Aivars Rudzinskis

Aivars Rudzinskis

Makšķerē karpas Latvijā un ārpus tās robežām kopš 1997. gada piekopjot moderno "noķer un atlaid" principu kā arī visas iespējas, ko piedāvā modernās karpu makšķerēšanas teorijas. Vai tas ir ezers vai upe Latvijā, Volga, Ebro, St.Lawrence vai cita tūristu iecienīta karpu vieta pasaulē - jautājiet un mēģināsim kopīgi rast atbildes.

Karpa nav ēdiens, karpa ir draugs

Atbildes

Jautā janis1997

Izlasīju vienu rakstu par sals koncentrācijas palielināšanu ūdeni, respektīvi palielināt sals koncentrāciju copes vietā pie āķa, tāpēc izmantoju Rock salt cristal liekot pva maisiņa klāt. Gribēju prasīt vai jums ir pieredze izmantojot šo metodi un vai domājat kā karpū ēstgribu un aktivitāti tas palielina?

Atbild Aivars Rudzinskis

nu, es pats par to rakstīju žurnālā un jā, man pašam ir bijuši labi rezultāti.

Atbildēts: 4.augusts 2016, 15:57 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Copmanis10

sveiks

Vienā peldētavā ir ieklīdušas karpinjas pagaaidām keras lidz 1-2kg lielumā

Bet ir tur lilelākas.

Copēju uz pludiņu ēsmas kartupelis,kukurūza,slieka.

Varbūt pamēģināt boilu. GRibaas dabūt krastā kādu lielāku!!!

Atbild Aivars Rudzinskis

boila var nelīdzēt. drīzāk pacietība un vietas maiņa.

Atbildēts: 4.augusts 2016, 14:15 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā janis1997

Sveiks! Gribēju prasīt kādas boilas labāk izvēlēties ūdenstilpne, kurā karpas boilas redz gandrīz vai katru dienu un ir redzējušas visādu iespējamo veidu boilas un ir neskaitāmas reizes izvilktas? Saprotams kā viņas ir gudras un sapratušas kā tā boila ir bīstama! Bet ko jūs ieteiktu augusta beigām izmantot, lai noķertu viņas, varbūt izmantot jaunas boilas ko nav iespējams vēl redzējušas? Un kam dot priekšroku aukstā ūdeni domatam boilam vai saldajam, pieredze ir liela, bet padoms vajadzīgs vienalga!

Atbild Aivars Rudzinskis

visa pasaules boilu ražošanas industrija strādā tieši priekš tādām situācijām, jo visās pārējās daudzmaz strādā jebkura boila. tādēļ es būtu ļoti bagāts, ja spētu konkrēti atbildēt uz šo jautājumu. tomēr man ir divi nopietni komentāri no paša pieredzes. pirmkārt. vislabāk strādā bolia, kurai tu pats tici, turklāt tici konkrētajā vietā un laikā. ja tev šis liekas tukši vārdi, tad nemaz nesaproti, ko es domāju. toties, ja patinot filmu atpakaļ, atcerēsies reizes, kad tāda iekšējā ticība ir apstiprinājusies, tad saproti, ko es domāju. un otrs - es jau daudzus gadus strādāju praktiski tikai ar vienu boilu. dažādos apstākļos dažādās vietās. tas tādēļ, ka tikai tā var nonākt vismaz pie kaut kādiem secinājumiem variējot ar iebarošanas daudzumu, laiku, stilu utt. ir, piemēram, milzīga starpība, vai tu tās boilas saber vienā vietā, vai izklaidus pa pussektoru. ir reizes, kad jādara tā un ir reizes, kad jādara otrādi. dažreiz boilas ir jāpapildina ar birstošo barību un peletēm, varbūt kukurūzu vai vēl kaut ko un dažreiz tas nāk ļoti par sliktu. lai tādas lietas saprastu, piefiksētu, kādos apstākļos kāda taktika kā strādā, nevar mainīt boilas, jo ja katru reizi izmanto citu boilu, tad tā arī ir tā galvenā "vainīgā" gan panākumos, gan neražās. kaut gan patiesībā varbūt vaina ir kaut kur citur. visbeidzot par tavu jautājumu. ja ezerā ir 100 karpas un 40 no viņām ir dabūjušas pa zobiem no dzeltenas bumbiņas, tad ir visnotaļ liela cerība, ka uz dzeltenām bumbiņām vēl var noķert 60 karpas. saproti domu? un vēl es pats esmu izvilicis vienu un to pašu lielu karpu uz vienas un tās pašas boilas ar pāris nedēļu intervālu. tādēļ mazāk domā par to, ko dara citi tai ezerā, bet gan koncentrējies pats uz savu domu gājienu.

Atbildēts: 3.augusts 2016, 16:39 | 1 komentārs | Adrese atbildei
Jautā aivars36

nevari pateikt ka ir katvaru ezera ar karpam vai uz nakts tarpa ari var kert vai tikai uz boilām.

Atbild Aivars Rudzinskis

Nezinu par konkrēto ezeru. Naktstārpus var vienmēr mēģināt, jo īpaši ja tos uzdur uz mata.

Atbildēts: 29.jūlijs 2016, 17:33 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Chera

Sveiks! Jautājums par boilām. Kā tur īsti ar viņām ir! Ir apnikušas lielās veikalu cenas mazajam boilu daudzumam un neapmierinošajai kvalitātei tapēc gribu beidzot iemācīties pats viņas vārīt. Jautājums/i sekojošs: Kādi ir optimālie boilu izmēri? Ir doma iegādāties boilu rullējamo galdu un to izmēri cik saprotu atšķiras. Un kā ir ar boilu vārīšanu: Pirms copes vai arī droši var kādu dienu iepriekš? Jo rokoties pa internetu daudz esmu lasījis par to, kad boilas maksimāli ir jāvāra 4/h pirms copes jo viņas mēdz saskābt.

Paldies tev liels iepriekš par atbildi ;)

Atbild Aivars Rudzinskis

runājot par naudām - jo mazākas boilas, jo pasākums rentablāks, turklāt tas attiecas gan uz veikala boilām, gan pašvārītām. ejoši ir 14-16mm izmēri, bet noteikti var strādāt arī ar mazākiem. vēl izdevīgāk būs, ja pārgriezīsi barojamās boilas uz pusēm un no kopējā barības daudzuma tās veidos tikai nelielu daļu. pārējam jābūt krietni lētākam - peletes, kukurūza, kaņepes, graudi utt. Vispār no lielāka izmēra boilām barošanas procesā nav praktiski nekādas jēgas - tās ne tikai krietni vairāk izmaksā (par gab) bet arī ātrāk piebaro karpas vēderu un aizsūta to gulēt. manuprāt, vienīgais, kur boilai kadreiz ir jābūt lielākai, ir uz mata. un arī tikai tad, ja karpas ir aktīvas un čakli barojas meklējot lielāko kumosu. nu jā, vēl lielās boilas lieto mačos kobrošanai. kas attiecas uz pašgatavošanu, tad lētāk jau nu nebūs nemaz. ja taupīsi uz sastāvdaļām, tad arī rezultāts būs atbilstošs, turklāt ļoti iespejams, ka nekāds, boilas var vienkārši neturēties kopā. Ja veidosi kvalitatīvu produktu, tad patērēsies krietni, jo sastāvdaļu un nepieciešamā inventāra ir pulka. vienīgais iemesls, kādēļ to darīt un visi arī dara, ir taisīt pašam savu, no citiem atšķirīgu mantu. nu jā, un vēl mūsmāju iemīļotais virziens - salikt boilās visu visdārgāko un panākt, ka tās izmaksā 3-5 reizes dārgāk nekā veikalā. vienīgais kaut cik ekonomiskais variants būtu iegādāties t.s. 50/50 miksu, minimāli papildināt ar kādiem pāris atraktoriem, krāsvielu un viss - tas gadījumiem, kur blakus tev nesēž citi karpinieki. kas attiecas par glabāšanu, tad boilas glabā saldētā veidā neierobežotu laiku. nesaldētas tās dzīvos pāris dienas. ja gribas vairāk glabāt un nav iespējas saldēt, var pievienot kādu no speciālajiem konservantiem, piemēram, preservabait. visbeidzot, var arī kaltēt, bet es neieteiktu ar to aizrauties. ā, un pēdējais. vissiltākais ieteikums - sākt nevis ar boilu gatavošanu, bet gan ar popapu gatavošanu. krastā, mazos daudzumos, no vienas olas un speciālā pop-up miksa, eksperimentējot nejēgā ar krāsām un atraktoriem, rullēt plaukstās visus iespējamos izmērus un formas, vārīt mazā katliņā, turpat uz dvieļa ēnā pažāvēt un prieks par copi garantēts!

Atbildēts: 29.jūlijs 2016, 13:33 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā zuja

Sveiks,Aivar! Varbūt vari dot kādu padomu,kādu taktiku makšķerējot karpas piekopt ezerā,kur ir ļoti daudz un lieli brekši!

Paldies!

Atbild Aivars Rudzinskis

Ja tā ir problēma, resp. viņi ķeras visu laiku un visur, tad varbūt labāk maini ezeru. man gan negribāetos domāt, ka tie ir visur un tieši turpat, kur jābūt karpām. katrā ziņā ir samērā droši, ka, ja brekši ķeras, tad karpu tur tuvumā nav. Varbūr vēl nav, bet var būt, ka nekad nebūs. tādēl jāsāk ar to, ka jāmaina vieta, dziļums. ja atrodi vietu, kur brekši neķeras, tā jau ir cerība uz karpas copi. Barības un arī ēsmas variācijas gan nav metode, ko būtu vērts mēģināt - ja brekši grib, tie ēd jebko no karpu barībām. arī izmērs nav glābējs. vienīgais, kas var kaut cik strādāt, ir ļoti ļoti cietas boilas. kaut kā tās baltās zivis jūt, ka netiks ar tādiem akmeņiem galā un nebāž tos mutē pat aiz intereses ne. vismaz mēnesi kaltētas pašrullētās boilas, kuru sastāvā iekļauts minimāls šķidruma daudzums, turklāt tās ir tā ilgāk vārītas - tādas supercietas boilas baltās zivis liek mierā, bet karpām ļoti ok. turklāt tas, ka ūdenī tās paliek mīkstākas, neko namaina. Trešais, bet ne visai drošs variants ir cīnīties ar tām pašām metodēm, ka cīnās ar mazajām karpiņām - barot vienu punktu un ķert pa malām, metot sāņus un/vai pāri iebarotajai vietai. karpas tādam mazo rīmu baram vidū nelien, drīzāk riņko apkārt un uzlasa, kas palicis pāri.

Atbildēts: 21.jūlijs 2016, 23:58 | 1 komentārs | Adrese atbildei
Jautā Chera

Sveiks! Tātad pāris nedēļas atpakaļ nopirku sev divus "Robinson" kātus ar "Mitchelin" spolēm un aizbraucu kopā ar draugiem uz karpu copi uz divām dienām. Rezultātā pirmajā karpu copē 14,2kg karpa. Emocijas pārņēma tik daudz, kad tagad domāju pievērsties tikai karpām! Tātad attiecīgi jautājums: Kāds vēl sākuma inventārs man būtu jāiepērk kā iesācējam bez makšķerēm uz spolēm veiksmīgai karpu copei? Provizoriski sākot no āķiem beidzot ar boilām un pop-up?

Liels paldies iepriekš par atbildi!

Atbild Aivars Rudzinskis

Protams, prieks par rezultātu. Ceru, ka trofeja peld ezerā un aug vēl lielāka. Kas attiecas uz inventāru, tad tas Tev jādomā pašam, kuras lietas ir vajadzīgākas un kuras mazāk. Teorētiski karpu copes lietu veikalā nav nekā nevajadzīga, visam ir sava nozīme un funkcija. Ir lietas, kas padara copi efektīvāku, ir lietas personīgam komfortam un drošībai. Ļoti daudz būs atkarīgs no tā, kur un kā makšķerēsi. Atceries vien to, ka skopais vienmēr maksā divreiz. Tādēļ labāk nopērc mazāk, bet kvalitatīvas lietas. Un noteikti atstāj gana naudas karpu barībai. Vismuļķīgāk izskatās tie, kas sapērkas dārgu inventāru un pēc tam taupa uz barībām.

Atbildēts: 13.jūlijs 2016, 01:47 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Farnirs

Sveiks! Nesen biju uz karpu dīķi, karpas pirmo reizi vispār mēģināju noķert, laikam daudz ko nepareizi darijām. Ļoti daudz maziņās ķērās un mazi līnīši, tādi zem sprīža garumā. Lielās tur ir, bet nezinu, kā izmānīt. Tātad pāris jautājumi - vai labāk ir slīdošais svins ar pretsavērpēju, vai arī fiksētais ? Vai lielās baidās no tām kantainajām melnajām barotavām ? Vai labāk kukurūzu, tārpus, makaronus u.t.t. vērt uz paša āķa, vai arī uz tā speciālā mata, kurš āķim blakus ?

Atbild Aivars Rudzinskis

Verot ēsmu uz mata tiek panākts, ka karpa aizcērtas aiz lūpas un to ir iespējams atlaist brīvībā. Uz āķa uz ērta ēsma tiek dziļāk ierīta un nevajadzīgi traumē zivi. Kas attiecas uz izmēriem, tad ja jau Tev ķērās, tad viss ir daudzmaz OK. Lielākās karpas parasti cenšas turēties nostāk no sīko bara, tādēļ jācenšas iemest mazliet tālāk vai uz sāniem no iebarotās vietas.

Atbildēts: 12.jūlijs 2016, 19:46 | 1 komentārs | Adrese atbildei
Jautā Zemgall

Sveiks.

Pēdējā laikā esmu vairāk pievērsies zigim pašlaik makšķerēju vainu uz Zig Alignu vai ari ar pop up ar fake corn ,bet ir doma pamēģīnāt uz kādu no mušām ,bet viņas ir tik daudz ka bail pirkt jo cik es esmu lasijis tad jūs ari esiet diezko liels zig rig piekritējs uz ganjau ir kāda muša kura strādā labāk vai varētu ieteikt uz kādām krāsām tiekties mušai un kādu formu vai ari kura ir jūsu iecienītākā muša

Un ko labāk jaukt barībā

Atbild Aivars Rudzinskis

Nevaru teikt, ka ar mušu būtu kādi īpašāki rezultāti salīdzinājumā ar citiem variantiem. Teorētiski vajadzētu labāk strādāt kaut kam, kas ir līdzīgs konkrētajā ūdenī mītošam vai dzīvojošam objektam, bet var arī gadīties, ka ir pilnīgi vienalga.

Atbildēts: 27.jūnijs 2016, 19:44 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā dk250

Sveiks ekspert,

Man ir jautajums,,lietojot stick mix(zeki)

ir nepieciešams piebarot?

Runa ir par ezeru ne maksas makcerešanas vietu!

Jau priekšlaicīgi liels paldies par atbildi :)

Atbild Aivars Rudzinskis

Protams, stick miksa lietošana neatbrīvo no pienākuma barot izņemot gadījumus, kad konkrētajā punktā ir ļoti daudz karpu jau tāpat.

Atbildēts: 27.jūnijs 2016, 19:35 | 1 komentārs | Adrese atbildei
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager