Veidosim saturu kopā!
  • Jūsu novadā gaidāmas vai jau aizvadītas copmaņus saistošas aktivitātes?
  • Jums ir viedoklis par copmanim aktuālu tematu?
  • Esat izbaudījis aizraujošu copes piedzīvojumu?

Rakstiet mums! Pievienojiet attēlus (vai uzticiet tos piemeklēt CL redaktoram) un mēs nodosim Jūsu vēstījumu visai Latvijas copmaņu saimei!

Seko līdzi

Seko līdzi jaunākām ziņām sev ērtākā veidā izmantojot CopesLietas.lv ziņu sadaļas RSS barotni.
Aktuāli | 30.decembris 2022, 09:27 | 5 komentāri | 4780 skatījumi

Licence Salacā sadārdzinājusies par ceturtdaļu

Šodien, 30. decembrī plkst. 9.00 Mana Cope vietnē un aplikācijā sākas licenču tirdzniecība lašu un taimiņu makšķerēšanai Salacā 2023. gada ziemas-pavasara posmam. Īsi pirms sezonas sākuma ir mainīts licencētās makšķerēšanas nolikums, kas burtiski pirms nedēļas arī apstiprināts Limbažu novada domē.
Izmaiņu nolikumā nav sevišķi daudz, ja salīdzina ar iepriekšējo sezonu. Būtiskākā no tām – vienas dienas licences cenas pieaugums no 20 uz 25 eiro, jeb 25%. Ekonomisti teiktu, ka cenas tirgū nosaka piedāvājums un pieprasījums, bet veca tautas paruna – kur aitas, tur cirpēji.
Turpinot pētīt izmaiņas, redzam, ka jau no 1. janvāra lašu un taimiņu cope būs atļauta ar licencēm visās četrās zonās. Nedaudz mainīts zonu robežu izvietojums, B zona būs īsāka, C zona garāka. Precīzas zonu robežu koordinātes vislabāk izpētīt vietnē Mana Cope.
Vienlaikus iegādāties būs iespējams 5 licences (agrāk bija 3). Tāpat kā iepriekš, lai iegādātos jaunas, būs jāiesniedz lomu atskaite par kādu no iepriekš iegādātām licencēm. Jāatzīmē arī tas, ka izvēloties lomu paturēt, tas ir jāreģistrē nekavējoties pēc zivs nogalināšanas. Jāsecina, ka viedtālrunis ar interneta pieslēgumu nu jau kļūst par lašu makšķerēšanas neatņemamu aksesuāru. Tiesa, daudzviet Salacas krastos nemaz nav normālas zonas, lai šo punktu burts burtā izpildītu. No otras puses, videoierīču lietošana arī nav atļauta, līdz ar to makšķerniekam jāmeklē viedtālrunis bez iespējas filmēt video.
Nedaudz pārsteidz tas, ka likvidētās ir pirmdienas – saudzējamās dienas. Šajās dienās zivij bija vismaz kāda atelpa no makšķernieku presinga, tagad lasim nāksies vērot dažādas krāsas mānekļus septiņas dienas nedēļā. Janvārī un februārī arī pieaudzis pārdodamo licenču skaits vienā zonā. Pagājušajā gadā šis skaits bija 8, tagad tas palielināts uz 10. Kopumā redzams, ka presings uz upi tiek palielināts. Vērosim, kā tas atstās iespaidu uz lašu populāciju.
Tiesa, kopējais dienas licenču skaits, ko atļauts iztirgot, nav būtiski mainījies. Tagad tas ir 2990 licences. Ņemot talkā kalkulatoru, nav sarežģīti sarēķināt, ka licenču šogad būs krietni mazāk nekā makšķerējamo dienu. Līdz ar to ir liela iespēja, ka licences beigsies jau aprīlī vai pat marta vidū. Tas, protams, būs atkarīgs no tā, cik silta vai auksta būs ziema un cik ļoti makšķerēšanu janvārī un februārī ierobežos ledus.
Ir arī labās ziņas. Tās attiecas uz tiem spiningotājiem un mušotājiem, kas ķeltu makšķerēšanu neatzīst kā šķiru, bet izvēlas pilnvērtīgu svaigo lašu copi vasarā un agrā rudenī. Tad lūk, aizliegums spiningot un mušot septembrī ir daļēji atvieglots – tagad to nedrīkstēs darīt tikai posmā no Korģes upes ietekas un uz augšu. Toties uz leju no Korģes – aidā cīņā ar tikko no jūras svaigi ienākušiem ātrvilcieniem (izņemot teritoriju ap zivju skaitītāju). Loģiski, ka par nekādu lašu vai taimiņu paturēšanu lomā šajā laikā nevar būt ne runas.
Humoram varam pieminēt 8.1.1. punktu, kas ļauj makšķerēt tikai ar mānekļiem, kas aprīkoti ar 2 āķiem. Ar vienu, sanāk, ka nedrīkst. Šūpiņus, rotiņus un mušas atstājam mājās?
Ar pilnu nolikumu iespējams iepazīties šeit:

 
 
[5] Komentāri | dilst | aug
 
kipaps367

Labdien! Varbūt kāds var paskaidrot:

8.3.7. aizliegts izmantot jebkāda veida elektronisko dziļummēru, video ierīces un eholotu, lai atstātu mazāku ietekmi uz aizsargājamiem zivju resursiem un nodrošinātu taimiņa un laša, kā arī citu vērtīgo zivju resursu ilgtspēju;

Tātad, es nevaru izmantot gopro video kameru lai iemūžinātu copi?

02.01.23 Atbildēt | Ziņot 0
THE
THE :

Domāju, ka te domātas zemūdens kameras. Būtu rēcīgi, ja inspektors piesietos telefonam vai Gopro )

03.01.23 Atbildēt | Ziņot 0
kipaps367

Vai arī tas ir domāts ka nevar izmantot zemūdens kameras zivju meklēšanai? Man neiet kopā ar šo citātu no raksta "No otras puses, videoierīču lietošana arī nav atļauta, līdz ar to makšķerniekam jāmeklē viedtālrunis bez iespējas filmēt video."

02.01.23 Atbildēt | Ziņot 0
irganviens

Kāds vispār saprot to ideju par eholotu un video aizliegšanu??? Ja nebūtu aizliegts, lašinieki tak nemētātu dīperi vai kameru? Un ja blakus iet otrs bez licences, tad viņš taču drīkst filmēt un ar eholotu darboties... Vnk būtu interesanti saprast kāds tam pamats.

04.01.23 Atbildēt | Ziņot 0
igis190

Iznārstojušu mūmiju licence 25 eur! Aptrakuši! Vienkarši Latvijas copmaņi netiek klāt pie normālu lašu ķeršanas, tp nezin, kas tas ir Lasis! Un pērk pa dārgo mūmiju licences! Lohotrons!

05.01.23 Atbildēt | Ziņot 2
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager