Mārtiņš Babris

Mārtiņš Babris

M.Babris (maituputns) – plēsīgo zivju mednieks. Spiningot sācis no agras bērnības, un līdz pat šai dienai turpina šo nodarbi. Spiningošanas teorētiķis un praktiķis, mīl izmēģināt dažādu spiningošanas inventāru, un copes tehnikas. Līdaka, zandarts un asaris – sporta zivs, bet zivs dvēselei – forele. Daudzu sacensību, kā arī Latvijas Čempionāta dalībnieks, publikāciju autors. Catch & Release piekritējs. Zivis nav ēdiens, bet gan mūsu draugi!

Atbildes

Jautā chip22

Sveiki. Iesakiet džerkam pavadas un pīto auklu, cik saprotu džerkam labāk likt ne mazāk par 0.39mm?

Paldies.

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiki

Es džerkam kā arī lielajiem mānekļiem lieku vismaz 0.41 mm auklu. Principā te diametrs nav izšķirošs. Pavadas ziņā džerkam lietoju titnānu, 100lb. Ja pērk gatavās pavadas vienmēr jāpārliecinās par sakabes kvalitāti, jo ar to mēdz grēkot. Sakabes izmantoju tā saucamās stay lock, nav vēl pievīlušas!

Atbildēts: 11.janvāris 2024, 09:09 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā GoneFishing

Sveiks, esmu jaunas spēka spoles meklējumos copei no krasta. Skatos uz jauno Stradic FM, nav gan sanācis redzēt dzīvajā, jo LV neparādās veikalos īsti. FL modelis gan pieejams. Dažādos apskatos jaunai FM salielīta. Nevar saprast vai iespringt un meklēt FM 4000 MHG, vai FL?

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks

Eiropā vēl īsti neparādās FM Stradic. Jāsaka ka spole ir ieguvusi daudzas tehnoloģijas, kuras ir aktuālajam Stella modelim. Gaita spolei noteikti būs patīkamāka, kā arī daudzi mezgli ir pastiprināti. Ieteiktu paskatīties interneta veikalos Japānā šo modeli, noteikti atradīsiet!

Atbildēts: 8.janvāris 2024, 12:43 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Oktobris

Sveicināts, Mārtiņ!
Varbūt ir nācies saskarties ar šiem diviem spiningiem: Nissin Ares Blue Porter EG708ML un Graphiteleader TIRO Nuovo GONTS-762M?
Ir radusies vajadzība nosegt svaru diapazonu no 12-20gr ar jūtīgu instrumentu. Priekšroka būtu džiga tehnikai no laivas upe-ezers 50/50.
Laimīgu Jauno 2024. gadu!

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks

Ar Blue Porter gan neesmu darbojies, bet ar Lester Beast gan ir sanācis. Jāsaka ka lielisks spinings, ražots tajā pašā Olympic rūpnīcā (Graphiteleader). Ļoti augsta jutība, lielisks instruments džigam. Nemaz nerunājot par pieciršanu un zivs izvadīšanu. Tiesa manam testa diapazons ir cits, krietni augstāks, attiecīgi niknāks. Tiro Nuovo labu laiku atpakaļ bija. Tiro sērija man patīk, jāsaka ka Nuovo salīdzinoši ar veco, oranžo sēriju, ir stingrāks. Ja runa ir par ~20gr augšu es laikam sliektos uz Tiro vairāk.

Laimīgu!

Atbildēts: 8.janvāris 2024, 08:16 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā runers

Labdien! Cik labi strādā spinings St. Croix Legend Tournament Walleye Series pie apakšējās testa robežas. Vai ir liela atšķirība starp 3,5 vai 5gr? man liekas, ka šajā gadījumā visu nosaka augšējā robeža 10,5 vai 17gr. Paldies un laimīgu jauno gadu.

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks

Šobrīd sen kā neesmu lietojis St.Croix spiningus. No vecajiem laikiem atminos ka Croix vienmēr testi bija krietni augstāki, nekā norādīts. Piemēram, ar 10 gramu norādīto testu, varēja mierīgi darboties ar 16/18 gramiem. Attiecīgi jāsaprot ka tas arī ietekmēja apakšējo testu, ar kuru parasti ražotāji grēko. Reti kad tas tiešām ir tāds kā norādīts. Es teiktu ka drīzāk pāris gramu augstāks. Attiecīgi ja vēlies konkrēti vieglai tēmai spiningu, es laikam ņemtu mazāku testu. Bet kā jau teicu, iespējams ka kaut kas ir mainījies ražotājam, un noteikti tas ir atkarīgs no konkrēta spininga.

Atbildēts: 3.janvāris 2024, 11:04 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā gincchs

Sveiks! Esmu jauna džiga kociņa meklējumos, garumā no ~2.55-2.75 , ar testu līdz 23-24 grami.
Pagaidām izvēle krīt uz Favorite Skyline 862M, bet skatos vēl uz Major Craft marku, bet par viņiem neko nezinu, varbūt ir bijusi pieredze?

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks

Major Craft ir ļoti labi spiningi. Šis zīmols piedāvā plašu modeļu gammu, attiecīgi varēsi atrast sev vajadzīgo. Ieteiktu doties uz eholotes.lv veikalu, viņiem ir plašs klāsts ar Major Craft, varēs konsultēt. Par Skyline, nav ko daudz teikt. Lieliska Japāņu blanka, augsta jutība, tāls metiens :)

Atbildēts: 3.janvāris 2024, 11:02 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā 2PU4JU

Sveiki.
Kāds būtu Experta redzējums par bļitkas/balansiera svaru,(formu?) attiecībā pret makšķerēšanas
dziļumu(līdz kādiem 15 m)?Pārsvarā ezeri.
Paldies.

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiki

Diemžēl nevarēšu neko ieteikt. Es ziemā reti kad eju uz ledus!

Atbildēts: 19.decembris 2023, 13:35 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā runers

Labdien!
Par kādiem kātiem var teikt ,ka tie ir skanīgi, kas to nosaka? Man ir vairāki kāti, gan dārgi, gan ne tik dārgi, bet skanīgs ir tikai viens un ne tas dārgākais. Spiningot ar tādu ir liela bauda.

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks

Apzīmējums skanīgs ir nosacīta lieta. Daudzi šo terminu tulko kā informatīva blanka, jeb to ka var just gan kā atsvars nokrīt uz grunts, gan copes ir ļoti izteiktas. Parasti šādi ir spiningiem, kuriem blankā ir daudz ogleklis - 96% un uz augšu. Šādas blankas parasti ir sausas jeb stīvas. Attiecīgi ogleklis ļoti labi vada jebkuru impulsu, un jo augstāks oglekļa procents blankā, jo mazāk citas saistvielas, kuras šo impulsu dzēš. Tiesa jāsaka ka ir vēl kaudze ar faktoriem, kas “samazina jutīgumu". Pēc savas pieredzes varu teikt ka šādi spiningi man patīk džiga tehnikās, bet jāņem vērā ka šādas blankas parasti ir gana trauslas, un baidās no triecieniem un sitieniem!

Atbildēts: 18.decembris 2023, 08:03 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā 8Edgars6

Sveiki.
Vai ir kāda vieta tagad Rīgā kur var paspiningot no krasta?

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiki

Ja ledus nav tad vietas ir daudz. Kaut vai Zaķusala

Atbildēts: 14.decembris 2023, 08:13 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā gousts

Sveiks!

Vai vari ieteikt spiningu testa lidz 30g. Copēju no krasta sākot no agra pavasara. Copēju jig. metodē un nepieciešams lai mazak salst rinki ciet un labi met. Cenas amplituda ir lidz 400e.

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks

Uzmet aci Favorite Skyline, garajiem modeļiem. Metiena attālums ir ļoti labs šim. Riņķi šiem ir Fuji, standarta. Ja ir problēmas ar aizsalšanu tad vajadzēs iegādāties kādu no silikona vai speciālā sastāva aerosoliem, kurus nāksies pūst uz riņķiem.

Atbildēts: 12.decembris 2023, 11:38 | 1 komentārs | Adrese atbildei
Jautā chip22

Sveiki. Iesakiet budžeta ďžerka kātu ar testu līdz 80g, auklu un multiplikatora spoli? Vai var lietot bezinerces?

Paldies.

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks

Bezinerci noteikti neizmantotu džerkam. No spiningiem uzmet aci uz Westin W3 vai Savage Gear SG2 Jerk. Multu ziņā es ņemtu muciņas tipa, Abu C4 vai C4 Jerk Bait. Spole nebūs lēta, bet jāsaprot ka džerki rada lielu slodzi uz mezgliem, attiecīgi pērkot lētus multus, tie ātri vien nobeigsies. Vēl noteikti paskaties sludinājumus, bieži vien copmaņi tirgo džerkam domātus komplektus!

Atbildēts: 5.decembris 2023, 08:34 | 1 komentārs | Adrese atbildei
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager