Mārtiņš Babris

Mārtiņš Babris

M.Babris (maituputns) – plēsīgo zivju mednieks. Spiningot sācis no agras bērnības, un līdz pat šai dienai turpina šo nodarbi. Spiningošanas teorētiķis un praktiķis, mīl izmēģināt dažādu spiningošanas inventāru, un copes tehnikas. Līdaka, zandarts un asaris – sporta zivs, bet zivs dvēselei – forele. Daudzu sacensību, kā arī Latvijas Čempionāta dalībnieks, publikāciju autors. Catch & Release piekritējs. Zivis nav ēdiens, bet gan mūsu draugi!

Atbildes

Jautā runers

Labdien.
Spiningojot ar multu uz vobleriem, rotiņiem vai šūpiņiem, kādu auklu labāk lietot. Vobleriem it kā labāk flurokarbonu. Kā tas ietekmē pārējos mānekļus?

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiki

Jā, vobleriem uz tviču man patīk izmantot fluorokarbonu. Tiesa daudz universālāka aukla būs pītā aukla. Ar fluorokarbonu būs problēma ar distanci jeb metiena attālumu. Pītā aukla metīs krietni tālāk.

Atbildēts: 12.augusts 2023, 21:06 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā meka

Sveiks! Vai ir zināms, kad Latvijā būs pieejams jaunais Stradics?

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks

Cik zinu tad pēdējais Stradic modelis jau kādu laiku tiek tirgots Latvijā. Par atjauninātu modeli neesmu vēl dzirdējis!

Atbildēts: 2.augusts 2023, 13:51 | 1 komentārs | Adrese atbildei
Jautā IngEih

Sveiks!
Ko Jūs varētu ieteikt no kastinga kāta tvīčam 110 - 130 mailēm, kā arī uzmest kādu 5-6`` gumiju seklajos ezeros?
Budžets apmēram 250 EUR.
Skatos arī uz spolēm, tur budžetu varētu atļauties ap 450 EUR.

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks

Man ļoti patīk Major Craft Days šajā cenu kategorijā. Lielisks spinings. Modeļu ziņā DYC-66MH vai jau DYC-70H ja vairāk plānots darboties tieši ar 130+ izmēra mailēm. Runājot par multu, te noteikti nevar ņemt lētāko, bet 450 EUR budžets ir pietiekams. Es skatītos uz Shimano Bantam vai Daiwa Zillion.

Atbildēts: 2.augusts 2023, 13:38 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Skunksts

Sveiks,ko varētu ieteikt no japāņu oriģinālajiem,ar nelielu iegrimi,vobleriem?tagad favorīts man ir strike pro Mustang minnow.gribu pamēģināt kādu oriģinālu, bet īsti saprašana man nau, tā pat sapirkt visādus brīnumus arī negribas.cope seklajiem ezeriem.paldies.

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks

Ja runājam par seklajiem vobleriem, man ļoti patīk Jackall Deka Hamakuru, Smith Jib peldošā versijā, Megabas FX-9, Daiwa Morethan X Cross un Crosswake. Šie man parāda labus rezultātus. Tāpat nevar aizmirst par virsmas mānekļiem - dažādiem poperiem un valkiem.

Atbildēts: 2.augusts 2023, 13:33 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā asaris7

Sveiks!

Varbūt vari ieteikt spininga kātu priekš atvadas un mazā drop-shota? Daugava, Rīgas centrs. Budzets līdz 200 eur.

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks

Vari apskatīties Skyline. Ja no krasta copēsi tad SKYA-862ML lieliski derēs. Arī Major Craft Corstage sērijā ir analogi modeļi

Atbildēts: 2.augusts 2023, 09:32 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā justusdz

Sveiki!
Sakiet, vai kādreiz Latvijā atgriezīs paturamo foreļu skaitu no 1 atpakaļ uz 3, kā iepreikš ir bijis?

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiki

To gan es nezināšu. Tas jautājums ir drīzāk adresējams BIOR vai citām atbildīgajām instancēm. Es personīgi foreles vispār nepaturu, un liela daļa foreļotāju dara tieši tāpat. Noteikti šo var veicināt ar sabiedrības pozitīvajiem piemēriem!

Atbildēts: 1.augusts 2023, 15:38 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Houston

Sveiks! Vēlos nomainīt spoli spiningam ar kuru tvičoju lielos voblerus un pa retam uzmetu kādus smagākus rotiņus. Jigam lietoju 2500 Vanford spoli un man ir doma tviča kātam arī ņemt vanford spoli, bet nevaru izlemt vai ņemt 3000 vai 4000 versiju. Un kāda 3000 versijām ir atšķirība starp C un ja nemaldos HG?
Varbūt šajā budžetā ir labākas alternatīvas?

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks

Tvičam es Vanford neņemtu, bet skatītos uz Stradic. Spolēm ir atšķirības korpusu materiālos, un Stradic būs izturīgāks. Tvičam tomēr vajag lielāku spoles resursu. 3000 izmērs principā Shimano nav, jo C3000 ir 3000 korpuss ar 2500 rotoru un auklas kaseti. Es teiktu, ka ja bieži tvičo es noteikti apsvērtu 4000 izmēra spoles iegādi. Ja gluži netvičo katru nedēļu, var arī C3000 skatīties, bet Vanford gan neuzskatu par piemērotu. HG ir ātrāks pārnesums spolei, kurš tvičam lieti noder, lai savāktu lieko auklu.

Atbildēts: 31.jūlijs 2023, 08:01 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā 8Edgars6

Sveiks.
Ciks lielus voblerus varēs iztvičot ar spiningu Favorite X1-802M tas ir ar garumu 2.44M akcija Extra Fast tests 7-21.gr?Un kāda ražotāja auklu lietot ja makšķerēšu no krasta 8 dzīslu vai 4 dzīslu un cik resnu auklu izvēlēties?Copēšu Street fishingā pats dzīvoju Pārdaugavā netālu no Botāniskā dārza.

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks

Līdz 25 gramiem mierīgi visi vobleri būs tvičojami. Tiesa jāņem vērā ka spinings ir garš, varbūt nebūs pats ērtākais garums tvičam. No krasta es ņemtu 8 dzīslas, bet ir jāskatās vai ir abrazīvs, daudz zāles, kuras varētu traumēt auklu. 8x auklai metiena attālums būs tālāks, kas ir pluss copei no krasta. Auklas resnums - 1.2PE.

Atbildēts: 19.jūlijs 2023, 08:18 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā krauklenss

Labdien.
Nedaudz esmu saputrojies spiningos :)
Kādu laiku atpakaļ sāku aktīvi pievērsties līdaku ķeršanai
Pašlaik lietoju priekš tviča treno spiningu 7-28, Pašlaik esmu apmierināts ar viņu,labi guļās man rokās, smuki var izraustīt voblerus, liekas diezgan labs kāts priekš manis, nav velmes mainīt viņu.Bet copējot atdūros, ka voblerus svarā 7-10 gr, grūti aizmest, nelido. Vobleri Jackall Tiny Magalon, Yo-Zuri Hardcore. Vai tie paši mānekļi nelido tik labi cik gribētos vai pats spinings neļauj viņus aizmest. Lietoju sunline 1.5 x8 pīto auklu, spole Daiwa ninja 3000.
Vai spinings,piemēram, ar testu diapazonā 3-15 ļautu iegūt tālāku metienu vai tā atsķirība nebūtu tik stirpi jūtama?
Un kādu jūs ieteiktu budžetas klases tviča kātu vieglajiem vobleriem.

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks

Metiena attālums ietekmējas no vairākiem faktoriem. Paša spininga, tā blankas, garuma. Es neteiktu ka tests spēlē ļoti lielu lomu, bet nedaudz gan. Jo garāks spinings, jo tālāku distanci dabūsi. Ja runājam par copi no laivas, es izvēlos 8 pēdu spiningus, un garākus. Tāpat spininga blanka. Ja tā būs cieta, sausa, metiens nebūs tik tāls. Fast vai moderate fast spiningiem metiens būs krietni tālāks. Bet ar šādiem ne vienmēr varēs veikt visas vajadzīgās mānekļu animācijas. Faktiski te jāatrod līdzsvars :) Spininga tests - te jāsaprot ka ne vienmēr norādītais tests atbilst realitātei. Neņemos spriest par šo modeli, bet pamatā visiem spiningiem var pielikt kā minimums 2-3 gramus klāt. Attiecīgi apakšējais tests varētu būt ap 9 gramiem. Ņemot spiningu ar vieglāku testu, jā, ir iespējams ka šāds ar vieglākiem mānekļiem tiks labāk galā. Vēl noteikti ir jāskatās aukla. 8x dzīslu auklas ir gludākas, attiecīgi dod papildus metrus. Tiesa tik viegliem mānekļiem es nelietotu 1.5 PE, bet noteikti ņemtu plānāku - 1.2 vai 1. Arī paši mānekļi, ir tādi kuri lido labāk, un kuri ne. Tiny Magallon nav tas labākais lidotājs, bet Hardcore lido labi. Tas atkarīgs vai voblerim ir iekšā dažādas gudras tālmešanas sistēmas vai arī nav. Un, protams, pats copmanis, vai māk pareizi mest vai ne. Tā ir realitāte, ka daudzi copmaņi viec metienu nepareizi, attiecīgi nenoslogo metienā spininga blanku, un māneklis vienkārši nekur netiek aizmests. Kā redzi daudzi faktori :)

Atbildēts: 19.jūlijs 2023, 08:16 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Eliam

Sveiks,

Jau paris gadus izmantoju Abu Garcia Devil 5-15 210cm. Tas ir mans pirmais kats, bet laiks pienacis jaunam. Ko Jus ieteiktu? Es parsvara izeju uz asariem un lidakam. Spole man ir Daiwa Ninja 3000C kurai ari laiks pienacis. Es skatos uz dazhadiem katiem, nauda itka nav problema, bet pie manas mazas pieredzes ar zivim negribas izlikt ''par daudz''

Varbut ir kads padoms?

Paldies.

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks

Vienmēr ir jautājums par to ko copmanis sagaida no sava inventāra, un noteikti ne vienmēr vajag veikt izvēli pēc cenas. Es teiktu ka var skatīties uz nedaudz dārgāku spiningu, teiksim Favorite X1 vai Creed sērija. Es noteikti ņemtu nedaudz garāku - 7`6 vai 8 pēdu modeli, bet tas ir atkarīgs vai copēsi no laivas vai krasta. Krasta gadījumā ņemtu vismaz 8 pēdu. Testa ziņā skatītos kaut ko ar 25-28 gramu augšējo testu.

Atbildēts: 12.jūlijs 2023, 22:13 | Komentēt | Adrese atbildei
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager