Veidosim saturu kopā!
  • Jūsu novadā gaidāmas vai jau aizvadītas copmaņus saistošas aktivitātes?
  • Jums ir viedoklis par copmanim aktuālu tematu?
  • Esat izbaudījis aizraujošu copes piedzīvojumu?

Rakstiet mums! Pievienojiet attēlus (vai uzticiet tos piemeklēt CL redaktoram) un mēs nodosim Jūsu vēstījumu visai Latvijas copmaņu saimei!

Jaunākie komentāri

Seko līdzi

Seko līdzi jaunākām ziņām sev ērtākā veidā izmantojot CopesLietas.lv ziņu sadaļas RSS barotni.
CopesLietas.lv | 17.augusts 2022, 14:49 | Komentēt | 1811 skatījumi

Kā izvēlēties vobleri atkarībā no zivs, kuru vēlaties noķert?

Nenoliedzami, ka makšķerēšanā ļoti daudz izšķir ne tikai iegādātais pamata inventārs, bet arī dažādie palīgrīki. Vobleri ir kategorija, kurā ietilpst daudz un dažādu materiālu mānekļu ar atšķirīgām animācijas variācijām. To lielajā daudzveidībā nav viegli orientēties un tas, ka katrai ūdenstilpei ir sava specifika un zivju paradumi, šo izvēli padara tikai grūtāku. Ielūkojoties dažādos makšķernieku forumos skaidrs, ka “vobleru mode” ir tikpat mainīga kā Latvijas laika apstākļi, un ikvienam makšķerniekam ir savs voblers favorīts un arī ieteikumi, kā ar to palīdzību no dzelmes izmānīt un noķert plēsīgās zivis.

Jau izsenis copes mānekļu meistari gatavoja dažādus dzīvo zivtiņu imitējošus mānekļus. Šobrīd, moderno tehnoloģiju laikmetā, tā ir industrija, kas nepārtraukti strādā uz arvien jaunu, kvalitatīvāku modeļu izstrādi. Ar kvalitatīvu vobleri iespējams apgūt praktiski pilnīgi visus dziļumus. Lieki būtu teikt, ka viens pats māneklis, bez pieredzes un prasmes, copi negarantē.

Vobleriem izšķir vairākas apakškategorijas, kas atbilst mānekļa peldspējai un to pielietošanas tehnikai:

  • Peldošie;
  • Peldošie un nirstošie;
  • Grimstošie.

Peldošos voblerus velk pa ūdens virsmu. Tie ir veidoti tā, lai kustoties radītu pēc iespējas dažādu ūdens viļņošanos. Vobleri, kas velkot ienirst, ir ļoti dažādi, jo vilkšanas ātrums nosaka to, cik dziļi voblers ienirs. Niršanas kustību nodrošina mēlīte pie mānekļa galvas. Dažos vobleros iekšā iemontētas skanošas lodītes, kas zivīm rada papildu interesi par mānekli. Grimstošie vobleri vairāk domāti dziļiem ūdeņiem, taču ir arī tādi vobleri, kas skaitās grimstoši, taču, ja tikko pēc saskarsmes ar ūdens virsmu tos sāk vilkt, tie saglabā iesākto dziļumu un dziļāk neienirst.

Katriem zivju ķeršanas apstākļiem un ūdenstilpes dziļumam izvēlas vobleri ar attiecīgu iegrimi:

  • DR (deep runner) - dziļām vietām;
  • MR (medium runner) – vidēji dziļām;
  • SR (shallow runner) – seklākām vietām.

Biežs ieteikums ir sākt ar SR mānekli, kas ir arī visuniversālākais mānekļa tips, labs tehnikas apgūšanai – iemācoties maksimāli pietuvināt mānekļa animāciju dzīvās ēsmas uzvedībai, variēt ar kustību intensitāti ar pauzēm.

Atkarībā no mānekļa izmēra un spēles īpašībām varat piemeklēt savai mērķa zivij atbilstošāko:

  • Līdakai no 80 mm līdz 150 mm ( un lielāki);
  • Lasim no 60 līdz 90 mm;
  • Asarim no 40 līdz 90 mm;
  • Forelei no 30 līdz 70 mm;
  • Sapalam no 30 līdz 50 mm;
  • Salatei no 50 līdz 90 mm;
  • Zandartam no 70 līdz pat 110 mm. Gandrīz visi populārākie lašu vobleri ir lietojami arī zandartu spiningošanai.

Vobleru krāsa

Bieži pārspriež jautājumu par mānekļu krāsu. Ražotāji izgatavo vobleru modeļus, kas piemēroti dažādiem makšķerēšanas reģioniem un krāsai piešķir lielu nozīmi. Vairumā gadījumu krāsa ir svarīgs faktors, bet līdz aptuveni piecu metru dziļumam. Protams, papildu faktori ir ūdens dzidrums un laika apstākļi. Voblerus iesaku izvēlēties vai nu dabiskā krāsā, vai ar UV krāsojumu. Tā kā spiningošana parasti notiek mazas gaismas apstākļos, tad UV krāsojumam ir liela nozīme.

Cik svarīgs voblera izmērs?

Joprojām izplatīts viedoklis, ka galvenais kritērijs ir voblera lielums. Tas nebūt tā nav, jo izsalkusi plēsoņa nekādā gadījumā nelaidīs garām savu iespēju ierīt arī mazāku medījumu. Labi darbosies vobleri ēsmas zivtiņu izmērā.

Tehnika

Atkarībā no apstākļiem un zivju aktivitātes var izvēlēties peldošo vai grimstošo versiju. Ja vieta ir dziļāka un nepieciešami tālāki metieni, tad grimstošā versija būs piemērotāka. Mānekli vada ar līganiem, gariem pievilcieniem vai īsiem, asiem rāvieniem. Pauzēm, atkarībā no zivs sugas, ir liela nozīme.

Sākot izmantot voblerus, jābūt pamata zināšanām par konkrētās zivs barošanās paradumiem, tāpat jāiepazīst konkrētā ūdenstilpe. Parasti nākas eksperimentēt ar dažādiem mānekļiem, pirms izveidojas konkrētās makšķerēšanas vietas vobleru tops. Tāpēc svarīgi mainīt mānekļus un spēlēties ar to vadīšanas animāciju. Skatīt 220.lv vobleru piedāvājumu var šeit. Tirdzniecības centrā internetā 220.lv ir pieejami arī citi makšķerēšanas piederumi – makšķeres, spiningi, spininga spoles un cits nepieciešamais aprīkojums.

 
 
[0] Komentāri
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager