Veidosim saturu kopā!
  • Jūsu novadā gaidāmas vai jau aizvadītas copmaņus saistošas aktivitātes?
  • Jums ir viedoklis par copmanim aktuālu tematu?
  • Esat izbaudījis aizraujošu copes piedzīvojumu?

Rakstiet mums! Pievienojiet attēlus (vai uzticiet tos piemeklēt CL redaktoram) un mēs nodosim Jūsu vēstījumu visai Latvijas copmaņu saimei!

Jaunākie komentāri

Seko līdzi

Seko līdzi jaunākām ziņām sev ērtākā veidā izmantojot CopesLietas.lv ziņu sadaļas RSS barotni.
L.M.S.F | 14.septembris 2018, 09:27 | 9 komentāri | 7248 skatījumi

Latvijas Kauss spiningošanā Rīga2018

Organizējot lielāka mēroga makšķerēšanas sacensības nekad nevar paredzēt un nodrošināt divas lietas – laika apstākļus un zivju apetīti, tomēr dažreiz visādi labie dabas gariņi sadodas rokās un visu saliek pareizajās vietās, lai ieguldīto organizatoru darbu papildinātu arī šīs cilvēkam neietekmējamās lietas un sacensību komplekts būtu pilnīgs.

Absolūti burvīgā 8. septembra rītā, kas vairāk līdzinājās atvasarai Itālijā, Laivu Centrs teritorijā, Rīgā, Krasta ielā 7 pulcējās 39 tiesneši un 78 sportisti, tostarp ekipāža no Lietuvas - visi gatavi startēt disciplīnā spiningošana no laivām, kā arī 13 streetfishing, jeb spiningošana pilsētas vidē dalībnieki.

7:30 organizatori un tiesneši gatavi uzsākt reģistrāciju. Katrs dalībnieks parakstās reģistrācijas lapā un saņem starta paku, kurā ir sakomplektēts viss nepieciešamais – laivu numuri, dalībnieku kartes, protokoli, informācija par ātrumu ierobežojumiem, uzlīmes, īpašas Latvijas Kauss pildspalvas un visam gadījumam arī vairākas, sponsora Fishup sarūptētas, mīkstās ēsmas paciņas.

Reģistrācijai seko tiesnešu izloze laivām un pāru izloze streetam un 9:00 visi pulcējas ierindā uz svinīgu Latvijas Kausa atklāšanu. Dalībniekus uzrunā Latvijas Makšķerēšanas Sporta Federācijas prezidents Gundars Kurzemnieks: “Labrīt dāmas un kungi šajā jaukajā rītā un jaukajā vietā! Gribētu visus sveikt ar šo jauko pasākumu, kas jau otro gadu Latvijas Kausa latiņu ir pacēlis citā līmenī. Gribētu novēlēt visiem labus lomus un labu garastāvokli!” Seko instrukcijas no sacensību galvenā tiesneša Mārtiņa Babra. Strīteriem starta raķete uzlido gaisā 9:15, bet pārējie var kāpt laivās, lai tiesnešu laivas vadītā kolonnā skaisti dotos uz starta vietu Daugavā starp Vanšu un Akmens tiltiem, iepretī Lielā Kristapa statujai. Pašā Daugavas krastā paralēli notiek vērienīgs pasākums “Lauki ienāk pilsētā” un tā dalībniekiem savukārt interesanti pavērot, kas nu būs uz ūdens, jo 40 makšķerēšanas sporta laivas vienlaicīgi redzēt nemaz tā nevar katru dienu.

Starta signāla raķete laivām uzlido gaisā 9:45 un iespaidīgas rūkoņas pavadīti laivinieki pamazām pazūd skatienam, nelielu apmulsumu radot Tallink kuģa kapteinim, kurš tikko stūrē savējo “tupeli” Rīgas ostā. No Dzelzceļa līdz Vanšu tiltam ir 14km/h ātruma ierobežojums, bet neskatoties uz to un vairākkārtēju tiesnešu brīdinājumu, vīri, kam nedaudz benzīns asinīs, un zivju smaka nāsīs, nav valdāmi un jau pirms paša tilta nenoturās un dod “gāzi grīdā”!

Informatīva atkāpe par noteikumiem - laivu disciplīnā uzdevums ir noķert 3x3x3, jeb 3 asarus, 3 līdakas un 3 zandartus. Protams, ķert drīkst un vajag vairāk, bet tiek ieskaitīti tikai 3 lielākie (garākie) eksemplāri, attiecīgi, ja 3 zivis jau ir, tad var tikai “audzēt” to izmēru un balles. Noķerot zivi, 5 minūšu laikā tā, kopā ar dalībnieka karti, ir jānofotografē no kreisā sāna uz mērlnetas un makšķerniekam rokās un šādas 2 bildes jānosūta sacensību tiesnešiem. Ekipāžas tiesnesis arī piefiksē izmēru un ieraksta to protokolā. Strīteri sadalīti pa pāriem kontrolē viens otru, arī sūta bildes, krājot 5 lielākos asarus un 5 lielākās citas zivis. Visi rezultāti tiek likti tiešsaistē un ir redzami gan sportistiem, gan līdzjutējiem. Tiesa gan, šogad ieviests kāds knifs, ka stundu pirms makšķerēšanas beigām online rezultāti nav vairs redzami, lai saglabātu intrigu. Makškerēšanas akvatorija nav ierobežota, drīkst braukt jebkur, kur vien no starta vietas ar laivu var nokļūt, - strītam ar kājām vai sabiedrisko transportu.

No 10:00 arī laivinieki uzsāk makšķerēt. Neticami, bet 10:04 ienāk pirmā zivs! Turklāt zandarts! To noķērusi Stream ekipāža – Konstantins un Aleksandrs. Vai to var uztvert kā labu zīmi? Laikam jau! Pēc brīža tiesneša telefons sāk pīkstēt kā negudrs! Lielākajai daļai ekipāžu zivis ķerās un visi steidz sūtīt bildes un izmērus. Vienā brīdī šķiet, viss tulīt, tulīt “saies sviestā”, jo vai nu daži nav izlasījuši noteikumus vai aizmirsuši kā tieši zivis jāfotografē un jāiesniedz. Neprecīzās bildes diemžēl netiek ieskaitītas! Tiesneši ir bargi un nepiekāpīgi. Sūtot atbildes ar instrukcijām paiet laiks. Daži sportisti zivis jau atlaiduši, daži paspēj pārfotografēt. Pamazām viss ieiet normālā ritmā, tikai strīteri aizdomīgi klusē. Ja iepriekšējā gadā tieši strīts atklāja rezultātus un čakli turpināja sūtīt, kamēr laivas krietnu brīdi kusēja, tad šogad bilde ir pilnīgi citāda.

Laiks joprojām lielisks un neskatoties uz +24 +25C neliels vējiņš un ņirbulis uz ūdens padara dienu ideāli piemērotu copei, ko pierāda arī nemitīgā telefona pīkstēšana, - asari birst viens pēc otra, jo kā var secināt lielākā daļa ekipāžu izvēlējušās stratēģiju sākumā “aizvērties” ar vieglāk noķeramo pozīciju un tad turpināt medības uz lielākām plēsoņām. Dažām ekipāžām, tostarp Stream, pieeja ir pretēja, tās sāk ar grūtāko un cītīgi medī zandartu un tas arī izdodas nemaz nemērojot lielus attālumus, tad seko līdaku cipari un tikai tad tiek pielasīti “vieglie” asarīši. Šķiet šī stratēģija atmaksājas, jo tiem, kas pirmo dienas daļu veltīja asariem, beigās pietrūka laika sameklēt lielās, jeb arī tām apetīte bija pārgājusi.

Protokoli jānofotografē un jāiesūta 15 minūšu laikā pēc makšķerēšanas laika beigām, bet fiziski jānodod stundas laikā, lai atceļā nav nekāda steiga, kā arī burzma pie tiesnešiem. Protokoli nāk ar stāstiem par to kā gāja, par noslīkušiem telefoniem, zaudētiem mānekļiem, un visbeidzot Kristiāns Godiņš ierodas ar stipri asiņojošu, līdakas sakostu roku. Kā rādās, bijusi piedzīvojumiem bagāta diena uz ūdens!

Pēc pirmās dienas vadībā izvirzās Stream ekipāža Konstantīns Kravčenko un Aleksandrs Goļicins ar pilnu tabulu – 9 zivīm un 445 ballēm, lielāko līdaku - 72cm. Viņiem uz pēdām min Mārtiņš Balodis un Kristiāns Godiņš no Eholotes.lv & Sargofish.eu – viens stiklacītis pietrūka līdz pilnai tabulai, bet balles daudz 379! Trešie – Ingus Pavasars un Pēteris Lideris no Lucky John, viņiem tikai viens zandarts, bet smukas līdakas un asari kopā dod 339 balles. Pirmajā dienā laivu disciplīnā pavisam kopā noķertas 175 ieskaites zivis 7189cm kopgarumā. Strītā tikai 11 zivis un visas zaļi strīpainas. Toms Klabis ar 3 asariem ir vadībā pēc pirmās dienas, otrais Jevgenijs Borisovs-Ponomarjovs ar diviem un Pāvels Kerāns trešais arī ar diviem.

Pēc pirmās dienas sportisti ir noguruši, bet gandarīti par labo, vienlaicīgi arī grūto, intensīvo un azartisko 7 stundu copi, tādēļ siltais vakars tiek vēl brīdi baudīts turpat Laivu Centra Restorāna terasē sarunās un stāstos.

Svētdienas rīts ir apmācies un vēsāks, pūš neliels vējiņš un pa dienu laika prognozētāju aplikācijas sola lietu. Tieši tāpat kā vakar, 7:30 visi dalībnieki nāk “atrādīties” tiesnešiem uz reģistrāciju, kur dalībnieku kartes tiek marķētas ar datuma uzlīmi. Reģistrācija rit raiti un dzirdams, ka sportisti starplaikā cītīgi gatavojušies, izanalizējuši savas vakardienas kļūdas un izpētījuši konkurentu taktiku, šodienai kaļ citādus plānu vai arī apstiprina, ka stratēģija ir it kā izvēlēta pareiza, tikai jāpiemāna tā zivs! Līderiem acis mirdz un stress, jeb drīzāk, patīkami satraucošs cīņas spars, ir ieslēdzies dubultā, kā nekā uz spēles ir diezgan liela balva! Pirmā vieta laivās saņem 1000 EUR dāvanu karti Raymarine produktu iegādei, divus lieliskus japāņu TailWalk spiningus, katru ap 300 Eur vērtībā, vēl Sunline auklas, LMSF medaļas, kausu un Latvijas Kausa suvenīrus. Otrā vieta arī noteikti nebūs bēdīga par 400EUR dāvanu karti no Nestes, un trešā par 200 EUR degvielas pildīšanai zilajos benzīntankos. Strītā likmes ir mazākas, tāpat kā konkurence un spriedze, tādēļ izcīnīt pirmo vietu 13 cilvēku konkurencē un par to saņemt vērtīgu TailWalk spiningu, Sunline auklas, kausu, LMSF medaļas un Latvijas Kausa suvenīrus, nav pavisam vienkārši, bet nav arī neiespējami. Sudraba medaļas ieguvēju gaida praktiskais Favorite BlueBird Travel Spin spinings, kas ideāli noder ceļojošam copmanim, tāpat Sunline auklas un Latvijas Kausa suvenīri. Trešo vietu arī apbalvo Favorite un Sunline. Papildus šīm balvām, dāsna balva ir lielākās zivs uzveicējam – laivās 300 EUR dāvanu karte no zīmola Alaskan, strītam 200 EUR no Maximus.

8:30 visi stājas ierindā. Atbildīgais par spiningošanas disciplīnu Gints Zeiļa atklāj sapulci ar ceļavārdiem diviem vīriem, kuri ar busu izbrauc uz Lielbritāniju uz treniņiem Pasaules Čempionātam spiningošanā no laivām, kas notiks no 10-15 oktobrim Rutland Waters ūdenskrātuvē. No viņa puses arī vēlreiz tiek bargi pakratīts pirksts par ātruma pārkāpšanu uz ūdens. Tiek izlozēts kura suga saņems nomināciju lielākā zivs, un tā ir līdaka. Sapulci turpina galvenais tiesnesis Mārtiņš Babris vēlreiz izstāstot rezultātu iesūtīšanas noteikumus. Var just, ka gaisā virmo nepacietība ātrāk tikt laivās un sākt mētāt savās ieplānotajās “točkās”! 9:00 strīteriem tiek dots starts, laivas tikmēr kārtojas turpat pie Laivu Centra Daugavā, varētu teikt dīdās un draiskojas ar motoru fontāniem un priecīgi satrauktu sasaukšanos. 9:14 visi aiztur elpu, un raķetei uzšaujoties gaisā paceļas arī trīsdesmit deviņu laivu purngali, kas smaragdzaļi saziedējušo Daugavas ūdeni sakuļ baltās putās.

No laivu dūkoņas apjukušais drons ir mazliet apmaldījies, bet tomēr veiksmīgi atgriežas sākumpunktā pie operatora un arī organizatoru-tiesnešu komanda var doties uz savu “štābiņu” iemalkot rīta kafiju un sākt gaidīt rezultātus. Oficiants nemaz nav paspējis atnest pasūtījumu, kā “aiziet!” – asaru birumu atklāj Ingusa Dukaļska un Armanda Romanova ekipāža Nitro. Nevar saprast uz kādas zelta āderes Fishbon ekipāža bija uzkāpusi, bet 15 minūšu laikā viņi aizpilda savu līdaku normu. Tikpat zibenīgi tiek “saskaldīti” asari. Pārējās ekipāžas pamazām arī pilda savas ailītes. Redzams, ka līdakām šorīt gribas sātīgas brokastis, bet zandarti miegaini un apātiski. Līderu ekipāžas noslēpumaini klusē. Zināms ka lielākā daļa sportistu apstrādā Ķīšezeru, bet daži devušies arī uz Lielupi, kas beigās sagādā vilšanos ne vienam vien. Ļoti labus rezultātus uzrāda arī ciemiņu ekipāža Powerboats no Lietuvas, lielāko dienas daļu pavadot līderpozcijās ar pilnībā aizpildītām līdaku un asaru ailītēm, ik pa brīdim tikai pieaudzējot rezultātu. Un tad beidzot “pamostas” arī sestdienas vadošās ekipāžas! Stream atkal sākumā siro uz zandartiem un divus ieskaita savā kontā. Kristiāns ar trīs šuvēm plaukstai un cimdiem rokās asumu nav zaudējis un kopā ar laivas biedru Mārtiņu cīnās kā zvēri, lai salasītu tik nepieciešamos punktus un nosargātu labo vakardienas rezultātu. Pārstiedzoši izmēri pagaidām nerādās nevienā no sadaļām, līdz Agris Rudzāns no Fishbon iesūta 85cm līdaku, kas ir nopietns pieteikums nominācijai uz lielās zivs balvu! Juris Fjodorovs pēc brīža atbild ar ļoti skaistu līdakas bildi, kas patiesībā ir tikai 52cm gara! Tiesneši ieskaita un atjoko, ka vajag vismaz 89cm! Vēl tikai stunda līdz beigām, ārā nedaudz līņā, online rezultāti tiek slēgti un tiesnešu komanda, atpūtinot acis no cipariem, dodas sagatavoties apbalvošanai izkārtojot kausus, medaļas un balvas. Pa to laiku, minūtēm piecpadsmit apmēram, telefons, pamests viens pats, jūk prātā, jo Fishunters ekipāža ir nonākusi līdaku Eldorado, tās ķerās viena pēc otras, katrā metienā, visas izmērā ap 70cm! Tiesnesis uzsēdināts ribam uz balona, jo viņam laivā vairs nav vietas, tur pilns ar zivīm, sportisti stresā, jo gaida, kad rezultātu ieskaitīs! Citas ekipāžas audzē izmēru asariem, arī līdakām un Fjodorovs uzliek punktu uz “I”, atsūtot 93cm (!) zandartu ar piebildi, “piedodiet nesanāca 89”! Viss! 16:45 un Latvijas Kausa spiningošanā 2018 sportiskā daļa ir beigusies! Vīri ierodas krastā, nodod protokolus un pēc runām dzirdams, ka cīņa bijusi grūta, adrenalīns, asinspiediens un sirdsklauves uzkāpušas virs normas, emociju ļoti daudz, jo visu laiku jādomā līdzi, atslābt nedrīkst un jācīnās līdz pēdējai minūtei! Tagad laiks iemalkot pa glāzei alus un nobaudīt Laivu Centrs restorāna īpašo piedāvājumu, kamēr tiesneši “savelk galus”.

Laivu disciplīnā otrajā dienā ar 396 ballēm pirmie ir Andis Miezis un Juris Fjodorovs no Kokneses Sporta Centra, kas viņiem nodrošina trešo vietu kopvērtējumā. 370 balles savākuši Konstantīns Kravčenko un Aleksandrs Goļicins, tādējādi nosargājot savu līderu pozīciju un zeltu kopvērtējumā! Trešo pozīciju ar 341 balli ieņem Krists Spēlmanis un Gatis Mālmeisters no Favorite / Ulmus Medus, bet sliktais starts pirmajā dienā neļauj kāpt uz pjedestāla kopvērtējumā. Mārtiņš Balodis un Kristiāns Godiņš no eholotes.lv & sargofish.eu otrajā dienā ir ceturtie, bet ar to pilnīgi pietiek, lai izcīnītu sudrabu kopvērtējumā. Laivu disciplīnā otrā diena kopumā ir ražīgāka, jo noķertas 196 ieskaites zivis 8351 cm kopgarumā. Streetfishing arī uzrāda krietni labākus rezultātus un otro dienu noslēdz ar 33 strīpaiņiem.

Lietus ir mitējies, pat saulīte palūr pa mākoņu šķirbām un apbalvošana var sākties! Vispirms tiek izdalītas specbalvas – Lobsters Wet Dreams par oriģinālāko komandas nosaukumu, Harijs Raciborskis par atraktīvāko iesūtīto fotogrāfiju, Agris Rudzāns par lielāko līdaku Laivu disciplīnā, Haralds Viškers par lielāko asari strītā un protams, Juris Fjodorovs, par savu mūža zandartu saņem spacbalvu no tiesnešu komandas Favorite Impulse spininga izskatā! Pēc kausa, medaļām un balvām tiek aicināti strīteri – bronza – Toms Klabis, sudrabs – Jurģis Vīte, zelts un Latvijas Kausa spiningošanā “Rīga 2018” streetfishing disciplinā uzvarētāja tituls - Haraldam Viškeram. Uz šādu pasākuma apbalvošanas ceremoniju pucēties nav vēlams, jo organizatori sagatavojuši arī Rīgas šampanieti, kas paredzēts nevis malkošanai ar zemenēm un šokolādi, bet gan sakratīšanai un šņācošā strūklakā izlaistīšanai uz pjedestāla blakus stāvošajiem, ko visi ar prieku arī izmanto! Aplausiem skanot strīteri biedz fotosesiju un dodas malā, - medaļas tiek sadalītas komandu vērtējumā un visbeidzot ar ovācijām tiek sveikti laivu disciplīnas uzvarētāji: Andis Miezis un Juris Fjodorovs – bronza, Mārtiņš Balodis un Kristiāns Godiņš – sudrabs un absolūtie līderi un Latvijas Kausa spiningošanā “Rīga 2018” čempioni Konstantīns Kravčenko un Aleksandrs Goļicins! Lai arī balvām pilnas rokas, tā kā nevar noturēt, arī viņi ar labsirdīgi nežēlīgu prieku atkorķē šampanieša pudeles un dzirkštošām šļakatām izsprāgstot gaisā bez žēlastības nolaista savus kolēģus uz pjdestāla! Patiess prieks un emocijas arī līst pāri malām…

Bildes uz fotosienas, kopbilde, intervijas video materiālam un … tiekamies atkal nākamgad!

LMSF valdes loceklis, atbildīgais par spiningošanas disciplīnu, Latvijas Kausa organizators Gints Zeiļa: “Šogad Latvijas Kausu zināmā mērā vēroju no malas, jo pats nestartēju, piedalījos tikai kā organizators. Mani patiesi priecē līmenis kādā ir izauguši mūsu sportisti un tehniski attīstījies mūsu laivu parks un tā aprīkojums. Mēs esam spēcīgi un noteikti varam līdzvērtīgi sacensties ar citu valstu sportistiem. Paldies visiem dalībniekiem, sevišķi laivu disciplīnā, savukārt streetfishing vēlos aicināt būt drosmīgākiem un nākamgad notiekti nebaidīties, nākt un mēģināt! Paldies manai organizatoru-tiesnešu komandai, jūs paveicāt lielisku darbu! Paldies visiem atbalstītājiem, kas palīdzēja sarūpēt iesapidīgu balvu fondu, paldies Laivu Centrs par viesmīlīgo uzņemšanu! Uz tikšanos nākamgad!”

Latvijas Kausa spiningošanā galvenais tiesnesis Mārtiņš Barbris: “Šīs sacensības noteikti ir izaicinājums gan sportistiem, gan arī tiesnešiem un organizatoriem. Sacensību formāts paredz plašas taktiskās iespējas. No tiesnešu viedokļa varu teikt, ka nolikums ir izstrādāts gana detalizēti, ar daudz niansēm, kuras jāievēro. Sacensību plašā akvatorija liek ievērot dažādus ātruma ierobežojumus, kā arī papildus prasības pret copmaņiem. Kopumā dalībnieki ievēroja nolikumu un nekādas divdomīgas situācijas neradās. Tiesa vēl reiz gribu aicināt visus sportistus, noteikti iepazīties pirms sacensībām ar nolikumu, un būt godprātīgiem gan pret citiem sportistiem, gan pret sevi!”

R E Z U L T Ā T I

 
 
[9] Komentāri | dilst | aug
 
Cukurs75

Laikam nemelošu ja teikšu,ka šis bija foršākais šī gada copes pasākums! Paldies organizatoriem un visiem,kuri piedalījās! :)

14.09.18 Atbildēt | Ziņot 1
otinjsh

Paldies par aprakstu!

14.09.18 Atbildēt | Ziņot 0
IVANOVS

"Tiesa vēl reiz gribu aicināt visus sportistus, noteikti iepazīties pirms sacensībām ar nolikumu, un būt godprātīgiem gan pret citiem sportistiem, gan pret sevi!”

.."tiesnesīši" paši reiz izlasiet nolikumus un citus noteikumus un kontrolējiet sevi/citus, lai ievēro......āksti....

14.09.18 Atbildēt | Ziņot 0
Brusis

Kur pazuda skaistais video-pox...parastie mirstīgie,ar pūšliem vai peldētāji?MĒS BRAUCAM

14.09.18 Atbildēt | Ziņot 0
Brusis

,,No Dzelzceļa līdz Vanšu tiltam ir 14km/h ātruma ierobežojums, bet neskatoties uz to un vairākkārtēju tiesnešu brīdinājumu, vīri, kam nedaudz benzīns asinīs, un zivju smaka nāsīs, nav valdāmi un jau pirms paša tilta nenoturās un dod “gāzi grīdā”!,,

Kāpēc uzreiz nebija diskvalifikācija?

14.09.18 Atbildēt | Ziņot 5
zdorovijs

Pasākuma labā ideja tiek noslīcināta kaut kādu "salašņtiesnesīšu" dēļ. Ko neizdara - noklusē, piever širmoviku! ko izdara - bazūnē!!! Bet tais mačos visu izdara jau paši sacensību dalībnieki, pat neskatoties uz to, ka "salašņtiesnesīši" kko mēģina pa savam iegriezt...DDDDD. Los balaganos!

17.09.18 Atbildēt | Ziņot -1
onkyo

Gribēju piedalīties streetfishing disciplīnā, bet pēc nolikuma izlasīšanas tapa skaidrs, ka šāda formāta sacensībās nav iespējama godīga konkurence.

20.09.18 Atbildēt | Ziņot -2
Jurcik

Kapēc nav iespējama godīga?

24.09.18 Atbildēt | Ziņot 0
Cukurs75

Kas tās par muļķībām? :D

28.09.18 Atbildēt | Ziņot 0
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager