Veidosim saturu kopā!
  • Jūsu novadā gaidāmas vai jau aizvadītas copmaņus saistošas aktivitātes?
  • Jums ir viedoklis par copmanim aktuālu tematu?
  • Esat izbaudījis aizraujošu copes piedzīvojumu?

Rakstiet mums! Pievienojiet attēlus (vai uzticiet tos piemeklēt CL redaktoram) un mēs nodosim Jūsu vēstījumu visai Latvijas copmaņu saimei!

Jaunākie komentāri

Seko līdzi

Seko līdzi jaunākām ziņām sev ērtākā veidā izmantojot CopesLietas.lv ziņu sadaļas RSS barotni.
Aktuāli | 4.decembris 2022, 17:42 | Komentēt | 3754 skatījumi

Kā makšķerēšana novērš pašnāvības

Apvienotās Karalistes lielākais makšķerēšanas piederumu mazumtirgotājs Angling Direct ir iesaistījies jaunā pētījumā, kurā atklāts, ka makšķerēšana var palīdzēt cilvēkiem, kuri cieš no garīgās veselības problēmām.

Aptauja atklāja, ka tie, kas dodas makšķerēt, mazāk nodara paškaitējumu, mēģina izdarīt pašnāvību vai sūdzas par psiholoģisku trauksmi.

Norfolkā bāzētais uzņēmums sadarbojās ar Anglia Ruskin Universitāti un labdarības organizāciju Tackling Minds, lai veiktu tiešsaistes aptauju.

No tiem pieaugušajiem, kuri atzina, ka viņi makšķerē, ievērojami mazāk norādīja, ka viņi cieš no trauksmes traucējumiem (16,5% pret 26,4%), ir mēģinājuši izdarīt pašnāvību (7,5% pret 13,2%) un tīši nodarījuši kaitējumu sev (10,4% pret 20,6%), salīdzinot ar tiem, kuri ar makšķerēšanu nenodarbojas. Galvenie stimuli bija izaicinājums, ko sniedz makšķerēšana un atpūta.

“Uzņēmumā Angling Direct mūsu mērķis ir panākt, lai ikviens makšķerētu,” sacīja Angling Direct izpilddirektors Endijs Torerss. “Makšķernieki jau sen zina, ka makšķerēšanas un relaksācijas kombinācija brīvā dabā ir lieliska viņu vispārējai labklājībai un garīgajai veselībai. Šī pētījuma sniegtie dati būs ļoti noderīgi psihologiem un medicīnas nozarei kopumā, domājot par sabiedrības veselības pasākumiem nākotnē."

2021. gadā uzņēmums Tackling Minds veiksmīgi panāca, ka makšķerēšana tika atzīta par oficiālu ārstēšanas līdzekli Nacionālajā veselības dienestā (NHS), kuru pacientam var izrakstīt ārsts psihoterapetis, jo tā sniedz daudzus garīgās veselības un labklājības ieguvumus.

Tackling Minds dibinātājs Deivids Laions sacīja: "Mūsu pacienti mums vairākkārt ir atzinuši, ka, bez viņiem organizētajām makšķerēšanas sesijām, viņi nav droši, ka šodien būtu dzīvi. Tagad iegūt zinātniskus pierādījumus, lai atbalstītu to, ko mēs visu laiku esam teikuši, ir maigi izsakoties neticami. Plašāka šī pētījuma ietekme ne tikai makšķerēšanas nozarē, bet arī garīgās veselības nodrošināšanā būs pārsteidzoša.”

Lī Smits, Anglias Ruskinas universitātes Sabiedrības veselības profesors, sacīja: "Mūsu veiktais darbs ir parādījis, ka personām, kuras makšķerē, ir zemāks diagnosticēto trauksmes traucējumu, pašnāvības mēģinājumu un tīša paškaitējuma gadījumu līmenis, salīdzinot ar tiem, kuri zivis neķer. Tas liek domāt, ka līdzdalības veicināšana makšķerēšanā varētu būt laba divu metožu stratēģija gan relaksācijas un labas garīgās veselības nodrošināšanai, gan arī paaugstināta fiziskās aktivitātes līmeņa veicināšanai tiem, kuriem ir garīgās veselības problēmas, piemēram, trauksme."

 
 
[0] Komentāri
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager