Veidosim saturu kopā!
  • Jūsu novadā gaidāmas vai jau aizvadītas copmaņus saistošas aktivitātes?
  • Jums ir viedoklis par copmanim aktuālu tematu?
  • Esat izbaudījis aizraujošu copes piedzīvojumu?

Rakstiet mums! Pievienojiet attēlus (vai uzticiet tos piemeklēt CL redaktoram) un mēs nodosim Jūsu vēstījumu visai Latvijas copmaņu saimei!

Jaunākie komentāri

Seko līdzi

Seko līdzi jaunākām ziņām sev ērtākā veidā izmantojot CopesLietas.lv ziņu sadaļas RSS barotni.
Liesma | 13.novembris 2017, 19:30 | 9 komentāri | 6171 skatījums

Top Burtnieku ezera konsultatīvā padome

Jaunievēlētā Burtnieku novada dome ķērusies klāt pie jau sen zināmas, tomēr vēl līdz galam neatrisinātas problēmas — kā brālīgi sadalīt intereses ezerā starp zvejniekiem, makšķerniekiem un tūrisma uzņēmējdarbības veicējiem. Tapšanas stadijā patlaban pilnīgi jauns veidojums — Burtnieku ezera konsultatīvā padome, kurai jau ir savs domnieku iecelts vadītājs — pašvaldības Attīstības nodaļas vadītājs. Par visu pārējo stāsta pats Valērijs Seilis.

Kas ir galvenie mērķi, kuru dēļ šāda padome radīta?

Mērķis pavisam vienkāršs — pilnveidot Burtnieku ezera apsaimniekošanu. Gan novada politiskā vadība, gan administrācija esam nonākuši līdz tam, ka ir nepieciešams precīzāk pateikt, kas Burtniekā jādara, lai vairotu gan zivju resursus, gan padarītu pareizāku to struktūru. Lai ezers būtu patīkamāks gan zvejniekiem, gan makšķerniekiem, lai Burtnieka piekrasti padarītu labvēlīgāku rekreācijas biznesam, ir vajadzīgs pienesums no cilvēkiem, kas ikdienā strādā dažādās jomās. Tas arī diktēja izvēli, kādu organizāciju pārstāvjus iekļaut šajā padomē.

Cik un kādu jomu pārstāvji plānoti padomē?

Mani ieskaitot, padomē būs septiņi cilvēki, tas iecerēts kā pilnīgi apolitisks veidojums, kurā pieaicinātie konkrētu jomu eksperti lai dod savus profesionālos pienesumus, kurus es, vairāk kā administrācijas pārstāvis, varētu apkopot. Mans uzdevums — šos viedokļus fokusēt, būt starpniekam starp lēmējvaru, kura tālāk jau varētu piešķirt līdzekļus kādu ideju realizācijai un prioritāšu noteikšanai.

Manuprāt, būtiski, ka neesi ne zvejnieks, ne makšķernieks...

Esmu vairāk makšķernieks, zvejnieks noteikti neesmu bijis! Esmu tāds svētdienas makšķernieks, pēdējos divus gadus Burtniekā nav sanācis makšķerēt, taču to esmu darījis, pārsvarā gan ziemā, kad vairāk brīvā laika.

Atgriežamies pie konsultatīvās padomes sastāva.

Patlaban jau zināms, ka no Burtnieku novada pašvaldības padomē būs vecākais inspektors Andis Brolītis. Tad ir divi pārstāvji no valsts institūcijām. No Valsts vides dienesta sagaidām, ka tas būs Valmieras reģionālās vides pārvaldes cilvēks. No Dabas aizsardzības pārvaldes padomē būs Rolands Auziņš — Vidzemes reģionālās administrācijas direktors. Un vēl padomē būs triju lielāko interešu grupu — zvejnieku, makšķernieku un rekreācijas, tūrisma un sporta — pārstāvji. Ir nosūtīta ziņa Burtnieku ezera zvejnieku biedrībai, Valmieras Mednieku un makšķernieku biedrību pārstāvēs Vitālijs Začs. Sarežģītāka situācija ar tūrisma un rekreācijas biznesa pārstāvjiem, jo tur īsti nav vienas organizācijas, ko mēs atpazītu un droši varētu teikt, ka viņi pārstāv vairākumu. Tuvākajā laikā organizēsim sanāksmi šīs jomas pārstāvjiem. Jebkurā gadījumā tas būs demokrātisks process.

Kad sagaidāmas pirmās konsultatīvās padomes aktivitātes?

Novembrī mums būtu jātiek līdz padomes galīgajam sastāvam. Principā mēs gaidām pienesumu visās tajās jomās, kurās šie cilvēki ir zinoši. Kā atjaunot zivju resursus, kā labāk organizēt licencēto zveju. Varbūt vajadzīgi vēl kādi papildu pētījumi?

It kā jau no zinātniskā viedokļa pēdējos gados Burtniekā pamatīgi pastrādāts, lai atceramies kaut vai Vides risinājumu institūta un personīgi Matīsa Žagara veikumu.

Jā, mūsu rīcībā ir 2015. gada pētījumu rezultāti, arī pirmie dati par šopavasar veikto melioratīvo zveju. Domājam uz padomes sēdēm aicināt arī zinātniekus, tostarp institūta Bior pārstāvjus.

Guntis Vīksna / eLiesma

A V O T S

 
 
[9] Komentāri | dilst | aug
 
krumujancis

Visnotaļ dīvainas darbības - nevar savienot nesavienojamo.

Var tikai paildzināt Burtnieka agoniju. Ja ir gribēšana īsā laikā Burtniekā sakārtot lietas - tīklu un murdus ārā, līdaku un zandartu mazuļi jālaiž masveidā iekšā, plus citi pasākumi saistībā ar ekoloģiju.

Piemērs ir Alūksne - kāpēc vajag izgudrot velosipēdu no jauna? BET - ja vajag, lai veicas!

Droši vien šai pašvaldībai ir naudas kā spaļu, var ar to pamētāties.

13.11.17 Atbildēt | Ziņot 6
ede999

++++++

13.11.17 Atbildēt | Ziņot 0
Marfim

Burtnieku ezera konsultatīvā padome tiek veidota ar mērķi pilnveidot Burtnieku ezera apsaimniekošanu, tāpēc nepieciešams pienesums no dažādām jomām.

Līdz šim viss izskatās skaisti. Tomēr gribas uzdot jautājumu - kam Burtnieku ezera konsultatīvā padome paredzēta? Skaidrību ieviestu nolikums, kurš diemžēl nav pieejams.

Vai tiešām padomdevējs nepieciešams tik regulāri, ka aptauju vietā ir lietderīgi tērēt laiku, lai tiktos, izrunātu aktuālas tēmas un atbildētu uz neskaitāmiem rīcības institūcijas jautājumiem un nodrošināt tam visam atbilstošu lietvedību.

Jautājums ir par vienu ezeru, iesaistīto arī nav daudz, tiešām bez padomes nevar, nepietiek aptaujāt, piezvanot vai nosūtot e-pastus?

Atvainojos, līdz šim dažas padomes veiksmīgi tiek izmantotas, lai neņemtu vērā viedokli, izslēgtu sabiedrību no dalības lēmumu pieņemšanā, bremzētu pārmaiņas. Īpaši labi padomes strādā, kad jāpieņem lēmumi, kuri neatbilst sabiedrības vairākuma interesēm, tas ir - vairumam šķiet ļoti dīvaini.

Kā būs šoreiz - dzīvosim, redzēsim, pagaidām, vismaz man šķiet ka iesaistīto un risināmo jautājumu ir pārāk maz, lai padomi taisītu, atliek piekrist bagāta pašvaldība.

14.11.17 Atbildēt | Ziņot 0
Winnie

Nepolitisks veidojums??!? Nu kā tad! Ja nepolitisks, tad bez politikāņiem (jebkādiem). Savādāk kā tai anekdotē par puisēnu, kurš no sūdiem figūriņas lipināja - no sūdiem tikai ments iznāk.

Šitāds gājiens jau bija ar latvāņu apkarošanu. "Apzināšanas" projektam iztērēja milionus, pašai apkarošanai naudas pietrūka.

Sirmais ne tādus sū... vien ir redzējis kā novada domniekus, izdzīvos, taču postu šitie sirseņi ir nodarījuši milzīgu.

[quote]Visnotaļ dīvainas darbības - nevar savienot nesavienojamo.[/quote] - Precīzi!

14.11.17 Atbildēt | Ziņot 2
martins.m

Makšķerniekiem limits tika samazināts. Vai tiks brālīgi sadalītas intereses un arī zvejniekiem limits samazināsies ? Burtnieku novada pašvaldības domes sēde (15.11.2017.) plkst. 10:00. Darba kārtība: Par zvejas tīklu limita piešķiršanu ... burtniekunovads.lv/upload/File/B...5112017_DK.pdf

14.11.17 Atbildēt | Ziņot 2
krumujancis

Viss šis pasākums ir miglas pūšana makšķernieku un citu acīs. Tad nu lokās kā nu var, lai tikai ilgāk saglabātu esošo stāvokli un, ja kaut ko mainītu - tad nenopietni. Tāda nu ir tā sajūta.

14.11.17 Atbildēt | Ziņot 2
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager