Veidosim saturu kopā!
  • Jūsu novadā gaidāmas vai jau aizvadītas copmaņus saistošas aktivitātes?
  • Jums ir viedoklis par copmanim aktuālu tematu?
  • Esat izbaudījis aizraujošu copes piedzīvojumu?

Rakstiet mums! Pievienojiet attēlus (vai uzticiet tos piemeklēt CL redaktoram) un mēs nodosim Jūsu vēstījumu visai Latvijas copmaņu saimei!

Jaunākie komentāri

Seko līdzi

Seko līdzi jaunākām ziņām sev ērtākā veidā izmantojot CopesLietas.lv ziņu sadaļas RSS barotni.
Juris Šteinbergs | 9.aprīlis 2020, 13:51 | 7 komentāri | 4354 skatījumi

Daugavā noķerti septiņi zivjubendes

Daugavā pieķerti septiņi maluzvejnieki, kas nodarbojušies ar zivju ieguvi, izmantojot neatļautus rīkus un metodes. Konkrēti – pieci zivjubendes zivis cemerējuši. Cik sapratu no zivju inspektora Ilmāra Luksta (viņš ir populārs personāžs manā blogā) pieķertie darbojušies pie Aiviekstes grīvas. Daugavā sakarā ar Pļaviņu HES remontu ūdens ir nolaists, un cemmerētāji tagad tiek līdz ziemošanas bedrēm vai migrācijas ceļiem. Pārkāpēji neciešot godīgus copmaņus un visiem līdzekļiem cenšoties tos no turienes izspiest. Kaut kādā veidā inspektoriem ar saviem modernajiem tehniskajiem līdzekļiem izdevies savākt pietiekamu pierādījumu daudzumu, lai “svoločus” sauktu pie atbildības. Protokoli esot sastādīti un nosūtīti attiecīgām iestādēm.

Ja nu gadījumā kāds nezin, paskaidroju, ka cemmerēšana ir aizliegts loma ieguves veids, kad zivi ar āķi aizķer nevis aiz mutes, bet citas ķermeņa daļas. Parasti tiek izmantoti makšķerkāti ar svinu un lieliem trīsžuburu āķiem auklas galā. Maluzvejnieki visbiežāk darbojas zivju ziemošanas vietās vai migrācijas ceļos. Lielākā daļa aizķerto zivju negodīgajiem mak­­šķerniekiem nemaz neizdodas izvilkt krastā – tās ar āķiem tiek savainotas un vēlāk iet bojā. Ir neoficiālas ziņas, ka pagājušogad no šādas bedres izcemerēts pat 50 kg sams.

Pagājušajā sestdienā gadījās būt šajās vietās. Makšķernieku, pārsvarā ar gruntenēm un fīderiem, bija daudz, cilvēku divdesmit. Tikai pārīti redzēju ar spiningiem, bet no tālienes nelikās, ka tie cemmerētu. Atkal pierādījās atziņa, ka tur, kur ir daudz makšķernieku, nav maliķu. Ja kādam interesē – makšķernieki sūdzējās, ka zivis neķerās, tikai mikrobi tirina fīdera spices.

Vēl divi “svoloči” (rupjākus vārdus negribas lietot, lai gan vajadzētu) tika noķerti, zvejojot Daugavā ar tīkliem (skat. raksta titulbildi) . Inspektori slēpnī kā partizāni sēdējuši 44 stundas. Tas protams ir uzteicami, citadi bieži lasām: izcelti tīkli, izņemtas ūdas, bet par noķertajiem pārkāpējiem ne vārda. Šoreiz maliķi noķerti, laiva un tīkli atņemti, protokoli sastādīti, bet… tagad nāk ziņas sliktā puse. Inspektoriem šie kadri jau sen zināmi – protokoli stādīti vismaz reizes piecas, bet šie pitekantropi neatlaidīgi turpina zivis slaktēt, katru noķerto tūlīt skrienot uz pilsētu pārdot, lai varētu pacelt ugunīgā ūdens līmeni asinīs. Ja nebūtu deģenerāti un civilizācijas pabiras, šiem nāktos šķirties no smukas summas – par lieguma laikā noķertajām piecām līdakām (neviena nebija garāka par 50 cm) vien pie tūkstoša eiro, un vēl jau lomā bija raudas, asari. Bet no šiem diez vai pat piecīti izdosies piedzīt. Nekaunības gan ņetrūkst. Kad inspektors jokojot pieķertajiem teicis, ka viņi ir topa augšgalā, maliķi smejoties jautājuši, kas jādara lai tiktu pirmajā dienā. “Pirms doties zvejot, jāpiezvana mums”, bijusi inspektoru atbilde. Smieklīgi, ja nebūtu tik bēdīgi. Drīz jau “svoloči” atkal droši vien iekritīs – šiem esot vēl trīs pušļi, un tīkli jau arī nav nekāda dārgā manta mūslaikos. Tādi tipi, šķiet, nav izaudzināmi, ja nu vienīgi pa muti sadot un rokas salauzt. Ir arī nelielas cerības, ka konkrētie zivjubendes drīzumā nodzersies un zivīm no viņiem būs miers.

Paldies cilvēkiem, kuri nav vienaldzīgi un ziņo mums par pārkāpumiem. Aicinu visus, kas redz makšķerēšanas noteikumu neievērošanas gadījumus Krustpils novada teritorijā un Jēkabpilī , ziņot pa tālruni 25671222. Anonimitāti garantējam. Maluzvej­niekiem jāņem vērā, ka mūsu aktivitātes zivju resursu aizsardzības jomā koronavīrusa izplatība neietekmēs. Kaut cimdos un maskās, bet reidos mēs brauksim, – saka Krustpils novada Vides un civilās aizsardzības dienesta vadītājs, zivju inspektors Ilmārs Luksts.

o r i ģ i n ā l s

 
 
[7] Komentāri | dilst | aug
 
gz888

Cik var redzet pec Krustpils novada kartes ,ne Daugava,ne Aiviekste nav si novada teritorija,ka vini var veikt tur kontroli?

11.04.20 Atbildēt | Ziņot 0
ashukainis

Tapēc jau bezpridels notiek Daugavā, kur inspektori ir vietējie..... viens no piemēriem- Staburaga apkartne....

12.04.20 Atbildēt | Ziņot 0
Krishs_KG

Krustpils novada robeža kā reiz iet pa Aivieksti un Daugavu.

14.04.20 Atbildēt | Ziņot 0
gz888
gz888 > Krishs_KG:

pa krastu,udenus neskarot.

14.04.20 Atbildēt | Ziņot 0
cupix

Okay , te izskatās ka , ka kāds tiešām ir pieķēries cemmerētājiem, bet babītes jautājums paliek atklāts . Nav jau nekāds meža biezoknis Latgalē ,ku līdzīgi vajadzētu patramdīt .

14.04.20 Atbildēt | Ziņot 0
MV-F
MV-F :

Kādi sodi vai protokoli.

Piespiedu darbs ar lāpstu 10gadi, 10h dienā.

Nebūs pat laika padomāt par cemmerēšanu.

16.04.20 Atbildēt | Ziņot 0
kb4596

Amerikā tika noķerti maļiki zivju nārsta laikā iedeva 8gadi cietumā. maluzvejniecībā iet mazumā ja paskatās cik gada laikā izceļ tīklus tagat un cik kādreiz. Vienmēr būs kāds kas maļikos galvenais lai nav par daudz tad skāde nav liela.

21.04.20 Atbildēt | Ziņot 0
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager