Veidosim saturu kopā!
  • Jūsu novadā gaidāmas vai jau aizvadītas copmaņus saistošas aktivitātes?
  • Jums ir viedoklis par copmanim aktuālu tematu?
  • Esat izbaudījis aizraujošu copes piedzīvojumu?

Rakstiet mums! Pievienojiet attēlus (vai uzticiet tos piemeklēt CL redaktoram) un mēs nodosim Jūsu vēstījumu visai Latvijas copmaņu saimei!

Jaunākie komentāri

Seko līdzi

Seko līdzi jaunākām ziņām sev ērtākā veidā izmantojot CopesLietas.lv ziņu sadaļas RSS barotni.
Liepājniekiem.lv | 24.janvāris 2018, 10:42 | 1 komentārs | 3375 skatījumi

Liepājas Stinte 2018 sacensību dalībnieku lomā 9.76 kg stinšu

Tematiski ieskandinot nedēļas nogalē plānotos Stinšu svētkus, otrdienas vakarā uz Tirdzniecības kanāla ledus pulcējās zemledus makšķernieki, lai piedalītos makšķerēšanas sacensībās "Liepājas Stinte 2018", kas pirmoreiz norisinājās uz ledus.

Tiesa, sākotnēji sacensības bija paredzētas nedēļas nogalē, taču laika apstākļu prognožu dēļ pirmdienā tika izsludinātas izmaiņas sacensību norises laikā. Tas netraucēja 38 dalībniekiem no 20 komandām, kas bruņojušies ar makšķerēm, urbjiem un ēsmu, meklēt īsto copes vietu uz ledus, lai tiktu pie lielākā loma.

Sacensību organizators Turaids Šēfers atklāja, ka viņu plānotais dalībnieku skaits ir krietni pārsniegts, jo sākotnēji cerējuši vien uz desmit komandām.

“Atbraukuši pat dalībnieki no Lietuvas, Tērvetes, Auces, Ventspils... Kaut arī iepriekšējo gadu pieredze rāda, ka ne vienmēr tiek noķerts kārotais loms, cilvēki tāpat brauc un piedalās gadu no gada.”

Pagājušajā gadā dalībnieki neizmakšķerēja nevienu stinti, pirms tam tikai vienu, taču šogad makšķernieki par iespējām noķert zivis nesūdzējās. Arī paši dalībnieki sacensībām bija noskaņoti pozitīvi. Vairums atzina, ka sacensību laika maiņa ir radījusi zināmus sarežģījumus, taču makšķerēšanas entuziasti atraduši veidu, kā tomēr piedalīties.

Komandas “Runči” dalībnieki Edgars un Uģis sacensībās piedzīvoja dažādus mirkļus – reizēm copēja veiksmīgi, bet dažubrīd neķērās vispār. Viņi paspējuši vaļasprieku izbaudīt jau iepriekšējās dienās. “Vakar makšerējām, kad Turaids mūs iztraucēja ar savu sniega pūtēju, gatavojot sacensību vietu,” smej puiši: “Tā izlēmām, ka pašiem arī jāpiedalās!”

Viņi Stinšu svētku makšķerēšanas sacensībās piedalās pirmoreiz, taču jau pašā sākumā bija noskaņoti pozitīvi. Arī nosaluši pirksti viņus nebiedēja – tam esot paredzētas kabatas.

“Kad zivis ķeras, tad jau auksti vairs nav!”

Par ēsmu, makšķerējot stintes, varot izmantot jebko. “Mēs šodien izmantojam viss kaut ko – brētliņu, karūsu un pat stinšu gabaliņus. Var jau likt kaut vai maizi,” savu izvēli skaidro Uģis.

Uz ledus sastapām arī pagājušā gada uzvarētājus Ģirtu un Daini. Kaut arī pagājušā gada loms bija pieci stagari, šogad jau pirmajās minūtēs vīrieši bija noķēruši četras stintes. “Līdzi jāņem ne vien makšķere, bet arī pacietība un labs garastāvoklis,” uzskata makšķernieki. Iespējams, ka tieši labā garastāvokļa dēļ arī šogad komanda plūca uzvaras laurus.

Komandas “Vasara.lv” dalībnieki Rihards un Kalvis iepriekš nav piedalījušies, bet Kalvim ir pārliecība, ka šogad ir daudz foršāk: “Nav jāmakšķerē no krasta, kā iepriekšējos gadus.”

Viņi izlēmuši piedalīties, jo šī esot vienīgā iespēja uzkāpt uz ledus: “Rīt jau nokusīs,” pārliecināts ir Rihards: “Cope jau bija izplānota. Tā tikai sakrita, ka notiek arī sacensības!”

Kopā ar sacensību dalībniekiem bija arī pazīstamais vides pētnieks Māris Olte. Viņš pats pa dienu izbraucis no Vidzemes puses, lai paspētu kopā ar pārējiem tikt pie kārotā loma. “Mēs gan neesam profesionāļi, kā visi pārējie šeit, bet tas nekas – galvenais noķert zivis sev pašiem!”

Viņš neslēpj prieku, skatoties, kā apkārtējie velk zivis vienu pēc otras: “Mēs trīs gadus esam mocījušies un mēģinājuši saprast, kā tikt pie stintēm... Tagad saprotam, ka mēs nevaram gaidīt, kad daba pielāgosies mūsu vajadzībām – mums jāpielāgojas dabai!”

Sacensības tiek organizētas, lai popularizētu makšķerēšanu kā dabai un videi draudzīgu sportiska rakstura vaļasprieku, veicinātu makšķernieku savstarpējo saskarsmi un vienotību, kā arī prezentētu Liepāju un Liepājas ezeru kā lielisku makšķerēšanas vietu Latvijā.

Pasākumu papildinās īpaši veidotas lāzeru gaismu projekcijas uz blakus kanālam esošās ēkas sienas. Turaids portālam atklāja, ka sākotnēji bijis plānots izgaismot Atteku salu, taču tā kā ledus biezums iepretim salai nav bijis pietiekošs, rasts cits risinājums.

Ledus biezums sacensību norises vietā bijis aptuveni 15 centimetri, taču, rūpējoties par dalībnieku drošību, uz ledus izvietoti glābšanas riņķi, kā arī norises vietā atradās glābējs.

SACENSĪBU REZULTĀTI:

1.vieta - "Slapjie Kalēti" (Ģirts Ločmelis, Dainis Viršilas) - 1,35 kg
2.vieta - "Udraliai" (Artūras Kubiliks, Tomas Kubiliks) - 0,91kg
3.vieta - "Vydmantai" (Astius Kupstis, Irmantas Služius) - 0,76 kg

Kopējā stinšu masa sacensībās - 9,76 kg

O R I Ģ I N Ā L S

 
 
[1] Komentāri | dilst | aug
 
Girts7

Bija labs. Paldies organizatoriem, ka tik veiksmīgi paspēja visu sakārtot.

24.01.18 Atbildēt | Ziņot 2
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager