Aivars Rudzinskis

Aivars Rudzinskis

Makšķerē karpas Latvijā un ārpus tās robežām kopš 1997. gada piekopjot moderno "noķer un atlaid" principu kā arī visas iespējas, ko piedāvā modernās karpu makšķerēšanas teorijas. Vai tas ir ezers vai upe Latvijā, Volga, Ebro, St.Lawrence vai cita tūristu iecienīta karpu vieta pasaulē - jautājiet un mēģināsim kopīgi rast atbildes.

Karpa nav ēdiens, karpa ir draugs

Atbildes

Jautā anvo

Sveiki

Man jautajums pa boilam, vakar pirmo reizi meginaju copet uz boilam, pec 12 h sedesanas, bija cope un beigas 9,7 kg, pirmo reiz muza tik liela, ta kaa tagad interese ir pamatiga, jautajums- Cik boilas ir ieteicams likt? Ja lieto pop-up boilas, tad vinjas ir labak likt ar parasto boilu un veel vai pop-up boilai ir jabut mazakai? vai labak likt pusi parasto boilu un pusi pop-up? MAkskereju uz 20mm boilam un Nr 4 fox teflona akiem? Vai mazakas karpas arii var panjemt 20mm boilu(apmeram 3-4kg)?

Ja jus jau esat atbildes uz sito jaut. tad atvainojos, itka neka tada neatradu.

PAldies par atbildi

Atbild Aivars Rudzinskis

prieks par tādu labu rezultātu. pop-up boilas galvenokārt lieto tādās vietās, kur grimstošā īsti neder, piemēram dūņās vai zāles. uz cieta seguma tās arī var nostrādāt, bet drīzāk gan karpas ziņkārības dēļ. atkarībā no apstākļiem peldošai boilai ļauj pacelties no 1 līdz pat 20-30 un pat vairāk centimetriem. šo attālumu regulē ar mazu sviniņu uz pavadiņas.

popup kopā ar grimstošo tiek saukts par sniegavīru, jo tieši tā tas uz gultnes izskatās. ir makšķernieki, kas gandrīz tikai tā makšķerē, arī man šī kombinācija ļoti patīk. izmēri šeit var būt vienādi vai dažādi, galvenais, lai popups to visu nepaceļ augšā. vislabāk, ja šīs divas boilas ar āķi būtu pēc iespējas neitrālas grimstamības un uz dibena nogrimtu pēc iespējas lēni. to vienmēr pie krasta ūdenī jāpārbauda.

par boilas izmēra ietekmi uz zivs izmēru zinātnieki vēl strīdas, tādas stingras sakarības nav. pašam gadījies redzēt, kā puskilogramība karpa ierij divas 30mm boilas, reizēm pat jābrīnās, kā viņām tas izdodas.

puse grimstošās un puse pop up arī ir versija, kā dabūt neitrālu peldamību, bet pie mazāka kopējā izmēra. konkrētas prioritātes nav un nevar būt, mēģini visādus variantus un tad jau redzēs, kas labāk strādā.

Atbildēts: 24.aprīlis 2008, 22:26 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā jorku

Sveiks.Kā domā vai marķierim pītā aukla Berkley Whiplash pro 0.06mm 10.6kg nebūs par tievu.Gribu orientēties uz iemetienu tālāk par 100m un vai nemetīsies bārda.

Atbild Aivars Rudzinskis

šoklīderis, protams, būs gan vajadzīgs, vislabāk no monofilās auklas tipa 0,5 vai koniskais un ap 10m. tad ja būsi prātīgs, būs jau labi, tomēr, ja kaut kur svins aizķersies, un tā viņš parasti dara, var arī notrūkt. es liktu vismaz 0,1 to iemetiena attālumu tas diez ko neietekmē, daudz svarīgāka ir markera aerodinamika.

Atbildēts: 24.aprīlis 2008, 22:16 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā ga_rais

Sveiks!Man ir tāds jautājums par karpām.Kāpēc karpas neņem ēsmu tagad aprīļa vidū.Tās gozējas niedrēs,muguras ārā,bet neņem!!!Met kaut mutē tām.Izmantoju visdažādāko ēsmu un piebarojamo,bet nekā...Jūs to varētu izskaidrot,kapēc tā???Esmu ievērojis jau kuro gadu.Paldies

Atbild Aivars Rudzinskis

nu nav jau tā, ka aprīļa vidus būtu kaut kāds īpašs laiks, kad gavēt. vienkārši karpu aktivitāte vēl nav tik augsta, kā siltākā laikā, tās barojas mazāk un retāk. varbūt viņas tur niedrēs sildās un sagremo visu, kas ir pieēsts pirms tam, bet barojas citā laikā, piemēram, naktī. tu jau arī neēd, kad guli, kaut vai tev desu pie deguna noliks. mazliet vairāk pacietības vajag un arī pameklēt tās vietas, kur tās dodas baroties, ne jau 24 stundas viņas tajās niedrēs tup. turklāt rēķnies arī, ka ūdens seklumā šobrīd var būt ļoti dzidrs, saules gaisma spēcīga un tādēļ tava aukla un āķis ļoti labi redzami. ja vēl svins vai āķis ir spīdīgi, pavisam slikti. karpa nav dumja un ar rupjiem rīkiem šādos apstākļos to nepiemānīsi. ja gribi ķert tādā seklumā, līdz minimumam samazini visu, ko var - auklu un pavadiņu vistievākās, vēlams flurokarbona, āķi vismazāko un ar teflona pārklājumu, boilu arī maziņu, varbūt ne pārāk krāsainu un spilgtu. tomēr labāk mēģināt kādā nedaudz dziļākā un tumšākā vietā, kur varētu vēl būtu kāda dabiskās barības vieta vai arī izvēlies kādu interesantu punktu un pastāvīgi iebaro, kaut kādā brīdī jau pienāks, vajag tik pacietību. atceries arī, ka krasta tuvumā karpa ir ļoti tramīga un diez vai gribēs ķerties, ja uzvedīsies skaļi un dimdināsi zemi ar kājām, pat ja tā tur sauļojas. pa lielam runājot no pieredzes, laiks, kad strauji ceļas ūdens temperatūra nav diez ko labs karpu makšķerēšanai, labāk iet tad, kad temperatūra kaut nedaudz nostabilizējusies. līdzīgi ir arī rudenī, kad pēkšņi uznāk silts laiks. arī šī iemesla dēļ es meklētu karpu dziļākās vietās.

Atbildēts: 23.aprīlis 2008, 16:50 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā voblers

Sasaļu ezers ir zināms? Pirms gadiem 40 tur bija karpu audzētava kungiem.

Atbild Aivars Rudzinskis

nav zināms, izklausās draudīgi...

Atbildēts: 22.aprīlis 2008, 21:39 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā makrele

Sveiks. Ar karpām esmu jau daudz maz ticis galā. Spēju jau sekmīgi organizēt copi un rezultāti arī nav peļami. Jautājums. Kādas smaržas labāk lietot šādos apstākļos, kad ūdens tikko sācis silt. Esmu makšķerējis vasarā, bet pavasara karpām man pieredzes nav.

Un vēl kas. Vai mandeļu aromāts tiešam aizbaida karpas. nolēmu eksperimentēt un nedaudz piepilināju to klāt iebarojamai barībai. Rezultāts nulle.

Atbild Aivars Rudzinskis

kamēr ūdens temperatūra nav iebraukusi padsmit grādos, makšķerēšana mūsu pavasarī drīzāk būtu saucama par ziemas makšķerēšanu pēc britu terminoloģijas. runājot par aromatizatoriem pirmkārt būtu jāpievērš uzmanība to šķīšanai un izpatībai aukstā ūdenī. no ķīmiskajiem aromatizatoriem vislabāk šķīdīs tie, kas ir uz spirta bāzes, nutrabaits, piemēram, tos apzīmē ar EA. no smaržām- klasiskais ir ananass, bez kura reti kuram vajadzētu šajā laikā doties pie ūdens. no dabiskajām ēteriskajām eļļām izvēloties noteikti vajag palasīt, kas ir aprakstā - vai tās ir vissezonas, aukstā vai siltā perioda eļļas. ķiploks no šīs sērijas ir latvijas klasika pavasarim. jāatceras, ka slikti šķīst un arī grūti sagremojas visas eļļas izņemot lašu eļļu. tādēļ to izmantošana barībā būt atliekama uz vasaru. tādēļ arī ļoti rūpīgi jāizpēta gattavās boilas, kas ir uz zivju barības bāzes - tajās bieži ir zivju eļļa iekšā. vienkāršības labad var arī orientēties uz boilām, kas speciāli paredzētas aukstam laikam, piemēram nutrabits Trigga Ice. neatceros nevienu pavasari, kad tās nebūtu devušas labu rezultātu, pat bez iebarošanas. tomēr vissvarīgākais šajā laika periodā ir censties noteikt, kur tā zivs atrodas, jo ļoti kustīga tā vēl nav. ja ūdens sils strauji, tad tie var būt iesilušie seklumi vai ceļš uz tiem, pašas lielākās gan vēl var būt savās ziemošanas bedrēs.

par mandelēm neko neesmu dzirdējis, tomēr atceries, ka nullei var būt simtiem iemeslu un secinājumus var izdarīt tikai tad, ja identiskos apstākļos un vietā ķeras uz kaut ko citu.

Atbildēts: 22.aprīlis 2008, 18:27 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā 1111111

sveiki!!!

cik gramigu svinu likt labaak gruntenei??ja makskeree diki lielaa?

Atbild Aivars Rudzinskis

80-100g, ja nav dziļas dūņas ir tas, ar ko parasti sāk. lielā dīķi, ja gribēsies tālāk iemest vajadzēs arī lielāku svinu, tomēr tas viss jāpielāgo kāta testam.

Atbildēts: 20.aprīlis 2008, 22:43 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā ribak

Labdien, vai Daugavpils rajonā vai tuvāk tam nav daudz maz labas vietas karpu keršanai?

Atbild Aivars Rudzinskis

par rajonu tiešām nezinu, bet kas tur Nagļos notiek? un Lubāns, protams. arī Rāznas ezerā ir labas karpas.

Atbildēts: 15.aprīlis 2008, 22:08 | 1 komentārs | Adrese atbildei
Jautā martinsb

Labdien! Kāds āķa veids būtu optimālākais izmantojot t.s. sniegavīriņu? Jau iepriekš Jums paldies!

Atbild Aivars Rudzinskis

it kā jau nav īpašas atšķirības āķu izvēlē, cik tās boilas tur virsū sakabina. man vislabāk šajos gadījumos iet ar Fox 5 sēriju.

Atbildēts: 15.aprīlis 2008, 11:11 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā martinsb

Labdien!Man tāds jautājums par āķu izmēriem!Cik lielu āķi man likt uz 15 mm boilām?un vai āķim ir jābūt daudz mazākam par boilu vai gandrīz tādam pašam?Liels paldies jau iepriekš!

Atbild Aivars Rudzinskis

teorētiski āķim jābūt aptuveni pusei no boilas (platumā). tomēr ir iespēja eksperimentēt arī ar lielāku āķi mazām boilām vai mazāku aķi lielākām boilām. kaut kāds 6. vai 8. numurs droši, ka derēs 15mm boilai, bet atkarīgs arī no āķa modeļa.

Atbildēts: 14.aprīlis 2008, 19:12 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā DavX

Es gribētu zināt kuras ir lābākās vietas latvijā kur ķrt karpas

Atbild Aivars Rudzinskis

labākās vietas Tev neviens neteiks, populārākās - Venta, Vitkopi, Pāles ūdenskrātuve, Juglas ezers, simsona dīķis pie ādažiem, upesciema dīķi utml.

Atbildēts: 10.aprīlis 2008, 01:14 | Komentēt | Adrese atbildei
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager