Veidosim saturu kopā!
  • Jūsu novadā gaidāmas vai jau aizvadītas copmaņus saistošas aktivitātes?
  • Jums ir viedoklis par copmanim aktuālu tematu?
  • Esat izbaudījis aizraujošu copes piedzīvojumu?

Rakstiet mums! Pievienojiet attēlus (vai uzticiet tos piemeklēt CL redaktoram) un mēs nodosim Jūsu vēstījumu visai Latvijas copmaņu saimei!

Jaunākie komentāri

Seko līdzi

Seko līdzi jaunākām ziņām sev ērtākā veidā izmantojot CopesLietas.lv ziņu sadaļas RSS barotni.
Alūksniešiem.lv | 8.novembris 2017, 14:03 | 19 komentāri | 10857 skatījumi

Apstrīd Alūksnes ezera licencētās makšķerēšanas noteikumus

Pēc Tiesībsarga biroja saņemtā atzinuma un norādēm uz to, ka Alūksnes novada pašvaldībai nebija tiesību saistošajos noteikumos par licencēto makšķerēšanu Alūksnes ezerā noteikt ierobežojumus lomā paturamo zivju skaitam personām, kas vecākas par 65 gadiem, pašvaldības aģentūra “Alja” pagājušajā ceturtdienā uz tikšanos aicināja makšķerniekus. Pārrunāja radušos situāciju un centās tai rast risinājumu.

“Alūksnes Ziņās” jau rakstījām, ka pie tiesībsarga vērsās Alūksnes novada pensionāru un invalīdu - makšķernieku grupa un alūksnietis Herberts Rudzītis šopavasar, paužot neapmierinātību par Alūksnes novada pašvaldības 2016.gada 22.decembra saistošajiem noteikumiem “Par licencēto makšķerēšanu Alūksnes ezerā”. Pērn decembrī deputāti apstiprināja aģentūras “Alja” izstrādātos noteikumus, kas paredz, ka tagad personas, kuras vecākas par 65 gadiem un kurām piešķirta bezmaksas licence, drīkst paturēt lomā tikai vienu līdaku, zandartu, sīgu un vienu zuti, savukārt tie, kuriem ir maksas licence – pa trim zivīm no katras sugas. Tiesībsargs ierosināja pārbaudes lietu un rosināja Alūksnes novada domi ne vēlāk kā līdz šā gada 1.decembrim veikt grozījumus minētajos noteikumos un atcelt prettiesiski noteikto ierobežojumu bezmaksas licenču īpašniekiem.

Grib tā, kā kādreiz
Makšķernieks un viens no iesnieguma autoriem alūksnietis Jurijs Jevdokimovs pēc sapulces “Alūksnes Ziņām” norāda – sapulce bija diezgan kupli apmeklēta, daudzi makšķernieki pauda viedokli. ““Alja” piedāvāja samazināt licenču cenu pensionāriem un invalīdiem, ļaujot tad arī pensionāriem lomā paturēt pa trim zivīm kā pārējiem makšķerniekiem. Makšķernieki, kas piedalījās sapulcē, tam iebilda un, balsojot par šādu priekšlikumu, to neatbalstīja, joprojām uzstājot, lai pensionāriem un invalīdiem Alūksnes ezerā būtu bezmaksas licences un lomā varētu paturēt pa trim zivīm – līdakas, zušus un zandartus. Lai būtu tā, kā kādreiz! “Alja” centās atrunāties, norādot, ka jāmaksā par licencēm, lai varētu atražot zivju resursu, bet makšķernieki taču redz, ka līdaku un zandartu mazuļi, ko “Alja” laiž ezerā, te neizdzīvo un iet bojā. Jautājām, kādēļ arī šodien nevar darīt tā, kā agrāk, kad tika slaukti Alūksnes ezera līdaku ikri, uz vietas inkubēja un pavairoja. Saņēmām atbildi, ka tā darīt neatļaujot Zemkopības ministrija. Un tā vienmēr – lai lobētu zivju audzētavas, kaut ko neatļauj,” saka J.Jevdokimovs.

Sāpīgs jautājums
Makšķernieki ierosināja “Aljai” drīzumā sasaukt sapulci, pulcinot kopā visus makšķerniekus, ne tikai iesnieguma autorus, lai pārrunātu aktualitātes un uzklausītu makšķernieku ieteikumus, pretenzijas. “Cilvēkiem šis jautājums ir ļoti sāpīgs. It īpaši invalīdiem, kuri saņem 150 eiro mēnesī – ko viņš vēl var maksāt par licenci? “Aljas” nostāja ir, ka jāmaksā tomēr visiem. Tad redzēs, ko beigās izlems. “Alja” atzīst to, ka līdz ar jaunajiem noteikumiem ir pārkāpts vienlīdzības princips, bet argumentē, ka pašvaldībai ir tiesības regulēt licenču cenu,” saka J.Jevdokimovs.

Vienlīdzība pret vienlīdzību
Aģentūras “Alja” direktors Māris Lietuvietis uzsver – aģentūra uzklausīja iesnieguma autoru domas par to, kādēļ vērsušies pie tiesībsarga, un pārrunāja, ko darīt, lai kaut ko mainītu. “Cik es nopratu no šīs tikšanās, tad makšķerniekiem nav vienprātības, jo ir makšķernieki, kuriem viedoklis ir mainījies. Šobrīd daļa pensionāru ir jau gatavi maksāt par licenci samazinātu maksu. Uzklausījām makšķernieku domas, kāds viņiem būtu pieņemamākais risinājums. Vairākums atzina, ka vēlas makšķerēt ar bezmaksas licenci, paturot lomā tādu pašu skaitu zivju kā makšķernieki, kuri makšķerē ar maksas licenci. Vērsu uzmanību, ka šādi tad mēs nesaglabāsim vienlīdzības principu starp maksātājiem un nemaksātājiem – radīsies cita veida nevienlīdzība. Turklāt tas neatbilst labas pārvaldības principiem,” skaidro M.Lietuvietis.

Ne vairāk kā pusi
“Alja” tagad gatavos grozījumus noteikumos par licencēto makšķerēšanu Alūksnes ezerā un jau nākamnedēļ sūtīs tos izvērtēšanai Zemkopības ministrijai. Pēc tam noteikumu projektu skatīs Alūksnes novada domes deputāti. Paredzams, ka šogad izmaiņas spēkā vēl nestāsies – visticamāk, tas būs ar nākamo gadu.

“Lai nezaudētu mēnesi laika, pareizāk ir noteikumus vispirms sūtīt saskaņot ministrijai. Tad aģentūra sniedz skaidrojumu domes komitejā, kur izvērtē, vai izmaiņas akceptē vai vēl kaut ko maina un atkal saskaņo ar ministriju. Lai saglabātu vienlīdzības principu, pensionāriem tiks paredzēta samazināta maksa par licenci. Tas varētu būt 30 līdz 50 procentu samazinājums. Bet nevajadzētu aizmirst arī visus pārējos makšķerniekus, kuri pērk licences par pilnu maksu, jo arī viņi vēršas aģentūrā un vēlas vienlīdzību gan maksā, gan lomā paturamo zivju skaitā,” saka M.Lietuvietis.

O R I Ģ I N Ā L S

 
 
[19] Komentāri | dilst | aug
 
Malikis2011

Nu melo ka ausis kustas, kā ZM var neatļaut inkubēt zivju mazuļus, saņemiet atļauju no visiem kur vajag un uz priekšu audzējāt līdakas un zandartus, ja nezināt kur kādas atļaujas vajag tad cits jautājums, bet nekā sarežģītā un grūta nav.

08.11.17 Atbildēt | Ziņot 1
kurmisx

Tas nav stāsts par ZM, raksta autors kārtējo reizi ir kaut ko izvilcis no sev nesaprotamām lietām. Zivju mazuļu audzēšanas kārtību un kontroli nosaka MK, kur tiek pateikts, kas to var darīt un pie kādiem nosacījumiem (sertificētas zivju audzētavas). Makšķernieki uzdeva jautājumu, kāpēc aģentūra pati nezvejo nārstā un neslauc līdakas, uz ko arī tika dota atbilde, ka šīs darbības ir jāsaskaņo un nevar tā vienkārši nārsta laikā likt tīklus, slaktēt līdakas un pašiem censties iegūt līdaku kāpurus, piemēram savā vannas istabā....

09.11.17 Atbildēt | Ziņot 2
Malikis2011

Nu nav nekas tur briesmīgs, kas VVD neiedos atļauju aģentūrai, kas apsaimnieko ezeru, 200% ka bez problēmām vai pārējie iebildīs pret elementāru inkubatoru, droši ka nē, bet tā ir ņemšanās, čakarēšanās, vieglāk uzrakstīt projektu zivju fondam un nečakarēt smadzenes. Pasaki ka tā nav,

09.11.17 Atbildēt | Ziņot 0
Moriartijs

Neiedziļinoties lietderīgumā/taisnīgumā Tiesībsarga konstatētos trūkumus var novērst 10 minūtēs vnk pārrakstot noteikumu tekstu. Protams, ka diskriminācija un vienlīdzības pārkāpums, ja pensionārs saņemot to pašu licenci, tikai bez maksas, drīkst paturēt vienu zivi a pārējie 3.

09.11.17 Atbildēt | Ziņot -1
Malikis2011

Cik saprotu, bezmaksas licenču saņēmēji turpmāk maksās, tas izskatās kā sods ka sūdzējās Tiesībsargam :D

09.11.17 Atbildēt | Ziņot 1
Marfim

Neticu ka ir tādi, kuri vēlas vienlīdzību ar pensionāriem un invalīdiem. Nezinu nevienu kurš būtu ar mieru saņemt to, kas tam nāk līdzi - invalīdu veselības problēmas vai mazus iztikas līdzekļus. Kāds tic, ka ir tādi, kuri nevēlas atbalstīt makšķerējošos jauniešus?

Varbūt novads vēlas nodrošināt vienlīdzību piemaksājot invalīdiem un pensionāriem tik daudz lai viņi būtu vienlīdzīgi ar maksātspējīgiem?

Piedodiet, tas, ka tagad vēlas uzlikt maksu ir zemiska atriebība par to ka kāds atļāvās paprasīt vienlīdzību un visas šīs runas par to ka nevar ir alkatības izraisīta tukša muldēšana ...

09.11.17 Atbildēt | Ziņot 0
Moriartijs

Visos ezeros vajadzētu padomāt par LIELU atlaidi tiem, kas nevēlas paturēt nevienu zivi :)

10.11.17 Atbildēt | Ziņot 3
Marfim

Cik no atlaistām zivīm neizdzīvo?

10.11.17 Atbildēt | Ziņot -2
Moriartijs
Moriartijs > Marfim:

Ja nerunājam par ētiku, izdzīvojušo procents vai skaits ir pilnīgi nenozīmigs. Šāda skaitļa zināšana pilnīgi neko nedod. Ja ezerā makšķerē gan tādi, gan tādi abas puses rāda ar pirkstiem. Ja gribam redzēt C&R rezultātus (vai tieši otrādi) vajadzētu ezeru, piemēram, Kaņieris, kur atļautu paturēt tikai 2 zivis vai 3, ja laivā divi cilvēki un katru otro vīkendu, piemēram, nevienu. Domāju trofeju izmērs un lomi ievērojami uzlabotos. Pasen redzēju vienu dokumentālu filmu par ezeru Kanādā, kur viņi muskijus ķer. Kādā brīdī saprata, ka ar zivīm tā pašvaki - mazāk&mazākas un pakāpeniski ieviesa C&R, pēc 10 gadiem viņi var uzfilmēt raidījumu, kurā vienas copes reizē var noķert 3!!! 10+ kg līdakas. Interesanti kāpēc manā pieredzē, piemēram, Kaņierī līdakas pārsvarā līdz 49 cm ? Kur trofejas?

12.01.18 Atbildēt | Ziņot 0
Marfim
Marfim > Moriartijs:

Ja sapratu, tad Burtniekā 5 gandrīz neizved, visbiežāk ir 3. Problēma ir tāda, ka kontroli, nārsta vietu atjaunošanu un ezera kopšanu cenšas aizstāt ar atlaišanu. Līdz ar to ... sarūk skaits, pakārtoti vēl lielāki ierobežojumi, kas neko nedod. Ja ūdeņi tiktu kopti un tad secinātu, ka vajag tā vai šā, neiebilstu.

12.01.18 Atbildēt | Ziņot 0
Marfim

Sāksim ar to ka Alūksnes pašvaldība līdzekļus zivju pavairošanai iegūst no Zivju fonda vismaz pēdējos 4 gadus.

Principā ja ALJA nepietiek līdzekļu, tad nesaņemtos ienākumus varēja prasīt kompensēt pašvaldībai vai iedalīt trūkstošos līdzekļus un saglabāt atsevišķām grupām 100% atlaidi, to sauc par sociāli atbildīgu rīcību. Jo ar analoģiskiem atgumentiem Alūksnes pašvaldībai jāatceļ atvieglojumi un maksājumi bērniem, invalīdiem, pensionāriem, jo arī tos var regulēt pašvaldība. Būs mums viena vienlīdzīgākā pilsēta vai novads Latvijā.

Interesanti kāpēc tieši 30% vai 50% atlaide? Tā taču arī nebūs vienlīdzība maksā un paturamā lomā. Vai arī nolikumā atradīsim ka 50% atlaide un var lomā paturēt 1,5 līdaku, bet par 30% var paturēt 0,91 līdakas?

Varbūt tā vietā lai pasūtītu pētījumus un prezentācijas no privāta institūta nevajadzēja mētāties ar naudu un tos pašus pētījumus pasūtīt valsts institūtiem un prezentācijas, aptaujas veikt pašiem?

10.11.17 Atbildēt | Ziņot 0
ZivjuZaglis

Vai zivju fonds drukā naudu? ja pareizi saprotu, tā ir "mana" nauda, ko esmu nomaksājis par MKarti + kaut kas no budžeta, kas ari ir "mani" nodokļi. Jautājums, kāpēc man vēl jāpērk licences? Drīz katrai lv peļķei tās būs obligātas!

11.11.17 Atbildēt | Ziņot 1
Malikis2011

Nu mans viedoklis par visu to tāds, cenas viņiem tur kosmiskas, pirmkārt kam vajadzīga aģentūra, jo to visu var izdarīt viens cilvēks, zivis lielāko tiesu ezerā vairojas pašas, labi pielaiž zandartus un tos par makšķernieku zvejnieku naudu, bet cik izvelk tos zandartu tiem kam bezmaksas licences ? Plaužu un pārējās zivis tur tāpat savairojas. Tad par ko maksā, vienīgais par kontroli, nu par to saprastu gadā 20 euro par licenci? Nu bet tas jau Alūksniešiem jāprasa vai viņi gatavi tik maksāt par neko, viņu izvēle, ja viņiem tas apmierina OK.

11.11.17 Atbildēt | Ziņot 1
Malikis2011

Nu mans viedoklis par visu to tāds, cenas viņiem tur kosmiskas, pirmkārt kam vajadzīga aģentūra, jo to visu var izdarīt viens cilvēks, zivis lielāko tiesu ezerā vairojas pašas, labi pielaiž zandartus un tos par makšķernieku zvejnieku naudu, bet cik izvelk tos zandartu tiem kam bezmaksas licences ? Plaužu un pārējās zivis tur tāpat savairojas. Tad par ko maksā, vienīgais par kontroli, nu par to saprastu gadā 20 euro par licenci? Nu bet tas jau Alūksniešiem jāprasa vai viņi gatavi tik maksāt par neko, viņu izvēle, ja viņiem tas apmierina OK.

11.11.17 Atbildēt | Ziņot 0
Akmens_Viesis
Akmens_Viesis > Malikis2011:

Veceli, a kā ir, Tu pats vēl turpini sēdēt un gaidīt, kad kāds gribēs maksāt Tev tūkstoti mēnesī, garajā pauzē tēlojot speciālistu un apvainojot citus alkatībā?

Ka tāds marfims nav pilns rublis, tas nu spilgti pierādās.

Usmā makšķernieki gadiem protestēja, ka notiek pārzveja, rakstīja vēstules, bior tās gadiem noraidīja, zivju visiem pietiekot. Vajadzēja parādīties neatkarīgajam zinātniskajam darbam - nē, izrādās, vidējais izmērs liecina par pārzveju, makšķernieki pareizi teikuši...

protams, svarīgāk, ieknābt, zvaigznes stilā.

Diemžēl, ka pašvaldības neizvēlas "valsts iestādes pētījumiem", tas ir gadu gaitā nopelnīts, ņemot vērā arī cenas.

Par laimi, jūsu trollisko muldēšanu retais spēj izlasīt līdz galam, kur nu vēl ņemt pierē.

12.11.17 Atbildēt | Ziņot 1
Malikis2011
Malikis2011 > Akmens_Viesis:

Nu jau drīz būs 2 gadi , kā tur nestrādāju, tā kā izsaku tikai savu personīgo viedokli, ka tur tās cenas parastam makšķerniekam par traku. Vienkāršs jautājums Tev, cik būtu gatavs maksāt par licenci, ja pieskata ezeru?

12.11.17 Atbildēt | Ziņot 0
jez_ups
jez_ups > Malikis2011:

Burtniekā iet vēl jautrāk! Pēc 65 gadiem var tikt pie bezmaksas licences, tikai viens sīkums....izmantojot 8.5.apakšpunktā norādīto sezonas bezmaksas licenci, atļauts makšķerēt ar

vienu pludiņa vai grunts makšķeri, kas aprīkota ar vienu vienžubura āķi, un nav atļauta

mākslīgo ēsmu un ēsmas zivtiņu izmantošana;Nolikuma 8.5.apakšpunktā

norādīto sezonas bezmaksas licenču īpašniekus, kuriem lomā atļauts paturēt tikai

raudas, plaužus, pličus, vīķes, ķīšus, ruduļus, karpas un karūsas;

12.11.17 Atbildēt | Ziņot 2
Malikis2011
Malikis2011 > jez_ups:

Ceļš zināms , vēstule Tiesībsargam un jautājums izkustēsies. Nu ja ļoti kasītos lielu daudzumu LM varētu apstrīdēt un pamatoti, pieņemti pārkāpjot MK.

12.11.17 Atbildēt | Ziņot 0
Marfim
Marfim > Akmens_Viesis:

Akmens_viesis atkal aizrautīgi meties rakstīt par tiem, kuri izteikuši savu viedokli. Viens naudu gaidot, otram neesot pilns rublis, jo ... vienkārši, bez argumentiem, tikai tāpēc, ka Akmens_viesis tā uzrakstījis.

Interesanta informācija par Usmu. Izrādās esot pētījums, kurā apgalvojumi par pārāk intensīvu zveju baltās uz vidējo izmēru. Interesanti, ņemts vērā makšķernieku, zvejnieku vai pētnieku vidējais izmērs, varbūt BIOR? Bet, ja nopietni, ja tāds pētījums būtu, tas būtu pamats samazināt zvejas limitus ... pie tam nevis tāpēc, ka kādam gribas, bet zinātniski pamatots iemesls, kurš bieži vien izpaliek.

Par nelaimi, izmaiņas Usmas ezeru nav skārušas. Var teikt, ka tīklu skaitu samazināja par 4km, bet kopējais nozvejas apjoms 36t no tām 2,4t līdakas un 4t zandartu nav mainīts, attiecīgi, pēc butības, izmaiņu nav.

Akmens_viesim, kurš aizrautīgi darbojas un kvēli aizstāv organizācijas, kuras ar apgūst fondu līdzekļus ar apšaubāma labuma un necaurspīdīgiem projektiem un kārtējo reizi uzbrūk citiem komentētājiem būtu labāk nerakstīt par to, kurš gaida maksu un kurš troļļo. Paša izdarību piedēvēšana citiem, tikai lieku reizi parāda Akmens_viesis intelektuālo nabadzību un izdzīvošanas nolūkos prasmīgi slēpto garīgo atpalicību.

13.11.17 Atbildēt | Ziņot 0
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager