Veidosim saturu kopā!
  • Jūsu novadā gaidāmas vai jau aizvadītas copmaņus saistošas aktivitātes?
  • Jums ir viedoklis par copmanim aktuālu tematu?
  • Esat izbaudījis aizraujošu copes piedzīvojumu?

Rakstiet mums! Pievienojiet attēlus (vai uzticiet tos piemeklēt CL redaktoram) un mēs nodosim Jūsu vēstījumu visai Latvijas copmaņu saimei!

Jaunākie komentāri

Seko līdzi

Seko līdzi jaunākām ziņām sev ērtākā veidā izmantojot CopesLietas.lv ziņu sadaļas RSS barotni.
Aktuāli | 21.jūlijs 2021, 16:19 | Komentēt | 1299 skatījumi

Jauno makšķernieku skola pie Baļotes ezera

Pagājušajā gadā Dabas resursu aizsardzības biedrība pirmo reizi pie Baļotes ezera rīkoja jauno makšķernieku skolu. Atsaucība pērn bija liela, un arī šogad copēt mācīties gribētāju netrūka.

Pirmajā daļā trīs dienas no 5. līdz 7. jūlijam «Ezerkrastu» nojumē un ezera krastā darbojās piecpadsmit 7 līdz 11 gadus veci bērni. Makšķerēšanas noteikumus viņi atkārtoja kopā ar inspektoru Vitoldu, VUGD pārstāvis Aleksejs iepazīstināja ar drošības noteikumiem uz ūdens un izvizināja jaunos copmaņus ar motorlaivu, bet Latvijas Lauku konsultāciju centra darbinieki Rolands, Miķelis un Agnese bija sagatavojuši dažādus uzdevumus un konkursus, saistītus ar nometnes tematiku. Tomēr vislielāko prieku nometnes dalībniekiem sagādāja praktiskā makšķerēšana. Lai copēt būtu interesantāk, visi bija sadalīti trīs komandās – «Līdakās», «Asaros» un «Karpās».

Otrajā dienā jauno makšķernieku skolā viesojās profesionāls makšķernieks ar 46 gadu stāžu, pasaules čempionātu makšķerēšanas sportā vairākkārtējs čempions un medaļnieks un raidījuma «Makšķerēšanas noslēpumi» veidotājs Normunds Grabovskis. Nometnē ne tikai tapa kārtējais raidījums, kas jau pēc pāris dienām bija redzams televīzijā, bet meistars bērniem arī mācīja, kā zivtiņai paziņot, ka esi atnācis copēt, un kā to pierunāt ķerties. Pēc nelielas lekcijas visi devās pie ūdens, un palīdzību no pieredzējušā copmaņa varēja saņemt jau tieši makšķerēšanas procesā. N. Grabovskis bērniem stāstīja, ka zivis vajag ne tikai ķert, bet arī ēst, bet, tā kā pārsvarā ķērās sīkzivis, lielākā daļa jauno copmaņu pieturējās pie principa «ķer un atlaid».
Otro nakti dalībnieki pavadīja nometnē, guļot teltīs, un arī tas bija piedzīvojums.
Otrā nometnes daļa risinājās no 12. līdz 14. jūlijam, un tajā 12–15 gadus veci makšķernieki kopā ar Latvijas čempionāta komandu «Boilielab», «Fox Team» un «Barons Baits» dalībniekiem mācījās ķert šīs skaistās zivis. Pieredzējušie karpu ķērāji pastāstīja par karpu kātiem, pareizu iemetiena tehniku, barībām un pavadiņu sistēmām, un, protams, visi kopā arī makšķerēja. Viss notika, kā jau profesionāļiem pieņemts – uztveramie tīkliņi, matracīši, saudzīga svēršana un tikpat saudzīga zivju atlaišana. Iespējams, ka no nometnes dalībniekiem tuvākā nākotnē izveidosies arī kāda jauna komanda. Šķiet, ka lielākajai daļai dalībnieku āķis uz karpām mutē pēc šīs nometnes būs. Vēl nometnē ciemojās un par citiem makšķerēšanas veidiem stāstīja mušiņmakšķerētājs Andis Vecvērdiņš un zemūdens mednieks Juris Beikmanis.
– Parasti bērniem nometnēs neļauj lietot mobilos telefonus un tos liek atdot. Mums tas nav jādara, jo viss ir tik interesanti, ka bērni par tiem atceras tikai vakarā, kad sāk zvanīt vecāki, – stāsta nometnes vadītāja Līga Luksta. – Bērnu neviltotais prieks par noķerto zivi ir tā motivācija, kas liek organizēt šādas nometnes. Finansiāli mūs šogad atbalstīja Jēkabpils pilsētas pašvaldība un Zivju fonds, bet dāvanas bērniem bija sarūpējis Latvijas Lauku konsultāciju centrs.
 
 
[0] Komentāri
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager