Veidosim saturu kopā!
  • Jūsu novadā gaidāmas vai jau aizvadītas copmaņus saistošas aktivitātes?
  • Jums ir viedoklis par copmanim aktuālu tematu?
  • Esat izbaudījis aizraujošu copes piedzīvojumu?

Rakstiet mums! Pievienojiet attēlus (vai uzticiet tos piemeklēt CL redaktoram) un mēs nodosim Jūsu vēstījumu visai Latvijas copmaņu saimei!

Jaunākie komentāri

Seko līdzi

Seko līdzi jaunākām ziņām sev ērtākā veidā izmantojot CopesLietas.lv ziņu sadaļas RSS barotni.
Retro cope | 3.maijs 2023, 23:03 | Komentēt | 819 skatījumi
1975. gada februārī Zviedrijā ražotais ABU Cardinal 33 ir ierindā vēl joprojām

ABU Cardinal 33

Vecajās grāmatās par makšķerēšanu tiek minēts, ka Latvijā kopumā ir ap trīs simtiem mazo upīšu un strautu, kuros mīt foreles. Visi šie ūdeņi ir apbrīnojami skaisti un veido tikai mūsu zemei raksturīgo ainavu. Tiem, kas spiningo foreles, tikšanās ar jebkuru mūsu strautu ir kā randiņš ar skaistu meiteni, tāpēc, kā jau pienākas, ir nepieciešams izcils inventārs.

Gandrīz jau pusgadsimtu viena no labākajām mazajām bezinerces spolēm pasaulē ir ABU Cardinal 33. Man ļoti paveicās, jo tālajā 1975. gadā, kad tās tik tikko sāka ražot, man izdevās iemainīt pilnīgi jaunu Cardinal pret divām lielākām bezinercenēm, un ar to strādāju visus šos gadus. Visus leģendāros trīs simtus foreļu strautu man izstaigāt nav izdevies, tomēr arī tie 173 strauti, kuros esmu noķēris vismaz vienu mēra foreli, nav nemaz tik maz.

Pededzes augštece, kur tā ir Krievijas un Igaunijas dabīgā robeža, ķeras skaistas foreles, un bez ABU Cardinal 33 tur nevarēja iztikt

ABU firmas ziedu laiki

Pagājušā gadsimta otrās puses sākumā zviedru firma ABU ar savām slēgtajām spolēm Matic un multiplikatoriem Ambassadeur bija pazīstama visā pasaulē. Viņu bezinerces spoles nebija tik labas. Pirmie 200. un 300. sērijas Cardinal neizcēlās ne ar īpašu dizainu, ne ar izciliem tehniskajiem risinājumiem. Man personiski bija šīs sērijas spole ABU 333, un savu pirmo strauta foreli 1972. gadā es izvilku tieši ar to, lai gan šī spole bija smagnēja un pārāk lēna copei foreļu strautos.

Tad, tuvojoties pagājušā gadsimta 70. gadu vidum, firma ABU sāka ražot Cardinal 44, kas salīdzinājumā ar visām iepriekšējām bezinercenēm bija pilnīgs kosmoss. Tās bija tik lieliskas, ka viens otrs ar to spiningo vēl šodien. Tā tiešām ir ļoti laba spole, tikai vairāk piemērota nedaudz lielākām foreļupēm, kādas ir, piemēram, Zviedrijā. Mūsu strautiem bija vajadzīgas mazliet mazākas, un firma ABU 1975. gada februārī sāka ražot Cardinal 33, kas mūsu apstākļiem bija ideāla.

Jaunais modelis bija mazs, viegls, ļoti ērts un ārkārtīgi parocīgs. Frikcijas bremzes regulators bija izvietots korpusa aizmugurē, bija ļoti ērts un drošs. Sazobe strādāja klusi, pilnīgi bez trokšņa un lieliski nodrošināja pārnesumu 1:5. Sazobe bija izveidota tā, ka pat tagad, lai arī es to intensīvi esmu lietojis 43 gadus (!!!), mehānisms pilnīgi nemaz nav nolietojies. Tajā nav parādījusies nekāda lufte, un tas ir kā jauns. Ja runa ir par Cardinal 33, tad tur nav ko piebilst, tā tiešām ir slavenā zviedru kvalitāte.

Diemžēl neviena mūsdienu ABU bezinerces spoles pēc kvalitātes rādītājiem nav ne tuvu pirms 43 gadiem ražotajiem modeļiem. Tās sen vairs neražo Zviedrijā, un tajās nav ne miņas no zviedru kvalitātes.

Vecais Cardinal 33 pārspēj arī lielāko daļu citu firmu mūsdienu ražojumu. Vienīgās mūsdienu bezinerces spininga spoles, ko var likt tam blakus, ir paši labākie un dārgākie japāņu Daiwa un Shimano izstrādājumi.

mehānisms, kurš strādā kā pulkstenis jau 43 gadus!!!

Cardinal 33 pret mūsdienu Daiwa un Shimano

Ja salīdzina ABU Cardinal ar mūsdienu Daiwa un Shimano, tad uzreiz ir redzams, ka šie modeļi krasi atšķiras ar rotora, auklas savācēja un auklas uztīšanas spolītes konstrukciju. Jaunajiem japāņu modeļiem tie ir principiāli citādi. Vecajam, labajam zviedram viss rotors bija no metāla, uztīšanas spolīte atradās rotora iekšpusē, tāpēc nebija izslēgta auklas nokļūšana zem spolītes. Savukārt jaunajiem japāņiem, pateicoties labākam konstruktīvajam risinājumam, auklas nonākšana zem spolītes ir gandrīz neiespējama, un te mūsdienu japāņi it kā apsteidz vecos zviedru meistarus. Toties, ja aukla nonāk zem Cardinal spolītes, tad visu izlabot var pāris sekundēs, jo spolīti var noņemt ar trīs pirkstiem vienas sekundes laikā, bet spolītes uzstādīšanu un fiksāciju var pabeigt pat ātrāk nekā sekundē. Turpretī, ja, nedod dievs, uzpūš vējš un kāda sagrieztas auklas cilpa tiek zem modernās japāņu bezinerces mantas, tad tur ir, ko skrūvēt un ņemties. Tā kā tas tiešām notiek ļoti reti, acīmredzot par to japāņi vispār nav domājuši.

Lociņa atsišanas mehānisms jaunajām japāņu spolēm ir mūžīgs, pilnīgi drošs, un par to spiningotājam galva nesāp vispār. To var iedarbināt vai nu ar spoles rokturi, vai vienkārši ar plaukstu. Vecajam ABU ir novecojusi atsperu sistēma. Atsperes nolietojas aptuveni vienas sezonas laikā, un tās ir jāmaina. Uz copi obligāti jāņem līdzi rezerves atspere un skrūvgriezis, jo atspere var salūzt negaidīti.

Tas it kā ir ļoti slikti, toties tieši šajās atsperēs slēpjas pati lielākā Cardinal priekšrocība, salīdzinot ar vislabākajām japāņu bezinercenēm. Lieta tāda, ka visi mūsu foreļu strauti ir sekli un mazi. Tie atrodas aizvējā, jo parasti tek pa mežiem, vai, ja pa pļavām, krasti ir aizauguši ar kokiem un krūmiem. Tur ir ļoti kluss un dzirdamas tikai putnu dziesmas un strauta čalošana, tāpēc forelistam jāuzvedas ļoti klusi. Visas japānietes ar savu mūžīgo lociņa aizciršanas mehānismu dara to tik skaļi, ka mazajā strautā vienkārši baida zivis, bet vecā, labā zviedra atsperi var paregulēt tā, ka tā strādās ļoti klusu, zivis netiks traucētas un ķersies drošāk.

Jāatzīst, ka bremzes jaunajām japānietēm ir labākas. Ar tām konstruktīvi ir domāts spiningot ar ieslēgtu atpakaļgaitas bremzi, un tā darbojas pilnīgi bez skaņas. Vecais zviedrs ar ieslēgtu atpakaļgaitas bremzi tarkšķ, toties japānietēm, taisni otrādi, frikcijas bremze tarkšķ un, kausējot lielo zivi, spiningotājs dzird, cik auklas zivs ir izrāvusi ārā. Savukārt vecā zviedra frikcija klusē, un pie klusuma tik atbildīgos mirkļos copmanim ir jāpierod.

Kas attiecas uz zobrata pārnesuma mehānismu, tad visdārgākajām japānietēm, piemēram, jaunajai Shimano Stella, zobrati strādā vēl labāk nekā zviedram. Tiesa, ir redzēti tuvākie Stellas radinieki, arī diezgan dārgie Tvin Power, kas pēc trīs četru gadu ekspluatācijas jau grab un klab un ir jāmet miskastē, bet vecā labā zviedra sirsniņa pukst pārliecinoši jau ilgāk par 40 gadiem. Atrunas par to, ka Stellu ražo pašā Japānā, bet Tvin Power kādā mazāk attīstītā valstī, nav pārliecinošas.

Atsperes, kas reizi gadā lūst, ir nopērkamas interneta veikalā

Galu galā, kurš tad uzvar pie mazajiem foreļu strautiem? Jaunās japānietes vai vecais Cardinal? Kāds būtu pats galvenais kritērijs, pēc kura noteikt, kura spole labāka? Manuprāt, atbilde ir viennozīmīga. Labāka ir tā, ar kuru copējot zivis ķeras biežāk, drošāk un lielākas. Lai man piedod, skaistās japānietes, bet tas ir vecais labais zviedrs, jo tas nesit tik skaļi lociņu.

Agrāk biežu braukāju forelēs ar savu draugu Alekseju Gedercevu. Viņš spiningoja ar visādām modernām japāņu spolēm, bet es ar savu veco Cardinal. Rezultāts lielajām forelēm bija 5:1 vai 5:2 manā labā, bet bija arī 5:0. Ja, spiningojot foreles, trāpījās alatas, tad tur pārsvars bija vēl lielāks un sasniedza pat 10:0!!! Kāpēc? Manuprāt, atbilde vienkārša. Visas viņa spoles vienmēr skaļi atsita lociņu. Kā tur varēja ķerties liela forele, ja es, esot augstu krastā, dzirdēju viņa Daiwa, Riobi un tamlīdzīgu spoļu klikšķus! Viņš lielās strauta foreles daudzmaz sāka vilkt, tikai kad nopirka ABU Cardinal 4x, kura nebija tik izcila kā Cardinal 33, bet klakšķēja klusāk.

Pie lielākas un krāčainākas upes zviedra pārākums nonivelēsies, un tur uzvarēs jaunība, jo skaļajā upē, kur vēl pūš vējš, nodevīgo klikšķi zivis nedzirdēs un labi pieteiksies arī uz japānietēm. Tāpēc, ja Cardinal 33 mazā strautā izrādās labāks par japānietēm, tad Cardinal 44 lielākā un krāčainākā upē skaistajām austrumniecēm zaudē, lai gan pavisam nedaudz. Es, piemēram, foreļu spiningošanai lielākās upēs un kalnu ezeros izmantoju modernu Japānas bezinerces spoli Daiwa Tournament 2500, kas pēc lieluma atbilst ABU Cardinal 44.

Oriģinālais marķējums uz korpusa

Vai tiešām zivis tik labi dzird?

Kā mēs varam zināt, kā dzird zivis? Tās taču nerunā un nevar atbildēt uz tiešu jautājumu. Cilvēki ne velti saka: klusē kā zivs vai mēms kā zivs. No bioloģijas mēs zinām, ka zivis jūt ar tā saucamo sānu līniju. Bet kā jūt? Cik tālu viņas dzird? To pilnīgi droši mēs nezinām. Vienīgais, ko mēs zinām pilnīgi droši, ir tas, ka vējainā laikā līdakas uz spiningu vienmēr ķeras labāk nekā bezvējā. Kāpēc? Acīmredzot tāpēc, ka viļņi kaut cik slēpj citas skaņas. Tas pats noteikti notiek krāčainos upju posmos. Velcējot visas zivis piesakās labāk un lielākas, ja vizulis tiek vilkts tālāk no laivas.

Reiz pamanīju, ka lielā upē posmā ar lamināru straumi vidū turas vairāki lieli laši. Dzidrajā ūdenī tie bija teicami redzami, bet, kad metiena brīdī ar klikšķi aizcirtās spoles lociņš, visi viņi uzreiz metās prom. Tik tikko stāvēja ierindā upes vidū, bet te – kā pēc starta šāviena, uzreiz pazuda. Vienu reizi kādā Latgales ezerā apmēram 30 m attālumā ieraudzīju ūdenī stāvam milzīgu līdaku, kas varēja svērt vairāk par 10 kg. Bija pilnīgs bezvējš. Tikko noklakšķēja spole, līdaka uzreiz sagriezās un muka prom. Ūdenī palika tikai lielais mutulis.

Kāpēc tā notiek? Mēs to nezinām. Varbūt metāla klakšķi zivs dzird sevišķi labi? Varbūt metāliska skaņa nav viņas dabisko skaņu frekvences zonā? Tas arī var būt. Mēs varam tikai konstatēt faktu, ka zivis uz to reaģē. Vai nu laižas lapās, vai sastingst un neuzbrūk vizulim.

Lai gan cilvēks nav zivs un viņam nav sānu līnijas, dzirdamību zem ūdens esmu pārbaudījis pats. Kādu dienu spēlēju ar saviem bērniem paslēpes. Mazie razbainieki mani atrada visur, un es nolēmu noslēpties peldbaseinā, zem ūdens. Kad izdzirdēju, ka bērni nāk mani meklēt, vienkārši ieniru un tur klusi gulēju apmēram divas minūtes, pilnīgi nekustoties. Šajā laikā dzirdēju bērnu soļus uz trepēm, lieliski saklausīju, ko mazie savā starpā runā un kā mani meklē. Vēl vairāk – dzirdēju skaņas no televizora mājas pirmajā stāvā. Tā, lūk. Ja forele dzird vēl labāk nekā cilvēks (jo tai ir sānu līnija), tad iznāk, ka jebkurš ass klikšķis viņu darīs uzmanīgu, un zivs neskries pakaļ vizulim, kuru spiningotājs iemetis un velk ar vismodernāko spoli. Un otrādi – ja lociņš aizveras bez skaņas, forele uz iemesto vizuli reaģē, uzbrūk un uzsēžas uz āķiem.

Auklas uztīšanas spolīti var noņemt un ievietot atpakaļ dažās sekundēs

Kādreiz, ap 1985.–87. gadu, Alūksnē dzīvoja mans draugs, kas mēdza spiningot strautenes tikai agrā pavasarī, un viņš to darīja ar visparastāko PSRS ražoto metālisko spiningu un tai pašā PSRS ražoto leģendāro Ņevas inerceni. Viņa iecienītākā vieta bija Pededze – tur, kur tā ietek Latvijā un ir Krievijas un Igaunijas dabīgā robeža. Kamēr pavasarī bija augsts ūdens līmenis, viņš katru gadu noķēra 1,5–1,7 kg smagas foreles. Motociklu viņš vienmēr atstāja pie lielā laukakmens, uz kura ir izcirsta Krievijas, Igaunijas un Latvijas robeža, un nedaudz augstāk ar Ņevas spoli mētāja palielu baltu šūpiņu ar sarkanām pumpām. To viņš bija nopircis parastā veikalā, un tas arī bija necils PSRS ražojums, bet foreles viņš vilka. Kā tas bija iespējams ar tik primitīviem rīkiem? Vienkārši! Spiningotājs prata iemest vizuli precīzi upē, Ņevas spole strādāja klusi, jo tai nebija lociņa aizciršanas mehānisma un spiningotājs bremzēja, maigi spiežot spoli ar īkšķi.

Cita starpā – kad lielie pavasara ūdeņi nokritās, pats bieži braucu spiningot uz šo Pededzes posmu. Tas bija kā neliels un ļoti līkumains strauts, un tajā vietā varēja izbaudīt visas spoles Cardinal 33 priekšrocības. Pateicoties tam, ka auklas uztīšanas spolīte šim modelim ir ar mazāku diametru, var precīzāk koriģēt vizuļa lidojumu un precīzi iemest un novilkt, kas mazā strautā ir ļoti svarīgi. Tā kā spole strādāja klusi, foreles vienmēr ķērās aktīvi un droši, un katru reizi man izdevās izvilkt vismaz piecas lielas zivis.

Bez skaļajiem spoles lociņa klikšķiem es bieži vien piegāju pavisam tuvu dažādiem zvēriem, kuru krastos bija ļoti daudz. Reiz pietuvojos pavisam klāt aļņu mammai, kas karstajā vasaras dienā vienkārši gulēja atvarā. Ļoti žēl, ka tagad šis Pededzes posms vairs nav pieejams makšķerēšanai.

Kur iegādāties Cardinal 33

Neskatoties uz to, ka bezinerces Cardinal 33 neražo jau sen, tās var nopirkt interneta veikalos. Pietiek, ja interneta meklētājā latviešu valodā ieraksta: pirkt ABU Cardinal 33 – uzreiz atradīsi daudz un dažādus piedāvājumus. Turpat tiek tirgotas visas rezerves daļas (papildu spolītes, atsperes u.c.). Atsperes ir jāpērk obligāti, jo tās mēdz lūzt un ir jāmaina.

Kas attiecas uz cenu, tādai spolei kā manējā, ar kuru intensīvi strādāts vairāk nekā 40 gadus, tā ir ap 200 USD, bet, ja nav copēts vispār un ir firmas ABU iepakojumā, nāksies šķirties no kādiem 500 GBP. Patiesībā cena 40 gadus vecām ABU Cardinal 33 un jaunām Daiwa un Shimano spolēm ir līdzvērtīga, kas precīzi raksturo to patieso vērtību. Tāpēc, ja tev kaut kur mājās ir saglabājusies vecā Cardinal, nekādā gadījumā nemaini to pret kaut kādu lētu mūsdienu draņķi. Cardinal 33 šodien ir vienā līmenī ar tādām spolēm kā Shimano Stella un citām japānietēm. Neklausi muļķības par jaunajām spolēm no lētā gala, kam ir daudz gultņu, un citas muļķības. Cardinal 33 ir izturējis ilgu pārbaudi pie Latvijas foreļu strautiem.

 
 
[0] Komentāri
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager