Aivars Rudzinskis

Aivars Rudzinskis

Makšķerē karpas Latvijā un ārpus tās robežām kopš 1997. gada piekopjot moderno "noķer un atlaid" principu kā arī visas iespējas, ko piedāvā modernās karpu makšķerēšanas teorijas. Vai tas ir ezers vai upe Latvijā, Volga, Ebro, St.Lawrence vai cita tūristu iecienīta karpu vieta pasaulē - jautājiet un mēģināsim kopīgi rast atbildes.

Karpa nav ēdiens, karpa ir draugs

Atbildes

Jautā Atis94

Sveiks.

Plānoju iegādāties spomb-rodu.

Šobrīds skatos uz diviem iespējamajiem variantiem - Fox Spomb Rod 13ft Long Range vs Sportex Competition Carp CS4 Spod 13ft 5.5lbs (salīdzinoši budžeta variants). Varbūt ir kādi ieteikumi kurā virzienā labāk skatīties, varbūt par šiem kātiem vispār aizmirst un ir kas labāks ko vari ietiekt.. Distancē līdz 140m. Ar kādu spoli labāk kombinēt spodošanas kātus?

Atbild Aivars Rudzinskis

Es jau pirms dažām dienām atbildēju uz līdzīgu jautājumu. Palasi iepriekšējās atbildes.

Atbildēts: 29.jūlijs 2020, 16:57 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Mambodambo

Sveiks,Meistar! Diezgan pamatīgi iztīrīju vietu no zālēm,kur makšķerēju karpas,bet tagad saprotu,ka tā bija diezgan liela ķļūda,jo copes vairs vispār nav... Pēc cik ilga laika +- karpas varētu atgriezties šajā vietā? Vai to tomēr nevar tā pateikt un ir vienkārši jāgaida.?

Atbild Aivars Rudzinskis

Šis nu beidzot ir jautājumus, uz kuru es nekādi nevaru atbildēt. Pieredzes tādas man nav un arī lasījis neko par šo tēmu neesmu. Skaidrs vien tas, ka ja tās karpas nav tajā vietā, tad viņas ir citā. izkūpēt gaisā jau nevarēja. un jāēd viņām arī ir, citādi nomirs no bada.

Atbildēts: 28.jūlijs 2020, 22:25 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā lazdans

Sveiks!

Vēlējos ujautāt jūsu viedokli, kāds kāts būtu labāks,izturīgāks vai praktiskāks karpu makšķerēšanā spombijot!? šobrīd izmantoju shimano tribal tx kātu, bet uz jauno sezonu gribētu kaut ko labāku, šobrīd tiekdomāts par sportex triumf 4-8oz cik noprotutas ir spod kāts, vai fox horizon x5 spod kātu!? Un kāda ir atšķirība starp 4-8oz un 5.75lb spod kātiem!!

Atbild Aivars Rudzinskis

Atšķirības, protams, ir starp visiem kātiem. Pat tad, ja testi būtu norādīti vienādi, atšķirības būtu. spoda kāts ir ļoti būtiska karpu copes inventāra sastāvdaļa. Es pat teiktu, ka būtiskāka par pašiem makšķerēšanas kātiem. Tādēļ uz to vajadzētu vismazāk taupīt gan naudu, gan arī laiku un resursus izvēles procesā. Tev būs ar to kātu jāstrādā daudz un smagi, tādēļ būtu ļoti svarģi, lai spodot vari gan tālu un precīzi, gan arī lai tas process neprasītu pārāk daudz spēka. Redz, neprecīzi iemestu makšķeri var pārmest, bet neprecīzi iekritušu spombu vairs ārā nedabūsi. Tādēļ man ir tikai viens ieteikums - neskaties uz to, kas rakstīts uz kāta, brends vai tests vai kas tur vēl, bet tikai un vienīgi mēģini sarunāt kaut kur tos kātus pāmēģināt. Turklāt pamēģināt kārtīgi, pastrādāt vismaz 10-15 minūtes reālos apstākļos, ar pilnām raķetēm. Paskaties ne tikai attālumu, cik tālu vari iemest, bet arī cik ērti jūties, cik daudz spēka jāieliek metienā utt. Kāts pats, protams, nemet, bet ir kāti, ar kuriem strādāt ir daudz vieglāk nekā ar citiem. Padomā arī par to, kur to plāno izmantot. Vai tiešām ir vajadzīga maksimāla distance? vai tiešam ir vajadzīga maksimāla jauda? kāds ir tavs fiziskais stāvoklis, cik ļoti atbilstošs? Mums ir ļoti daudz ezeru, kur nav vajadzīgs barot tālāk par 100 metriem, toties ir vajadzība barot ļoti daudz. Ar ļoti cietu, ātras akcijas kātu var aizmest tālāk, bet ilgstoši strādāt tuvākā distancē vieglāk būs ar mīkstāku, lēnāku kātu.

Atbildēts: 21.jūlijs 2020, 18:19 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā janis1997

Kādu montāžas sistēmu ķerot karpas tu ieteiktu, kādu sistēmu pats izmanto?

Atbild Aivars Rudzinskis

To, kas atbilst konkrētajiem apstākļiem. Ja viena sistēma būtu labāka par citām, tad pietiktu ar šo vienu sistēmu. Vajag palasīt, iedziļināties atšķirībās un saprast, kad kura labāka. Tuvākajā CopesLietu žurnālā, piemēram, būs par karpu copi dūņās, kas ir ļoti tipiska situācija mūsu ūdeņiem.

Atbildēts: 14.jūlijs 2020, 13:29 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā janexi

Labdien!

Esmu iesācis nopietnāk pievērsties karpu tēmai... Pirmas reizes pabiju KalnaSpuļļu dīķī. Visas reizes biju no vakara lidz ritam. Pirmo reizi vienu 4,5 dabuju (āķis lūpā man:), divas nakošās pa tukšo. Izmantoju method feeder sistēmu, barotavā gatavās Boland granulas uz mata gan kukurūzu, gan ari dažādas boilas, dazādos izmēros, krāsās, garšās, dažādās kombinācijas un ari pop-ups. Tad lūk... vai manā situācijā ir nepieciešams papildus iebarot un ar ko to labāk darīt? Uz kādām garšām, krāsām vairāk uzspiest? Kas ir tadā dīkī jāņem vērā kerot karpas? Kas labāk, boilas vai kukurūza? Tur divas dienas atpakaļ ir ielaistas zivis, kā tas maina dīķa standartu?

Baigi daudz jautājumu :), bet gribās Tavu dzirdēt, ko Tu darītu konkrētajā dīķī? PaldiesTev!

Atbild Aivars Rudzinskis

Par ēsmām - vislabākā ir tā, kuru karpas ir pieradušas ēst. ja regulāri tiek barots ar kukurūzu, tad tā noteikti ir laba ēsma. Par barošanu. Barošanas iemesls karpu copē ir savākt pēc iespējas daudz karpu vienā punktā un noturēt tās tur pēc iespējas ilgi. Jo vairāk karpu būs vienuviet, jo labāk tās ķersies. Tāpēc iebarošana ievērojami palīdz, neatkarīgi no tā, vai ķer ar metodi vai tradicionālo karpfishing sistēmu. Tikko ielaistas zivis, protams, paātrina copi. Par garšām un krāsām neko īpašu nepateikšu, jāeksperimentē. Tradicionālās - dzeltenā, sarkanā, rozā - tās strādā visur. kā jau minēju, karpas labprātāk ēd to, pie kā ir pieradušas. Viss, kas ir jauns, izraisa interesei un varbūt arī nokļūst mutē, bet varbūt arī nenkokļūst.

Atbildēts: 13.jūlijs 2020, 14:50 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Eidis

Sveiks!

Man atkal iznāca saskarties ar situāciju, kad ''shodu'' daudzums bija nepieklājīgi liels.Situāciju kaut kā saglābu nomainot āķu ražotāju, pieliekot smagāku, citas formas svinu, saīsinot pavadiņas garumu. Palika jautājums par boilas attālumu līdz āķim un par gumijas trubiņas novietojumu uz āķa.Te pat pazīstamu veču domas dalījās: vieni ieteica boilu likt tuvāk āķim, gumiju augstāk, citi atkal otrādi,Viens vīrs no kaimiņzemes man uzrakstīja,ka to gumiju vispār vajagot noraut nah...Kādi, pēc tavām domām,būtu tie prikšnoteikumi boilas un gumijiņas vai riņķīša novietojumā? Vēl jau reizēm arī āķu ražotāji publicē bildītes ar to kā vajag prezentēt montāžu.

Paldies!

Atbild Aivars Rudzinskis

Pilnīgi noteikti nav vienas stingras receptes šajā jautājumā. ir dažādas boilas un boilu kombinācijas, ir cieta grunts un dūņas, ir dažādas iebarošanas taktikas. Tas viss ietekmē shodu daudzumu. man ir jāzina viss augstāk minētasis, lai varētu kaut cik sakarīgi palīdzēt. Standartā gumijai ir jābūt, lai mats atietu no āķa aptuveni pretī spicītei. Garo āķu gadījumā gumija ir obligāta. izmantojot īsus āķus, piemēram wide gape tipa, vajadzība pēc gumijas ir mazliet mazāka. tomēr labāk, lai tā tur ir. Dažreiz, izvelkot makšķeri, gumija ir uzstumta augšā. Tas liecina, ka ir bijusi cope, bet zivs ir pamanījusies āķi tomēr izspļaut. Ja uz tādās montāžas karpa ņem vēlreiz, tad nogājiems garantēts. šī iemesla pēc daudzi lieto riņķīšus gumijas vietā. Riņķītis nepaliek uzstumts augšā, ja ir bijis nesekmīgs karpas ņēmiems. Mata garums standartā ir tāds, lai turot āķi vertikāli, boila knapi neskartos pie āķa līkuma. Mata saīsināšana ir veids, kā mēģina cīnīties ar nogājieniem, bet tas nav efektīvākais. Visvienkāršākais un efektīvākais veids, kā samazināt nogājiemus, ir vienkārši lielāks āķis. nevajag baidīties, tas copes neietekmēs tā, kā mums brīžiem liekas. Esmu bijis apstākļos, kad tikai pāreja uz 1/0 izmēra āķiem izglāba no nogājieniem. un 1/0 ir milzīgs āķis!!! Ja gribas ķert uz maziem āķiem, karpa ir jāpieradina pie ēsmas. tikai tad, ja tā tavu mata boilu neatšķirs no barības boilas un ņems droši, bez aizdomām, var likt mazākus āķus. Parasti tas varētu būt sesijas otrajā, trešajā dienā. Tādēļ gudri ir sākt copi ar lieliem āķiem un tad pamazām pāriet uz mazākiem. Lieleākā daļa gan dara otrādi...

Atbildēts: 11.jūlijs 2020, 10:57 | 1 komentārs | Adrese atbildei
Jautā eDZH

Sveiks! Noteikti nedaudz muļķīgs jautājums, bet esmu "svētdienas" makšķernieks un gribas nedaudz uzlabot savas iespējas maksas karpu dīķi labi pavadīt laiku! Jautājumi pāris - ja es makšķerēju ar fīderi, kur lietoju fīdergumiju, baroju konkrētu punktu, pārmetu ik pēc 5min, kā karpu dīķi atšķirsies pieeja? Boilas nelietoju, plānoju izmantot kukurūzu un makaronus. Karpai jau noteikti fīdergumiju nelietot vai ne? Un cik bieži pārmest? Domāju likt ļoti saldu barību, ar zemi nedomāju jaukt. 1 āķis? Cik bieži pārmest? Karpu dīķī ir jēga taustīt grunti un mēģināt atrast kantes, bedres, nelīdzenu grunti? Karpai jau labāk mata sistēmu siet vai ne? Uz tās vērt tos makaronus vai kukurūzu, pareizi?

Paldies jau iepriekš!

Atbild Aivars Rudzinskis

Par fīderiem un gumijām neko neapteikšu, tas pie Grabovska aķis viens, kukurūzu un makaronus uz mata likt var, tas nodrošinās, ka karpas varēs arī saudzīgi atlaist. tikai jāparūpējas, lai metienā nekrīt nost. ja iemīca āķi barotavā, tad būs ok. Par vietas izvēli - protams, karpu makšķerēšana pareiza grunts izpēte un vietas izvēle ir puse no uzvaras. dažādi nelīdzenumi karpām patīk, arī cietāki pleķīši starp dūņām, logi vai koridori zālēs utml. Tikai nevajag šausmīgi piesieties pie viena punkta, dažreiz ir jēdzīgāk sākumā atrast pirmo karpu un tad barot to punktu, kur jau ir ķēries.

Atbildēts: 9.jūlijs 2020, 22:37 | 2 komentāri | Adrese atbildei
Jautā BAigars

Sveiki,

Pastāstiet, lūdzu, kur ir starpība starp 360*, roniju un parasto āķi ar svina skrotīti - popapam? Izskatà saprotu, uztaisīt māku, ķerts arī ir, bet, kur tur aizciršanās mehānikā vai vēl, kas to lai zin, kur ir starpība? Ir dzirdēts, ka citreiz ar vienu, citreiz ar otru labāk ķeras vienā un tajā pašā ūdenstilpnē. Tiešām tā var būt? Manā saprašanā vispār tur starpības nav, visos 3 gadījumos popaps ir ~2cm pacelts. Pietam, manliekas, ka ar parasto svina skrotīti mazāk shodi ir.

Paldies!

Atbild Aivars Rudzinskis

lielas starpības arī es neredzu. pamatdoma, lai āķis sagrieztos pareizi jau iesūkšanas brīdī, neatkarīgi no tā, no kuras puses karpa pienāk. bet vai tā tiešām notiek, to grūti saprast. katrā ziņā, daudz būtiskāka, manuprāt, ir āķa un boilas pareiza sabalansēšana. Ja nav nogājienu (shodu) tad tā, ir pazīme, ka sabalansēts ir labi. katrai boilai jau tā balansēšana sanāk savādāka un var būt arī tā, ka pie vienas boilas konkrētā pavadiņa strādā savādāk un pie citas (piemēram mazāk peldošas) sliktāk. jārēķinās, ka katrs popaps mazliet iesūc sevī ūdeni un tas, kas sākumā ir kritiski nobalansēts, pēc brīša jau ir nogūlies uz zemes. tad gan, piemēram, 360 grādu pavadiņa var nenostrādā, kamēr parastais popapa sējums ar sviniņu ir praktiski tāds pats, kā lieto ar grimstošajām boilām.

Atbildēts: 4.jūlijs 2020, 23:23 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā andzs90

Sveiks, esmu nesen pievērsies karpu copei. Nevaru īsti saprast cik un ko likt barībā. Pēdējā copē saliku 1kg kaņepi 0.5 kg kukurūzas, 1kg peletes, kādu 1kg ar boilām iebarojamām un divas saujas ar tām uz kurām makšķerēju + atraktors šķidrais. Vai klājot šādu galdu nesanāk tā, ka galds ir pietiekoši garšīgs karpai un uz āķa esošā boila viņai neinteresēs?

Atbild Aivars Rudzinskis

īsti nesapratu kas ir iebarojamās boilas un kas uz āķa liekamās. parasti jau mēs barojam ar boilām tādēļ, lai karpas pie tām pierastu, atzītu par labām un garšīgām esam un droši ņemtu to, kas ir uz mata. Tieši tā, kā tu jautā - jo vairāk dažādu sastāvdaļu tava barības kokteilī, jo lielāks jautājums rodas - kādēļ gan lai karpa ņemtu to, kas uz mata. boilai uz mata ir jābūt vai nu tādai pašai, kā lielākā daļa barības, tad karpa var nepamanīt atšķirību (ka āķis klāt) un apēst vienā tempā ar pārējām. Otrs variants, kad mata boilu ar kaut ko izceļ tā, ka tā liekas karpa īpaši interesanta. to dara ar kādu popapa cepurīti, uztaisa boilu lielāku vai mazāku par pārējām, utml. Tas viss atkarīgs no taktikas. katrā ziņā, katrai sastāvdaļai, kuru tu liec barības kokteilī, vajadzētu pildīt kaut kādu funkciju. nav tā, ka jo vairāk dažādu sastāvdaļu saliksim, jo lielāka jēga būs. ļoti bieži ir tieši otrādi un iemesls ir kāreiz tevis minētais.

Atbildēts: 4.jūlijs 2020, 15:37 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā arcabalts

Sveiks Aivar.Cope Vācijā.Atbraucu uz 6 dienam.Pusdienas sametu gruntenes.un 2 nakti pirmā īstā karpu cope.bet diemžel norāvas.un tas par 4 dienam arī vis.vel copesu 2 dienas.esmu izmeginajis visu gan dzilumus mainiju gan esmas visadas liku.it ka vis butu izmiris.no rita 3 smukas karpas ceturta dienas rita pa udens virsmu peldeja meginaju uz maizi.nekada reakcija.sodien 30 gradi bet pecpusdiena sola specigas lietavas ar zibeni.ko tu varetu man ieteikt.kur vel lai karpinas mekletu.paldies.

Atbild Aivars Rudzinskis

Pirms un pēc pērkona karpām strauji uzlabojas apetīte. esi gatavs, ka sāks ķerties un pamēģini nenoraut vairs. Pirms pērkona bieži ir tā, ka karpām nekas neinteresē. un, jo ilgāks necopes periods, jo aktīvāk tās ķersies, kad apstākli nomainīsies.

Atbildēts: 13.jūnijs 2020, 14:39 | Komentēt | Adrese atbildei
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager