Sveicināti,
Palasījos šo sadaļu, informācija daudz un vērtīga, bet neatradu, ja tomēr šāda informācija bija, ceru, ka piedosiet, kā notiek pats kūpināšanas process iekš kurtuves.
Pats šajā jomā esmu zaļš, "nokūpinātas stundas" ir labi, ja 10. Kūpinātava ir ar kurtuvi no kuras uz kasti iet truba, idejiski kā zemāk bildēs redzamā. Tātad kāds būtu kurināšanas scenārijs. Kādu stundu kurinu ar sauso, lai izsilst kūpinātava, lieku kūpināmo, tad šeit ir galvenais jautājums, par kuru maza saprašana. Ko dara ar zaļo alksni, tālāk kurina tikai ar zaļo uzraugot temperatūru, kurina ar miksu, gan zaļa gan sausa, kurina ar sauso un dziļāk kurtuvē ievieto zaļo, lai dūmo, varbūt ir vēl kāds variants?
Paldies.
Azverins, 6.februāris 2015, 13:08
Te laikam pareizas atbildes pat nevar būt, galvenais lai temperatūra turas vajadzīgajos rāmjos un kādu gala rezultātu gribam. Pēc kārtīgas kurtuves izsildīšanas var kūpināt tikai ar zaļu alksni - bet ziemā vai vēsā laikā nākas diezgan daudz kurtuvē samest un no tās čūkstēšanas (svaigi cirsts alksnis) gaļa mitra paliek - nu tāda sautēta, man nepatīk tāpēc kurinu tikai ar sausu alksni bez mizas. Vēl piemetu klāt kārklu rimbuļus - bet tie deg ātri un karst stipri. Vasarā atkal pēc kurtuves izsildīšanas uz oglēm uzlieku divus alkšņa apaļkokus - nu tādus palielus - tie ilgi un lēnu deg, ik pa laikam tos parušinot.
6.februāris 2015, 13:40 | links