Veidosim saturu kopā!
  • Jūsu novadā gaidāmas vai jau aizvadītas copmaņus saistošas aktivitātes?
  • Jums ir viedoklis par copmanim aktuālu tematu?
  • Esat izbaudījis aizraujošu copes piedzīvojumu?

Rakstiet mums! Pievienojiet attēlus (vai uzticiet tos piemeklēt CL redaktoram) un mēs nodosim Jūsu vēstījumu visai Latvijas copmaņu saimei!

Jaunākie komentāri

Seko līdzi

Seko līdzi jaunākām ziņām sev ērtākā veidā izmantojot CopesLietas.lv ziņu sadaļas RSS barotni.
CopesLietas.lv | 10.augusts 2022, 13:56 | 1 komentārs | 2155 skatījumi

Zivs pagatavošanas paņēmieni

Mums laimējies, jo dzīvojam ar ūdeņiem bagātā valstī! Latvijai ir gandrīz 500 km gara jūras piekraste, vairāk nekā 2000 ezeru un gandrīz 13 000 lielāku un mazāku upju. Šajos ūdeņos mīt teju 100 dažādu zivju sugu. Tādēļ ir likumsakarīgi, ka zivis ne tikai protam noķert, bet arī gardi sagatavot un pasniegt galdā. Lai arī bieži dodam priekšroku gaļas ēdieniem, uztura speciālisti aicina arī tos, kam zivis īsti negaršo, tās iekļaut savā ēdienkartē, jo zivis ir neaizstājams uzturvielu avots.

Ar ko zivis tik īpašas?

Zivis un zivju produkti satur vērtīgās omega-3 taukskābes, neaizvietojamās aminoskābes, daudz vitamīnu un minerālvielu. Ēdot zivju produktus, var uzņemt D, PP, A un B grupas vitamīnus, fosforu, jodu, cinku, kalciju, magniju, kāliju, nātriju un citus mikroelementus. Zināms, ka zivis atšķiras pēc tauku daudzuma – liesas, vidēji treknas un treknas. Zinātniski pierādīts - zivju tauki cilvēka organismam ir ļoti nepieciešami un noderīgi. Tie nodrošina ķermeņa un prāta veiksmīgu funkcionēšanu, tādēļ pat, ja ievērojat diētu, savā ēdienkartē vajadzētu iekļaut treknas zivis.

Zivs pagatavošanas veidi

Zivis ir izcils pārtikas produkts! Tās var cept, sautēt, vārīt, grilēt, marinēt, kūpināt vai pat pasniegt svaigā veidā, papildinot ar dažādām garšvielām. Vasara ir īpaši piemērota, lai izmēģinātu kādu zivju pagatavošanas veidu un gatavotu tās brīvā dabā.

Ceptas zivis

Ekstraktvielas, ar kurām bagātas zivis, vislabāk saglabājas ceptajās zivīs. Dažādi grili un mangali būs piemēroti, lai ātri sagatavotu aromātisku ēdienu. Cepšanai uz uguns vispiemērotākās ir treknas zivis. Uz restēm cep porciju gabalus vai veselas nelielas zivis.

  • Pirms cepšanas zivis nosusina, apkaisa ar sāli un pipariem, apziež ar izkausētu sviestu un apviļā rīvmaizē;
  • Var izvēlēties iepriekš marinēt augu eļļā, kurai pievienota citrona sula, sasmalcināti zaļumi, sāls, pipari un cept bez panēšanas (paņēmieni var atšķirties!).

Daudziem vilšanos sagādā brīdis, kad gatava zivs jānoņem no restītēm, un tā pie tām ir pielipusi. Cenšoties zivi noņemt, porciju gabali tiek bojāti. Kā rīkoties? Viens risinājums - notīrīt grila restes līdz spīdumam un kārtīgi sasmērēt ar eļļu. Cits paņēmiens – restes sakarsē un apziež ar speķa gabaliņu, tad uzliek zivi un apcep no abām pusēm. Grilu pirms cepšanas noteikti labi jāsakarsē. Sagatavoto zivi cep apmēram 10 minūtes no katras puses. Ja porciju gabali ir ļoti biezi, tad cep ilgāk. Ja tomēr bail, ka zivs var pielipt pie restītēm, tad vienmēr var to ietīt folijā – šādi ceptā zivs būs “bālāka”, taču tāpat sulīga un ļoti garšīga.

Kūpināta zivs

Sens un ar tradīcijām bagāts zivju sagatavošanas veids. Zivis kūpina gan tradicionāli, gan izmantojot rūpnieciski izgatavotas kūpinātavas. Izšķir divus kūpināšanas veidus: karsto kūpināšanu un auksto kūpināšanu.

  • Karstā kūpināšana - zivij ir nepieciešams īss sālīšanas laiks. Kūpināšanas temperatūra parasti ir aptuveni 320 C pirmajās divās stundās un aptuveni 650C turpmākajās 4 līdz 8 stundās. Pēc zivs apžūšanas ir nepieciešama augsta temperatūra, lai tiktu iznīcinātas iespējamās baktērijas. Pēc tam notiek bagātīga apdūmošana, lai zivs iegūtu zeltainu nokrāsu, dūmu aromātu un vēlamo garšu;
  • Aukstā kūpināšana - nepieciešams ilgāks sālīšanas laiks, zemāka kūpināšanas temperatūra – aptuveni no 26 līdz 320C, kā arī ilgs kūpināšanas laiks – 1 līdz 5 dienas vai ilgāka nepārtraukta kūpināšana.

Kūpināt var jebkuru zivi, bet zivis, kas satur vairāk tauku, piemēram, lasis un forele, ir piemērotākas kūpināšanai, jo šo zivju tauki labāk uzsūc dūmus un gaļai ir piemērotāka uzbūve nekā liesajām zivīm, kuras pēc kūpināšanas kļūst sausas un cietas.

Ja sajuti mutē kūpināta laša garšu, laiks ieskatīties 220.lv grilu, mangalu un kūpinātavu piedāvājumā. Viss grilēšanai un kūpināšanai!

 
 
[1] Komentāri | dilst | aug
 
ivcuks1987

650 grādos kautko kūpina

11.08.22 Atbildēt | Ziņot -1
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager