Kormorānu izkārnījumu dēļ nokalst viss dzīvais
Veidosim saturu kopā!
  • Jūsu novadā gaidāmas vai jau aizvadītas copmaņus saistošas aktivitātes?
  • Jums ir viedoklis par copmanim aktuālu tematu?
  • Esat izbaudījis aizraujošu copes piedzīvojumu?

Rakstiet mums! Pievienojiet attēlus (vai uzticiet tos piemeklēt CL redaktoram) un mēs nodosim Jūsu vēstījumu visai Latvijas copmaņu saimei!

Jaunākie komentāri

Seko līdzi

Seko līdzi jaunākām ziņām sev ērtākā veidā izmantojot CopesLietas.lv ziņu sadaļas RSS barotni.
Aktuāli | 8.aprīlis 2024, 16:06 | 3 komentāri | 1017 skatījumi

Kā būs ar kormorāniem Latvijā?

Lielajā Baltezerā iecerēts traucēt kormorānu ligzdošanai uz salām, tuvējās pašvaldības informējusi Dabas aizsardzības pārvalde (DAP).

Saskaņā ar DAP informāciju, sešas Lielā Baltezera salas jeb dabas liegums "Lielā Baltezera salas" atrodas Eiropas nozīmes aizsargājamā dabas teritorijā "Natura 2000".

Liepu salā un pārējās salās kormorānu jeb jūraskraukļu dēļ bojā iet dabas vērtības, bet ezera piekrastē esošo māju iedzīvotāji regulāri sūdzas par putnu radītajām neērtībām un uz salām bojā ejošajiem kokiem.

Lai nezaudētu dabas lieguma dabas vērtības, samazinātu jūraskraukļu radīto traucējumu arī iedzīvotājiem, konsultējoties ar ornitologiem, Ādažu un Ropažu pašvaldībām un citām ieinteresētajām pusēm, Dabas aizsardzības pārvalde pieņēmusi lēmumu ļaut no 1.aprīļa līdz 31.jūlijam veikt jūraskraukļu regulāru traucēšanu. Tāpat atļauts nogalināt ne vairāk par 20 jūraskraukļiem.

[IMG:1]

Neveicot šīs darbības pavasarī, neesot iespējams saglabāt "Natura 2000" teritorijas dabas vērtības, kuru aizsardzībai tā izveidota.

Sākotnēji kormorāni, kas ligzdas vij koku zaros, apdzīvoja Mazo salu. Līdz ar kolonijas pieaugumu šajā vietā, uz salas bojā gāja koki un tā kļuva ligzdošanai nepiemērota. Koku bojāeju izraisa putnu ekskrementi, kas satur daudz fosfora un slāpekļa.

Pēc Mazās salas "iznīcināšanas" kormorāni pārcēlās uz Liepu salu. Ornitologi kormorānu kolonijas lielumu Baltezerā lēš ap 100 ligzdu.

Šāda izmēra kolonija, kas koncentrējas vienā vietā, tuvā nākotnē var pilnībā iznīcināt salas meža veģetāciju, kā to rāda Mazās salas piemērs. Diemžēl arī Liepu salā lakstaugu stāvā jau konstatētas laukumveida platības, kur tipiskās meža zemsedzes vairs nav, tāpat daļa ligzdu koku ir ar skrajiem vainagiem, kas norāda uz to stāvokļa pasliktināšanos.

Kolonijas traucēšana ligzdošanas laikā palīdzētu novērst tās palielināšanos un risku, ka arī Liepu salā esošās mežaudzes ies bojā.

Jūraskraukļu populācijas gan Latvijā, gan Eiropā pašlaik esot stabilas un tām nedraudot izzušana. Latvijā kopumā ir novērtēti 2600 - 3100 ligzdojoši pāri, kas ir stabila populācija īstermiņā, savukārt ilgtermiņa populācijas tendence ir pieaugoša. Tādēļ jūraskraukļu ieguve un traucēšana, lai aizsargātu faunu un floru, ir pieļaujama, vērtē DAP.

Meža biotopi svarīgāki

Uzturoties kādā vietā ilglaicīgi un lielā skaitā, kormorāni izēd tuvumā esošās ūdenstilpes zivis, bet to apmešanās vietā putnu izdalīto skābju dēļ iet bojā apkārtnes koki. Lielā Baltezera salas ir īpaši aizsargājama dabas teritorija, dabas liegums, "Natura 2000" teritorija, līdz ar to lēmumiem par dabas vērtību un kormorānu kolonijas atrašanos tajās ir jābūt rūpīgi izsvērtiem un vērstiem uz to, ka aizsardzības prioritāte tiek ievērota. Šajā gadījumā aizsardzības prioritāte ir meža biotopi.

[IMG:3]

 
Kormorānu skaits Latvijā pieaug, tādēļ to ieguve un traucēšana, lai aizsargātu faunu un floru, ir pieļaujama, vērtē Dabas Aizsardzības Pārvalde
 
[3] Komentāri | dilst | aug
 
einis

Kas tad nu?

Mīļputniņi kormorāni pēkšņi ir slikti?

Ai, ai ai......

Vēlu mostas Dabas parks.

Smieklīgi un reizē bēdīgi.

Ne smieties, ne raudāt.

Nu jau viss ir par vēlu.

Tāpat par vēlu signālvēžu daudzums Daugavā. Te vairs neko.

Par to ko es runāju gan TV, gan radio, un rakstīju CL, Feisbukā tas viss bija pie sēžamvietas.

Tagad pēkšņi atjēgušies.

Malači!

Apsveicu!

Gan jau alga arī, par pārgudru bezdarbību, saņemta.

Atdosiet valstij atpakaļ?

:))))))

8.apr Atbildēt | Ziņot 0
badapiicka

Kāpēc ar viņiem ucinājās? "Daudzveidības" dēļ? Viņi tač nekad nav bijuši vietējā fauna.

Viss par vēlu- kādā ziņā?- ka pārmāks visu?

8.apr Atbildēt | Ziņot 0
zivjulauva

Mjāā, ragu un nagu kantoris...

14.apr Atbildēt | Ziņot 0
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager