Veidosim saturu kopā!
  • Jūsu novadā gaidāmas vai jau aizvadītas copmaņus saistošas aktivitātes?
  • Jums ir viedoklis par copmanim aktuālu tematu?
  • Esat izbaudījis aizraujošu copes piedzīvojumu?

Rakstiet mums! Pievienojiet attēlus (vai uzticiet tos piemeklēt CL redaktoram) un mēs nodosim Jūsu vēstījumu visai Latvijas copmaņu saimei!

Jaunākie komentāri

Seko līdzi

Seko līdzi jaunākām ziņām sev ērtākā veidā izmantojot CopesLietas.lv ziņu sadaļas RSS barotni.
CopesLietas.lv | 21.jūlijs 2022, 10:30 | 2 komentāri | 3790 skatījumi

Kādu makšķeri izvēlēties jūras copei?

Makšķerēšana visbiežāk saistās ar upēm un ezeriem, taču arvien biežāk makšķerēšanas entuziasti pievēršas jūrai. Lai arī tradicionālā zvejniecība piejūras ciemos ir gājusi mazumā, priecē arvien augošā interese par jūras zveju - pēc aptuvenām aplēsēm bušu makšķerēšanas sezonas laikā šai nodarbei pievēršas ap 100,000 Latvijas iedzīvotāju. Cope jūrā ir jauna veida izaicinājums pat pieredzējušam makšķerniekam, jo nepieciešamas īpašas iemaņas, prasmes un, protams, inventārs.

Makšķerēšanu jūrā var iedalīt divos veidos – cope jūrā no krasta un no laivas. Katrā no šiem makšķerēšanas veidiem atšķirsies izmantotais aprīkojums, tehnika un arī loms. Visbiežāk jūrā izdosies nomakšķerēt plekstes jeb butes. Bušu cope jūrā ir iespējama gan no krasta, gan laivā, tādēļ to ķeršana ir īpaši populāra. Butes nav vienīgās zivis, ko no jūras spēj izcelt prasmīgs makšķernieks - lasis ir viena no Latvijas makšķernieku visvairāk iekārojamām trofejām, ko iespējams iegūt ne tikai ar spiningu upēs, bet arī jūras piekrastē no krasta un no laivas. Tāpat bieži par makšķernieku lomu kļūst mencas, asari un taimiņi.

Makšķerēšana no krasta

Labākais bušu makšķerēšanas laiks Latvijas piekrastē, atkarībā no laika apstākļiem, ir no septembra līdz decembrim, kad jūrā atdziest ūdens, un butes pienāk tuvāk krastam. Makšķerējot no krasta, noderēs garš, elastīgs makšķerkāts un gara, izturīga aukla, jo, tā kā zivis barojas nostāk no krasta, iemetieni jāveic tālu. Jo garāks kāts, jo plašāks atvēziens un tālāks atsvara lidojums. Makšķerēšanai no krasta būs piemērots 5 – 6 metrus garš jūras kāts ar testu 150 - 300 grami, lai gan veiksmīgi izmantojami būs arī 3 - 4 metrus gari makšķerkāti.

Makšķerēšana no laivas

Cope no laivas jūrā ir iespējama visos gadalaikos, taču vislabākie lomi iegūstami vasaras beigās. Īpaši populāra ir asaru cope jūrā. Zivis vairāk sastopamas attālāk no krasta vai pie upju ietekām, tādēļ asaru makšķerēšana notiek no mola vai laivas. Jūras makšķerei jābūt izturīgai un elastīgai, jo tā bieži kalpos ekstremālos apstākļos, pie lielām slodzēm. Jāņem vērā, ka sālsūdens vide pastiprināti bojā jebkuru makšķeri – smiltis saēd savienojuma vietas un riņķus, bet sāls - metāla daļas. Tādēļ makšķerēm, kas izmantojamas jūras zvejai, tiek izmantoti īpaši izturīgi materiāli un savienojumi. Izvēloties jūras makšķeri noteikti jāraugās uz kvalitatīviem, ne lētiem izstrādājumiem. Lūk, viena no makšķerēm, kas droši kalpos dažādiem mērķiem:

Makšķere Sea Fox Nordic Carbon 11S-SF-N27

Makšķeres garums: 2,7 m, tai ir divas daļas. Makšķere ir ļoti ātra. Ieteicams zvejot ar piederumiem, kuru svars ir 100 - 480 grami.

Tā ir ideāli izstrādāta, eleganta, izturīga makšķere ar trīsdaļīgu neslīdošu roktura dizainu, kas ļauj makšķeri ērti turēt ar divām rokām, kas palīdz izvilkt smagu lomu. Makšķere ir izgatavota no augstas kvalitātes materiāliem, izturīga un ilgmūžīga. Ideāli piemērota jūras zvejai no krasta vai laivas, kā arī spiningošanai un grunts makšķerēšanai.

Veiksmīgai jūras zvejai būs nepieciešams netikai atbilstošs makšķerkāts. Lai cope izdotos, jānodrošinās ar šādu pamataprīkojumu:

  • Izturīgas spoles un auklas – tā kā iemetieni jāveic tālu, arī auklai jābūt garai un uz spoles jāspēj uztīt vismaz 100 metrus auklas, turklāt tai jābūt gana biezai (ap 35 mm);
  • Smagāks svins – jūras zivis peld tuvāk gruntij, kā arī makšķerēšanu traucē spēcīgie jūras viļņi, tādēļ nepieciešams pietiekoši smags svina atsvars, lai makšķeres sistēma nenēsātos pa viļņiem, bet paliktu uz vietas;
  • Dažādi vizuļi un spīguļi zivju pievilināšanai.

Labākais loms ir tas, kas vēl nav noķerts! Izvēlaties rūpīgi piemeklētas makšķeres un citus makšķerēšanas piederumus no tirdzniecības centra internetā 220.lv piedāvājuma.

 
 
[2] Komentāri | dilst | aug
 
Bebrs

Makšķernieks makšķerē. Tie, kas zvejo jūrā ir zvejnieki. Atšķirība ir.

22.07.22 Atbildēt | Ziņot 0
mjauu

Ar auklas ''biezumu'' gan nevajadzētu pārspīlēt...

25.07.22 Atbildēt | Ziņot 0
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager