Veidosim saturu kopā!
  • Jūsu novadā gaidāmas vai jau aizvadītas copmaņus saistošas aktivitātes?
  • Jums ir viedoklis par copmanim aktuālu tematu?
  • Esat izbaudījis aizraujošu copes piedzīvojumu?

Rakstiet mums! Pievienojiet attēlus (vai uzticiet tos piemeklēt CL redaktoram) un mēs nodosim Jūsu vēstījumu visai Latvijas copmaņu saimei!

Jaunākie komentāri

Seko līdzi

Seko līdzi jaunākām ziņām sev ērtākā veidā izmantojot CopesLietas.lv ziņu sadaļas RSS barotni.
Sacensības | 8.marts 2024, 19:40 | Komentēt | 1986 skatījumi

Mūsējie gatavi startam XX PČ Zemledus makšķerēšanā

XX Pasaules čempionāts Zemledus makšķerēšanā ir atklāts, mači var sākties!

Treniņos aizvadītas piecas dienas, kurās darbiņš ir ieguldīts liels. Noķerts neskaitāms skaits raudu, arī smuki asari priecēja sportistus. Domāju, mums ir izdevies saprasties ar Ugi ezera zivīm. Esam izstrādājuši, mūsuprāt, pareizās barību receptes un tās pasniegšanas veidus. Tomēr precīzi to varēs novērtēt tikai sacensību dienās. Katrā ziņā mūsu šoferīši bija ļoti priecīgi par tām zivtiņām, kuras paturējām priekš viņiem. Ugi ezerā ir licencētā makšķerēšana, dienas licence maksā aptuveni 10 EUR un ir limitēts paturamo zivju skaits. Cik mums zināms, dažas komandas ir samaksājušas brangus sodus par ķeršanu bez licences un zivju limitu pārsniegšanu. Lielākais sods, ko dzirdēju ir 15 miljoni tugriku, tas ir aptuveni 420 EUR. Inspektori šeit ir un čakli ezeru pieskata.

Esam sazīmējuši sektoru kartes. Jāsaka, ka acīmredzamu kanšu nav, ezera grunts ir samērā līdzena, tikai atsevišķos sektoros ir nelielas dziļuma izmaiņas. Dziļumi makšķerēšanas sektoros paredzami no 7 m līdz 12.5 metriem. Zivis pamatā uzturas dziļākajās vietās, tur arī sacensību laikā paredzami sportistu pulcēšanās epicentri.

Sestdienas kartē redzams viens diezgan vājš sektors, pareizāk sakot, zivīgākajā tā daļā vietas pietiks aptuveni sešiem sportistiem. Pārējos sektoros zīvīgo vietu vajadzētu pietikt visiem. Kā parasti, visu izšķirs ātrums un, protams, arī veiksme. Pat labākie āliņģi var pilnīgi nesaprotamu iemeslu pēc izslēgties. Jācer, ka zem mūsu āliņģiem viss būs kārtībā. Labākie lomi varētu pārsniegt 10 kg.

Svētdienas sektori ir nedaudz sarežģītāki. Tur jau divi sektori ir diezgan vāji, vienā var palikt arī pavisam bez loma. Man šis ir pilnīgi nesaprotami, kādēļ mongoļi tā ir iekārtojuši sektorus! Ezerā zivju ir ļoti daudz, sektorus izvietot zivīgās vietās arī nav problēma. Acīmredzot, mājiniekiem ir kāds viltīgs plāns. Jau pirmajā sanāksmē bija neliels skandāls, sektori nebija nosprausti laicīgi. Domāju, tas bija apzināti. Uzzinot to lokāciju, leiši uzreiz teica, ka būs tukšie sektori, viņi un ukraiņi šeit ir krietni ilgāk. Šis jautājums tika izdiskutēts kopējā sanāksmē un komandas balsoja par savādāku sektoru izvietojumu. Mongoļi to noignorēja. Līdz ar to var sanākt, ka kāds sportists būs ceļojis vairāk par 9000 km, lai izietu no sacensību sektora ar nulli.

Jāsaka, ka organizatoriskā puse stipri pieklibo. Ir ļoti vāja komunikācija starp lēmumu pieņēmējiem, tiesnešu brigādi, komandām un to gidiem. Visu laiku tiek mainīti pasākumu laiki un vietas, vai arī laiki tiek nolikti pārāk optimistiski, neņemot vērā smagos ceļa apstākļus. No Karakorum pilsētas līdz ezeram ir 80 km, jābrauc gandrīz 2 stundas pa ļoti nedrošu ceļu, uz kura izmainīties ir sarežģīti. Pie tam saules apspīdētās nogāzēs viss strauji sāk kust, pēcpusdienā ceļš (iebraukta rise) paliek par kārtīgu bezceļu. Mūsu Dromedārām, tādu vārdu iedevu mūsu busiņam ar priekšējās ass piedziņu, nav sevišķi jaudīgs dzinējs un riepas arī nav labākās. Pirmās dienas pēc treniņiem čaļi to stūma kalnā, pats uzbraukt nevarēja. Tagad ir iegādātas ķēdes, nu jau pa ledu un sniegu ir labāk, vairs nav jāstumj, bet pa dubļiem nemaz tik labi nav. Ceļš ar katru dienu paliek dubļaināks.

Latvijas izlase zemledus makšķerēšanā XX Pasaules čempionāta atklāšanas ceremonijā

Toties ceturtdien notikusī atklāšanas ceremonija bija ļoti augstā līmenī. Kādu laiku tik laba nav bijusi. Mongoļu mākslinieku uzstāšanās bija ļoti aizraujoša. Ceremoniju var apskatīt pašķirstot: https://www.facebook.com/profile.php?id=100071951850867 vietni.

Laikapstākļi Mongolijā mūs lutina. Katru dienu spīd žilbinoša saule, ģīmji un rokas sportistiem ir apsvilinātas krietni. Aukstums no rītiem vēl iekniebj jūtami, bet vairāk par 25 grādu sals nav šeit piedzīvots. To tik stipri šeit arī neizjūt, jo gaiss ir ļoti sauss. Uz pusdienas laiku laiks parasti paliek pavisam pievilcīgs, pie nosacījuma, ja nav vēja. Jūtams, ka tuvojas pavasaris, gaisa temperatūra ceļas, sniegs pamazām uz dienvidu nogāzēm kūst, putni sāk čivināt.

Sadzīves apstākļi arī ļoti labi, mūsu viesnīca ir izcila. Ēdiens arī ir samērā labs. Jāsaka, ka šeit daudz pārtikas produkti tiek importēti no Eiropas vai Ķīnas. Gaļa gan ir vietējā, tik daudz lopu neesmu manījis nekur. Tie ganās pat pa pilsētas nomali, nerunājot par stepi un kalniem.

Vienīgā neērtība ir nepārtrauktā braukāšana, jo plānotie pasākumi notiek dažādās vietās. Vietējie arī ir ļoti atsaucīgi, ciktāl ir iespējams ar viņiem sazināties. Nav daudz mongoļu, kuri saprot krievu vai angļu valodu. Tas arī saprotams, pilsētiņa ir ļoti maza un nomaļa. Toties tā atrodas ļoti skaistā vietā, puslokā to apskauj kalni, priekšā ir stepes plašumi. Ne velti Čingishans šo vietu noteica par impērijas galvaspilsētu.

Esam pie pilnas veselības, protams, savu iespaidu atstāj aukstais un sausais gaiss, kā arī 1500 metru augstumu virs jūras līmeņa nedaudz izjūtam. Mums viss ir salīdzinoši labi. Leišiem gan trīs sportisti bija pamatīgi apaukstējušies, viens pat izbaudīja vietējās slimnīcas pakalpojumus.

Ir izrunāta sacensību taktika, tagad tikai atliek izgulēties. Rīt uz starta izies: Harijs Raciborskis, Krišjānis Lisovskis, Kārlis Goldmans, Andris Jerums, Sandis Gribuška.

Turiet īkšķus!

Svēršanas ceremoniju pēc Latvijas laika varēs skatīt īsi pēc vienpadsmitiem:

https://www.facebook.com/profile.php?id=100071951850867

Viss šis sarežģītais ceļojums būtu grūti iedomājams bez mūsu izlases lieliskajiem atbalstītājiem: Salmo Fishing Latvija ar ērtajiem Norfin kostīmiem, veikala Zebra Master dotie urbji lieliski tiek galā ar Ugi ezera vareno ledu, kā arīzābaciņi ir ļoti silti un ērti. Liels paldies par atbalstu veikalam SHARK makšķernieku veikals - Daugavpils, veikalam OK Cope, veikalam Ratter Baits, Latvijas Makšķerēšanas Sporta Federācija, Milwaukee Tool urbjmašīnas ir liels atspaids treniņu procesā.

No Mongolijas ekskluzīvi Copes Lietām ziņo Agris Rudzāns

 
 
[0] Komentāri
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager