Veidosim saturu kopā!
  • Jūsu novadā gaidāmas vai jau aizvadītas copmaņus saistošas aktivitātes?
  • Jums ir viedoklis par copmanim aktuālu tematu?
  • Esat izbaudījis aizraujošu copes piedzīvojumu?

Rakstiet mums! Pievienojiet attēlus (vai uzticiet tos piemeklēt CL redaktoram) un mēs nodosim Jūsu vēstījumu visai Latvijas copmaņu saimei!

Jaunākie komentāri

Seko līdzi

Seko līdzi jaunākām ziņām sev ērtākā veidā izmantojot CopesLietas.lv ziņu sadaļas RSS barotni.
eLiesma | 4.maijs 2018, 14:00 | 9 komentāri | 6526 skatījumi

Burtnieku pieskatīs inspektors un drons

Tā nu sanācis, ka Burtnieks iznāk jau pāris dienas pēc līdaku sezonas atklāšanas. Taču vēl nekas nav nokavēts, tieši tāpēc dažas dienas pirms spraiga un intensīva darba sezonas sākuma ar jaunumiem un zināmām lietām galvenais Burtnieka copes kārtības uzraudzītājs SALVIS BULS.

Sākoties maijam, savelkam rezumē par aizvadīto ziemas copes sezonu! Cik likumpaklausīgi bija bļitkotāji un kā ar lomiem?

Salvis Buls. Foto: eLiesma
Kārtība uz ezera bija diezgan laba. Tikai četras personas saņēma administratīvo pārkāpumu protokolus, tas gan bija tieši līdaku lieguma laikā. Ziemas cope Burtniekā bija diezgan slikta, taču, manuprāt, tas bija globāli visā Latvijā — neķērās asaris, pat raudu brīžiem bija grūti dabūt... Arī līdakas nebija diezko aktīvas. Divi gudrinieki bija pamanījušies zem ledus arī tīklus ielikt, abus aizturējām pie rokas. Ledus ziemā bija drošs, taču tā iziešana šogad bija ļoti strauja — četras dienas, un ledus Burtniekā vairs nebija!

1. maijs — sākam ķert līdakas! Šai dienai par godu gan jau arī kādi priekšdarbi tika veikti...

Jā, ezers taču jāsakārto pirms vasaras copes sezonas atklāšanas, lai cilvēkiem, kuri pie mums uz Burtnieku atbrauc, ir patīkami un visas lietas, noteikumus ieskaitot, ir saprotamas, kā arī skaidrs par vietām, kur drīkst un kur nedrīkst makšķerēt. Tāpat kā pērn arī šogad ar bojām tika aprīkotas zandartu lieguma zonas ezerā. Pagājušajā gadā bija problēmas — daži, vai nu patiešām nezinot, vai arī apzināti, tomēr mēģināja līst iekšā šajās ar bojām apzīmētajās vietās. Šogad ar šādiem pārkāpējiem cīnīsimies tā nopietnāk!

Kā, tavuprāt, pagājis un vai jau beidzies līdaku nārsts?

Nārsts ir pagājis un, manuprāt, bijis ļoti veiksmīgs, jo līdakas iznārstoja ļoti strauji pie aprīlim salīdzinoši zema ūdens līmeņa. Nebija pārplūdušas pat lielākās pļavas, kuras parasti pavasaros pārplūst un kurās līdakas parasti iznārsto, bet pēc tam līmenis krītas, un daļa no ikriem neattīstās. Tieši pēc nārsta ūdens līmenis ezerā sāka celties, un pļavas applūda. Tā ka līdaku ikri šogad ir drošībā! Maijam ūdens līmenis ir labs.

Zandarti mums pagaidām tabu.

Jā, zandartus varēs ķert tikai no 15. jūnija.

Kā ar velcēšanu — ko drīkst un ko nedrīkst?

Līdz 15. jūnijam Burtniekā aizliegta velcēšana ar motoru, to var darīt tikai ar airiem.

Ir viedoklis, ka šobrīd norobežotos zandartu dārzus vajadzētu atstāt neaizskaramus arī tad, kad zvejnieki nāks ezerā ar tīkliem.

Arī pagājušajā gadā zvejnieki tajās vietās negāja iekšā līdz pat vasaras beigām, šogad arī bojas ezerā paliks savās vietās līdz pat rudenim.

Vai tev palīgu ezera zivju krājumu sardzē pietiek?

Man ir ļoti labi kolēģi novada pašvaldības policijā Andis Brolītis un Lolita Kaimiņa, kas atbalsta manu darbu un pieslēdzas tad, kad ir nepieciešams. Vēl man bieži atbrauc palīgā savā brīvajā laikā brīvprātīgais Agris Lasis. Esmu atbalstīts arī no pašvaldības puses ar vajadzīgo inventāru. Tehniskais aprīkojums ir ļoti labs, ja izdosies realizēt Zivju fondam uzrakstīto projektu, tiksim pie jaunas gumijas laivas un jauna, jaudīgāka lielās motorlaivas motora. Ezera sardzē mums palīdzēs arī drons, esam izvēlējušies to klusāko modeli. Drons ļoti labi noderēs vasarā, lai apsekotu no augšas tieši seklas vietas krasta tuvumā.

Tu esi arī jaunizveidotajā Burtnieku ezera konsultatīvajā padomē. Kādu pienesumu savam darbam sagaidi no padomes darba?

Ceru, ka būs kāds labums. Patlaban diskutējam par aktuāliem jautājumiem, ceru, ka nākotnē būs arī kādi reāli ieteikumi pašvaldībai, lai uzlabotu ezera apsaimniekošanu.

Sarunas beigās atgādini, cik un par ko šosezon Burtniekā makšķerniekiem nāksies maksāt.

Atcerieties, ka maijā ir tikai vienas dienas licence, kas maksā 6 eiro. Lomā drīkst paturēt tikai 3 līdakas, baltajām zivīm un asariem daudzums nav noteikts. Zandartus ķert maijā aizliegts. Makšķerēšanai no krasta ir vienas dienas licence, kas darbojas arī maijā, un tā maksā 3 eiro. Šogad stingri raudzīsimies, lai uz ūdens nenotiktu pārmērīga alkohola lietošana, pašvaldības policijai šim nolūkam ir iegādāts alkometrs. Es, protams, saprotu, ka 1. maijs ir makšķerniekiem svētku diena, taču esmu piedzīvojis gadījumu, kad vīrs savā pellā tā saņēmies, ka laivā nokritis un vairs nesaprot, kur atrodas... Lai nebūtu šādu situāciju, kontrole nepieciešama. Protams, tiks pārbaudītas arī drošības vestes un viss pārējais nepieciešamais drošības aprīkojums.

Un vēl. Katru gadu atrodas kādi gudrinieki, kuri pirms copes sezonas sākuma palaiž baumas par it kā jauniem noteikumiem Burtnieku ezerā. Tāpēc lūgums visiem, kuriem kāds neskaidrs jautājums, pirms došanās uz Burtnieku ieskatīties mūsu novada mājaslapā — tur viss ir skaidri uzrakstīts! Un beigās — par kādu jaunumu: mums šogad Burtniekā ir akcijas Atlaid mammu! īpašās marķētās siles, Matīss Ābiķis ar šīm zivju mērīšanas kastītēm (120 cm garām ar mērīšanas skalu līdakām, zandartiem un asariem) ir ienācis arī pie mums.

Sestdien un svētdien, 12. un 13. maijā, Burtniekā būs spiningošanas sacensības Atlaid mammu! stilā. Noķerto zivi varēs silē nomērīt, arī nofotografēt vai nofilmēt, kā zivi atlaižam atpakaļ ezerā, un piedalīties konkursā. Ja todien labi ķeras, ja zivs patiešām skaista — kāpēc gan to neatlaist?

o r i ģ i n ā l s

 
 
[9] Komentāri | dilst | aug
 
Jurasasaris

Smiekligi ka balto snjagu copejot no krasta ir vel jamaksa licenze

04.05.18 Atbildēt | Ziņot 2
svetoj

Ar balto zivi ir tā ka viņai ir bezmaksas licence ko var iegūt pie inspektora vai Burtnieku novada pagasta pārvaldēs. Asarus gan var ķert tikai 5 kg nevis bez ierobežojuma.

17.05.18 Atbildēt | Ziņot 0
Sanders

Apsveicams pasākums ir drona iegāde. Prātīgi programmēts tas var būt ideāls, nenogurdināms un nepiekāpīgs palīgs, pie tam, pilnīgi autonoms. Vajadzētu gan krietni vairāk kā vienu. Lai veicas!

04.05.18 Atbildēt | Ziņot 0
Akmens_Viesis

jā, drons zālēs murdus labi atrodot.

labs nārsts arī laba ziņa.

04.05.18 Atbildēt | Ziņot 1
mastrojani

Nu, ja dronu lidinās ārpus MK noteikumiem........kāda privātpersona notrieks to agri vai vēlu, nu nedrīkst pārkāpt subjekta intīmās dzīves jūtīgās robežas.... Citādi apsveicama lieta! Lai veicas!

04.05.18 Atbildēt | Ziņot 0
Jurasasaris

Nekas droni ari ir iznicinami

04.05.18 Atbildēt | Ziņot -1
Jurasasaris

Reali kkads suka lures ka es pie ezera drazos

06.05.18 Atbildēt | Ziņot -1
Jurasasaris

Papriekshu ir jasaskanjo vai vispar piekritu lai mani filme kautvai parkapu likumu

06.05.18 Atbildēt | Ziņot -2
svetoj

Rakstā ir kļūda. Zandartu sezona sākas no 1 jūnija. Velces sezona no 15 jūnija.

17.05.18 Atbildēt | Ziņot 0
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager