Veidosim saturu kopā!
  • Jūsu novadā gaidāmas vai jau aizvadītas copmaņus saistošas aktivitātes?
  • Jums ir viedoklis par copmanim aktuālu tematu?
  • Esat izbaudījis aizraujošu copes piedzīvojumu?

Rakstiet mums! Pievienojiet attēlus (vai uzticiet tos piemeklēt CL redaktoram) un mēs nodosim Jūsu vēstījumu visai Latvijas copmaņu saimei!

Jaunākie komentāri

Seko līdzi

Seko līdzi jaunākām ziņām sev ērtākā veidā izmantojot CopesLietas.lv ziņu sadaļas RSS barotni.
Burtniekunovads.lv | 25.maijs 2018, 23:34 | 3 komentāri | 6915 skatījumi

Burtnieku ezera aktualitātes

2017. gada maijā stājās spēkā jauni Burtnieku novada pašvaldības saistošie noteikumi, ar kuriem noteica stingrāku kārtību, kā tiek organizēta licencētā makšķerēšana Burtnieka ezerā.

Sākoties vasaras makšķerēšanas sezonai, Burtnieka novada pašvaldības policijas vecākais inspektors Salvis Buls atgādina par makšķerēšanas kārtību un drošību Burtnieka ezerā.

Kādas pārdomas, novērojumi pēc ziemas Burtnieka ezerā? Kā iesākusies vasaras makšķerēšanas sezona?

Ziemas sezonā Burtniekā cope bija ļoti slikta, daudzi to skaidroja ar versiju - zivju ezerā nav. Jāsaka, ka necope bija vērojama arī pārējos Latvijas ezeros un pat Peipusa ezerā. Maijs ir iesācies labi - rādītāji ļoti labi. Tas, ka zivju nav - ir mīts. Ir nepieciešama arī prasme makšķerēt, jāizprot, kur zivis atrodas un kad viņa grib ēst, tāpēc tā ir makšķerēšana.

Līdakas šogad pie zemā ūdens līmeņa ir iznārstojušas ļoti labi. Nārsts nepalika pļavā kā citas reizes. Zivis iznārstoja, līmenis pacēlās, tad strauji kritās.

Makšķernieku skaits Burtnieka ezerā pieaug vai samazinās?

Makšķernieku skaitu nejūtu, tas vairāk jāsecina pēc pārdoto licenču skaita. Pērn pēc jauno saistošo noteikumu pieņemšanas, kuri turpmāk vienam makšķerniekam vienā diennaktī līdakas un zandartus ļāva lomā paturēt 3 no katras sugas, runāja, ka makšķernieki uz Burtnieka ezeru vairs nebrauks, tomēr, manuprāt, to skaits nav būtiski mainījies. Iegādāto licenču skaits ir pat palielinājies.

Kādi ir galvenie noteikumi, ko der atcerēties, makšķerējot Burtnieka ezerā?

Noteikumi paliek stingrāki, bet tas nav godprātīgo makšķernieku dēļ, bet to, kuri tos neievēro un cenšas apiet. Lai viņus ierobežotu, nākas veidot striktus noteikumus, kas ietekmē arī godprātīgos.

Pašreiz aktuāls ir jautājums par makšķernieku atrastajiem tīkliem. Ir tādi cilvēki, kuri atrod tīklu, to paņem, sagriež un aizbrauc vai sliktākajā gadījumā – iemet ezerā. Tas, kas ir ielicis tīklu, to nevar atrast. Zivis sapinas tīklā un nomirst, izveidojas kapsēta. Lūgums makšķerniekiem, atrodot tīklu, uzreiz zvanīt inspektoram! Nupat tika atrasts tīkls – cilvēks to saritinājis un noslīcinājis. Saprotu, ka makšķernieki ir neapmierināti ar tīkliem ezerā, bet viņiem arī būtu jābūt līdzatbildīgiem. Ja tīkls ir atrasts, tad būtu nepieciešams mani informēt par situāciju, lai vienotos par tālākajām darbībām.

No 1. maija līdz 15. jūnijam Burtniekā ir aizliegta velcēšana no laivas, kas aprīkota ar iekšdedzes vai elektromotoru. Velcēt drīkst šajā laikā, bet ar laivu bez motora. Jāpiebilst, ka motoru lieluma ierobežojumu mums ezerā nav. Tiem, kuri brauc ar motoriem, lielākiem par pieciem zirgspēkiem, jābūt attiecīgajai vadītāja apliecībai.

Svarīgi ir ievērot arī liegumu zonas (Rūjas sēris, Kūkuris), kurās no 1. maija līdz 15. jūnijam aizliegts makšķerēt. Dabā tās ir norobežotas ar oranžas krāsas bojām.

Lai gan 1. maijā sākas sezona makšķerēšanai no laivām un beidzās līdaku liegums, jāsagaida 1. jūnijs, lai varētu makšķerēt zandartus.

Licences makšķerēšanai Burtnieka ezerā var iegādāties arī elektroniski portālā epakalpojumi.lv. Kā uz ezera e-licences var pārbaudīt?

Pareizi būtu e-licences izdrukāt, jo ir noteikts, ka, noķerot līdaku vai zandartu un to paturot, ir uzreiz jāieraksta licencē informācija par lomu. Ja tas nebūs izdarīts, tas skaitīsies kā pārkāpums. Daudziem nav iespējas izdrukāt šīs licences, tad var uzrādīt īsziņas formātā vai e-pastā informāciju par iegādāto licenci. Iesaku šādos gadījumos informāciju par lomu piefiksēt uz parastas lapas.

Jebkuru licenci, arī tad, ja loma nav, nepieciešams parakstīt un iemest tuvākajā pastkastītē vai atgriezt licenču tirgošanās vietā.

Arvien vairāk ezeru izmanto aktīvās atpūtas cienītāji. Kas būtu jāievēro, lai atpūta ezerā būtu droša?

Atpūtniekiem, kuri brauc ar motorlaivām, ūdensmotocikliem, aicinu piebremzēt, braucot kanālā vai atgriežoties krastā. Kanālā stāv laivas, sākās viļņošanās un tās dauzās viena pret otru. Kanālus cilvēki izmanto arī kā peldētavas.

Nevajadzētu ar motorlaivu braukt tuvāk par 50 metriem pie cita makšķernieka. Nupat bija gadījums, kad makšķernieks izgāzās no laivas, kad bija piecēlies kājās, lai vilktu ārā līdaku. Par laimi bija blakus cilvēks, kas viņu no ūdens izvilka ārā, bet makšķerēšanas piederumu kastes gan laikam nogrima.

Arī bez ātruma cienītājiem Burtnieka ezers ir bīstams. Var gadīties dažādas situācijas. Iebrauc ezerā bezvējā, bet pēc brīža ir tādi viļņi, ka domā - kā tiksi krastā. Arī motors var iepīties zālēs, noslāpt un laiva vairs nav vadāma. Kad pieķeras līdaka, tad makšķerkāts ir rokās un laivas vadīšana paliek otrā plānā. Man pirms kādiem septiņiem gadiem, kad braucu ar pellu, gadījās līdzīgi. Iebraucām ar draugu ezerā normālā laikā, sagriezās liels vējš un mūs iepūta zālēs, ārā vairs netikām, un viļņi sita laivā ūdeni. Kaut kā izpeldējām ārā, bet kopš tā laika ar pellu braucis vairs neesmu. Pirms dodaties ezerā vajadzētu padomāt, cik droša ir laiva!

Laivā ir obligāti jābūt arī vestēm, bet bērniem līdz 16 gadu vecumam vestēm jābūt uzvilktām visu laiku. Ieteiktu arī pensionāriem vilkt mugurā vestes. Par sliktu nenāks, ja brīdī, kad jūtat, ka laiks paliek sliktāks, tās tiktu uzvilktas!

Ar saistošajiem noteikumiem par licencēto makšķerēšanu Burtnieka ezerā var iepazīties mājas lapā www.burtniekunovads.lv sadaļā Burtnieka ezers

Ar Salvi Bulu var sazināties pa tālr. 22303122.

o r i ģ i n ā l s

 
 
[3] Komentāri | dilst | aug
 
ezers

Ar Salvi vienmēr patīkami komunicēt.Viņš ir ne tikai Burtnieka acis un ausis,viņš arī ir COPMANIS.Takš što svoi pareņ.Par tīkliem ,jā tā ir liela problēma ...BET, lielāka man šķiet(un netikai man,daudzi paziņas pat deļ tā uz ezeru nebrauc)ir lielmotoru sportisti debīliķi.Jā tieši tā viņi arī uzvedas.Nepietiek ka tie tirliņi ardās kā no pi...,ui ,gribēju teikt ķēdes,norāvušies.Tokš viņi arī likumu pārkāpj.Jā tieši tā.PĀRKĀPJ.Makšķerēšana aizliegta ja darbojas kāds no motoriem.Ne reizi nemaniju ka šo sportsmeni būtu ievērojuši.Labi ka tas viss beidzas līdz ar sacensību pēdējo dienu.

26.05.18 Atbildēt | Ziņot 0
addd
addd :

18. Kuģošanas līdzekļa vadītājs nodrošina, lai persona, kas atrodas kuģošanas līdzeklī un ir jaunāka par 12 gadiem, pārvadāšanas laikā ir ietērpta atbilstoša izmēra glābšanas vestē.

29.05.18 Atbildēt | Ziņot 0
kalevs7

Pirmdien pēc ieliktajiem tīkliem varēs redzēt, kur ķerti zandarti brīvdienās....

15.06.18 Atbildēt | Ziņot 0
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager