Mārtiņš Babris

Mārtiņš Babris

M.Babris (maituputns) – plēsīgo zivju mednieks. Spiningot sācis no agras bērnības, un līdz pat šai dienai turpina šo nodarbi. Spiningošanas teorētiķis un praktiķis, mīl izmēģināt dažādu spiningošanas inventāru, un copes tehnikas. Līdaka, zandarts un asaris – sporta zivs, bet zivs dvēselei – forele. Daudzu sacensību, kā arī Latvijas Čempionāta dalībnieks, publikāciju autors. Catch & Release piekritējs. Zivis nav ēdiens, bet gan mūsu draugi!

Atbildes

Jautā IESACEJSJ

Sveiks meistar!

Kādai copei mūsu apstākļos uzskati par piemērotu DAIWA morethan BRANZINO 96MML?

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks

Šis faktiski ir tāds spinings, par kuru jautāji iepriekš - spinings ar ļoti labu blanku, pareizu akciju, attiecīgi ar ļoti labu metiena attālumu. Tai pat laikā ir jārēķinās ka šim tomēr ir tuvāks smagā gala testa diapazons, no gramiem 18-20 līdz par visiem 40. Esmu pārliecināts ka šo spiningu nedaudz var pārslogot! Principā domāju ka šis ir optimāls variants copei no krasta, gan džiga tehnikas izmantošana, gan arī vobleru animēšanai.

Atbildēts: 5.aprīlis 2017, 15:59 | 2 komentāri | Adrese atbildei
Jautā osis112

Sveiki vēlejos noskaidrot kad ir atļauts ķert foreles un kā ir ar aronas upi vai tur ir kādi ierobežojumi? un kādi ir foreles ņemamie izmēri?

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiki

Pēc makšķerēšanas noteikumiem, strauta foreles ir aizliegts lomā paturēt no 1. septembra līdz 30. novembrim, un minimālais izmērs ir 35 cm. Cik zinu tad Aronas upē nav nekādi ierobežojumi.

Atbildēts: 5.aprīlis 2017, 14:12 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Vincis

Mārtiņ, tāds vispārējs jautājums. Kuru brendu un sēriju spiningus tu personīgi uzskati par tālmešanas čempioniem? Runa iet par krastu, respektīvi 2,7m+ un standarta testiem 5-25 grami robežās. Tēma ir interesanta, bet reti cilāta, kaut kas ir Krievijas forumos, bet izskatās, ka sportisti un profi ar šo info negrib dalīties.

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks

Metiena attālums ir vienmēr bijis svarīgs, it sevišķi copē no krasta. Es teiktu tā ka tieša ietekme metiena attālumam, respektīvi lai tas būtu tāls, ir spininga blankai. Viens no faktoriem noteikti ir ka augstākas modularitātes ogleklis, izejviela, kas izmantota, palielina metiena attālumu. Otrs aspekts, kāda ir pašas blankas uzbūve? Cik liels ir blankai konuss, kāda akcija, blankas cietība. Faktori ir gana daudz! Es šādos gadījumos parasti lietoju Japāņu spiningus, modeļus, kas ir paredzēti copei no krasta jūrā, piemēram, seabass spiningus. Šiem spiningiem jau izstrādājot tiek konstruētas blankas, lai spētu aizmest tur, aiz tā trešā viļņa :) Savādāk pie loma netiksi. Skaidrs ka pamatā šie spiningi ir ar ļoti mīkstu fast akciju, vai pa drīzāk regular fast. Spices daļa viņiem ir mīksta, lai metiena brīdī būtu katapultas efekts. Un šīs blankas arī ir attiecīgi jaudīgas. Jūras zivs vienmēr ir spēcīgāka. Otra iezīme, garie rokturi, kas paredzēti iemetienam ar divām rokām. Te, protams, var strīdēties, jo ir copmaņi kam šādi rokturi nepatīk, un kam viņi liekās lieki. Es negribētu 100% apgalvot ka tā ir, bet kopumā es arī esmu īsāku rokturu piekritējs. Toties veicot spēka metienu, šādi garie varianti noder. Bet nav arī tā, ka tikai un vienīgi šādi spiningi ir Japānā pērkami. Ir arī sērijas, kas izstrādātas priekš mūsu platuma grādiem. Konkrēti par modeļiem - vislabākais metiena attālums man ir bijis ar Daiwa Morethan Branzino AGS spiningu. Pat salīdzinoši viegli svari ar šo lido lieliski. Tiesa cena ir ļoti augsta... Piemēram, Favorite Cobalt sērijas spiningi, ir visnotaļ budžeta klases cenu kategorijā, bet viņi arī ir konstruēti copei no krasta, ar attiecīgiem garumiem, speciālu gredzenu izvietojumu un, protams, blanku. Šajā gadījumā plaukta cena šiem ir zem 100 EUR un izpildījums ir godam.

Atbildēts: 5.aprīlis 2017, 14:08 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā epantalons

Sveiks. Jaunas sezonas sākumā plānoju un esmu iegādājies otru kātu (pamatkāts līdakām) priekš asariem. Respektīvi - bez pavadiņām un tml., lai visu laiku nav viena makšķere jāpārtaisa vienas copes ietvaros. Vai vari pakomentēt kādu auklu labāk ņemt? Pīto? Monofilo? Kas vēl varētu būt ņemams vērā?

Paldies.

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks

Asariem es noteikti ņemtu pīto auklu, neaizmirstot par fluorokarbona pavadiņu. Principā es ņemtu pīto auklu 0.6 pēc Japāņu standarta, un liktu klāt 0.18mm fluorokarbona pavadu. Ja vieta ir ar dažādiem ķērājiem, tad var likt arī 0.20 mm fluorokarbonu.

Atbildēts: 3.aprīlis 2017, 12:13 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā nesaulens

Sveiks!

Vēlējos tev uzjautāt, kādu somu tu izmanto makšķerējot gar krastu, piemēram, Daugavu?

Man ir doma pirkt rapala sling bag pro magnum, kā tu domā ir jēga?Vai vari varbūt ieteikt man kādu labāku somu ?

Paldies jau iepriekš!

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks

Copējot no krasta ir ļoti no svara cik ērti un parocīgi viss ir izvietots. Es izmantoju mugursomu. Aktīvās atpūtas veikalā atradu vidēji lielu modeli, ar kabatām, kurās varu salikt gan kastītes ar mānekļiem, gan dažadas džiggalvas, pavadas un citas lietas. Principā Sling bag ir vēl nedaudz ērtāka. Domāju ka copei no krasta būs labi!

Atbildēts: 3.aprīlis 2017, 12:11 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā jamikus

Laba diena! Esmu liels twitch fans. Pagājušo sezon man lācīgs copes biedrs sabradāja M.C. Rizer 702M(6-24). Ļoti žēl bija. Ar lieliem pūliņiem no Krievijas izdevās atgādāt M.C.Rizer 702ML(4-17).Neiepatikās,laikam pārdošu. Rizer 702M gandrīz neiespējami dabūt. Tagad gudroju par vienu jaunu štrumu Major Craft N-One Hardrock Category NSL-742M/S (Length: 2.25mt, Lure: 5-25gr). Vai viņš man spēs veiksmīgi aizstāt Rizer 702M?

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks!

Jā, Rizer manā skatījumā joprojām ir viens no labākajiem tviča spningiem. Neskatoties pat uz visiem tīrasiņu japāņiem :) Pašam RZS-702M ir ļoti mīļš - ir divi gabali, kurus noteikti nepārdošu. Ar šiem man tviča tēma gāja uz urrā, it sevišķi lielās mailes. 702ML ir labs, bet jau 110-120 maiļu kategorijai. Teikšu tā 702M ik pa laikam uzpeld, var mēģināt dabūt. Hardrock arī ir visnotaļ labs, bet es paliktu pie diviem citiem. Pirmais ir Aspro - GAPS-702MH. Idejiski šis ir ļoti labs tieši smagajā galā - 20+ grami. Aspro labi tvičo arī lielos dīpus, 150mm mailes. Ja gribi kam vieglākam - tad nē. Otrs variants ir Dodger DGS-702M. Faktiski šis ir it kā analogs Rizer. Reāli tā, protams, nav :) Blanka kaut kur ir līdzīga, bet man īsti negribās salīdzināt Dodger ar Rizer :) Protams, Dodger tvičo, dara to ļoti labi!

Atbildēts: 30.marts 2017, 16:38 | 2 komentāri | Adrese atbildei
Jautā Martinsh

Sveiks! Biju aizgājis spinningot un pēc katra 5 ktā metiena pītā aukla ustaisija mezglu, kāpēc tā notika?

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks

Manā skatījumā šeit ir problēma pašā spolē - visticamāk ka spole slikti klāj auklu, vai savērpj to, attiecīgi metienā rodas bārdas vai dažādi mezgli.

Atbildēts: 30.marts 2017, 16:28 | 1 komentārs | Adrese atbildei
Jautā rks

Sveiks, vēlos sev iegādāties japāņu kātu twičam, esmu uzmetis aci uz MajorCraft SKY-ROAD SKR-702ML/S, gribēju uzzināt vai šis varētu izraustīt 130mm mailes kā rudru, rerange, balisong u.c.?

Un vai twičam būs piemērota Shimano Stradic Ci4+ un kāda starpība starp šiem modeļiem C3000FB,C3000FB HG. Vari droši ieteikt ko citu gan kāta un spoles ziņā.

Paldies.

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks

Skyroad īsti nebūs piemērots tvičam. Bet uzreiz gribu teikt ka tas ir gaumes jautājums. Spinings ir paredzēts seabass ķeršanai - idejiski mūsu ūdeņos tas būtu zandarts. Pamatā spiningam ir jaudīga apakšējā daļa, un daudz smalkāka spice. Akcija Skyroad ir pareizā tvičam - regular fast, bet kopumā spinings netiks galā ar lielajām mailēm. Vismaz tā kā es to gribētu :) Vari skatīties uz MC Dodger DGS-702M, ar testu līdz 24 grami. Šis spinings vēl pieļauj mazu pārslodzi, līdz ar ko varēsi raustīt gan Rudra gan Rerange utt.

Stradic C14+ es arī neņemtu tvičam. Iemesls - šī spole ir veidota no ļoti viegliem materiāliem, un ja regulāri tvičosi pēc kāda laika, spolei sāks parādīties luftes. C3000 un C3000HG atšķiras ar pārnesumu - HG ir high gear jeb ātrāis pārnesums. Problēma ir tā, ka faktiski ir vidējā cenu kategorijā ir ļoti maz spoles kas būtu pietiekami izturīgas, lai tiktu galā ar lielām slodzēm. Es drīzāk ieteiktu ņemt jauno Shimano Ultegra C3000 modeli.

Atbildēts: 30.marts 2017, 16:28 | 4 komentāri | Adrese atbildei
Jautā upiks

Labdien,tā kā pagājušo rudeni atsāku spiningot vēlos pajautāt vai Favorite Laguna16,tubular,fast,7-35g, 2,7m salikumā arYGK PE EGI-METAL WX4 0,16 un daiva revros 2500 vai ryobi artica2 ar pilna metala korpusu 3000 būs labs salikums no krast Daugavā,rudenī vīlos Salmo supreme jiger medium 5-20g jo normālas līdakas kabinājās nost,nebija iecirties ākis,tā asarīšiem bija labs

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks

Laguna ir universālis, ar lielāku noslieci uz džiga tēmu. Šajā gadījumā Daugavā būs tieši laikā. Bieži prasās likt lielākus svarus, lai varētu strādāt gan straumē gan lielākā dziļumā. Pēc garuma saprotu ka pamatā ir domāta cope no krasta. Domāju ka komplektiņš būs tieši laikā!

Atbildēts: 30.marts 2017, 16:11 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Martinsh

Sveiks! Esmu nopircis pīto auklu priekš spiningošanas sarkanā krāsā, gribēju pajautāt vai krāsa ietekmēs zivju uzvedību.

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks

Ja copēsi līdakas tad manā skatījumā krāsa neietekmēs copi. Pats izmantoju krāsainās auklas, tā daudz ērtāk un vieglāk kontrolēt mānekli, attālumus.

Atbildēts: 28.marts 2017, 10:38 | 1 komentārs | Adrese atbildei
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager