Normunds Grabovskis

Normunds Grabovskis

Profesionāls makšķernieks, vairāku starptautisku žurnālu eksperts jautājumos par inventāru, pludiņmakšķerēšanu, fīdermakšķerēšanu, zivju iebarošanu un visa veida ziemas makšķerēšanu.

Kompetenci makšķerēšanā apliecina arī augstie sasniegumi Latvijā un pasaulē:

  • divkārtējs pasaules čempions;
  • divkārtējs pasaules vicečempions;
  • daudzkārtējs Latvijas čempions;
  • Lietuvas čempions;
  • daudzu starptautisku sacensību uzvarētājs.

Atbildes

Jautā Raudivs

Sveiks!
Šoreiz tēma par fīderi un pludiņmakšķeri-gribētu lai iesakiet fīderi un pludiņmakšķeri(modeli)-no Salmo un spoles (spoles laikam no Salmo, bet var arī būt cita firma). Cenu budžets-negribas lēto un negribas dārgo, gribas zelta vidusceļu (parastā mirstīgā vidus ceļu, kurš no rīta ceļas un iet uz algotu darba vietu un makšķerē 2-3 reizes mēnesī, ja sanāk laiks varbūt 4reizes(reti) :) ).
Makšķerēšanas vietas:-Upes(Lielupe(Jūrmalā), Abava(Sabile-Kuldīga), Venta(Kuldīgas daļa), Ezeri(Nabas, Valguma).
Zivis:-Breksis(pamatā), Vimba(pa kādai), Līnis(retu reizi).
Domāju, ka 6metru garumu nē, jo tas manu prāt būtu pa garu. Par testa gramiem arī bišķi pa īsu sapratne-bet domāju, ka pludiņa svars kādi 8-15grami......
Paldies jau iepriekš un veiksmi Jums Jūsu idejās:)

Atbild Normunds Grabovskis

Kāts- Salmo Elite River Heavy 5 metrīgā, būs pietiekoši viegla, bet arī upei, vimbai un breksim atbilstoši stingra, pats ķeru ar šo un zinu ko saku :))), uz 5 m kātu 10 riņķi, tātad gan slodze sadalīsies vienmērīgi uz visu kātu, gan aukla nelips pie kāta ne miglā, ne lietū, plaukta cena veikalā biki zem 90 eiro un tas ir to vērts.

No spolēm varu ieteikt kaut ko no Lucky John jaunajām, Vanerex un līdzīgām, ir ļoti ok, man pašam tādas stāv uz šiem kātiem, es lieku 30. izmēru (3000)

es cetrurtdienās no 10 līdz 15 esmu Salmo veikalā Skandu ielā 7 (Imantā), vari iebraukt, tad es izstāstīšu un visu izrādīšu un iespējams :))), pat ciparu kaut kā varēšu nedaudz pielabot, ja viss iepatiksies :)

Atbildēts: 6.februāris 2024, 11:58 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā viedis

Vēlreiz sveiks.
Šoreiz par waggler tipa pludiem, kuri ir jau aprīkoti ar svaru.
Kā tulkojas tāda pluda,piemēram, 5gr svars? Vai tie 5gr ir pluda masa+svars vai tur ir domāta tikai pluda masa?
Ja gribu ar tādu pludu ķert zivis visos ūdens slāņos ēsmai piešķirot dabīgas grimšanas prezentāciju, kā arī lai laicīgi redzētu zivs ņēmiena indikācijas, vai tas ir labs risinājums starp pludu un āķi izkārtot nr8 vai nr10 svina skrotis pēc krekla pogu principa? Vai tās skrotis nepalielinātu piņķerēšanās iespējamību?
Vai gabals fluorkarbona,teiksim 0,19mm, starp pludu un pavadiņu, nevarētu samazināt piņķerēšanās iedpējamību?
Paldies.

Atbild Normunds Grabovskis

tu esi pārāk daudz salasījies teorijas :)))), sāksim ar to, ka tas ko tu sauc par vagleriem 5 gr ir ļoooti tālu no vagleriem, kurus izmanto tālmešanā, sportā un no kurienes nāk šis nosaukums, visi šie 3-5 u.t.t. gramīgie pludiņi ir vieenkārši pludiņi ar vienu stiprinājumu , daži ar iemontētu svaru, daži bez, bet noteikti ne tālmešanas pludiņi. Ja tu gribi apgūt tieši maču, tātad tālmešanu, tad tev noteikti jāsāk ar atbilstoša pludiņba iegādi, internetā viss ir, Maver, Sensas, Colmic, Milo u.t.t. firmu daudz, cenas sākot no 10 līdz 15 eiro, pērc ne mazāku par 10 gramiem, es teiktu, ka lqb'qk pat 12-14 gr, vagleris ir pludiņš, kuram var mainīt uz auklas esošo svinu daudzumu, slaideris pluds ar jau fiksēto svara daudzumu, tur ir milzīga starpība, arī montāžā, iemetienā u.t.t., labāk sākt ar vagleriem, ir vieglāk str'dāt un saprast pašu sistēmu. Tādam 12-14 gr pludam, ja noņemsi visas šeibiņas, varēsi uz auklas uzlikt 3-4 gramus svina, bet tad biki cietīs tālmešana, ar 1,5-2,5 gramiem uz auklas pluds lidos perfekti pie jebkura vēja.

jo tev uz auklas bus vairāk ,atsevišķi pa vienai izvietotu, svina skrošu, jo vairāk tev tas viss pīsies, to var darīt, kad ir jau ietrennēts iemetiens un ir radusies pamat saprašana par tēmu, sākumam montāža, kura lieliski strādā un praktiski nepinās ir šā'da - āķis ar 20-40 cm pavadu, griezulītis un viena 0,2gr skrotīte (var likt līdz 0,3), tad cm 40-50 augstāk visi pārējie svini sabīdīti kopā, tad cm 60-70 augstāk 2-3 stingri gumijas stopari, kuri neļaus pludiņam noslīdēt tuvāk sviniem (šis ir pats svarīgākais moments, lsi nepītos), viss. Nu un pats pa sevi saprotams, ka ar maču VISI metieni ir ar atduri klipsī, tikai tā, jo atduroties klipsī aukla nostiepjas un visa montāža smuki noguļas uz ūdens/

vaglerim nekādu fļuriku nevajag, ir slaidera copē tāda montāža, bet nu noteikti ne ar tik tievu kā tu raksti :))), tur izmanto 0.25-0.30mm fļuriku, neaizmirsti, ka tev arī pamatauklai jābūt 0,18-0,20mm vaglerim un 0,20-0,25mm slaiderim (atkarībā no tā cik smagu pludu tu lieto)

Atbildēts: 6.februāris 2024, 11:48 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā viedis

Sveiks Normund!
Interesē spole tieši priekš pludiņmakšķeres. Esmu uzmetis aci uz Daiwa 23 Legalis LT 3000-CXH(U). Pēc atsauksmēm spriežot, šķiet,ka šis būtu labs variants.
Varbūt Jūs varētu pakomentēt kaut ko vairāk vai ieteikt ko citu no līdzīgas cenu kategorijas.
Paldies.

Atbild Normunds Grabovskis

godīgi sakot tur jau īsti nav ko komentēt :))), spole laba pati pa sevi, pludiņmakšķerēšanai pret spoli nekādu specifisku prasību nav :))), tur jau slodzes arī nekādas nav uz spoli, tāpēc, ja turēsi spoli daudz maz tīru un sausu(manas lielākās problēmas :))) ), tad viss būs kārtībā ilgus gadus :)))

Atbildēts: 6.februāris 2024, 11:16 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Zupa1980

Sveiks. Gribu jautāt par barībām. Piemēram sensas gros gardons jaukt to ar zemi un piejaukt šķido aroma slieku aromātu. Vai tas iet kopā vairāk interesē sķidrie aromas no sensas -kā viņi un kādi labāk iet kopā sensas barībām.

Atbild Normunds Grabovskis

Ja tu man jautā, tad saprotu, ka manam viedoklim uzticies, tad notici arī šim - NEKAD neliec klāt NEKĀDU ķīmiju Gtros Gardon un līdzīgas klases SENSAS barībām, un viss būs kārtībā, visi šie aromāti ir paredzēti mazāk aromatizētām, lētākām barībām, lai tās padarītu spēcīgākas, Gros Gardons, Bremes, Carp u.t.t. ir ļoti ļoti spēcīgas barības un ja tu viņām vēl sāc dot papildus aromātus, tad noteikti labāk nebūs :))), būs vai nu tāpat vai sliktāk, aukstā laikā tikai sliktāk…

notici tam un pieņem kā klasiku, 1 kg barības + 2-3 kg zemes un viss notiksies, tikai vasaras karstumā, kad ūdens ir 18-20-25 grādi, vari paspēlēties ar sīrupiem u.t.t., tas ir ja ļoti gribās:)))), bez viņiem arī viss notiekās, bet miera jau nav :)))), bet Latvijas apstākļos tas ir 1-2 mēneši gadā :))), pārējā laikā nevajag papildus aromatizēt pasaulē aromatizētākās un pilnīgākās barības

Atbildēts: 25.janvāris 2024, 16:34 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā janis1997

Sveiks, apsveicu ar atgriešanos Salmo. Pēdēja laikā tie salmo veikali likās tādi patukši, kad agrāk tu vēl biji salmo, tad veikalu sortiments bija daudz pilnāks, kā piemēram Boland barību produkcija tik pat kā vairs nav salmo, bet barība kā tāda ļoti laba bija, visu laiku jaucu viņu klāt uz brekšiem ar trapperi.

Atbild Normunds Grabovskis

Pašam prieks par atgriešanos :)), nu veikalu sortiments no manis gan nebūs vairs atkarīgs, bet… gan jau par trūkstošajām lietām varēšu dot ziņu, Boland barības tiešām ir ļoti ok, īpaši brekšiem, jo Boland tiek ražotas uz cepumu bāzes un brekšukiem dikti patīk ņammāt :))))

Atbildēts: 24.janvāris 2024, 12:14 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Leonards2008

Sveiki!
Jautājums par spiningošanu.
Vai 1.2mm monofīlā aukla derētu pavadiņām priekš līdzkām un zandartiem? Vai pavadiņām tomēr der tikai flurokarbons?

Atbild Normunds Grabovskis

1,2 mm ir ļooooti daudz, tas tādam ļoti lielam Bibbaitam :))), ir taču daudz dažādu tievu un izturīgu pavadiņu materiālu līdakām, flurokarbons ir cita plastmasa, cieta un dzidra un arī tur ejošākie diametri ir no 0,35 mm līdz 0,8mm, man pašam flurokarbona pavadas līdakām ļoti nepatīk, pat nevaru pateikt kāpēc:))), kaut kādas ļoti rupjas un pārkožamas man viņas liekās, es vairāk lietoju dažādu citu materiālu (smalko pīto metālisko trosīšu) pavadas vai stīgas, bet… nu es plēsējus ķeru salīdzinoši reti, tāpēc mans viedoklis šajā jautājumā ir diezgan amatierisks :))))

Atbildēts: 22.janvāris 2024, 09:57 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Janis07

Labdien! Vai ir iespējams noskatīties Jūsu raidījums Ilzes-Geraņimova ezerā uz salakām? Raidījums tika rādīts apmēram divus gadus atpakaļ ?

Atbild Normunds Grabovskis

parocies RE TV Yotube arhīvā, tur visam jābūt, es pats raidījumus nekolekcionēju, pārāk daudz viņu man ir :))), bet RE TV savā Yotube kanālā liek

Atbildēts: 19.janvāris 2024, 17:37 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Zive22

Labdien, sakiet lūdzu, kādu tieši ehaloti ziemā lietojat? Kads modelis, firma?
Paldies,
Nora

Atbild Normunds Grabovskis

Man ir vairāki ehaloti, kurus izmantoju ziemā, vis vienkāršākais un lētākais ir Praktik 6M - 1 baterija AA un viss strādā, sākumā tas liekas tāds patizls tetris, bet kad sāc copēt saproti, ka visu ko vajag redzi :))), vienkāršs un tiešām praktiskis

, otrs ir Praktik 8, jau lādējams, krāsains, lielākas regulēšanas iespējas u.t.t., gandrīz dubultā dārgāks, ar vienu uzlādi veselu copes dienu aukstumā iztur, salīdzinājumā ar 6M šis ir 3galvas augstāka līmeņa.

un ir man arī Deeper Chirp +2, to gan ziemā izmantoju reti, jo …. tas pats pa sevi maksā kā Praktik8, bet tev vajag arī telefonu, kurā skatīties, ja gribi patstāvīgi skatīties, tad pareizāk ir atsevišķš telefons + poverbanka + bokss kur to visu salikt un nēsāt, lai nesamirkst , kopā sanāk diezgan padārgs komplekts…., jā, informatīvi ‘’loti ok ir Deeper, telefona bilde arī ir ļoti laba, bet…. man kaut kā prasās biki vienkāršāk to visu pasākumu, jo man ziemā ehalots ir tīri tā … dažādošanai un sākuma informācijai par ūdeni, dziļumu un zivi, pēc tam pat slēdzu ārā, bieži vispār nelietoju…

Atbildēts: 18.janvāris 2024, 13:44 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā janko100

Sveiki meistar. Vai vispār ir iespēja sataisīt spoles kasetei klipsi, kur auklu aizkabina. Metienā nolūza. Negribas pirkt jaunu spoli, ja tā gandrīz jauna.

Atbild Normunds Grabovskis

var var, nu 95% gadījumu var, tur ir ļoti vienkāršs tas mehānisms, lai gan es runāju par metāla klipšiem, vēl jau ir arī plastmasas un gumijas, bet nu noteikti ir vērts ienest meistaram kādam, zinu, ka Salmo servisā meistariem bija atsevišķi klipši ar visu stiprinājumu, tad gan laiciņu atpakaļ, bet ir vērts uzjautāt, galu galā pat parasta skrūvīte, gumijas šeiba un uzgrieznītis to problēmu risina ļoti vienkārši :)))

Atbildēts: 18.janvāris 2024, 13:36 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā taimenis

Labdien! Vai šajā sezonā plānojat raidījumu par zemledus zandartu copi?

Atbild Normunds Grabovskis

vairāk nē nekā jā, iemesls vienkāršs - pats esmu diezgan tāls no šīs tēmas, noteikti vajag kādu meistaru un takuzini, starp maniem tuviem paziņām tādu nav, vietas kuras es zinu ir vai nuļoti nopresingotas vai ļoti specifiskas un garantēt, ka kadrā būs zivs… nevar nekādi, bet gudri runāt un stāstit kā būtu, ja būtu un to visu neapstiprināt ar reālu zivi …. īsti nav labi :)))

reizi pa reizei uzsit asini aizbraukt paraustīt vibus un bļitkas, bet… bez kameras un operatora…, tad aplauzties ir ok, nav jāmaksā algas u.t.t.

Atbildēts: 18.janvāris 2024, 13:32 | Komentēt | Adrese atbildei
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager