Veidosim saturu kopā!
  • Jūsu novadā gaidāmas vai jau aizvadītas copmaņus saistošas aktivitātes?
  • Jums ir viedoklis par copmanim aktuālu tematu?
  • Esat izbaudījis aizraujošu copes piedzīvojumu?

Rakstiet mums! Pievienojiet attēlus (vai uzticiet tos piemeklēt CL redaktoram) un mēs nodosim Jūsu vēstījumu visai Latvijas copmaņu saimei!

Jaunākie komentāri

Seko līdzi

Seko līdzi jaunākām ziņām sev ērtākā veidā izmantojot CopesLietas.lv ziņu sadaļas RSS barotni.
atlaidmammu.lv | 19.maijs 2018, 22:58 | 35 komentāri | 15298 skatījumi

Atskats uz pasākumu «Uzzini un izglītojies»

Pavasaris šogad itin svelmīgs iegadījies, kamēr Rīgā zied ceriņi, Burtniekos ar smaržu reibina ievas. Ļaudis, raduši arī pie netīkamiem laikapstākļu niķiem, gluži kā neticot,vada rāmas stundas Latvijas 4. lielākā ezera krastā.

Ūdenslīmenis šogad pazems, visi seklumi pilni sīkzivjukņadas – ik pa brīdim dzirdams līdakas asais cirtiens. Lēpes un ašķi aug griezdamies – ne dienām, bet stundām, zilo ezera spoguli padarot arvien zaļāku. Maijs Burtniekos ir līdaku spiningošanas svētki un makšķerēšanas tūrisma laiks, ierodas laivas no visas Latvijas, gatavojas tradicionālajam laivu spiningošanas čempionātam vai vienkārši izklaidējas un noķer kādu zivi maltītei, jo ķeras visiem un visur. Brīvdienās, jo vairāk tādās, kādas trāpījušās šogad, pie rampas ir pamatīga rosība. Kņada un rūcināšana sākas jau ap četriem rītā, kad adrenalīna alcēji ar saviem auto un laivām drūzmējās rindā pie laivu rampas. Ap sešiem, septiņiem krastā viss ir kluss un mierīgs – vīri un sievas makšķerē!

Dalībnieku pulcēšanās „Uzzini un izglītojies” Burtniekapasākumam sākās sestdienas rītā pie inspektoru mājiņas, tika uzstādīta skaņu sistēma, un Ojārs Beķeris kurinājadalībniekus uz saudzīgas copes instrukcijām. Skanējaliega fona mūzika, jau no paša rīta bija pamatīga svelme, vējš – ne pūsmiņas. Pirmie uzstājās 2016. gada Latvijas čempioni spiningošanā no laivām – Mārtiņš Balodis un Kristiāns Godiņš. Vīri atklāja, ka rīta agrumā jau paspējuši paspiningot ar pavisam labiem rezultātiem gan izmēra, gan skaita ziņā. Kā Burtnieka labākos mānekļus Osprey komandas pārstāvji min klasiskos rotējošos vizuļus, tāpat arī šūpiņus, bet zāļainākām vietām svarotugumijzivi ofseta āķī, tāpat labi kampj arī dažādus voblerus, kas darbojas ne dziļāk par metru. Galvenais, kas jāzina par zivs saudzīgu atlaišanu – obligāts ir gumijots uztveramais tīkls un āķa atbrīvošanas komplekts.

Nākamais ar savu stāstījumu uzstājās copesblogeris Gunārs Klēģers, pieskaroties tādiem tematiem kā copmaņu paražas Latvijā un Skandināvijas valstīs un argumentējot par labu „atlaid mammu!” saudzīgas copesprincipiem. Kā pēdējais ar savu pieredzi dalījāsilggadējais Latvijas čempionāta dalībnieks, godalgotais Ingus Goltiņš, kurš atzina, ka pēdējo gadu laikā trofejzivju izmēriem patiešām ir tendence samazināties un, ka selektīvas copes popularizēšanas rezultātā, situācija varētu pamazām sākt uzlaboties, par piemēru minot „atlaid mammu!” 2. sezonu, kad 2 līdakas tika noķertas un atlaistas divreiz. Instruktori arī uzteica konkursa „atlaid mammu!” ideju – izmantojot zivjusiles, sacensties uz noķertajiem un atlaistajiem līdakas, asara vai zandarta garumiem.

Nākamā pasākuma atrakcija – sešu stundu copes sesija ar zivjusilēm „Vidzemes laivas” lielajās „pellās”. Labākā ekipāža noķēra 12 līdakas un 2 asarus, otra labākā 6 līdakas un vienu asari. Vidējais līdaku garums no 53 līdz 58 centimetriem. Lielākā līdaka 1. dienā trāpījās Gunāram – 65 centimetri, bet 2. dienā Jānim Ukasam – 75 cm. Sekmīgākais ķeršanas dziļums no 1,7 līdz 1,3 metriem, jo labāk tur, kur aug lēpenes. Neraugoties uz to, ka 1. „Uzzini un izglītojies” klātienē apmeklēja salīdzinoši neliels reģistrēto dalībnieku skaits, ir informācija, ka sestdien ezerā vismaz 20 laivas izmantoja „atlaid mammu!” zivjusiles un, makšķerējot saudzīgas copes stilā, tika noķertas un atlaistas vismaz 50 līdakas.Kad saule jau zemu, pienāk Anatolijs no Neste komandas un pastāsta, ka svētdiena viņiem bijusi negaidīti veiksmīga līdaku daudzuma un izmēru ziņā – noķertas un atlaistas arī divas līdakmammas lielākas par vienu metru.Labāk ķēries Salacas galā

Pasākuma 2. dienā dalībnieki noklausījās Marikas Daļeckas novadpētniecības lekciju, Jāņa Ukasa visa veidošanās lekciju un Matīsa Žagara stāstījumu par Burtniekam raksturīgām pārmaiņām ekosistēmās un faktoru ietekmi uz zivju sabiedrību. Šī pasākuma daļadrīzumā būs pieejama videoversijā jaunumos.

Nākamais „Uzzini un izglītojies kopā ar „atlaid mammu!”” pasākums notiks 10. jūnijā Lielauces ezerā, pieteikšanās tiks izsludināta iepriekš.

o r i ģ i n ā l s

 
 
[35] Komentāri | dilst | aug
 
parazutis

Cik dalibnieki (neskaitot organizatorus, lektorus un pasniedzējus) piedalījās Burtnieku ezera pasākumā?

20.05.18 Atbildēt | Ziņot 0
Jurasasaris

Jefiņu bars..cilvēki kas ēd tik zāli

20.05.18 Atbildēt | Ziņot -7
Jurcik

Resnais losi, vareji atbraukt un uzgrillēt kadu zivi mums, savadak drosme tev ir tikai anonimi pļūtīt.

20.05.18 Atbildēt | Ziņot 5
krumujancis
krumujancis > Jurcik:

Tā jau tā cilvēces attīstība virzās.

Sākumā bija zilie, tad rozā, vai otrādi - tagad bučotāji ar spiningiem, nez kādā krāsā?

Skumji, ka mūsdienu sabiedrība, pagaidām gan vēl lēnām, bet noteikti aiziet savā domāšanā galīgi šķērsām.

Tiešām, nupat jau dziļu interesi izraisa katrs nākamais dīvainais solis.

Ja bildes nav falšas, tad tā padaudz to dīvainīšu ir salasījies. Lai gan pieļauju domu, ka ir arī tādi, kas vienkārši atbraukuši to farsu paskatīties klātienē.

20.05.18 Atbildēt | Ziņot -8
krumujancis

Te netā atradu vienu ziņu, kurai varu pievienoties pilnībā, lieku paste

"citi to pašu makšķerēšanu ar Zivju Fondu slauc mākslīgi ģenerējot licencēto makšķerēšanu (kam ekonomiskas jēgas nav un būt nevar), vai vēl kaut kādas aktivitātes tipa "Atlaid mammu" utml. (ticiet man, ja pamainītos situācija un varētu dabūt ZF piķi, tie paši deguni nākošajā brīdī taisītu akciju "Apēd papu".

20.05.18 Atbildēt | Ziņot -7
Akmens_Viesis
Akmens_Viesis > krumujancis:

es aizviern pārliecinos, ka tie ir manas valsts un tautas ienaidnieki, kas var atļauties šādus ierakstus.

Pusgadu gānījies par "atlaid mammu", šāds pāķu asprātis, kurš pats pieradis vest līdakas ar tačku un par nākotni nedomāt, pārgājis pie nomelnošanas, kas jau ir faktiski krimināli sodāms pasākums.

Skumji, ka CL redakcija acīmredzot atbalsta šādus anonīmus kretīnus, jo viņuprāt, tas veicina apmeklētību.

Nē. Tas laiks ir pāri, lielākā daļa normālu copmaņu vairs nediskutē, ja vispār vēl lasa.

20.05.18 Atbildēt | Ziņot 7
krumujancis
krumujancis > Akmens_Viesis:

Manā sētā atkal kretīni dejo,

Es tikai skatos un smejos!

20.05.18 Atbildēt | Ziņot -8
Jurasasaris
Jurasasaris > Jurcik:

Jurcik gribi padiskutet kurs ir losis un kur nu vel resns ..dunduks zivju piesmējējs

20.05.18 Atbildēt | Ziņot -5
Jurcik
Jurcik > Jurasasaris:

Ko tu pelmeni gribi padiskutet.. tava vieta ir stūrī vai kā citiem.. krūmos.

20.05.18 Atbildēt | Ziņot 4
Jurasasaris
Jurasasaris > Jurcik:

Ta i jurcik kad zāli vien ēd sāk verties širmis ciet...beidz tas zivis piesmiet un paliec pa kartigu veci..mili sievietes a zivis atstaj vederam

20.05.18 Atbildēt | Ziņot -6
Jurasasaris
Jurasasaris > Akmens_Viesis:

Tu tur sēdi sava kurzeme un neklepo ..tik skaties ka kāda vējene noešķilj olas ..stavot udeni un meginot vinjas piesmiet

20.05.18 Atbildēt | Ziņot -8
Akmens_Viesis
Akmens_Viesis > krumujancis:

spriežot pēc ierakstu skaita un trulās vienveidības, pats vien esi tas dejotājs.

21.05.18 Atbildēt | Ziņot 6
krumujancis
krumujancis > Akmens_Viesis:

Kā jau esmu teicis - akadēmiķis ir un paliek akadēmiķis. Laikam jau kļuvis vēl arī inspektors, turklāt sabiedriskais - tāpēc tāds lecīgs palicis.

Bet dzejolis labs un tieši gŗūtniecības uzsūkšanās akadēmiķim veltīts.

21.05.18 Atbildēt | Ziņot -7
pelecis

viņus visus varēs lielacee satikt, eh kā attīstās sektiņa

20.05.18 Atbildēt | Ziņot -6
pelecis

labi veel, ka hare raama nedzied, tad būtu veel interesantaak

20.05.18 Atbildēt | Ziņot -5
Jurasasaris

Gan jau driz dziedas ..katrai sektai sava dziesma..sitiem dzejola virsraksts jau i atlaid piesmietu mammu

20.05.18 Atbildēt | Ziņot -6
Jurasasaris

Vel viens ezers kur zivis bus pretigi est jo sekta tur bus piesmejusi vinjas

20.05.18 Atbildēt | Ziņot -4
Jurasasaris

Ta padomajot tagad saprotams kapec jurcik ir atlaid mammu fans ...vinjam tak sievietes nevaig ..tapec papus panjem uz maju lai var ilgak paņirgaties

20.05.18 Atbildēt | Ziņot -5
Jurcik

Atslāpsti pelmeni, man ar sievieti viss labi, gaļa un zivis ari garšo. Izlien no saviem mazvērtības kompleksiem un sāc dzivot dzīvi, savadak tads nopuņķojies driz apniksi savai sievai ;)

21.05.18 Atbildēt | Ziņot 6
Jurasasaris
Jurasasaris > Jurcik:

Kur ta buĉotajam var but vis kartiba ..papinji tev tak patik ..skat driz uz spraidu laidis gajiena ar

21.05.18 Atbildēt | Ziņot -7
copmans22
copmans22 > Jurasasaris:

tas ka cilvēks mēģina saglabāt zivju resursus, nav nosodāmi... jums kas kko pārmet, copes jēga vairumumam ir tikkai gaļa.

21.05.18 Atbildēt | Ziņot 7
Jurasasaris
Jurasasaris > copmans22:

Vai tas cilveks var pieradit iznjemot vavuljosanu kad vinjas 100procos izdzivo..ja ne tad vinjs ir sadists kas pa velti zivis traumee..es vismaz apedu ko nokeru

21.05.18 Atbildēt | Ziņot -7
copmans22
copmans22 > Jurasasaris:

bet kāda iespēja līdakai izdzīvot nonākot tavās rokās??

nulle protams ne??

21.05.18 Atbildēt | Ziņot 7
Jurasasaris
Jurasasaris > copmans22:

Es njemu cik man vajag un atlauj likums ..bet cik paliek dzivas skaldot vinjas bez ponjas

21.05.18 Atbildēt | Ziņot -5
copmans22
copmans22 > Jurasasaris:

vai tad kāds iet copēt bez poņas?? cits ķer jo tas ir hobijs cits gaļai,viss jau ir ok, ja paņem cik var apēst,bet nevaig noniecināt tos kas atļauj zivij dzīvot ;)

21.05.18 Atbildēt | Ziņot 5
Jurasasaris
Jurasasaris > copmans22:

Ja vinji vislaik neliktu ieksha visadus spraita saietus un neuzspiestu savu domu gajienu a bet ludzu bet pedeja laika to vien dzirdi ..c&r un parejie ir tik galjenieki nekas vairak

21.05.18 Atbildēt | Ziņot -5
copmans22
copmans22 > Jurasasaris:

neviens jau neko neuzspiež nevienam,katram jau ir savas tiesības darīt ar savu lomu ko vēlas, protams ka C&R iet plašumā, bet tā notiek gandrīz pilnīgi visās valstīs ;) un ir cilvēki kas tiešām to atbalsta arī iesāceji.

21.05.18 Atbildēt | Ziņot 5
BrunoL
BrunoL > copmans22:

Manā skatījumā,šai akcijai vai pasākumam nav nekā kopīga ar resursu saglabāšanu.

Klātienē vēroju kā lūgts viesis.Uzstājās 3lektori.Vērtīgu inf.ieguvu noklausoties M.Žagaru,kā arī satiku senus un ne tik senus comrādus. Apsveicami,ka uzņēmīgi cilvēki spēj ģenerēt šādas idejas un kaut ko nopelnit!

22.05.18 Atbildēt | Ziņot -1
Jurasasaris

Nu lai jau ta butu bet jurcikam ir baiga parlieciba kad vinja lidakas 100procos izdzivo.kur vinjs klaji maldas un pie katram paturetam zivim klepo ..tadi man besii

21.05.18 Atbildēt | Ziņot -8
Jurcik

Man pilnigu vienalga, vai paturi vai laid vaļa. Klepus un šņuksti dzirdami tikai no tavas puses.. bet ja patik sevi pataisit par rauduligu veceni, tad uz prieksu ;)

21.05.18 Atbildēt | Ziņot 5
Jurasasaris
Jurasasaris > Jurcik:

Tu jau te ka vecene uzvedas mammas atlaiz tevus patur lai pashu piesmej

21.05.18 Atbildēt | Ziņot -5
Naivulis

Nu jau Burtniekā to makšķerēšanu (it kā) popularizējošo pasākumu ir pārāk daudz un virspusēji. Tie nebūt nav domāti jaunu makšķernieku, jaunu iemaņu arī ezera daudzpusīgo bagātību popularizēšanai. Visu šo pasākumu sataisīšanai nauda būtībā tiek " slaukta" no Zivju fonda, bet reāli kalpo vien atsevišķu uzņēmīgu darboņu (viņiem piederošu laivu bāzu) biznesa popularizēšanai. Ja visas šīs nu jau gadiem līdzīgiem pasākumiem no Zivju fonda saņemtās un un šauram ieinteresēto lokam domātos pasākumos tērētās naudas summas būtu izlietotas zivju krājumu papildināšanai, Burtniekā būtu līdzīga zivju pārpilnība kā Alūksnes ezerā. Alūksnieši reiz brauca pie burtnieciešiem mācīties. Nu viņiem ir zivju bagātība, bet Burtniekam vien bagātīgi papļāpāšanas pasākumi.

21.05.18 Atbildēt | Ziņot -2
Jurasasaris

Tieši ar tā ir

21.05.18 Atbildēt | Ziņot -3
DSV
DSV :

Vo,vo,taisnība,bet lektoriem jau nepatīk,ka saka taisnību.

Pie viena varēja arī nolasīt kādu lekciju zvejniekiem.

Slabo.Viss vienos vārtos.

Mums ir noteikumi.

Tirgū var redzēt zjenieku noteikumus,D

Tur jums iemaņu nav un nebūs.

Tukša vāvuļošana.

Zvejnieki pasūtīs irst tāpat kā Mangaļsalā pasūtija.

21.05.18 Atbildēt | Ziņot -4
pelecis

cik maksā viena sile, 1 eu, nee tak

22.05.18 Atbildēt | Ziņot -2
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager