām tiek iereģistrētas 109 zivis. No krasta cipars nav tik iespaidīgs, tomēr 33 zivis arī ir vērā ņemams rezultāts. Pirmās dienas finišs, protokoli nodoti laikā, un tagad sākas tiesnešu atbildīgākā lieta - salīdzināt rezultātus - savadītos online ar tiem, kas ierakstiti protokolos. Nesakritību gadījumā dalībnieki tiek izsaukti sniegt paskaidrojumus. Zivs nav protokolā, netiek ieskaitīta, punkti mainās un vietas arī... ar šiem tiesnešiem nav joki!

Otrā diena sākas labā noskaņojumā, ar smiekliem, un vienam otra paķircināšanu, ar atkārtotu reģistrāciju un īsu instruktāžu par jautājumiem, kas radās iepriekšējās dienas gaitā. Šodien laivām starts turpat pie Laivu Centra, tomēr viena komanda kavē... 5min, 15min... kas beigās rezultājās ar 3 soda punktiem no galvenajiem tiesnešu puses. Beidzot gaisā uzlido starta raķete un makšķernieki steidz uz tikšanos ar zivīm, kas iespējams sagādās viņiem medaļas.

Strītfišingā otrās dienas dalībnieki nav pilnā sastāvā, viens nav ieradies līdz ar to nolikums paredz kādiem citiem startēt trijatā. Iebildumu nevienam nav un tiesneši atviegloti dodas uz savu štābiņu Laivu Centra restorānā, gaidīt bildes un zivju cm. Pēc brīža atskan zvans, ka trešais strīteris atstāts viens, pārējie divi aizgājuši jau pāri Salu tiltam, lai gan noruna bijusi, ka sākumā vadošais ir tieši viņš. Saskaņā ar nolikumu visiem trim ir jāturās kopā un tie nedrīkst attālināties vairāk par 20m. Galvenais tiesnesis dod rīkojumu pārējiem diviem atgriezties. Pēc brīža vēl viens zvans par to ka "briest kašķis", tad vēl viens un vēl... un vēl pēc pusstundas pie tiesnešiem ierodas skatītājs- fotogrāfs, kurš trīcošām rokām raksta iesniegumu par to, ka no viena no sacensību dalībniekiem saņēmis draudus par fizisku izrēķināšanos, kam seko lēmums par dalībnieka diskvalifikāciju. Tikmēr laivās rezultātu tabulas pildās un Karpenkovs labo savu iepriekšējās dienas vidējo rezultātu ar uzviju. Pirmās dienas līderi, Armands ar Kasparu klusē līdz pat pusdienas laikam un tad sāk birt arī no viņiem. Labu sniegumu parāda Fishbon BSM komanda sūtot smukas līdakas vienu pēc otras, ik pa brīdim pieaudzējot izmēru. Tās viņiem palīdz nostabilizēt pirmās dienas rezultātu un izcīnīt zeltu kopvērtējumā. Individuāli sīva cīņa notiek līdz pat pēdējām sacensību minūtēm - Karpenkovs turpina "spridzināt" tiesnešu telefonu ar saviem cipariem un zivju bildēm, kamēr pirmās dienas vadošās ekipāžas cīnā par katru punktu. Visbeidzot 16:45 cīņa ir galā un telefoni apklust, gaidot, kad klusums pārvērtīsies sportistu čalošanā tiklīdz tie atgriezīsies bāzē. Protokolu nodošanai tikai pus stunda laika, kavēties nedrīkt.

Otrā diena bijusi ražīgāka un laivu disciplīnas protokolos reģistrētas 136 zivis, no kurām 35 līdakas, 20 zandarti un 81 asaris. Strīteriem 46 zivis. Rezultātu salīdzināšana iet raiti, gan tiesājošie tiesneši, gan paši dalībnieki šodien pievērsuši papildus uzmanību precizitātei un protokoli aizpildīti akurāti.

Līdz ar tumsas iestāšanos beidzot ir pienācis brīdis sumināt uzvarētājus! Sākumā Aleksandrs Goļicins saņem pārsteiguma balvu no tiesnešiem par smieklīgāko iesūtīto bildi savukārt Copes lietu abonementi tiek lielāko zivju īpašniekiem. Strītfishing pirmo vietu izcīnija Juris Bārtulis, kam seko Kaspars Litavnieks un trešā vietā Igors Filippovs. Laivās komandu vērtējumā zelts Fishbon BSM, sudrabagodalgas eholotes.lv & Sargofish, bet bronza Eboat Fishing Team 2. Individuāli savu līderpozīciju nosargāja un Latvijas Kausa čempionu titulu izcīnīja Armands Ērglis un Kaspars Holms no Eboat Fishing Team 1, 2. vieta Mārtiņam Balodim un Kristiānam Godiņam, bronza atkal EFT - Jānim Briedim un Edgaram Deičmanim!

Amatpersonu komentāri:

Mārtiņš Babris, galvenais sacensību tiesnesis: "Šāda formāta sacensības visā Latvijas sporta makšķerēšanas sporta vēsturē notika pirmo reizi. Attiecīgi vajadzēja sagatavot pietiekami detalizētu nolikumu. Tiesnešu skatījumā tas arī tika veikts, bet, protams, ne visu var ierakstīts protokolā. Sportistiem bija nelieli misēkļi ar lomu sūtīšnu tiesnešiem. Tāpat arī laivās esošajiem tiesnešiem ne vienmēr gludi viss notika ar protokolu aizpildīšanu. Tai pat laikā ir ļoti daudz pozitīvas atsauksmes par tiešsaistē redzamajiem rezultātiem. Galvenais ko gribu atzīmēt, pēc pirmās dienas lielākā daļa sportistu vēlreiz pārlasīja nolikumu, un otrajā sacensību dienā visas procedūras notika daudz raitāk. Arī cope pilsētas vidē jeb stīrfišings bija pilnīgi jauna disciplīna. Gribētu teikt ka šī sacensību daļa noritēja salīdzinoši gludi, izņemot pāris starpgadījumus. Katrā ziņā esam veikuši daudz piezīmes, kas ir jāmaina vai jāievieš nolikumā, attiecīgi nākošajā gadā noteikti varēsim pacelt latiņu vēl augstāk!"

Gints Zeiļa, organizators, LMSF valdes loceklis: "Man nav daudz ko teikt - esmu gandarīts, ka sacensības ir noritējušas veiksmīgi un manuprāt izdevušās pat labāk kā iecerēts. Saņemu ļoti daudz labas, pozitīvas atsauksmes gan no sportistiem, gan līdzi jutējiem, tādējādi domāju, ka šādam sacensību formātam ir nākotne. Paldies organizatoru un tiesnešu koamandai, atbalstītājiem, kā arī dalībniekiem par uzdrīkstēšanos piedalīties un eksperimentēt visiem kopā!"

Latvijas Kauss spiningošanā 2017 rezultāti:

Spiningošana no laivām individuālā vērtējumā:
1.vieta - Armands Erglis, Kaspars Holms
2.vieta - Martins Balodis, Kristiāns Godiņš
3.vieta - Jānis Briedis, Edgars Deicmanis

Spiningošana no laivām komandu vērtējumā
1.vieta - FishBon BSM
2.vieta - eholotes.lv & Sargofish
3.vieta - Eboat Fishing Team 2

Spiningošana no krasta pilsētas vidē
1.vieta - Juris Bartulis
2.vieta - Kaspars Litavnieks
3.vieta - Igors Filippovs

Visi rezultāti apskatāmi šeit: lmsf.lv

Un vēlreiz sirsnīgs paldies atbalstītājiem:

Laivu Centrs par laipno uzņemšanu, laivu novietni, apsardzi, ēdināšanu un sadarbībā ar eboat.lv galveno balvu 1000EUR RAYMARINE produktu iegādei!

Deeper kas sagādāja skaistas un ērti lietojamas mērlentas zivju mērīšanai sacensību laikā, kā arī galvenās balvas - Deeper eholotes, Streetfishing disciplīnas uzvarētājiem.

Salmo Fishing Latvija - kas nodrošināja vērtīgas balvas abās disciplīnās!

CopesLietas - kas atbalstīja LK ar žurnāla abonementiem abu disciplīnu lielāko zivju noķērējiem!

Tallink Hotel Riga kas sagādāja patīkamu atpūtu kādā no Tallink Hotel viesnīcām!

REINS, GOSEN un SELECT - kas sarūpēja noderīgas balvas ikvienam dalībniekam!

Evita Zeiļa / Foto©Armands Zabe

 
 
[7] Komentāri | dilst | aug
 
Horizonts

Paldies visiem sportistiem , it īpaši komandām ko tiesāju salmo un eboat team 2!

Tiešām bija interesanti un baldies fishbon par pirmo vietu un zeltu!

02.10.17 Atbildēt | Ziņot 1
ZivjuZaglis

Jaunās vēsmas izskatās cerīgi. tik neatslābstiet!

02.10.17 Atbildēt | Ziņot 0
RN85
RN85 :

Tiešām noorganizēts bija līmenī, super, paldies organizatoriem. Varēja arī just, ka sacensībās ir arī galvenais tiesnesis, esmu no komandas, kas to sodu saņēma, bijām ar pelnījuši :)) Online rezultāti - bomba. Lai turpmāk ar izdodas organizēt tādā pašā līmenī.

02.10.17 Atbildēt | Ziņot 1
mastrojani

..esmu tas, kuru diskvalificēja! Iņčīgi! :) Atļāvos aizrādīt citam "sportistam", ka zem tilta makšķerēt aizliegts, vēl daži sīkumi un uzkurināju uguni pret sevi tāāādu - ka pat nenojautu, ka mani tiesneši sen kā diskvalificējuši; šie laikam tik aizņemti ar biroja darbu, ka nemaz nepainformē visas dienas garumā; un es tik mačojos, mačojos, mačojos par visaugstākajām vietām :):):), nezinot, ka man ierādīta vieta pie "parašas" - man, plebejam, naffff ko darīt tur, kur kāds cits pirmais denuncē! Sapratu! Morāli esmu baigi stiprais un ņiprais.

Sacensības kopumā bija ok!

03.10.17 Atbildēt | Ziņot 0
Marfim

Būtu interesanti saņemt tiesnešu komentāru.

Ja paskatās no malas.

Dalībniekiem nevienam nekas nav jāaizrāda, nofotogrāfē, vēl labāk nofilmē un sūti materiālu tiesnesim.

Pie tam.

Visiem dalībniekiem jāievēro makšķerēšanas noteikumi.

Punkts 11.3. nosaka, - ziņot kontroles institūcijām par novērotajiem zivju un vēžu ieguves pārkāpumiem, kā arī par masveidīgas zivju bojāejas gadījumiem.

Tiesneši nav kontroles institūcija, tāpēc jautājums, ja neziņoji VVD, Policijai vai vismaz kādam sabiedrikajam inspektoram, tad pats pārkāpi Makšķerēšanas noteikumus, kurus apņēmies ievērot!

p.s. raksti: "vēl daži sīkumi", tas velk uz to, ka pats bez vainas ar neesi

06.10.17 Atbildēt | Ziņot 0
mastrojani
mastrojani > Marfim:

:) ziņots tika un tā tiks turpināts, jo mēs visi taču esam "baigi apzinīgie makšķernieki" :):):)! Ja izlasītu konkrēto sacensību nolikumu, tad spriestu pilnvērtīgāk; arī to, ka sacensību laikā galvenā kontroles institūcija ir.....tiesneši... Ne asakas! Priekā!

08.10.17 Atbildēt | Ziņot 0
Marfim
Marfim > mastrojani:

Interesants apgalvojums: "sacensību laikā galvenā kontroles institūcija ir tiesneši" :)

Tiešām tā ir ierakstīts nolikumā?

Tad kādu civillietu pie sacensību tiesnešiem var ierosināt un izskatīt vai zemākas kontroles institūcijas sodu atcelt, piemēram policijas :)

09.10.17 Atbildēt | Ziņot 0
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager