Veidosim saturu kopā!
  • Jūsu novadā gaidāmas vai jau aizvadītas copmaņus saistošas aktivitātes?
  • Jums ir viedoklis par copmanim aktuālu tematu?
  • Esat izbaudījis aizraujošu copes piedzīvojumu?

Rakstiet mums! Pievienojiet attēlus (vai uzticiet tos piemeklēt CL redaktoram) un mēs nodosim Jūsu vēstījumu visai Latvijas copmaņu saimei!

Jaunākie komentāri

Seko līdzi

Seko līdzi jaunākām ziņām sev ērtākā veidā izmantojot CopesLietas.lv ziņu sadaļas RSS barotni.
Aktuāli | 18.jūnijs 2021, 14:43 | 1 komentārs | 2840 skatījumi

Tiek meklēti labākie lašu makšķernieki

Lai apzinātu, kādas iespējas ir organizēt pirmsnārsta lašu makšķerēšanu Salacas upē septembrī, lai izprastu šo zivju izdzīvošanas un nārsta iespējas pēc kvalitatīvi izpildīta “noķer un atlaid”, kā arī izprastu vēlamās prasības inventāram un makšķerēšanas veidiem šāda veida copē, Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskais institūts “BIOR” (turpmāk – Institūts BIOR) meklē vienu pretendentu, kas apņemas nodrošināt 25 līdz 35 uz nārstu migrējošu lašu ievākšanu ar makšķerēšanas metodēm radiotelemetrijas pētījumam Salacas upē. Darbs veicams 2021. gada septembra un oktobra mēnesī.

Pieteikums ir jāsūta uz e-pastu bior@bior.lv, izmantojot šeit esošo tabulu līdz 2021. gada 20. jūlijam.

Tiem makšķerniekiem, kas vēlas pretendēt uz dalību šajā zinātniskajā eksperimentā, ir pēc iespējas jāatbilst Cenu aptaujas Tehniskajā specifikācijā norādītajiem kritērijiem. Skaidrs jau tagad, ka tiem četriem copmaņiem, kas tiks izvēlēti darba veikšanai, šī nebūs nekāda pastaiga. Nosacījumi ir samērā stingri – minimālais inventāra izturības līmenis noteikts vismaz 40lb, bet tā galā – viens āķis bez atskabargas. Tāpat obligāts ir lašu copei piemērots uztveramais tīkls. Skaidrs, ka izvadīšanai minēto mērķu sasniegšanai ir jābūt maksimāli straujai, neļaujot zivs organismā veidoties pārāk augstam pienskābju līmenim. Tādēļ pretendentiem patiešām būtu jābūt pieredzējušiem ne tikai lašu copē, bet arī pilnvērtīga “noķer un atlaid” principa īstenošanā. Svarīgi, ka vienam no pretendentiem būs jāpārstāv mušiņmakšķernieku sekta, turklāt jāizdara tas godam.

Pētījuma plānā ietilpst noķerto lašu “aprīkošana” ar radiotelemetrijas raidītājiem un sekojoša to kustības izsekošana ar šī brīža jaunākajām tehnoloģijām. Analizējot šos datus tad arī varēs spriest par to, cik un kādos apjomos ir iespējama pirmsnārsta lašu cope mūsu indeksupē. Tādēļ uz izvēlētajiem makšķerniekiem gulsies milzīga atbildība, no viņu prasmēm un veiksmes lielā mērā būs atkarīga gan pašas upes, gan, zināmā mērā, makšķerēšanas attīstība kopumā. Galu galā pirmsnārsta lasis ir daudzkārt spēcīgāks, uzmanīgāks un ievērojami grūtāk noķerams nekā mums zināmais pavasara krītošais lasis. Tai pat laikā salīdzinoši siltais ūdens Salacā septembrī nozīmē samērā lielu risku zivs izdzīvošanai pēc noķeršanas – siltā ūdenī vienkārši ir par maz skābekļa tādam nopietnam kautiņam. Tas ir kā skriet maratonu padomju laiku gāzmaskā.

TEHNISKĀ SPECIFIKĀCIJA

1. Prasības pretendentam

    1. Pretendenta darbības mērķi ir saistīti ar makšķerēšanu (turpmāk – Pretendents).
    2. Pretendents nav bijis iesaistīts nelikumīgās darbībās, pret to nav uzsākta tiesvedība.
    3. Pretendents uz nārstu migrējošo lašu ievākšanai izvirza 4 (četrus) šajā nolikuma prasībām atbilstošus makšķerniekus, no kuriem vismaz viens makšķerē ar mušiņmakšķeri, bet trīs ar spiningu.
    4. Kopā ar piedāvājumu iesniegta izziņa no Valsts vides dienesta (VVD) apliecina, ka Pretendenta izvirzītie makšķernieki pēdējo divu gadu laikā nav sodīti par nelikumīgu makšķerēšanu vai citiem makšķerēšanas noteikumu pārkāpumiem..
    5. Katram no Pretendenta izvirzītajiem makšķerniekiem uz norādīto lašu ievākšanas periodu ir derīga makšķerēšanas karte (iesniedz kopiju).
    6. Izvirzītie makšķernieki nedrīkst būt BIOR darbinieki.

2. Nosacījumi uz nārstu migrējošo lašu ievākšanai radiotelemetrijas pētījumam Salacā

2.1. Uz nārstu migrējošo lašu makšķerēšana tiek veikta Salacā no 2021. gada 1. septembra līdz brīdim, kamēr noķerts viss pētījumam nepieciešamais lašu skaits, bet ne ilgāk kā līdz 2021. gada 31. oktobrim.

2.2. Lašu ķeršana veicama 4 km garā posmā no Salacas upes ietekas jūrā līdz koordinātēm WGS 84 x: 57,752402; y: 24,408428 pretī viensētai “Līčupītes”.

2.3. Pirms makšķerēšanas uzsākšanas precīzas makšķerēšanas vietas rakstiski saskaņojamas ar Institūta BIOR darbiniekiem.

2.4. Makšķerēšana veicama diennakts gaišajā laikā.

2.5. Ievācami 25 līdz 35 laši (minimālais garums 50 cm).

2.6. Paturami un Institūta BIOR darbiniekiem iezīmēšanai nododami ir tikai laši, pārējās noķertās zivis nekavējoties ir saudzīgi jāatlaiž.

2.7. Vienlaicīgi lašu makšķerēšanu Salacā veic tikai divi Pretendenta pārstāvji. Vismaz 25 % no makšķerēšanas reizēm jāveic ar mušiņmakšķeri.

2.8. Uz nārstu migrējošo lašu makšķerēšanai izmanto savu makšķerēšanas inventāru un aprīkojumu.

2.9. Pielietojamie makšķerēšanas rīki ir paredzēti un piemēroti lašu makšķerēšanai. Makšķeres komponentu (auklas, pavadiņas) izturība vismaz 40lb.

2.10. Makšķerēšanā izmantojami tikai mākslīgie zivju ķeršanas mānekļi ar vienu bezatskabargas āķi.

2.11. Zivs tiek izvilkta un saudzīgi uztverta ar attiecīga izmēra uztveramo tīklu.

2.12. Makšķerēšanā izmantojamas pēc iespējas saudzīgākas metodes, kas izslēdz zivju pārmocīšanu, traumas vai letālu iznākumu. Aizliegts izmantot aizķeršanas paņēmienu, zivi aizķerot aiz citas ķermeņa daļas, izņemot muti.

2.13. Lašus aizliegts ķert tuvāk par 100 m no nārsta vietām.

2.14. Lašu makšķerēšana atļauta tikai Institūta BIOR Zivju resursu pētniecības departamenta darbinieku klātbūtnē.

2.15. Par katru konkrēto lašu makšķerēšanas dienu Pretendenta pārstāvji vismaz 24 stundas iepriekš informē Līgumā norādīto Institūta BIOR kontaktpersonu.

2.16. Divas stundas pirms lašu makšķerēšanas uzsākšanas, Pretendenta pārstāvji informē atbildīgo (zvejas licencē norādīto) VVD inspektoru par makšķerēšanas sākuma laiku un makšķerēšanas vietu, nosūtot SMS.

2.17. Makšķernieks zivi no āķa atbrīvo uztveramajā tīklā, neizceļot to no ūdens. Pēc atbrīvošanas no āķa, to paturot ūdenī, kopā ar uztveršanas tīklu nodod Institūta BIOR darbiniekiem.

2.18. Pasūtītāja pārstāvji (Institūta BIOR darbinieki) ir tiesīgi izbrāķēt to lasi, kas neder paredzētajam pētījumam, makšķerniekam tas nekavējoties jāatlaiž atpakaļ upē.

2.19. Lašu maksķerniekiem un Institūta BIOR darbiniekiem veicot darbu, ir mugurā atpazīšanas zīme (atstarojoša veste, nodrošina Institūts BIOR).

  1. Pretendenta izvēle

    1. Par uzvarētāju tiek atzīts Pretendents, kas atbilst visām tehniskā specifikācijā izvirzītājām prasībām un piedāvā zemāko cenu (cena bez PVN).
    2. Ja vairāki pretendenti piedāvā vienādu zemāko cenu, tad tiek vērtēti papildu kritēriji – maksimālais punktu skaits 20 punkti:
  1. Pretendentam ir pieredze un Pretendenta mērķi ir saistīti ar makšķerēšanu, ko apliecina nolikums – maksimālais punktu skaits 5;
  2. Pretendenta izvirzītie makšķernieki iesnieguši atskaites informāciju par vismaz 3 lašu noķeršanas gadījumiem vietnēs: https://www.manacope.lv un https://www.epakalpojumi.lv – 1 punkts par katru makšķernieku – maksimālais punktu skaits 4;
  3. Pretendenta izvirzītie makšķernieki pēdējo 5 (piecu) gadu laikā (2016.-2020.) un līdz šim brīdim piedalījušies Latvijas čempionātā spiningošanā vai mušiņmakšķerēšanā, kā arī lašu spiningošanas sacensībās “Salacas lašu karalis” - 1 punkts par katru makšķernieku – maksimālais punktu skaits 4;
  4. Pretendents pēdējo 5 (piecu) gadu laikā (2016.-2020.) un līdz šim brīdim ir iesaistījies zivju resursu aizsardzībā un/vai zivju dzīvotņu atjaunošanas pasākumos (Pretendents sagatavo apliecinājumus, atsauksmes vai citus pierādījumus) – 2 punkti;
  5. Pretendentam vai tā biedriem ir pieredze sabiedrības zinātnē (citizen science) saistībā ar Latvijas ūdeņiem, piemēram, šķēršļu apzināšana, ko veic Institūts BIOR sadarbībā ar www.dabasdati.lv, izmantojot aplikāciju DabasDati. Vērā tiks ņemts korekti noziņoto šķēršļu skaits. Maksimālais punktu skaits 5.

    1. Ja vairāki pretendenti piedāvā vienādi zemāko cenu un papildu kritēriju (minēti 3.2.punktā) novērtējums (punktu skaits) ir vienāds, tad Pretendents tiek izvēlēts izlozes ceļā. Izlozē var piedalīties pretendenti, kuriem ir vienādi zemākā cena un vienāds novērtējums (punktu skaits).
    2. Pretendentu iesniegtos piedāvājumus izvērtē protokolējot ZRPD vadītājs Didzis Ustups, ZRPD pētnieks Jānis Bajinskis un Juridiskās nodaļas juriskonsulte Kristīne Pētersone. Uzvarētājs tiks paziņots www.bior.lv mājaslapā.

Specifikācija par 2.11. punktā noteikto uztveramo tīklu:

  • vismaz 1 m dziļš;
  • vismaz 1 m plats;
  • ar gumijotu vai arī mīkstu bezmezglu linumu ar acs izmēru ne lielāku kā 15 mm;
  • ar vismaz 1 m garu rokturi;
  • uztveramā tīkla rokturi iespējams noņemt zivs drošākai pārnešanai un nodošanai Institūta BIOR darbiniekiem;
  • augstas izturības, lai izturētu arī 20 kg zivi;

Uztveramā tīkla piemērs:

 
 
[1] Komentāri | dilst | aug
 
BrunoL

Raih, iespēja!

20.06.21 Atbildēt | Ziņot -1
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager