Veidosim saturu kopā!
  • Jūsu novadā gaidāmas vai jau aizvadītas copmaņus saistošas aktivitātes?
  • Jums ir viedoklis par copmanim aktuālu tematu?
  • Esat izbaudījis aizraujošu copes piedzīvojumu?

Rakstiet mums! Pievienojiet attēlus (vai uzticiet tos piemeklēt CL redaktoram) un mēs nodosim Jūsu vēstījumu visai Latvijas copmaņu saimei!

Jaunākie komentāri

Seko līdzi

Seko līdzi jaunākām ziņām sev ērtākā veidā izmantojot CopesLietas.lv ziņu sadaļas RSS barotni.
Inventārs | 5.aprīlis 2024, 00:44 | Komentēt | 483 skatījumi

Mānekļi ar pareizo skaņu

Kurš gan nav redzējis trokšņainus mānekļus! Patiešām – skaņa labi izplatās ūdenī, un tas plēsējam dod iespēju mānekli saklausīt pirms vizuālā kontakta. Vobleros iestrādāti stikla cilindri ar metāla lodītēm nav nekas jauns, tagad tādus grabuļus mēdz iesiet pat līdakmušās. Tomēr to skaņas ne tuvu nav līdzīgas tām, ko ūdenī izplata pašas zivis.

Jā, zivis runā. Nu ne jau kā cilvēki, tomēr barošanās laikā un stresa situācijās tās izplata specifiskas skaņas. Plēsēji tās atpazīst un izmanto, lai izsekotu un uzbruktu saviem upuriem. Vismaz tā secinājuši zinātnieki Teksasas Universitātē, pētot plēsīgo sugu barošanās paradumus.

Balstoties uz šādu atziņu, kompānija Livingston Lures ir izstrādājusi īpašu tehnoloģiju – EBS Technology™. Tās pamatā ir mikročips, kas izplata tieši tādas skaņas, kādas rada ēdošas vai uztraukušās zivis. Interesanti, ka dažādām sugām šīs skaņas atšķiras. Tātad, piemēram, līdaka, vēl neieraudzījusi laupījumu, zina, kas būs pusdienās – asarēns vai rauda.

Vēl vairāk – Livingston apgalvo, ka viņu čipu skaņas izplatās pat divas reizes tālāk nekā no mums zināmajiem grabuļvobleriem jeb ratliniem. Tas nozīmē, ka spiningotājam ir iespēja ātrāk apstrādāt plašāku teritoriju.

Livingston Lures ir iespaidīgs klāsts dažādu mānekļu ar EBS Technology™ čipu, un ieteicams pievērst uzmanību tam, kādas tieši skaņas konkrētais māneklis rada. Tā kā līdz šim uzņēmums bija fokusējies uz Amerikas tirgu, liela daļa mānekļu ir izstrādāti dīķa otrā malā mītošo sugu atdarināšanai. Tomēr netrūkst arī variantu, kas imitē, piemēram, asaru un vēžu runāšanu. No otras puses, vai nebūtu interesanti patestēt, kā mūsu līdakām patīk, piemēram, Amerikā mītošās zivs cisko skaņa.

Arī pašu mānekļu izvēle ir plaša gan modeļu, gan izmēru, gan krāsojuma ziņā. Sākot ar vienkāršu rotiņu un beidzot ar lielajiem krenkiem – te būs no kā izvēlēties arī prasīgam spiningotājam, kas grib atšķirties no konkurentiem.

Interesanti ir arī tas, ka Livingston Lures ir apņēmies ienākt Eiropas tirgū. Tas nozīmē, ka agri vai vēlu sortimentā ieraudzīsim mānekļus, kas runā mums zināmo raudu, pliču un karūsu valodā.

Lai patestētu šīs tehnoloģijas efektu uz mūsu sugām, nebūt nav obligāti uzreiz pielādēt pilnu kasti ar Livingston mānekļiem. Iesākumā var izlīdzēties ar vienu vienkāršu Bullet Predator. Būtībā tas ir gremds, ko svina vietā liek dropšotā, Karolīnas sistēmā vai jebkurā citā pavadiņu sistēmā ar mums labi zināmajiem mīkstajiem mānekļiem. Turklāt, pateicoties komplektā pievienotajām ripiņām, tam ir maināms svars. Saprotams, šajā gremdā ir arī EBS Technology™, un šajā gadījumā tā imitē asari. Interesanti, ka ražotājs šādu gremdu iesaka izmantot arī, piemēram, zemledus makšķerēšanā kā zivju pievilinātāju.

Livingston piedāvājumā ir arī īpaši zemledus copei paredzēti aparāti – Caller (Saucējs). Aparāti dara tieši to – nolaisti auklā uz grunts, rada noteiktas skaņas – un tev tikai atliek gaidīt, kad zem āliņģa sāks pulcēties zivis. Ķersies tās vai ne – tas jau būs atkarīgs no tavas paša meistarības.

Nu ko, lūk, vēl viens iemesls jau martā domāt par spiningošanas sezonas atklāšanu. Tā kā Livingston Lures interneta veikals bāzējas Amerikā, atvešanai līdz Latvijai jārēķina kādas dienas vairāk. Piegādes izmaksas līdz mums sākas no padsmit dolāriem.

 
 
[0] Komentāri
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager