Aivars Rudzinskis

Aivars Rudzinskis

Makšķerē karpas Latvijā un ārpus tās robežām kopš 1997. gada piekopjot moderno "noķer un atlaid" principu kā arī visas iespējas, ko piedāvā modernās karpu makšķerēšanas teorijas. Vai tas ir ezers vai upe Latvijā, Volga, Ebro, St.Lawrence vai cita tūristu iecienīta karpu vieta pasaulē - jautājiet un mēģināsim kopīgi rast atbildes.

Karpa nav ēdiens, karpa ir draugs

Atbildes

Jautā Sotna666

Aivar te atkal es gribētu jūsu viedokli. Teiksim tā ir boila, ar kurām cītīgi baroju pirmo diennakti ir labi rezultāti. Otrajā diennaktī zivis pārstāj ņjemt, kamēr nenomaini garšu. Cik liella iespēja ka zivs spēj atšķirt labu boilu no mazāk barojošas. Paldies jau iepriekš

Atbild Aivars Rudzinskis

slikta boila ir samērā stiepjams jēdziens, To, vai tā ir pietiekoši veselīga un barojoša, karpa varbūt nemaz tā ātri nevar atšķirt. Kaut gan daudzi karpinieki domā, ka var gan un tādēļ cenšas dot viņai visu to labāko. intereanti, ka viņu rezultāti visbiežāk patiešām ir labāki, tādēļ ir pamats domāt, ka kaut kā jau tā karpa atšķir. BET, tas, kas ir pilnīgi loģiski un saprotami ir tas, ka svarīgs ir ātrums, ar kādu tā boila vēderā pārstrādājas. ja tas notiek ātri, vēders jau drīz ir tukšs un atlkal gribas ēst vēl - tas ko mums vajag! savukārt, ja tā boila aizštopē vēderu ciet uz ilgu laiku, tad karpai tīri cilvēcīgi vairs ēst negribas un tu vari karināt viņai priekša kādus brīnumus gribi - neņems! Tātad laba boila ir tā, kas ātri sagremojas. Labā ziņa ir tā, ka, agri vai vēlu tas vēders iztukšosies un karpa to pašu slikto boilu var sākt ēst atkal, sevišķi, ja nav alternatīvas. vēl viens aspekts, ko bieži jaucam, ir garša. Garša ir pavisam kas cits nekā smarža un karpinieki šīs divas lietas mūžīgi jauc. Pagaršo pats - zemeņu boila nemaz pēc zemenēm negaršo. sevišķi, ja aiztaisa degunu. karpai ļoti svarīgi ir, lai boila garšotu. tas arī samērā loģiski, kam patīk ēst negaršīgu ēdienu? tas, ko mēs nesaprotam, ir tas, ka karpa to garšu spēj noteikt tikai pagaršojot, citu variantu nav. līdz ar to ir iespējams, ka karpas tavas boilas ņēma (un uzķērās), bet saprata, ka nav garšīgi un vairs neņēma. vai arī pirmais variants - pārēdās.

Atbildēts: 8.novembris 2019, 23:07 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Sotna666

Paturpināšu BAigara jautājumu, piemēram Krievijā ļjoti labi strādā Dynamite boilas, source, Tiger nut, complex t, Robin Red. Vai var tā būt ka mūsu platuma grādos viņjas nav paredzētas? Vados pēc saviem novērojumiem esmu izbarojis kopā ap 5kg boilam no Dynamite. Rezultātā max 3 zivis sezonā. Runa iet tieši par Lv ūdeņiem. Paldies jau iepriekš

Atbild Aivars Rudzinskis

pirmkārt, es šeit nereklamēšu un arī nekritizēšu konkrētas markas. to nu jūs paši. otrkārt, 5kg ir smieklīgi mazs apjoms, lai paziņotu, ka kaut kas strādā vai nestrādā. treškārt, zivis brendu lasīt neprot, viņām, piemēram, tavs source un tiger nut ir divas pilnīgi atsķirīgas lietas un spriest par tām var tikai par katru atsevišķi nevis visu brendu kopā. par to, ka dažādos platuma grādos efekts ir dažāds, es jau centos pateikt iepriekšējā atbildē - protams, ka krievijas dienvidos, kur ūdens pusgadu turas pie 25 grādiem ir cita situācija nekā pie mums, kur tas dažas dienas sasniedz 20 grādus. tapēc skatoties visus tos video, vajag censties domāt līdzi! ja par zīmoliem, kas ražo boilas, tad diez vai ir vērts tos dalīt kategorijās "strādā" un "nestrādā". kaut vai tas pats source - tas tiek ražots jau vismaz 15 gadus un ja nestrādātu, tad sen jau neviens nepirktu. cita lieta, ir tas, cik tā konkrētā boila ir piemērota tavai konkrētajai taktikai, vietai un laikapstāļiem. Turklāt tieši tādā kārtībā - pirmkārt, taktikai! Kā saprast un izdomāt, kura no gatavajām boilām varētu derēt taviem apstākļiem? tas ir tuvu pie neiespējamās misijas. tomēr noteikti varu ieteikt izlasīt visu, līdz pēdējai niansei, ko ražotājs un tā testētāji saka par to boilu. protams, atmetot epitetus un sajūsmas saucienus. meklē norādes par sastāvu. otrkārt, par sastāva kvalitāti. tas tik tā liekas, ka zivju milti ir zivju milti. patiesībā tie tiek ražoti ļoti dažādās vietās un no dažādām izejvielām. un tā tālak. visi ekstrakti, ēteriskās eļļas, kaut vai tas pats GLM - tur ir daudz variantu un liela daļa ražotāju cenšas samazināt izmaksas uz sastāvdaļu rēķina. Bet, atbildot uz jautājumu tieši - nē, neviens ražotājs nevadās no platuma grādiem. tomēr ir ražotāji, kas savos aprakstos norāda, vai konkrētā boila labāk vai sliktāk strādās aukstā ūdenī. un, jā, pie mums gandrīz visu laiku ūdens viņu izpratnē ir auksts.

Atbildēts: 7.novembris 2019, 22:24 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā BAigars

Jautājums radās, skatoties Koļesņikova, Vladimira Nikolajeva, vēl vairāku krievu un ukraiņu video. Pirmais, manuprāt, ar mārketingu nenodarbojas.

Centos salīdzināt pēc parametriem iespējami līdzīgas ūdenstilpnes.

Visi tie Krievijas un Ukrainas top ezeri un dīķi tač ir ļoooti presingoti, karpas ir redzējušas visu iespējamo, noķertas entās reizes uz popapiem, bet tik un tā turpina ķerties.

Joprojām nesaprotu, kāpēc Latvijas un Lietuvas presingotajās vietās, karpa pie spēcīgiem atraktoriem un atraktīvām barībām, ēsmām netuvojas, bet krievi savos sporta dīķos veiksmīgi ķer. Zivju blīvums salīdzinātajās vietās varētu būt ļoti tuvs.

P. S. Protams, ārpus LV un LT neesmu ķēris karpas.

Atbild Aivars Rudzinskis

video producēšana kāreiz ir marketings, ar to cilvēki pelna naudu:) es varu pateikt tikai no savas pieredzes - nekad un nevienu reizi nav bijis tā, ka kaut kur video redzētais vai forumos lasītais kaut cik atbilstu realitātei uz konkrētā ūdens. salasies un saskaties vienu, aizbrauc un realitātē redzi kaut ko pavisam citu. Piemēram, strādā pavisam kaut kas cits, citos punktos, citā veidā. tāpēc jau makšķerēšana ir tik interesanta, ka neko daudz nevar gūt samācoties teoriju un kopējot citus, ir pašam jādomā, jāpēta un jāanalizē sava personiskā pieredze. jā, pamatinformācija ir jāizlasa un jāapskata, bet truli kopējot to, ka tas tur čiekurs dara tā un es darīšu tāpat - tas nestrādā. Vismaz ne tādā līmenī nestrādā, kurā varētu pretendēt uz kādiem cienījamiem rezultātiem. Ir katram jāmeklē savs ceļš, savi risinājumi, savas nianses. tas nav vienkārši, protams, bet tev jau ir pietiekoši liela pieredze, lai sāktu kritiskāk attiekties pret visu, ko redzi un lasi.

Atbildēts: 7.novembris 2019, 15:01 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā BAigars

Kāpēc, piemēram, Krievijā, Ukrainā, Ungārijā, pat Anglijā, populārajās ūdenstilpnēs, kur brauc simtiem karpinieku, ķer vienas un tās pašas karpas gadiem dienu dienā, strādā visādi atraktīvi stikmiksi, likvidi pie barībām, spilgti popapi utt, bet pie mums, piemēram, Vērgalē vai tajā pašā leišu Puniā utt nekas tāds nestrādā? Respektīvi, pie mums un Lietuvā presingotās vietās visu vajag maksimāli neuzkrītošu, matam paredzētās boilas stundām mērcēt ūdenī, nekādi stiki, nekādi popapi, nekādi likvidi utt. Latvijas karpu 3x noķer un viņa saprot, ka dzeltens popaps un krila atraktors ir briesmas, bet visādās Krievijas top vietās, jo atraktīvāk jo labāk. Pat tajā pašā Šumbarā taču izmanto stikus, dažādus atraktorus un popapus, kur katra karpa desmitiem reižu ķerta.

Kur problēma? Vai arī - ko es nesaprotu? :)))

Atbild Aivars Rudzinskis

Esi bijis visās tajās minētajās vietās? kā tu zini, kas tur strādā un kas nestrādā? esi kaut ko dzirdējis par marketingu? otrkārt, karpas pieredzi veido ne tikai uzķeršanās uz āķa, bet gan arī, un pat daudz vairāk - ko tā līdz šim ir ēdusi. ja tajā ūdenī pastāvīgi tiek barots ar visādām dzeltenām boilām, tad viņa arī ķersies uz dzeltenām boilām drošāk. ja jūs vislaik barojat ar pelēkām, tad nebrīnieties, ka dzeltenās mazāk strādā. treškārt, visas tās dažādās smaržas tikai cilvēkam šķiet dažādas. karpa nekad nav ēdusi zemenes un tāpēc nezin, ka zemeņu smarža ir zemeņu smarža. svarīgākais, ko viņa spēj atšķirt, ir PH līmenis. Pareizāk sakot, tā atšķirības. ja ūdens PH līmenis ir viens, bet barībai cits, tad barība nedaudz izmaina apkārtējā ūdens ph līmeni un karpa to jūt. un otrādi, ja barības ph līmenis ir līdzīgs ūdens ph līmenim, tad atšķirības nav un karpai nav, ko just. tā kā katrā ūdenstilpē ph līmenis ir savādāks, tad arī atraktoru ietekme var atšķirties. ceturtkārt, boilu proporcija kopējā karpas ēdienkartē. pieļauju, ka tai pašā anglijā vietām tā var sasniegt 100%. piektkārt, ir tiešām daudz būts dienvidu zemēs, un man nezkāpēc liekas, ka karpas tur vienkārši ir rijīgākas un negausīgākas. siltāks ūdens, garākas vasaras. siltākā ūdenī gremošanas process notiek ātrāk un tāpēc karpa var vairāk apēst. līdz ar to arī bada sajūta veidojas ātrāk. sestkārt, cik to karpu vispār tai ūdenī ir? ja to ir daudz, iebarotās boilas tiek apēstas stundas vai divu laikā. ja karpu ir maz plus apetīte un gremošanas ātrums ne visai - boilas var nostāvēt ūdenī vairākas dienas. nu un to, ka nostāvējušas boilas ir drošākas par svaigām, karpa laikam spēj saprast diezgan ātri. visbeidzot, konkurence. jo vairāk karpu ir vienā vietā, jo mazāka to uzmanība un lielāka iespējamība uz copi.

Atbildēts: 7.novembris 2019, 12:13 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā ar4hijs

Vēl jautājums par piecirtienu, pie copes ar fiksētu svinu, izdarīt piecirtienu, vai tikai pacelt kātu un fiksēt bremzi pēc slodzes? Līdz šim strādāju bez piecirtiena, bet video ir redzēts ka piecert kā līdakām.

Atbild Aivars Rudzinskis

Parasyi drošāk ir piecirst. Turklāt darīt to ar plašu vēzienu, jo attālums liels un aukla stiepjas. ja piecirtiena brīdī ir nogājiens, tas nozīmē, ka āķis ir ļoti sliktā vietā ieķēries un nogājiens sekotu izvadīšanas laikā tik un tā. nepiecirst izvēlas tad, kad karpas konkrētā ūdenī ir tik bieži ķertas, ka tām lūpas ir sacaurumotas un ļoti vājas. tad, protams, arī izvadīšana seko ļoti maiga un akurāta. Starp citu karpu lūpas plēš tieši mazie tievie āķīši.

Atbildēts: 3.novembris 2019, 19:14 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā ar4hijs

Sveiks, kādus āķus ieteiktu copei ar popapiem un sniegavīra kombinācijām!? Lai pēc iespējas mazāk shodi.?

Atbild Aivars Rudzinskis

1. lielākus nekā tagad lieto. nogājienu iemesli mēdz būt vairāki, bet āķu palielināšana parasti palīdz. 2. super asus. āķi ļoti ātri notrulinās, dažreiz jau kastītē kratoties tie ir beigti. ir cilvēki, kas maina āķus gandrīz katrā pārmetienā. 3. no resnākas stieples. ļoti tievas stieples āķi plēš lūpu un izveidojas lielāks caurums un atslābstot auklai āķis izpurinās. atceries arī, visai makšķerei ir jābūt sabalansētai. Nevajadzētu, piemēram, uz 3,5 lb kāta karināt virsū 10. izmēra āķi.

Atbildēts: 3.novembris 2019, 18:21 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā arcabalts

Sveiks Aivar.Jautājums sekojos.Pirmā nakts īsas copes.zivs neuzķeras.vakars vēss.nakts vēsa temperatura 0 gradi.Nākošā diena visu dienu līst pa nakti arī.naktītemperatura plus 12.cope nulle.baroju ar spombu 3 makškeres katru sava sektorā.2 reizes dienā parmetu.trešās dienas rits laiks ideāls lietus nelist merens vejs temperatura plus 15 .ka tu doma ir jega mainit sektoru.vai turpinat barot viena vieta.2 nedelas atpakal no sim vietam biju dabujis 3 smukas karpas.ka tu rikotos sinī situacija.paldies.

Atbild Aivars Rudzinskis

Karpai nosplauties uz gaisa tempetatūru un to, vai tev ir silts vai auksts. Viņai interesē, kur ir siltāks ūdens. mēģini izpīpēt, kur tajā ezerā ir šobrīd siltāks ūdens un tur arī mēģini ķert. šajā mēnesī tas var būt jebkur - gan visdziļākajās bedrēs, gan pašā piekrastē, ja spīd saule un ir silts vējš.

Atbildēts: 2.novembris 2019, 20:57 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā BAigars

Un kā ar vietām ne kā Baļote!?

Nu piemēram, Taurage, Punia, Iļģis, Vērgale, Valle utt? Kur ir liels lielo karpu blīvums. Arī šī kaņepju taktika varētu strādāt? Piemēram, pie liela presinga, kad visi sektori aizņemti, saber savu sektoru ar kaņepēm, lai pievilktu visas karpas sev, un tad jau ar laiku meklē, uz ko viņas varētu atsaukties..

Atbild Aivars Rudzinskis

Ja viss būtu tik vienkārši, tad nevajadzētu rīkot sacensības...Piemēram, vietās ar lielu presingu bieži ir tieši otrādi, karpas izvairās no lieliem barības galdiem! Tie viņām asociējas ar āķi lūpā un foto krastā.

Atbildēts: 24.oktobris 2019, 16:20 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā BAigars

Sveiks.

Papildināšu iepriekšējo jautājumu par kaņepēm.

Ienāca info, ka tā esot LČ 3. posms uzvarēts. Sektors nobērts ar vairākiem spaiņiem kaņepēm un pa virsu dažas boilas.

Tas strādā tikai vietās kā Baļote, kur daudz 1-4kg tuziki?

Vietā ar lielu blīvumu 5-15kg karpām, tas nestrādātu tik labi?

Tiešām karpas ēstu tikai kaņepes, ja blakus būtu arī labākās kvalitātes boilas.. Bet skaidrs, ka pie sektora tas zivi "piesietu", pareizi!?

Atbild Aivars Rudzinskis

Jā, Baļote ir labs piemērs, kur tā var mēģināt strādāt. jāņem vērā, ka kaņepes ne tikai ļoti garšo karpām, bet arī slikti grimst. līdz ar to tās pēc iebarošanas ūdenī veido milzīgu barībās mākoni. vēl vairāk, kad karpas ņemas pa grunti, tās visas nogrimušās kaņepes saceļ "gaisā", un mākonis turpina veidoties un darboties. līdz ar to citas karpas no liela attāluma redz, ka "te dod ēst" un arī pievienojas ballītei. Tiesa, es pieļauju, ka daudzas karpas var izdomāt celties kaņepēm pretī, kas, savukārt, nozīmē zigrigu. ir nācies redzēt, ka tieši iebarošana ar lēni grimstošu barību uz vairākām stundām izslēdz copes no grunts, kuras atgriežas tad, kad visa barība beidzot nogrimusi. cita lieta, ka kaņepes nav vienīgais veids, kā sasniegt minēto makoņa efektu. bet, ja strādā, tad nav jau arī lielas vajadzības eksperimentēt. un, jā, man arī ir gadījies vinnēt mačus ar pieklājīgu kaņepju proporciju kopējā barības katlā. visbeidzot, tas lielākoties tomēr attiecas uz siltu ūdeni, vasaras beigas un, jo īpaši, dienvidu zemes - rumānija, horvātija. kaņepēs ir eļļa un aukstā ūdenī, kā zināms, tā gremojas lēni.

Atbildēts: 24.oktobris 2019, 13:42 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Sotna666

Sveiki ko jūs varētu teikt par tādu taktiku. Iebarot ar lielu daudzumu kaņepēm, kā arī mazliet boilas ar kobru un uz mata likt tās pašas boilas.

Atbild Aivars Rudzinskis

izklausās garšīgi, ne? karpām arī garšos, ēdīs pillu muti. tik viena bēda, tavu boilu liks mierā pavisam. ar lielu daudzumu kaņepju var barot tikai tad, ja karpu ir ļoooti daudz, tās ir sīkas un staigā bariem apkārt.

Atbildēts: 23.oktobris 2019, 22:14 | Komentēt | Adrese atbildei
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager