Aivars Rudzinskis

Aivars Rudzinskis

Makšķerē karpas Latvijā un ārpus tās robežām kopš 1997. gada piekopjot moderno "noķer un atlaid" principu kā arī visas iespējas, ko piedāvā modernās karpu makšķerēšanas teorijas. Vai tas ir ezers vai upe Latvijā, Volga, Ebro, St.Lawrence vai cita tūristu iecienīta karpu vieta pasaulē - jautājiet un mēģināsim kopīgi rast atbildes.

Karpa nav ēdiens, karpa ir draugs

Atbildes

Jautā raineruu

Es atvainojos,ka nepierakstīju šo jautājumu klāt,bet interesē karpu noķert Abavā. It kā dzīvoju blakus Abavai,bet blakus mājai īsti nebūs tā karpu vietu,šeit ir ļoti sekls un sapali vien dzīvojas... Tad jautājums tāds-Kā atrast Abavā, kur +- varētu dzīvot šī zivs? Zinu,ka viens vīrs velk pat 10nieces,bet vieta jau,protams,ka netiek atklāta...

Atbild Aivars Rudzinskis

pirmkārt, jāatrod pati piemērotākā vieta karpas dzīvošanai. upē tā noteikti ir kāda dziļāka vieta ar sakritušiem kokiem, zemūdens saknēm. otrkārt, pēc tam var meklēt, kur tā iet baroties. vakarā vai no rīta klusu pasēžot, var redzēt karpas lecienus, kurus grūti sajaukt ar sapalu izdarībām. var papeldēt, panirt, pabraukt ar laivu - tādā veidā arī gadās ieraudzīt karpu. bez tam, straumē barojot, barības aromāts pa straumi tiek nests uz leju stipri tālu, karpas var pievilināt no vairāksimtu metru attāluma. bet visā visumā teikšu, ka teorētiski karpa tai upē var gadīties praktiski jebkurā vietā.

Atbildēts: 31.augusts 2019, 11:29 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā raineruu

Sveiks!

Kādas ir Jūsu domas par tīģerriekstiem, vai pats tos izmantojat? Ja izmantojat,tad kā Jūs tos pagatavojat? Jo mērcēšanas laiku esmu redzējis dažādu? Un ko varētu pievienot klāt tiem-boilas-?

Atbild Aivars Rudzinskis

tīģerriesktus labāk tomēr pirkt gatavā veidā, vismaz pats vārījis tos neesmu, tādēļ konkrētu recepti neiedošu. un nav arī milzīgas nepieciešamības vārīt lielos daudzumos. jo, kas attiecas uz izmantošanu, tad jāņem vērā, ka karpa šos riekstus nevar sagremot. tie pa otru galu nāk ārā nedaudz sasmalcinātā veidā. toties tie karpai ĻOTI garšo. tādēļ tos parasti iebarošanai izmanto ļoti maz vai pavisam nemaz un liek tikai uz mata. ja sabaros ar tiem par daudz, tad var būt divejāds efekts. pirmkārt, karpām būs pilns vēders uz ļoti ilgu laiku un viņas vairāk neko negribēs ēst. otrkārt, tas, kas nāk ārā ir tieši tas pats, kas iet iekšā. tikai ārā tas nāk citā vietā nekā tur, kur esi iebarojis, jo karpa jau pārvietojas. nu un tad tai citā vietā veidojas jauns barības galds, par kuru tev pašam vispār nav nekādas nojausmas. tādēļ jau mēs barojam ar boilām, jo karpas tās apēd, ātri sagremo un atkal vēders tukšs un gribas vēl. un otrādi - rieksti, arī kukurūza, graudi un citas dabiskās barības gremojas daudz lēnāk vai negremojas vispār. Tādēl tos vajag izmantot tikai tad, kad karpu ir ļoti daudz un ir nereāli tās visas piebarot/pārbarot. visbiežāk tā ir lielās upēs vai ezeros, kur mazās karpas daudz kustas un to ir ļoti daudz.

Atbildēts: 30.augusts 2019, 12:47 | 1 komentārs | Adrese atbildei
Jautā Eidis

Sveiks!

Ko varētu nozīmēt tas,ka āķis sistemātiski ieķeras karpai augšlūpā un pie tam arī no ārpuses?Un vēl-kā varētu noturēt karpas vietā intensīvas copes apstākļos?Man pēdējos braucienos pa Latgali bija tā,ka atbraucu,iebaroju,vakars tukšā,nakts tukšā,ap saullēktu dažu stundu laikā piecas copes,un tad atkal klusums līdz nākamajam saullēktam. Kamēr bija cope baroju tikai boilu virtenītēm PVA diegā pie āķa.Ezers liels,bez sevišķām kantēm,dziļumu maiņām.

Paldies!

Atbild Aivars Rudzinskis

no ārpuses copes brīdī āķis nu nekādi nevar ieķerties. visticamāk, tas ir neass, īsti labi neieķeras un izvadīšanas laikā izkrīt un atkal kaut kā ieķeras. vispār, neredzot pavadiņu, grūti atbildēt, bet nu pilnīgi noteikti kaut kas nav labi ar pavadiņu un/vai visu montāžu. nogājienu daudz? varbūt svins par mazu? ja mazāk par 100 gramiem, tad āķa aizķeršanās arī ir visai švaka. plus, varbūt vajag dūšīgāk piecirst, tas mēdz palīdzēt. par noturēšanu - nu parasti jau var ieteikt dūšīgi barot, kad ir copes, bet tavā situācijā tas diez vai līdzēs un iztērēsi kaudzi barības. Tava situācija ir tipiska lielam ezeram -karpu bars pārvietojas pa kaut kādu noteiktu maršrutu un noteiktā pulkstenī atnāk pie tevis. un noteiktā pulkstenī aiziet. mēģināt to baru apturēt ir kā cīņa ar vējdzirnavām. labāk iet tam pakaļ. Resp, meklē citas vietas pa labi, pa kreisi, tuvāk un tālāk, kur karpas varētu atrasties tad, kad copes tavā vietā beigušās. mēģini izpīpēt, kāds tas maršruts varētu būt. katrā ziņā tas ir kaut kāds aplis, biežāk pretēji pulkstenim. lai veicas un ziņo par rezultātu!

Atbildēts: 30.augusts 2019, 12:37 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Mr.Wolf

Sveiks!

Vai ir bijusi pieredze Kliģu ezerā?

Ir domā aizlaist uz turieni.

Ezers ir padziļš, max dziļums 16m, vidējais dziļums esot 5,7m.

Jautājums - Kurā vietā labāk meklēt karpu septembra sākumā - kādā dziļākā vietā, vai tomēr seklākā un pie kādām zālēm?

Atbild Aivars Rudzinskis

konkrēto ezeru nezinu. šobrīd ūdens ir tik ļoti sasilis visos slaņos, ka jāmeklē, kur vairāk skābekļa. tas var būt dziļākās vietās. tomēr arī ne vairāk par 7-8 metriem, tur ir ļoti auksts joprojām. visvairāk tādā ezerā man patiktu sēkļi kaut kur ezera vidū, kur no dziļuma paceļas uz kādiem 2 metriem. un arī šādu sēkļu malas. tad karpai ir ērti kombinēt - izlīst sēkī pasildīties, pabaroties, noiet lejā paelpot. ja nav sēkļu, tad vismaz stāvas dziļuma maiņas. lai veicas!

Atbildēts: 28.augusts 2019, 23:38 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā BAigars

Sveiki.

Vai varat pastāstīt, ar ko vēl, bez auklas ietilpības un auklas uztīšanas ātruma atšķiras Ultegra XTD spod no parastās XTD?

Man ir spod spole un neredzu iemeslu, kāpēc viņu nevarētu izmantot kā makšķerēšanas spoli. Galvenokārt, jau tas, ka viņa maksā par trešdaļu mazāk.

Vai tomēr tur ir vēl kāds knifs? Slodzes izturība, bremze, neder rezerves kasetes?

Paldies.

Atbild Aivars Rudzinskis

teorētiski lielāks ātrums, kas ir spod spolei, nozīmē mazāku izturību un lielāku rokturim pieliekamo spēku, lai spoli vispār iegrieztu. Pieļauju, ka piemēram, copējot ar makšķeres ievešanu ar laivu, kad izmanto 10 oz svinus un makšķerē 200-300 metru attālumā, varētu būt problemātiski tādu gabalu tādu svaru izvilkt ar ātru spoli. bet nu tas ir ļoti ekstrēms gadījums. un jā, kasete ir dārga lieta pateicoties īpašiem tajā izmantotiem materiāliem, tādēļ rezerves kasetes trūkums var patiešām būtiski samazināt cenu. un - tā ir ļoti noderīga lieta, bez kuras pilnvērtīga karpu cope īsti nesanāk - pie katras nepieciešamības nomainīt auklu (piemēram tālmetienam vajag tievāku) tev vecā ir vai nu jāmet ārā, vai jāčakarējas ar pārtīšanām. sportam jau nu bez rezerves kasetes nevajadzētu plānot pievērsties. vienīgā alternatīva ir rezerves spoles pietiekošā skaitā.

Atbildēts: 21.augusts 2019, 21:50 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā brokeriss

Labdien! Es nosēdēju 48h pie karpu dīķa un bez rezultāta. Tika baroti 2 punkti kur es metu ar tām pašām boilam bet ne kā. Kas varētu būt pie vainas? Ko jūs varētu ieteikt? Varbūt pie vainas boilu izvēle es pārsvarā strādāju ar saldajam. Kas karpai varētu patīk viss laba šajā laikā?

Atbild Aivars Rudzinskis

Diemžēl ar šo man ir daudz par maz informācijas. iemeslu necopei var būt desmitiem. boilu izvēle gan parasti ir mazākā problēma.

Atbildēts: 21.augusts 2019, 21:31 | 1 komentārs | Adrese atbildei
Jautā ACAPC

Sveiks. Vēlos iegādāties nopietnus karpu kātus ar spolēm. Varbūt ir kādi konkrēti ieteikumi? Paldies.

Atbild Aivars Rudzinskis

Konkrēts ieteikums ir mēģināt nodefinēt makšķerēšanas apstākļus, vietas, sports/ nesports, vēlēšanās izcelties, vēlēšanās izbaudīt darbu ar patiešām augstākās kvalitātes hand-made istrādājumiem - katram cilvēkam ir savas prioritātes. Konkrēts ieteikums nr 2 - saskaiti, cik ir naudas un par visu naudu nopērc kātu un spoli. tad aizņemies vēl tikpat un nopērc otru. Visi tā dara. Toč nenožēlosi. vismaz ne skaļi.

Atbildēts: 16.augusts 2019, 00:10 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Mr.Wolf

Sveiks!

Vai vari ieteikt vismaz vienu karpu dīķi vai ezeru kurā ir iespējams noķert kādu karpu, zemgales reģionā? Vīpēdi neskaitot. Nav svarīgs karpas lielums.

Paldies jau iepriekš.

Atbild Aivars Rudzinskis

Bagātīgākais laikam jau Valle, makšķernieku paradīze. Tad noteikti vēl ir karpas Zaņas dīķī, Pakuļu ūdenskrātuvē, Tērvetes ūdensrātuvē. Baļotes ezers, Ventā, Lielupē, Bārtā. varbūt mazliet tas ārpus Zemgales, bet iespēju tiešām ir daudz.

Atbildēts: 14.augusts 2019, 22:11 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā riha14

Vai makšķerējot karpas jāmet vienā un tajā pašā vietā?

Atbild Aivars Rudzinskis

ja ķeras, tad jā.

Atbildēts: 14.augusts 2019, 21:52 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Jancux

Sveiks! Kāds ir aptuvenais barības daudzums karpu copē?? Parasti es baroju 2 dienas iepriekš, katru reizi ap 2 kg kukurūzu un 2 kg kaņepi, +2 -3 kg Boilas(boilas uz 3 barošanas reizēm). Kopā 6+6+2 vai 3kg, neskaitot pārējos sīkumus. Vai tas nav par maz? Baroju vakaros, un pirms copes, copes laikā, uzmetu 3-4 raketes katrā spotā un no rīta 3-4 raketes. Sīkzives un brekšu netrūkst, vai nav tā, ka tā barība tiek ļoti ātri nolasīta. Itkā jau par rezultātiem nevaru sūdzēties, bet ir tādas aizdomas, ka tas ir pa maz. Parasti makšķerējam 2 vatā.

Atbild Aivars Rudzinskis

barošanas daudzums laikā, kad zivis aktīvi barojas, pamatā ir atkarīgs no zivju daudzuma un zivju lieluma. rēķini, ka 10 karpas var apēst vairāk nekā viena un simts karpas vairāk nekā desmit. Arī lielākas zivis noteikti apēd vairāk nekā mazas. līdz ar to nav un nevar būt viena konkrēta barības daudzuma. tas, ko šajā gadījumā, kad sākotnējā iebarošana strādā un zivis pamazām ķeras, vajadzētu darīt, ir piebarot pa dažām raķetēm pēc katras copes. ne tik daudz balstoties uz pulksteni un laiku, bet gan zivju aktivitāti. ja copes ir, barojam vairāk, ja nav, tad iepauzējam. turklāt, jo copes ir biežāk, jo vairāk barojam pēc katras copes. biežas copes nozīmē to, ka zivju apakšā ir daudz un tās čakli ēd, tādēļ ir arī pastāvīgi jābaro. ir gadījies, ka vienā dienā visi 100 kg barības var aiziet.

Atbildēts: 8.augusts 2019, 18:38 | Komentēt | Adrese atbildei
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager