Veidosim saturu kopā!
  • Jūsu novadā gaidāmas vai jau aizvadītas copmaņus saistošas aktivitātes?
  • Jums ir viedoklis par copmanim aktuālu tematu?
  • Esat izbaudījis aizraujošu copes piedzīvojumu?

Rakstiet mums! Pievienojiet attēlus (vai uzticiet tos piemeklēt CL redaktoram) un mēs nodosim Jūsu vēstījumu visai Latvijas copmaņu saimei!

Jaunākie komentāri

Seko līdzi

Seko līdzi jaunākām ziņām sev ērtākā veidā izmantojot CopesLietas.lv ziņu sadaļas RSS barotni.
B.I.O.R | 5.novembris 2018, 13:22 | 3 komentāri | 2871 skatījums

BIORs pēta un pavairo līdaku mazuļus Saukas ezerā

Lai novērtētu zivju augšanu, izdzīvošanas spējas un migrāciju, Institūta “BIOR” Zivju resursu pētniecības departamenta Iekšējo ūdeņu un zivju resursu atražošanas nodaļas pētnieki un asistenti Saukas ezerā veica līdaku mazuļu iezīmēšanu ar T-veida piekarzīmītēm. Līdaku mazuļus izaudzēja zivju audzētava SIA “Oskars”.

Šogad Saukas ezerā tika iezīmēti un izlaisti 1000 līdaku mazuļi, kuru garums bija no 17 cm līdz 45 cm. Katra līdaka tika nomērīta, un katrai piešķirts individuāls numurs. Līdaku mazuļu iezīmēšana Saukas ezerā sākta 2014. gadā ar mērķi novērtēt līdaku atražošanas efektivitāti. Jau šobrīd ir zināms, ka līdakas ezerā veiksmīgi iedzīvojas un aug.
Institūta pētnieki iezīmē un ielaiž Latvijas ūdeņos arī citu sugu zivis. 2018. gadā ar piekarzīmītēm ir iezīmēti laši, taimiņi, zuši un nēģi.
Zinātniskais institūts “BIOR” aicina makšķerniekus un zvejniekus, kas noķēruši iezīmētu zivi (lasi, taimiņu, līdaku vai stori), atzīmēt noķeršanas datumu, noteikt sugu, norakstīt zīmītes numuru, noteikt svaru un garumu (no deguna līdz astes spuras galam) un kopā ar informāciju par ūdenstilpi, kurā zivs noķerta, nosūtīt uz e-pastu bior@bior.lv, vai arī zvanīt pa tālruni 28600963.

Paldies visiem makšķerniekiem, kuri ir sūtījuši informāciju par iepriekšējos gados iezīmēto zivju mazuļu noķeršanu!

o r i ģ i n ā l s

 
 
[3] Komentāri | dilst | aug
 
krumujancis

Būtu ļoti lieliski, ka veicot savu pētniecību arī Burtnieku ezerā, ja, protams, tur tāda notiek - rekomendācijās ieliktu, ka zveja ar tīkliem, resursu saglabāšanas un atjaunošanas nolūkā, jāizbeidz nekavējoties. Tas ļautu normalizēties arī baltu un plēsīgo zivju skaita /daudzuma/ attiecībai.

Taču vienlaikus arī apšaubu varbūtību, vai kaut ko tādu BIOR-s ir vispār spējīgs izdarīt.

05.11.18 Atbildēt | Ziņot 3
Levis

Viss izskatas tik skaisti, bet vei kads var paskaidrot kadeļ šajā ezerā ieverojami samazinajies plesigo zivju daudzums,salidzinoši gadus ~7 atpakaļ? Vienigais kas tur ir tie ir brekši.....

06.11.18 Atbildēt | Ziņot 1
wischuks

Ko tur pētīt.Paprasi copmaņiem,vai ezera saimniekiem un viss taps klārs. Ezers pilns ar brekšiem un citām baltajām zivīm. Līdakas ir,bet maskējas un barojas tikai ar ezera pārprodukciju. Zandarti izķerti, paši neatražojas. Gadus sešus , septiņus atpakaļ no mazajiem nevarēja atkauties.Tagad tādu nav. Pēdējos redzēju atklāšanas dienās tīro divas līdakas (1.200 un 1.400).Abām vēderos bija pa diviem maziem zandartiņiem, ko iepriekšējā rudenī ielaida.Vajadzētu kādu bariņu 2 gadīgos ielaist un tad varbūt viss pamainītos.Vismaz cope kļūtu interesantāka

06.11.18 Atbildēt | Ziņot 2
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager