Veidosim saturu kopā!
  • Jūsu novadā gaidāmas vai jau aizvadītas copmaņus saistošas aktivitātes?
  • Jums ir viedoklis par copmanim aktuālu tematu?
  • Esat izbaudījis aizraujošu copes piedzīvojumu?

Rakstiet mums! Pievienojiet attēlus (vai uzticiet tos piemeklēt CL redaktoram) un mēs nodosim Jūsu vēstījumu visai Latvijas copmaņu saimei!

Jaunākie komentāri

Seko līdzi

Seko līdzi jaunākām ziņām sev ērtākā veidā izmantojot CopesLietas.lv ziņu sadaļas RSS barotni.
Sacensības | 17.jūlijs 2021, 13:52 | 2 komentāri | 2582 skatījumi

Noķert tieši 50 cm garu zandartu

Elvijs Štālmanis ir viens no veiksmīgajiem copmaņiem, kuram izdevās noķert ne vairāk ne mazāk, bet tieši 50cm garu zandartu. Tas ir tas, kas ir nepieciešams, lai būtu veiksminieku skaitā un pretendētu uz CashAFish balvu attiecīgajā attālināto maču etapā. Sazinos un sarunājam, ka viņš atbildēs uz jautājumiem par to kā viņam tas ir izdevies. Elviju piedalīties “Zandarts 50” mačos iedvesmoja iespaidīgā naudas balva par pirmo noķerto zandartu. Elvijs ar savu draugu Mari sevi uzskata par zandartistiem (tādi kas bieži ķer zandartus) un atturēties no dalības bija neiespējami. Pavisam kopā pa sacensību laiku tika noķerti 5 mēra zandarti, garākais esot bijis 62cm, bet iesūtījis tikai to, kura garums bija 50cm. Par savu copes vietu izvēlējās “slepeno” ezeru Vidzemē , kurā ļoti labi pārzin vietas, kur ķert zandartu. No spiningošanas tehnikas esot izmantojuši praktiski visu - džigs, dropšots, vobleri , mandula un paralonu, bet veiksmīgāk ķērās džiga tehnikā uz eļļas krāsas mānekli, ražotājs Reins Gtail. Noķert 50cm zandartu esot ļoti reāli, kas arī pierādījās. Sajūtas, kad tas beidzot tika noķerts bija forša. Skaidrs esot bijis arī tas, ka viņš nebūs vienīgais, jo zandartus ķer daudzi spiningotāji. Elvijs ir arī startējis citos mačos, kā arī bijis par tiesnesi laivā Latvijas Čempionātā un Latvijas Kausā, līdz ar to neesot bijušas problēmas ar zandarta fotografēšanu. Runājot par iespēju piedalīties nākošajos mačos, protams, ka Elvijs piedalīsies, bet tikai tad ja sakritīs mači ar viņa interesējošo zivi - zandartu. Piedalīties šāda veida turnīros Elvijs ieteiktu katram, kurš dodas spiningot , jo tad copei tas piešķir papildus azartu, bet tajā pašā laikā var copēt kur ir ierasts. Elvija uzticamais inventārs zandartu copē ir Poseidon Salty Sensation 1.5g ~24g. spininga kāts ar spoli Daiwa Luvias 2506 ar #0.6 pīto auklu.

Elvijs ar 50cm zandartu

Aivis – kaut kur pie HESa Daugavā

Aivis Karetņikovs pēc ieraudzītā video Facebook vietnē uzreiz saprata, ka piedalīsies gan zandartu, gan asaru mačos, jo abas šīs zivi bieži var noķert Daugavā un 25cm asaris un 50cm zandarts nav nekāds retums. Kā jau tas mēdz notikt, tad īpaši daudz laika viņam nesanāca, lai spiningotu tajā laikā, kad ķeras zandarts. Neskatoties uz to, izdevās noķert vienu tieši 50cm garu zandartu, to arī bija iesūtījis tiesnešiem. Par vietu viņš atbild , ka viss jau redzams bildē (HES ir redzams fonā). Tie, kas tur copē, to vietu labi atpazīs. Tā ir netālu no vietas, kur viņi parasti ielaiž laivu upē un ilgi copē nemaz nebija ar kolēģi. Pārsvarā Aivis spiningo džiga tehnikā, kādi 99% no visas copes. Par mānekļa krāsu īsti neatceroties un tā animāciju viņš pielāgo atkarībā no ūdens temperatūras. Liktenīgais zandarts netika apzināti kaut kā ķerts, vienkārši zināmā vietā uz 4,5 collas gumijas, kur bieži ķeras arī asari, pieteicās arī pareizā izmēra zandarts. Kad tika noķerts zandarts, kolēģim nācās Aivim atgādināt par to, ka viņš piedalās turnīrā zandarts 50 , jo viņš pats par to bija aizmirsis. Tā kā viņi ir divatā laivā ar kolēģi, tad nofotografēt zandartu nav grūti, it īpaši tāpēc, ka nesūta visus zandartus uz konkursu, bet tikai to, kurš bija 50cm garš. Ja viņš būtu sūtījis visus zandartus kurus noķēra, tad noteikti būtu ticis arī pie citām balvām. No mānekļiem Aivis izmanto Keitech gumijas un spiningo ar St. Croix Legend Tournament spiningu un izmanto 8 dzīslu auklu #1 un, protams, flurokarbona pavada.

Aivis – kur asari tur jābūt zandartam

Ingus Sāvičs bija piedalījies CashaFish turnīrā jau iepriekš un par 50cm zandartu nemaz nešaubījās, ka tādu noķers. Liktenīgajā dienā viņš noķēra divus zandartus 50cm un 49.5cm garus. Copi jau sāka 31. maijā vakarā, Daugavas krastā pie Kokneses, kur viņam ar Vilni ir slepenā vieta, kur arī viņi dažas reizes gadā pasēž pie ugunskura. Pirms gada Ingus tur noķēra smuku zuti, bet Vilnis joprojām cer noķert savu pirmo “čūsku”. Vieta bija laba arī zandartiem un tāpēc brauca tieši tur, Vilnis cerēja noķert beidzot zuti, bet nekā. Toties Ingum paveicās noķert uz grunteni divus zandartus. Copes taktika bija skaidra – uz vietas noķertas vīķes un asarīša astītes, mailītes, nakts tārpi. Vienkārša gruntenes sistēma ar auklā iekārtu zvaniņu vai kociņu. Abi zandarti paņēma uz viena asara astīti. Asarītis bija sprīdi liels, kuru noķēra, ķerot vīķes. No rīta baltā zivs gāja uz beigām, nolēma uzlikt asara astīti un ļoti veiksmīgi. Uz āķa tika liktas vīķes, asara astītes, mailes pa 3-4 gab. uz vienu āķi un nakts tārpi 3-4 gab. Noķerot pirmo zandartu nācās skriet pakaļ mērlentei uz auto, un bija īstais izmērs. Lai pārliecinātos, ka zandartu ieskaitīs, bija to nosūtījis draugam Jānim Zariņam, kuram jau bija pieredze ar CashaFish turnīra bildēm, kad tika saņemts apstiprinājums par to, ka ir labi nobildēts, tikai tad sūtīja uz vērtēšanu. Tas esot labi, ka nosacījumi par fotogrāfijām ir dzelžaini, ir stresiņš par to, kā pareizi sabildēt, protams, bet tas ir pieņemami. Ingus plāno piedalīties arī nākamos CAF turnīros un iesaka lasītājiem arī piedalīties. Zandartu viņš noķēra ar savu vecāko spiningu (divdaļīgs) uz kura bija vecākā no spolēm. Uz spoles pītā auklā, piramīdveidīgs 80gr svins, fluorkarbona pavada apmēram 80cm gara un diezgan liels āķis.

Armads Geriks gandrīz 50 cm

Armands Geriks autors - mans Zandarts 50 peld tālāk. Kā jau varat nojaust, tad es arī pieteicos uz Zandarts50 turnīru un iespēju robežās gāju uz Lielupi no krasta spiningot mazos nezvērus. Laika bija gana daudz, lai tiktu pie sava 50mitnieka, bet kaut kā nesagāja. Nevienam jau nav noslēpums, ka šajā karstajā laikā zandarts ir ļoti aktīvs vakaros. It īpaši piekrastes zonā, kur ir seklāks un uzturas mazās ēsmas zivis, Lielupes lejtecē, Jūrmalas rajonā ir daudz tādu vietu, kur no krasta var ķert zandartus. Viens no tādiem vakariem bija ļoti jautrs, kad no krasta ķērām zandartus apmēram 20 cilvēki un tas viss relatīvi mazā vietā. Vienu mirkli man tas atgādināja Grāvendāles vimbu copi ar pludiņu, kad veči viens pie otra stāv un pludina pa straumi uz leju pludiņu nedaudz to pieturot un šūpojot to tā, lai tas motilis lejā pievilina zivi, cerībā to noķert. Tas bija tik līdzīgi, jo Lielupes straume tos dropšota mānekļus nesa prom uz leju. Tiklīdz tu pacel svinu no grunts, tā tas māneklis aizlido kādu metru tuvāk tam kurš stāv pa straumi uz leju, gluži kā jāņtārpiņš tur pārvieto savas kājas pa upes gultni. Dienā tur labi uz atvadu veči ķēra asarus, bet ar tumsu pārslēdzās uz dropšotu un ķēra zandartus. Es tikai uz tumsiņu atbraucu un man viss sagatavots tikai zandartam. Cope bija lieliska, bet tas izmērs tāds nenopietns 30-40cm, bet ķeras labi un procesam viss ir forši. Tad es izdomāju, ka jāmēģina noķert lielāks un uzliku 6 collu gumiju ar pieliktu stingeru mānekļa astes galā un papildus to ieliku 50cm garā atvadā. Copes, protams, izbeidzās, bet neatlaidība atmaksājās, kad beidzot sajutu raksturīgo zandarta belzienu pa mānekli, piecirtu un kāts ir ripā. Spininga kāts lokās un veči brīnās, kas tas par krokodilu man galā, jo straume plus zivs rada fantastisku iespaidu, ka ir pieķeries kāds milzenis. Izvadot zivi līdz krastam bija saprotams, ka esmu tuvu pareizajam izmēram - 50cm. Atbrīvoju zivi no āķa un nu tik būs foto sesija, bet nekā, izrādās man nav mērlentes. Mierā jau nelikšos, sarunāju ar vienu no copmaņiem, ka to paturēšu pie viņa ūdenī turētiem asariem uzglabāšanas tīkliņā, kamēr atrodu mērlenti. Izrādās, ka lielākai daļai nemaz tādu nav, visi nosaka zivis “uz aci”. Beigās, nostaigājot kādu puskilometru, nepārspīlējot, satieku kādu, kuram mašīnā ir mērlente. Aizņemos, aizskrienu izmērīt to manējo 50-nieku, nekā, 52cm. Pa to laiku kamēr es vazājos un izmisīgi meklēju mērlenti, zandarta iznāciens bija beidzies. Neko darīt, kravāju mantas un dodos mājās. Bija vēl vairāki mēģinājumi, braucu arī no laivas Lielupē un Daugavā , bet pie sava 50 nieka netiku. Nekas, būs jau vēl konkursi un gan jau tikšu pie balvas. Un Jūs arī nepadodaties, ne asakas!

Mans – gandrīz 50 cm garais zandarts

Armands Geriks – atkal par lielu

Sacensību uzvarētāji - INGUS SĀVIČS, VITĀLIJS VILCĀNS, AIVIS KARETŅIKOVS, JĀNIS ZARĀNS, ELVIJS ŠTĀLMANIS, KASPARS KRASTIŅŠ

@Armands Geriks

 
 
[2] Komentāri | dilst | aug
 
MT9
MT9 :

Elvij, apsveicu! ;)

21.07.21 Atbildēt | Ziņot 1
Elvijs1

Pasakos :)

22.07.21 Atbildēt | Ziņot 0
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager