Veidosim saturu kopā!
  • Jūsu novadā gaidāmas vai jau aizvadītas copmaņus saistošas aktivitātes?
  • Jums ir viedoklis par copmanim aktuālu tematu?
  • Esat izbaudījis aizraujošu copes piedzīvojumu?

Rakstiet mums! Pievienojiet attēlus (vai uzticiet tos piemeklēt CL redaktoram) un mēs nodosim Jūsu vēstījumu visai Latvijas copmaņu saimei!

Jaunākie komentāri

Seko līdzi

Seko līdzi jaunākām ziņām sev ērtākā veidā izmantojot CopesLietas.lv ziņu sadaļas RSS barotni.
mammadaba.lv | 28.decembris 2017, 19:14 | 10 komentāri | 5262 skatījumi

Ar populārzinātnisku lekciju noslēdzas AtlaidMammu! sezona

Mājīgajās un omulīgajās LVM Tērvetes atpūtas mājas telpās aizpagājušajā svētdienā pulcējās vairāki desmiti makšķernieku – dabas draugu, lai, "atlaid mammu!" 2. sezonas gala pasākuma ietvaros, noklausītos ihtioloģijas zinātņu doktora Matīsa Žagara lekciju par zemūdens pasaules norisēm un līdakas, kā arī citu zivju lomu un nozīmi LVM ezeru un citās ekosistēmās. Interesenti varēja arī uzdot jautājumus un saņemt zinātniski pamatotas atbildes. Tāpat klātesošie izklaidējās noskatoties sezonas labākās epizodes no makšķerēšanas raidījuma "Makšķerē ar Olti" un atlaišanas video apkopojumu. Pēcpusdienas noslēgumā tika godināti un apdāvināti 2. sezonas konkursa lielāko noķerto un atlaisto zivju pieteicēji, kā arī lielāko kopgarumu autori. „atlaid mammu!” 2. sezonu atbalstīja: Salmo, Norfin, Lucky John, Eboat.lv, Rapala un Anglers Studio Ltd.

Vēlot laimīgu Jauno gadu, "atlaid mammu!" komanda piedāvā noskatīties 2. sezonas gala pasākuma videoversiju un atlaišanas video kompilāciju:

O R I Ģ I N Ā L S

 
 
[10] Komentāri | dilst | aug
 
urmaas

Ir punkti par kuriem varētu padiskutēt. Bet pa lielam video ir sakarīgs.

28.12.17 Atbildēt | Ziņot 6
margers

Stastija labi,bet vidio asinjainas laiz valja..katik pazimeties kad atlaid..

29.12.17 Atbildēt | Ziņot -3
martins_

Arī tai, kā saki, asiņainajai ir iespēja izdzīvot, iespējams, ka mazāka, bet ir.

29.12.17 Atbildēt | Ziņot 6
margers

Pats stastitajs teica ka labak ilgi supinamas un asinainas ir labak aizvest uz maju

29.12.17 Atbildēt | Ziņot -3
margers

Runajot par baltam zivim Burtnieka,baig uzsver kad kjer tik plesejus,ta nav.ker ar veci laivinjas a pludinju..vienig butu licenzes savadakas prieks balto zivju kjerajiem butu ar vairak kas kjer,,jo tagad visiem vienadi un kur nu vel maijaa.tadu summu maksat lai kjertu baltas zivis..to toc vaig sakartot..tad ar vairak varetu noverot kad gar niedriem brekshus kjer

29.12.17 Atbildēt | Ziņot -3
Jurcik

Tā pirmā asiņainā līdaka video beigās ir mana. Copēju viens un viss atlaišanas process no tīkliņa līdz atlaišanai ilga 1.5min. Tā kā copēju ezera dziļākajā vietā un ūdens bija salīdzinoši vēss, tad 90% tā līdaka būs izdzīvojusi. Ceru viņu noķert ari nākamgad.

29.12.17 Atbildēt | Ziņot 10
krumujancis

Šāda veida komunikācija ar makšķernieku auditoriju, šobrīd teiktu - elitāro, ir tikai apsveicama.

Un arī zivju atlaišana, īpaši makšķerēšanas vai spiningošanas sacensībās ir apsveicama kā pozitīva.

Taču kā vispārīga parādība tā vēl ilgu laiku nekļūs, tieši tāpat kā tas būs ar foreļu un citu spiningošanu dīķos.

Augstas klases spiningošanas speči to atlaid dara un darīs arī nākotnē, pārējiem - līdz tam vēl garš ceļš ejams.

Ja man, izbraucot ezera krastā, bāzē, ar pieticīgu lomu, krastā makšķerējošais vietējais večuks, nebūt ne dzērājs, pat tad lūgs kādu līdaku viņam uzdāvināt, tad nav ne mazāko cerību domāt, ka, ja viņš to zivi noķers pats, ka tā tiks atlaista. Un tādu makšķernieku pagaidām diemžēl pie ezeriem mums vēl netrūkst.

29.12.17 Atbildēt | Ziņot 0
willijs

Wou!Pēkšņi sajutos tik elitārs!?)))

29.12.17 Atbildēt | Ziņot 2
Taks
Taks :

Es arī esmu elitārs! Cik forši. Kaut mūsu būtu vairāk...

29.12.17 Atbildēt | Ziņot 0
Marfim

Ņemot vērā atsevišķu C&R uzspiedēju uzvedību sociālajos tīklos, mani interesēja, ko gan tādu viņiem sludina, ka no paskata saprātīgs cilvēks dažreiz uzvedās kā apmāts sektants. Bija klusa cerība, ka kāds varētu uzaicināt uz “Atlaid mamma!” pasākuma ietvaros plānoto lekciju, bet, acīm redzot, neesmu elitārās makšķernieku sabiedrības loceklis tāpēc nācās par lekciju spriest pēc kompilācijas.

Video noskatījos un uzmanīgi noklausījos vairākas reizes. Kopumā nav ne vainas un nonācis pie secinājuma, ka uzvedībai sociālajos tīklos nav saistības ar pieejamo informācijas apjomu un saturu. Iespējams, katrs uztver pasniegto tā, kā viņš vēlas un nedzird, vai ignorē daļu no sacītā. Savādāka izskaidrojuma man nav, jo pat lektors skaidri un gaiši pateica, ka C&R nav panaceja un kādos gadījumos atbrīvot lomu nav jēgas.

Par nelaimi izskatot jautājumus par makšķernieku ietekmi ir viens nezināmais, to arī atzīmēja lektors – neviens tos makšķerniekus nav skaitījis. Piebildīšu, ka tika skaitīts, bet tik sen ka šos datus ņemt par pamatu nebūtu pieklājīgi. Pakārtoti atvainojos, minējums ar negodīgo makšķernieku procentu ir emocijas, nevis fakti. Līdzīgi apgalvojums par to, ka Alūksnē 1 makšķernieks spēj gadā 500kg līdakas, jo tas neko nepasaka, tikpat labi var pateikt, ka 1 ģimene gadā var apēst 1008 kg zivju. Starp citu, cik tad ir tādu makšķernieku, kuriem ir tik daudz brīvā laika, ka var atļauties makšķerēt gandrīz katru dienu?

Lekcijas pirmajā daļā tika apgalvots, ka 5 zivis, ko var paņemt mājās ir pietiekoši liels apdraudējums, taču vēlāk stāstot par Burtniekos veikto aptauju par lomiem neviena no laivām šīs 5 līdakas krastā nebija izvedusi un attiecīgi norma nestrādā. Sanāk, kas nestrādā, tas apdraud? Saprotu rūpi, ja makšķerē katru dienu 5 līdakas lomā ir tā kā par daudz, bet ja reizi mēnesī vai 2 reizes gadā, tad neredzu, ka tas būtu par daudz, varbūt populisma vietā lietas jāsauc savos vārdos un jārisina tās pēc būtības?

Nezinu no kurienes lektoram informācija par Vācijas Dzīvnieku tiesību aizsardzības likumu no to, ka tajā rakstīts – Tev nebūs atlaist zivis.

Eiropas Savienības dalībvalstu likumi ir saskaņoti, tai skaitā Dzīvnieku aizsardzības likums, tajā minēts Latvijas versijā “Nevienam nav atļauts bez pamatota iemesla nogalināt dzīvnieku, nodarīt tam sāpes, radīt ciešanas vai citādi kaitēt.” Tāds ats teksts pēc būtības ir Vācijas likumā. Attiecīgi Vācijā tiek uzskatīts, ka mocīt zivi dēļ savas baudas nav ētiski un ir nosodāmi. Vācijā C&R kā viena no ūdeņu resursu apsaimniekošanas sastāvdaļām nav aizliegta, attiecīgi, ja noteikumi prasa makšķerniekam, zivs ir jāatbrīvo.

Kaut gan par pēdējo, iespējams lektors pielāgoja informāciju auditorijas - “Elitāra makšķernieku sabiedrība, kura zina, kas ir handlings.” uztveres spējām. Patiesībā ar to “handlingu” ir bēdīgi, jo, par nelaimi, izglītošana jautājumā (par loma pareizu atbrīvošanu) aprobežojās ar informāciju akcijas sākumā.

Ja neskaita vēl dažus sīkumus visnotaļ pozitīvi.

30.12.17 Atbildēt | Ziņot -3
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager