Aivars Rudzinskis

Aivars Rudzinskis

Makšķerē karpas Latvijā un ārpus tās robežām kopš 1997. gada piekopjot moderno "noķer un atlaid" principu kā arī visas iespējas, ko piedāvā modernās karpu makšķerēšanas teorijas. Vai tas ir ezers vai upe Latvijā, Volga, Ebro, St.Lawrence vai cita tūristu iecienīta karpu vieta pasaulē - jautājiet un mēģināsim kopīgi rast atbildes.

Karpa nav ēdiens, karpa ir draugs

Atbildes

Jautā klifs

Sveiciens expertam!

Man moka jautājums par to kur Rīgā ir iespējams iegādāties melasi. Izlasīju kādā i-neta saitā samērā vienkāršu recepti kā pašam pagatavot karpu ēsmu, bet tai nobeiguma processā nepieciešams šis škidrums. Vecais labais onka Googlis ņespēj man palīdzēt šajā jautājumā.

Atbild Aivars Rudzinskis

onka googlis palīdzētu, ja zinātu, kā tas ir angliski. Nutrabaits piedāvā Liquid Molasses http://www.nutrabaits.net/liquid_foods.html un Karpu Namā vajadzētu būt. lielākos daudzumos un kritni lētāk to laikam var meklēt cukurfabrikās, kuru pie mums gan vairs nav...

Atbildēts: 15.jūlijs 2008, 17:03 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Lacis

Labdien.... Gribēju uzzināt vai karpas barojot regulāri,1x 2dienās,vai pat katru dienu, tās var pārbarot?

Atbild Aivars Rudzinskis

jebkuru zivi var pārbarot, tas ir lielā mērā atkarīgs no zivju skaita ūdenī un no barības kvalitātes- jo tā vieglāk sagremojama, jo vairāk var apēst/ izd... un atkal ēst.

Atbildēts: 15.jūlijs 2008, 16:59 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā alisdz

Sveicināts Aivar!!!

Gribu pateikties par taviem padomiem.Kas man ir palīdzējuši tikt pie savas rekord karpas 7.260kg.

Atbild Aivars Rudzinskis

tiešām prieks, lai veicas arī turpmāk!

Atbildēts: 15.jūlijs 2008, 16:57 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā AgrisB.

Labdien!

Vēlos uzzināt kādos gadījumos jālieto slīkstošās boilas un peldošās?

Kuras no peldošām markas ir labākās un kādas šķirnes pie mums labāk "strādā"?

Atbild Aivars Rudzinskis

standartā peldošās izmanto tad, kad slīkstošās kaut kur pazūd - vai nu dūņās, vai zālēs. tad peldošo paceļ ar atsvara palīdzību tik augstu, lai tā paliktu karpai redzama. pārējos gadījumos lieto grimstošās, jo karpa tomēr ir radusi baroties no grunts.

tomēr, no otras puses, karpa ir varen ziņkārīgs subjekts un bieži paņems peldošo nevis aiz ēstgribas, bet ziņkāres. tas ļauj lietot peldošo praktiski jebkuros apstākļos izņemot varbūt straumi. ir makšķernieki, kas ķer tikai tā. latvijas ezeriem tā ir ļoti piemērota taktika, tikai jārēķinās, ka tā pamazām sāks zaudēt savu efektivitāti, jo divreiz karpa uz šito joku nerakstās.

parasti popapus taisa pēc hi-attract principa - ļoti smaržīgus un pārsātinātus ar visādām labām vielām. arī krāsai ir nozīme dienas laikā. principā - jo spilgtāka krāsa, jo labāk. sarkanā labāk strādās zālēs, dzeltenā un rozā - praktiski visur utt. šādā veidā parasti makšķerē bez īpašas iebarošanas vai tikai ar pva maisiņu. īpaši populāra šādam stilam ir Frank Warwick sērija, ko viņš pats ir izstrādājis un skaitās vislielākais šāda stila fans. arī nutrabaits alternatīvo popupu sērija ir ļoti laba. pārējos popupus vairāk tomēr lieto kombinācijā ar grimstošo boilu snegavīra veidā.

popapam ir svarīgi, lai tas turpina peldēt daudzas daudzas stundas arī pēc tam,kad tam ir iedurts ar boilu adatu.

Atbildēts: 4.jūlijs 2008, 10:54 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā roriro

sveiki.pavadu materiāls boilām parasti ir nopērkams raibā krāsā (veikals karpu nams) ,parasti zaļš ar baltu,manuprāt tas ūdenī ir diezgan redzams un protams atbaida zivis.vai nav iespēja pavadas iegādāties kādā tumšā krāsā,varbūt var tās krāsot,ja var tad kādā veidā?

Atbild Aivars Rudzinskis

ja tu domā kombinētās pavadiņas, piem. Mantis vai Snakeskin, tad tās mēdz būt zaļas, brūnas, melnas. pavadiņai būtu jāguļ uz grunts un pēc iespējas jāsaskan ar grunts krāsu. raibas tās kāreiz ir tādēļ, lai karpai neliktos tik aizdomīgas, kā parasta aukla. esmu redzējis kordas filmās, ka gan pavadiņas, gan trubiņas var izraibināt ar marker flomasteru, bet tieši kādu, neriskēšu teikt. dzidrā ūdenī, kur šī var iznākt tiešām problēma, var lietot monofilās auklas pavadiņas vai vēl labāk - fluorokarbona. naktī, savukārt, par to galīgi nav vērts cepties.

daudz lielāks risks tapt pamanītai pavadiņai ir tad, ja tā cieši nepieguļ pie grunts, bet gan izveido kādu cilpu vai loku virs tās. lai tā nenotiktu, var salikt mazus papildus atsvariņus no mīkstā svina vairākās vietās uz pavadiņas. otrs papildus veids, kā pavadiņai palīdzēt nogulties taisni ir lietot ļoti lēni grimstošu boilas un āķa kombināciju. intereses pēc pamēģini vannā, kā pavadiņa iekrīt, daudz jaunumu atklāsi!

Atbildēts: 3.jūlijs 2008, 20:24 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Girts7

Sveiki. Man interesē vai ir vērts barot un makšķerēt uz boilām. Tādā dīķī kur pagaidām ir no 1 kg - 3 kg karpas. Viņas itkā ņem uz tarpa un kukurūžas, bet nepārāk bieži. Zinu to ka uz boilām neviens neķer. es mēģināju un pagaidām 1 līni tikai dabuju.Ko jūs ieteiktu.

Paldies par atbildi.

Atbild Aivars Rudzinskis

droši, ka ir vērts. tikai varbūt izvēlies mazākas boilas. ar laiku ņems labāk nekā kukurūzu.

Atbildēts: 3.jūlijs 2008, 20:17 | Komentēt | Adrese atbildei

sveiki Aivar man ir viens jautajums.Cik ilgi karpas jabaro ar boilam lai vinas pie tam pierastu,un ar kadam butu labak

Atbild Aivars Rudzinskis

2-3 dienas un sāc copēt. boilu izvēlei pārāk lielu uzmanību nevajag pievērst, mūsu ūdeņos pēc nelielas iebarošanas darbosies jebkuras, kas nav vecas vai zemas kvalitātes.

Atbildēts: 2.jūlijs 2008, 18:09 | 1 komentārs | Adrese atbildei
Jautā varonis

Makšķerēju un dzīvoju pie sausas daugavas kurā ūdens nekustās.Mana problēma ka ķeras mazas zivis.Kaimiņam kas makšķerē dažus metrus tālāk noķer lielākas. Kas vainīgs makšķerēšanas vieta vai iebarošana?

Atbild Aivars Rudzinskis

tā īsti es nezinu, par kādām zivīm iet runa, bet gan jau arī tavā dārziņā iespīdēs saulīte!

Atbildēts: 30.jūnijs 2008, 22:51 | 1 komentārs | Adrese atbildei
Jautā ushpelis

Sveiki Aivar!

Es gribētu zināt, kāda garuma kātu jūs ieteiktu karpu makšķerēšanai. Man ir nesen pirkts kāts - 360 cm, vai tas ir pieteikami? Un tad otrs jautājums būtu par spoli - kādu spoli ieteiktu piemērotu šim kātam? TEiksim, jo SALMO?

Paldies!

Atbild Aivars Rudzinskis

3,60 jeb 12" ir ok, ja neesi virs 1,85 augumā. garākiem domāti 13" jeb 3,90 karpu kāti.

par spoli grūtāk pateikt, ja gribi ar baitrunner mehānismu, tad labāk kādu no quantum modeļiem - tie ir latvijā pieejami un labas kvalitātes, salmo baitrunner spole gan nav laba. savukārt parastās spoles bez baitrunner mehānisma vari izvēlēties pēc patikas, arī salmo, galvenais, lai auklas salien pietiekoši.

Atbildēts: 30.jūnijs 2008, 16:29 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā AgrisB.

Labdien!

Vēlos uzzināt, kāpēc izmanto PVA "tamponu"?

Cik noprotu, lai boila lēnāk nosēstos uz grunts vai dūņās, tad sanāk,

kad ar PVA "zeķi" barībai un boilai ir lielāks smagums un risks iegrimt kaut vai minimālās dūņās un vējos jautāt,

diez vai būtu lietderīgi izmantot PVA diegu (savērtas boilas) kopā ar PVA "tamponu vai arī tomēr var?

Cik ir ieteicamais zelta vidusceļš uz PVA "diega" boilām un vai jābūt tieši tām, kas uz mata vai var taisīt mixu?

Atbild Aivars Rudzinskis

lēnāk grimstot aķis ne tikai mazāk iegrims, bet arī ir cerība, ka pavadiņa nostāsies taisnāk un boila neaptīsies ap āķi lietojot garāku matu. tomēr galvenais, tas ļauj svinu nedaudz pavilkt pa grunti, mēģinot uztaustīt kādu cietāku virsmu, jo āķis vēl peld. un vēl var redzēt, kur āķis nogrimis, jo tampons pēc brīža uzpeld un ir redzams.

kopā ar diegu vai maisu tamponu parasti nelieto, jo zūd jēga.

cik un kādas boilas uz diega - nu te pareizas atbildes nav. volgā mēs liekam pat 20 - tik, cik var iemest. bet var arī divas. dažādas vai vienādas - tas nu no paša stratēģijas atkarīgs. pa lielam pastāv kaut kāda teorija, ka āķa boilai vajadzētu kaut kā vairāk piesaistīt uzmanību par pārējām ēsmas boilām, bet tā ir tikai atsevišķa teorija.

Atbildēts: 30.jūnijs 2008, 10:43 | Komentēt | Adrese atbildei
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager